(C) DHAΜΕΑ ΑΝΚΑ συνετρίβη σήμερα τις απογευματινές ώρες στην επαρχία Batman κοντά στο χωριό İkiztepe. To αερόχημα κατέπεσε περίπου τρία χιλιόμετρα από το διάδρομο ενώ βρισκόταν στη φάση της προσγείωσης ή της απογείωσης. Πρόκειται για το δεύτερο ΑΝΚΑ που καταστρέφεται κατα τη διάρκεια δοκιμών, μετά την απώλεια ακόμη ενός πρωτότυπου το Σεπτέμβριο του 2012.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, μέρος των δοκιμών ανάπτυξης του ΑΝΚΑ θα πραγματοποιούνταν στα Νοτιοανατολικά της χώρας, στην επαρχία Batman όπου βρίσκεται η Διοίκηση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (İnsansız Hava Araçları Üs Meydan Komutanlığı).(C) SAAB
H Saab και η Boeing υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη εκπαιδευτικού αεροσκάφους για τον διαγωνισμό Τ-Χ για την αντικατάσταση των Τ-38 Talon της αμερικάνικης αεροπορίας. Η συμφωνία καλύπτει τους τομείς σχεδιασμού, ανάπτυξης, παραγωγή, υποστήριξης, πωλήσεων και μάρκετινγκ. Η λύση που θα προσφερθεί θα είναι καινούργιας σχεδίασης από τις 2 εταιρείες.

Πηγή
(C) GmbH
To 400o Eurofighter Typhoon παραδόθηκε την Τετάρτη στο στρατιωτικό κέντρο αεροπορίας της Cassidian στο Manching στη Γερμανική Πολεμική Αεροπορία.

(C) Marine Nationale
Περιορισμένης κλίμακας συνεκπαίδευση μεταξύ Ελληνικών και Γαλλικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου ανοικτά της Κρήτης με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ και μαχητικών αεροσκαφών της Chasse Embarquée που επιχειρούν από το αεροπλανοφόρο "Charles de Gaulle". 


(C) Marine Nationale
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πλου με την ονομασία "Bois Belleau", απεστάλη σχετικό αίτημα για συνεκπαίδευση με την ΠΑ για τις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Το αίτημα έγινε αμέσως αποδεκτό από την Ελληνική ΠΑ, αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες απογευματινές έξοδοι της 3ης και 4ης Δεκεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε το COMAO της 4ης Δεκεμβρίου, που ξεκίνησε στις 10:00, σε "περιοχή" Νοτίως της Κρήτης, με τη συμμετοχή από 8 F-16C/D Block 52+ και F-16C/D Block 52+ Adv, καθώς και 4 Mirage 2000, ενώ από Γαλλικής πλευράς συμμετείχαν 6 Rafale-M και 4 SEM (Super-Etendard Modernisés).

(C) Marine Nationale

με πληροφορίες του Λ.Μπλαβέρη για την εφ. Παραπολιτικά και την Marine Nationale

Οπότε η NOTAM που είχαμε δημοσιεύσει εδώ ήταν μερικώς σωστή...


(C) Marine Nationale
To νέο μας Quiz για την τρέχουσα εβδομάδα. Αν μπορείς να προσδιορίσεις το αεροπλάνο της φωτογραφίας απάντησε στο Blog μέχρι Κυριακή Βράδυ....
(C) U.S. Air Force photo/Senior Airman Christopher Reel

Το τελευταίο από τα 314 συνολικά ανακατασκευασμένα QF-4 παραδόθηκε στην USAF. Το συγκεκριμένο F-4 βρισκόταν σε κατάσταση αποθηκευσης στην αεροπορική βάση Davis-Monthan στην Αριζόνα για περίπου 20 χρόνια πριν επιστρέψει στην δράση για μία ακόμη αποστολή. Σήμερα παραμένουν σε υπηρεσία περίπου 60 QF-4 τα οποία σύντομα θα αντικατασταθούν από QF-16.


Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 09:03, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, με σκοπό τον εντοπισμό ακυβέρνητης θαλαμηγού με την ονομασία "Louvmi 2", σημαίας Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και τη διάσωση δύο αγνοουμένων που επέβαιναν σε αυτή, ενός Έλληνα και ενός Φιλιππινέζου, οι οποίοι αγνοούνταν από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στη θαλάσσια περιοχή Βόρεια της Μονεμβασιάς.


Το ελικόπτερο της ΠΑ εντόπισε και περισυνέλεξε από ακτή περίπου 10 ναυτικά μίλια Βόρεια της Μονεμβασιάς, σώους τους αγνοουμένους στις 10:08 και τους μετέφερε με ασφάλεια στην 112 ΠΜ. 31 Μαίου 2011, o φακός του NATO channel επισκέπτεται την 115 Πτέρυγα Μάχης

Η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων (ΥΕΜ) του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ιδρύθηκε το 1981. Στη δύναμη της Μοίρας Αεροπλάνων βρίσκονται εντεταγμένα συνολικά επτά εναέρια μέσα και συγκεκριμένα δύο μονοκινητήρια Cessna RG 172, δύο μονοκινητήρια Socata TB 20 Trinidad και τρία δικινητήρια αεροπλάνα Reims Cessna F- 406 Caravan II.


