Εκπαιδευτικό αεροσκάφος CASA 101 της Ισπανικής π.α. συνετρίβη σε χωράφι 30 χλμ βορειοανατολικά της Μαδρίτης.Νεκροί είναι οι δύο επιβαίνοντες,εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκτιναχθούν.




Πηγή


Τα τελευταία νέα του Ευρωμαχητικού,το περιοδικό μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
(C)Armee De L'Air
         Το επίσημο περιοδικό της Γαλλικής αεροπορίας,μπορείτε να το διαβάσετε από εδώ.

@
       3,650 εργαζόμενοι της Lockheed απείχαν από την εργασία τους την περασμένη Δευτέρα στο Fort Worth του Τέξας όπου αναπτύσσεται το F-35.Το σωματείο είχε κατέβει ξανά στο δρόμο τρείς φορές,το 1984 το 2000 και το 2003 απέχοντας από την εργασία τους για 2-3 εβδομάδες.Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των εργαζομένων η απεργία είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει παραπάνω καθώς τα αιτήματα των εργαζομένων αφορούν την ιατρική περίθαλψη και το συνταξιοδοτικό τους.Με μόλις το 20% των δοκιμών να έχει ολοκληρωθεί η LM βρίσκεται ύπο ασφυκτική πίεση από το Πεντάγωνο για την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων του JSF...

Πηγή
Την ακύρωση της παραλαβής των υπολοίπων τεσσάρων μεταφορικών αεροσκαφών C-27J, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, έχουν ήδη παραληφθεί τα οκτώ από τα 12 που έχει παραγγείλει η Ελλάδα από την ιταλική εταιρεία Alenia Aeronautica, αλλά μόνο ένα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. 


 Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεννόηση με την ιταλική εταιρεία, ώστε αντί των τεσσάρων αεροσκαφών να προμηθευτεί η Ελλάδα ανταλλακτικά για να λειτουργήσουν τα επτά που έχουν μεν παραληφθεί αλλά για δεν υπάρχουν αρκετά ανταλλακτικά για να λειτουργήσουν πλήρως. Από την αλλαγή αυτή υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ακόμη το νέο εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση των κρίσεων με βάση τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την ανταπόκριση της Ελλάδας στην υποχρέωση να διαθέσει αξιωματικούς για τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. 

in.gr via enkripto
 Μαχητικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας κατέπεσε κοντά στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη). Το ατύχημα συνέβη στις 10:30 , 
όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ξέσπασε πυρκαγιά ,αμέσως οι ιπτάμενο κατηύθυναν το μαχητικό σε ερημική περιοχή και το εγκατέλειψαν.Το αεροσκάφος διενεργούσε πτήση στα πλαίσια της άσκσησης Thracian Star 2012.

(C)aviano.af.mil



Πηγή: ΑΠΕ  

Ενημερωτικό περιοδικό ασφάλειας πτήσεων και εδάφους,μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
 Δέκα Rafale του Γαλλικού ναυτικού βρίσκονται σε φάση εκσυγχρονισμού υπό το πρόγραμμα “Operation Rétrofit F1-F3” με κυρίους ανάδοχους τις Dassault, MBDA, Thales και Sagem.

(C)Marine Nationale

 Τα πρώτα F1 είχαν παραδοθεί εσπευσμένα στο ναυτικό το 1999 για να αντικαταστήσουν τα F-8P Crusader και οι δυνατότητες τους περιορίζονταν σε αποστολές αέρος-αέρος.Με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους τα Rafale θα αποκτήσουν τις δυνατότητες της έκδοσης F-3 και θα φέρνουν εις πέρας αποστολές αναγνώρισης,αέρος εδάφους και πυρηνικής κρούσης.

Πηγή
     Ελικόπτερο Blackhawk υποστηρίζουν πως κατέρριψαν οι Ταλιμπαν στο Νότιο Αφγανιστάν σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου τους στο CNN.Απ'όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα,τη περασμένη Πέμπτη το ελικόπτερο πετούσε νύχτα και στη περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες όταν κατέπεσε στην επαρχία Helmand προκαλώντας το θάνατο και των τεσσάρων μελών του πληρώματος.








