Το επίσημο περιοδικό της Γαλλικής αεροπορίας, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Το e-περιοδικό Global Aviation Resource φιλοξενεί ρεπορτάζ για την πέμπτη εκπαιδευτική σειρά του TLP για το 2013.Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.(C) Chris Wood

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, πραγματοποιήθηκε η τελετή του εορτασμού της επετείου της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της 361 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας.Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον Διοικητή της Μοίρας, Αντισμήναρχο (Ι) Νικόλαο Τσιβουράκη, φωτογραφική και στατική έκθεση καθώς και αεροπορική επίδειξη από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους Τ-6Α "Δαίδαλος".Στην τελετή παρέστησαν ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ, Πτέραρχος (Ι) Γεώργιος Αυλωνίτης, ο επίτιμος Αρχηγός ΑΤΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεολόγος Συμεωνίδης, ο επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Τζιναέτης, ο επίτιμος Διοικητής ΔΑΕ, Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Πέτρουλας, οι διατελέσαντες Διοικητές της 361 Μοίρας, το εν ενεργεία και εν αποστρατεία ένστολο και πολιτικό προσωπικό το οποίο υπηρέτησε στη Μοίρα, εκπρόσωποι των τοπικών και δημοτικών Aρχών της Μεσσηνίας καθώς και μεγάλος αριθμός προσκεκλημένων.Πηγή - Φωτογραφίες


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. Παραπολιτικά και του Λ. Μπλαβέρη, με 13 μαχητικά αεροσκάφη θα εκπροσωπηθεί η ΠΑ στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσαλονίκης. Συγκεκριμένα  θα πετάξουν τέσσερις τριάδες μαχητικών F-16, Mirage 2000, F-4E AUP Phantom II και A-7E Corsair II, ενώ η ομάδα ''ΖΕΥΣ'' θα πραγματοποιήσει επίδειξη. Στο έδαφος θα παρελάσουν στοιχεία της 350 Πτέρυγας Κατευθυνομένων Βλημάτων Patriot PAC-1, που εδρεύει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. 

AFW 13 Walkaround

Από πλευράς της Αεροπορίας Στρατού θα πραγματοποιήσουν την παρθενική τους εμφάνιση σε παρέλαση τα νέα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ90, από τα οποία θα ιπταθεί μία διμοιρία, δηλ. δύο ε/π του 2ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2ου ΤΕΑΣ). Επίσης θα παρελάσουν δύο επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA Longbow Apache του 2ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων, καθώς και ένα μεταφορικό ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ.

Mirage F1 και ο χεριστής του, μετά από πρόσκρουση με πτηνά....


Η 43η Μοίρα Αεροπυρόσβεσης της Ισπανικής αεροπορίας συγκροτήθηκε το 1971, την ίδια χρονιά παρέλαβε και το πρώτο Canadair CL-215. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα η μοίρα έχει συμπληρώσει 150.000 ώρες πτήσης, έχει πραγματοποιήσει 330.000 ρίψεις νερού, έχει χάσει το 25% του αρχικού στόλου της σε 9 ατυχήματα και μετρά 15 πεσόντες....'Οπως χαρακτηριστικά γράφουν επιχειρούν σε συνθήκες πολέμου εν καιρώ ειρήνης. Το βίντεο που ακολουθεί είναι για τους πεσόντες της μοίρας.


In Memoriam from Hidros on Vimeo.


Aπό 8 έως 18 Οκτωβρίου διεξήχθη στη Νεα Σάντα στο Κιλκίς η άσκηση "Τάλως 13", με σκοπό την προετοιμασία αξιολόγησης – πιστοποίησης του του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC ενόψει της διάθεσής του στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014


Στα πλαίσια αυτά το HELBROC BG θα μπορεί να αναλαμβάνει, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και στα πλαίσια απόφασης του ΟΗΕ, επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων και ειδικότερα επιχειρήσεις παροχής Ανθρωπιστικής βοήθειας (Humanitarian Assistance) και Εκκένωσης Άμαχου πληθυσμού (Evacuational Operations).