  Η επιχειρησιακή δράση της ΥΕΜ καλύπτει τους παρακάτω τομείς:

·Αστυνόμευση ελληνικού θαλάσσιου χώρου (δίωξη παράνομης αλιείας, αρχαιοκαπηλίας, λαθρεμπορίου, διακίνηση λαθρομεταναστών)

·Αποτροπή παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας

·Εντοπισμός περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και παροχή στοιχείων σε αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑ/ Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

·Συνδρομή για εντοπισμό κινδυνευόντων πλοίων ή ατόμων σε θαλάσσια περιοχή ελληνικού FIR

·Συμμετοχή σε ασκήσεις Ενόπλων Δυνάμεων

·Συλλογή και παροχή πληροφοριών για κινήσεις υπόπτων πλοίων που σχετίζονται με θέματα εθνικής ασφάλειας

·Συμμετοχή σε κοινές επιχειρήσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εξωτερικό (FRONTEX).

·Επιτήρηση δασικών εκτάσεων κατά την αντιπυρική περίοδο


 Επιχειρησιακή δραστηριότητα της ΥΕΜ κατά την περίοδο 01.01.13 - 01.11.13 :

Από αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, τα αεροπλάνα του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. έχουν πραγματοποιήσει 208 εξόδους και 635 ώρες πτήσης σε προγραμματισμένες και έκτακτες περιπολίες, κατόπιν εντολής του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Στο πλαίσιο των περιπολιών τα αεροπλάνα του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.:

·Έχουν εντοπίσει 64 πλοία ειδικού ενδιαφέροντος και 03 περιστατικά ρύπανσης

·Έχουν ελέγξει 485 αλιευτικά σκάφη και έχουν βεβαιώσει 11 αλιευτικές παραβάσεις

·Έχουν διαταχθεί να συμμετάσχουν σε 08 επιχειρήσεις έρευνας αγνοουμένων

·Έχουν πραγματοποιήσει 18 περιπολίες δασών κατά την αντιπυρική περίοδο, καθώς και 77 εξόδους για εντοπισμό παράνομων μεταναστών.

(C) Λ.Σ.
Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2013, στο πλαίσιο της επιχείρησης «EPN AENEAS 2013», δικινητήριο αεροπλάνο της ΥΕΜ πραγματοποίησε 100 ώρες περιπολίας στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ιταλίας, εντοπίζοντας συνολικά 449 παράνομους μετανάστες οι οποίοι περισυνελέγησαν ασφαλώς από τις Ιταλικές Αρχές, δύο εγκαταλελειμμένα σκάφη, δύο μητρικά σκάφη που αρχικά μετέφεραν και διένειμαν σε άλλα πλοιάρια παράνομους μετανάστες, καθώς επίσης και ένα περιστατικό ρύπανσης.


(C) Λ.Σ.

H δράση της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και η συμβολή της στο κοινωνικό και επιχειρησιακό έργο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., αναδεικνύεται έμπρακτα στο παρακάτων βίντεο :


Το λεύκωμα μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Σύμφωνα με εκδοθείσα ειδοποίηση προς αεροναυτιλομένους, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και αεροσκάφη του Γαλλικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσουν κοινή άσκηση την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στο Ιόνιο Πέλαγος.

Το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulles και η ομάδα κρούσης που το συνοδεύει βρίσκονται στη Μεσόγειο στο πλαίσιο δεκαήμερου εκπαιδευτικού πλού, πριν αναχωρήσουν για τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό.Αφού προσπεράσουμε τα συνωμοσιολογικά "μας ψεκάζουν συνοδεία μαχητικών",ή "εμφάνιση μαχητικών αεροσκαφών που έκαναν κύκλους γύρω από ψεκαστικά τα οποία μετά την εμφάνιση των μαχητικών σταμάτησαν το έργο τους!" περνάμε στo ενδιάμεσο quiz της εβδομάδας : ψάχνουμε τον τύπο τους αεροσκάφους ενάεριου ανεφοδιασμού, οι πιο τολμηροί ας μας πούν και σε ποιά χώρα ανήκει... 


Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι συνομιλίες Ισπανίας - Αργεντινής για την πώληση 15 αεροσκαφών Mirage F1M. Όπως αναφέρει η Argentine daily τα Ισπανικά F1 έχουν ελάχιστες ώρες πριν την προγραμματισμένη εργοστασιακή περιοδική επιθεώρηση και η Ισπανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τα έξοδα για τις σχετικές εργασίες. Παράλληλα πρόβλημα έχει προκύψει και από την πλευρά των Γάλλων... οι οποίοι αν και αρχικά είχαν συμφωνήσει για την πώληση των αεροσκαφών πλέον δεν εκδίδουν πιστοποιητικό τελικού χρήστη σε μια ύστατη προσπάθεια προώθησης των δικών τους μαχητικών, Mirage F1CR που θα αποσυρθούν το 2014.
Hasta siempre Mirage F1
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αξιωματούχοι της Αργεντινής θα εξετάσουν και την πρόταση των Ισραηλινών για την πώληση αεροσκαφών KFIR


Πηγή 1, 2


Επίδειξη πραγματοποίησε η ομάδα "ΖΕΥΣ" στο παλιό λιμάνι Χανίων στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Την επίδειξη εκτέλεσε ο Σμηναγός Γιώργος Ανδρουλάκης που καταχειροκροτήθηκε από όσους παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις. Το πρώτο βίντεο από την επίδειξη (μέχρι να ανέβει σε μεγαλύτερη ανάλυση) :