@


(C)TAI#
 Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ) ανακοίνωσε χθες 24 Απριλίου πως στις 20 του μηνός παρέδωσε με τελετή στις εγκαταστάσεις της στην Άγκυρα το πρώτο πρωτότυπο του προγράμματος Εκσυγχρονισμού Αεροπορικών Ηλεκτρονικών (ARI) των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-38Μ, στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ). Η σχετική σύμβαση ανατέθηκε από το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) στις 21 Ιουνίου 2007, ενώ η σύμβαση ενεργοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Με την ιδιότητα του κύριου αναδόχου, η ΤΑΙ ανέλαβε να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να εφαρμόσει τον εκσυγχρονισμό στα 5 πρωτότυπα, από τα οποία το πρώτο πραγματοποίησε την παρθενική πτήση του μετά τον εκσυγχρονισμό στις 3 Νοεμβρίου 2010. Η φάση σειριακής παραγωγής για 50 πρόσθετα Τ-38 θα υλοποιηθεί στο 1ο Κέντρο Εφοδιασμού και Συντήρησης Αεροπορίας (ΗΙΚΜ) το Εσκισεχίρ.

 Για τα αεροσκάφη αυτά η ΤΑΙ θα παράσχει επίσης τα σύνολα υλικών Group-A για τις απαιτούμενες μετατροπές, προκειμένου να εγκατασταθούν τα νέα αεροπορικά ηλεκτρονικά, καθώς και τα σύνολα Group-B των τελευταίων. Η εταιρεία ευθύνεται επίσης για την Ολοκληρωμένη Εφοδιαστική Υποστήριξη (ILS) μακροπρόθεσμα. Το πρόγραμμα των 55 αεροσκαφών θα ολοκληρωθεί το 2014.

(C)TAI
 Τα παραδοσιακά ηλεκτρονικά του Τ-38 αντικαθίστανται από 13 ψηφιακά συστήματα τεχνολογίας αιχμής, παρέχοντας υψηλότερη αξιοπιστία και διευκολύνοντας την εφοδιαστική υποστήριξη. Τα συστήματα αυτά είναι:
  • HUD,
  • Οθόνη Έγχρωμης Απεικόνισης Πολλαπλών Λειτουργιών (MFCS),
  • Ψηφιακός Καταγραφέας Βίντεο Δεδομένων/ Σύστημα Μεταβίβασης Δεδομένων (DVDR/DTS),
  • Χειριστήρια HOTAS,
  • Σύστημα Ενδοεπικοινωνίας (ICS),
  • Σύστημα Επικοινωνίας V/UHF,
  • Όργανο Πτήσης Κινητήρων (EFI)
  • Τηλεοπτικό Σύστημα Πιλοτηρίου (CTVS),
  • VOR/ILS,
  • Πίνακας Ενεργοποίησης Αεροπορικών Ηλεκτρονικών (AAP),
  • Κοινός Πίνακας Ελέγχου Υπολογιστή (CCCP)
  • Κεντρικός Υπολογιστής Ελέγχου (CCC) με ενσωματωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πτήσης (OFP) και σύστημα Βαθμολόγησης Χωρίς Ρίψη Βομβών (NDBS) των οποίων η σχεδίαση, ανάπτυξη και πιστοποίηση θα πραγματοποιηθούν με εθνικές ικανότητες.
Το πρόγραμμα εξετάζει τον εκσυγχρονισμό και από την άποψη της Διασύνδεσης Ανθρώπου-Μηχανής (ΗΜΙ) για να παράγει φιλικό στον χρήστη, ασφαλές και συντηρήσιμο περιβάλλον εργασίας των χειριστών. Περιλαμβάνεται επίσης η ανάπτυξη Επίγειου Σταθμού Σχεδίασης Αποστολής (MPGS) και Λογισμικού Απενημέρωσης.

(C)TAI
  Επιπλέον των νέων αεροπορικών ηλεκτρονικών, το πρόγραμμα ARI περιλαμβάνει μετατροπές του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ισχύος, ολοκλήρωση της Μονάδας Μετασχηματιστή Ανορθωτή (TRU) και του συσσωρευτή, της μονάδας κλιματισμού και του στατικού οργάνου πίεσης (pitot). Οι προαιρέσεις της σύμβασης περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των εκτινασσόμενων καθισμάτων, την ανάπτυξη εξομοιωτή και την παροχή επίγειου Εκπαιδευτικού Συστήματος Στηριζόμενου σε Υπολογιστές (CBTS) στην ΤΗΚ. 

Πηγή 
Από την Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 έως και την Κυριακή 22 Απριλίου 2012, πραγματοποιήθηκε αεροναυτιλιακό ταξίδι τριών αεροσκαφών T-6A Texan II, της 364 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος, στη νήσο Κύπρο, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των εκπαιδευτών της 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος.
(C)HAF.gr

(C)HAF.gr

(C)HAF.gr

(C)HAF.gr
Οι έξι εκπαιδευτές με τα αεροσκάφη τους, απογειώθηκαν από την Αεροπορική Βάση Καλαμάτας και προσγειώθηκαν στην 55η Σμηναρχία Μάχης στο Αεροδρόμιο Πάφου, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό.