Την άσκηση, στην οποία έλαβε μέρος προσωπικό από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Κύπρο, παρακολούθησαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας Στρατηγός Simeon Simeonov, καθώς και αντιπροσωπείες από τις συμμετέχουσες χώρες.French Air Force Mirage 2000 15 Oct 13

Ολοκληρώθηκε σήμερα 17 Οκτωβρίου, η Γαλλο-Βρετανική άσκηση με την ονομασία Joint Warrior 13-2, 4 αεροσκάφη Mirage 2000N της EC 2/4 "La Fayette" (μοίρα με κύριο ρόλο την πυρηνική κρούση) μετασταθμεύσαν  για δέκα ημέρες στην αεροπορική βάση Leemin. Σκοπός της άσκησης η αύξηση της διαλειτουργηκότητας μεταξύ των δύο αεροπορικών δυνάμεων. Ορισμένα από τα σενάρια της άσκησης αφορούσαν την αντιμετώπιση περιστατικών τρομοκρατίας, πειρατείας και την πραγματοποίηση διασυνοριακών επιχειρήσεων.Πηγή

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και Ισραηλινά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού πραγματοποιούν άσκηση στο FIR Αθηνών. Η κοινή δραστηριότητα, σύμφωνα με τη σχετική ειδοποίηση ξεκίνησε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει εως τις 22 Οκτωβρίου.


F-16C/D από τις 110, 111, 115 και 116 Πτέρυγες Μάχης, πραγματοποίησαν 27 συνολικά εξόδους και «έπιασαν» το Ισραηλινό τάνκερ στα Δυτικά της Πελοποννήσου προσομοιώνοντας τη διαδικασία του εναέριου ανεφοδιασμού, εκτός από την καθαυτή μεταφορά καυσίμου από το ένα αεροσκάφος στο άλλο.(παραπολιτικά)


I Fix Planes
Γιατί το "έδαφος" έχει άλλη χάρη (C) NATO
Το νέο μας Quiz για αυτή την εβδομάδα. Αν γνωρίζεις το αεροσκάφος που φαίνεται στην φωτογραφία απάντησε μέχρι την Κυριακή το βράδυ στο Blog....
(C) GEETHA
Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να παρακολουθήσει Έλληνας πρωθυπουργός εκ του σύνεγγυς μια άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αντώνης Σαμαράς, επιβαίνων της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ (F455), είχε σήμερα την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το υψηλό επίπεδο της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρακολουθώντας την άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 8/13» της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που διεξήχθη υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη νησίδα Δοκό.

(C) GEETHA

Στην άσκηση συμμετείχαν 4 μαχητικά F-16 Βlock52M, 2 μαχητικά Mirage-2000, 2 αναγνωριστικά RF-4E, 1 μεταγωγικό C-130H, 1 ΑΣΕΠΕ EMB-145H, 1 ελικόπτερo CH-47SD Chinook, οι φρεγάτες ΥΔΡΑ (F452),  ΑΙΓΑΙΟΝ (F460) και ΚΑΝΑΡΗΣ (F455) με τα οργανικά τους ελικόπτερα, οι πυραυλάκατοι ΔΑΝΙΟΛΟΣ (P68), ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (P70), ΜΠΛΕΣΣΑΣ (Ρ21) και ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (Ρ24), το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ (S117), η κανονιοφορος ΝΑΥΜΑΧΟΣ (Ρ19) καθώς και τα πλοία ταχεία μεταφοράς ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ (L-180) και ΚΕΡΚΥΡΑ (L-182). Η Διακλαδική Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) συμμετείχε, παρουσία του Διοικητή της, με τμήματα της Ζ΄Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών, του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών και Ομάδες Ανορθοδόξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Το Λιμενικό Σώμα συμμετείχε με Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, ένα ταχύπλοο περιπολικό σκάφος και ένα ελικόπτερο προκειμένου να πραγματοποιηθεί αναγνώριση ατόμων επί της νήσου.Mετά το πέρας της άσκησης, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο να μεταβιβάσει τα θερμά του συγχαρητήρια στα τμήματα που συμμετείχαν και να τους χορηγηθεί πενθήμερη τιμητική άδεια ενώ δήλωσε τα εξής: «Αυτή η δύσκολη και απαιτητική διακλαδική άσκηση, επιτυχημένη άσκηση, δείχνει το υψηλό φρόνημα, την ετοιμότητα, την αποφασιστικότητα και την αρτιότητα των ενόπλων δυνάμεων. Και σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας γεμίζει όλους με υπηρηφάνεια».

(C) GEETHA

Την άσκηση παρακολούθησαν μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, η ΑΝΥΕΘΑ Φ. Γεννηματά, ο ΥφΕΘΑ Θανάσης Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, μέλη της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και ΑΚΑΜ ξένων χωρών. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία και έρχεται σε απάντηση όλων των γελοίων δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών που αποτιμούν κάθε δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με οικονομικούς όρους ή την αποδίδουν σε …πολιτικές σκοπιμότητες. Η επίδειξη ισχύος, η επιχειρησιακή εκπαίδευση και η ενίσχυση του φρονήματος του προσωπικού είναι προφανώς ψιλά γράμματα γι΄αυτούς.  Πηγή 


Μέλη των συλλόγων ''Αναχαίτιση'' και ''Ίκαρος'' παραβρέθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη σύσταση της 336 Μοίρας.Την προσβολή του αεροδρομίου μπορείτε να την δείτε, εδώ.
Anaxaitisi's 336MB_70XRONIA album on Photobucket
Κόβουν την ανάσα οι ελιγμοί Ελλήνων και Ισραηλινών πιλότων που "σαρώνουν" από το πρωί την Κρήτη στο πλαίσιο της άσκησης Minoan Star η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τη συμμετοχή ελικόπτερων της Αεροπορίας Στρατού.