Πηγή 
 Μάννα εξ ουρανού αποδεικνύεται το τέρας της Κανταχάρ,σύμφωνα με δηλώσεις Ιρανού ανώτατου αξιωματούχου,''μηχανικοί'' εφαρμόζοντας reverse engineering χτίζουν αντίγραφο. 


      
 Ο ίδιος αναφέρει πως έχουν πλήρη έλεγχο πάνω στα συστήματα του RQ-170 Sentinel ενώ έχουν ανακτήσει  όλα τα δεδομένα που βρίσκονταν αποθηκευμένα στη τράπεζα μνήμης  - αλλά και εκείνα που είχαν ''διαγραφεί'' - του.Χαρακτηριστικά αναφέρει πως δύο εβδομάδες πριν την εξόντωση του Bin Landen το Μάιο του 2011 το συγκεκριμένο Sentinel είχε πετάξει πάνω από την οικεία που κρυβόταν,ακόμη παρέθεσε στοιχεία συντήρησης του λέγοντας πως το UAV στις 16.10.2010 ταξίδεψε στη Καλιφόρνια για να πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες,επέστρεψε ένα μήνα αργότερα στο Αφγανιστάν και εστάλη ξανά στις ΗΠΑ το Δεκέμβρη του 2010 λόγω προβλήματος στου αισθητήρες του.


 Η ανησυχία των Αμερικάνων εστιάζεται στο κατά πόσο το Ιράν αντέγραψε με τη βοήθεια της Κίνας και της Ρωσίας την χημική σύσταση της βαφής του - υλικό το οποίο απορροφά μέρος των εκπομπών του ραντάρ - και τα εξελιγμένα οπτικά του.

Πηγή




      Οι τελευταίες εξελίξεις από τη Dassault τη Snecma και την Thales,το περιοδικό μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
 Την τελευταία του πτήση πάνω σε ειδικά τροποποιημένο αεροσκάφος πραγματοποίησε την Τρίτη το παροπλισμένο πλέον διαστημικό λεωφορείο Discovery προς το Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος κοντά στην Ουάσινγκτον όπου θα εκτεθεί μόνιμα.Το Discovery είχε κάνει το τελευταίο ταξίδι του τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2011, για μια αποστολή 13 ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και ήταν το πρώτο από τα τρία λεωφορεία που τέθηκε μετά από τρεις δεκαετίες εκτός λειτουργίας.

      

      
 Εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στις 30 Αυγούστου του 1984 και έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες ημέρες επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (συνολικά 352), διασχίζοντας 241 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε τροχιά γύρω από τη Γη.Μετέφερε επίσης κατά τη διάρκεια 39 αποστολών 246 αστροναύτες, τον μεγαλύτερο αριθμό από τα άλλα λεωφορεία.Τα δύο άλλα λεωφορεία, το Atlantis και το Endeavour, θα μετακινηθούν αντίστοιχα στο Μουσείο του Λος Άντζελες και στο κέντρο επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα.
 
      

 Υπενθυμίζεται ότι το Challenger είχε καταστραφεί λίγο μετά την εκτόξευση του τον Ιανουάριο του 1986 και το Columbia είχε καταστραφεί κατά την επάνοδό του στη Γη τον Φεβρουάριο του 2003. Συνολικά δεκατρείς αστροναύτες έχασαν τη ζωή τους.Το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2011 με την πτήση του Atlantis.

@Βήμα

 Στο εξής, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαρτώνται από τα ρωσικά διαστημόπλοιά Soyuz για να στείλουν τους αστροναύτες τους στον ISS μέχρι το 2015 όταν ένα νέο αμερικανικό διαστημόπλοιο θα αναλάβει και πάλι αποστολές.Η NASA υπολογίζει στον ιδιωτικό τομέα και ενθαρρύνει περισσότερες εταιρείες να εισέλθουν στην κούρσα του διαστήματος. Το διαστημόπλοιο SpaceX θα κάνει την πρώτη ιδιωτική πτήση επίδειξης με φορτίο προς τον ISS στις 30 Απριλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ θα μεταφέρει και αστροναύτες στη συνέχεια.

Πηγή 
Από πάνω προς τα κάτω : εγκατάσταση ραντάρ,αποθήκες πυρομαχικών ενισχυμένα υπόστεγα (C)Google Earth


 Η αεροπορική βάση Al Jufra στη Λιβύη μετά την προσβολή της από επτά Scalp που εξαπολύθηκαν από Rafale B,Mirage 2000D της αεροπορίας και δύο από Rafale M του ναυτικού τη νύχτα της 23ης Μαρτίου του 2011.

Πηγή