(C) Creta Live
Η άσκηση εξελίσσεται με σημείο αναφοράς την 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι, με το σχεδιασμό να θέλει ζεύγη ελικοπτέρων να εκτελούν χαμηλή πτήση στο παράκτιο μέτωπο νότια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου. Οι θεαματικές "διεισδύσεις" των ελικοπτέρων από κρητικού εδάφους, έγιναν αντιληπτές νωρίς το πρωί στα νότια παράλια του νησιού και ειδικότερα την περιοχή της Βιάνου, με τους κατοίκους εντυπωσιασμένους αλλά και ανήσυχους καθώς δεν είχαν πληροφορηθεί για τη διεξαγωγή της άσκησης. Ενώ ακολούθησαν αναφορές ακόμη και από το οροπέδιο Λασιθίου.


(C) Creta Live

Σύμφωνα με πληροφορίες το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης έχει η 133 Σμηναρχία Μάχης υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ τα σχέδια πτήσης εποπτεύονται από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης" στο Ηράκλειο.

Πηγή 
(C) AMBV
Δυο ελικοφόρα κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, κατέρριψαν F-16Α της Βενεζουελάνικης Αεροπορίας (AMBV/Aviación Militar Bolivariana Venezolana). Λίγες ημέρες πριν, ο πρόεδρος της χώρας Nicolas Madouro, είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση σε όσους χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας για παράνομες δραστηριότητες και ειδικότερα για την μεταφορά ναρκωτικών.

Πηγή

To βίντεο της επίδειξης,

Το ερώτημα της εβδομάδας : που οφείλεται η σκούρα μεταλλική απόχρωση των Ελληνικών F-16C/D Block 52+, που τους προσδίδει αυτή την "βρώμικη" όψη; Ακολουθούν δύο ενδεικτικές φωτογραφίες. Τα σχόλια με τις σωστές απαντήσεις θα είναι ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα.

@ HAF.gr
(C) Markus Schrader


Η απάντηση βρίσκεται εδώ.
@ wiki
Ικανότητα μακρού πλήγματος θα αποκτήσουν 127 Ching Kuo της ROCAF που εκσυγχρονίζονται, ήδη σε 40 από αυτά έχει πιστοποιηθεί το όπλο μακρού πλήγματος Wan Chien. Το βλήμα που αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Chungshan, έχει την ικανότητα να πλήττει στόχους σε απόσταση 250 - 300 χιλιομέτρων. Το περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αξιολόγησης του όπλου από την αεροπορία και το 2015 αναμένεται η έναρξη μαζικής παραγωγής του.

Πηγή
To υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε στις 11 Οκτωβρίου της υπογραφή συμφωνίας για την προμήθεια 12 μαχητικών αεροσκαφών F-16AM/BM από την Πορτογαλία. Η συμφωνία ύψους €186,2 εκατ. προβλέπει επίσης τον εκσυγχρονισμό τους από την OGMA-Indústria Aeronáutica de Portugal, πρόσθετους κινητήρες, λογιστική υποστήριξη και εκπαίδευση 9 χειριστών και 69 τεχνικών της Ρουμανικής Αεροπορίας. Πρόκειται για 9 μονοθέσια και 3 διθέσια αεροσκάφη, εκ των οποίων τα τρία (αδιευκρίνιστης έκδοσης) θα προέλθουν από τα αμερικανικά αποθέματα και παραδίδονται στη Πορτογαλία ως πλεονάζον πολεμικό υλικό (ΕDA) αποκλειστικά για την εν συνεχεία μεταβίβασή τους στη Ρουμανία.


MiG-21UM της αιγυπτιακής αεροπορίας συνετρίβη σε χωριό κοντά στο Λούξορ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν το αεροσκάφος να φλέγεται λίγο μετά την απογείωση του. Οι δύο χειριστές κατάφεραν να εκτιναχθούν με επιτυχία. Στο έδαφος από την συντριβή τους αεροσκάφους σκοτώθηκε ένας άνθρωπος ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκα.
Πηγή
Ενδιαφέρουσα έρευνα της Metron Analysis αποκαλύπτει ότι τρείς στου δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν...