Σαν σήμερα, τα πρώτα τέσσερα Mirage 2000 προσγειώθηκαν στην 114 ΠΜ. Το "202" ήταν το πρώτο που πάτησε σε Ελληνικό έδαφος, ακολούθησαν τα "203", "211" και "212".

Τεράστια η προσφορά του μέσου και των ανθρώπων που το "υπηρέτησαν" στο έδαφος και τον αέρα. @ Δ.Π.

Ανακοινώθηκαν οι συμμετοχές του "Tiger Meet 2013" μέσω του  ΝΑΤΟ Tiger Αssociation, αυτή τη χρoνιά η αεροπορική βάση Orland στη Νορβηγία ( αρχικά είχε προγραμματισθεί στην 116 Πτέρυγα Μάχης ) θα φιλοξενήσει πάνω από 60 εναέρια μέσα, ανάμεσα τους και 4 Ελληνικά  F-16 από την 335Μ ( ελπίζουμε με ειδικό διάκοσμο ).

Οι συμμετοχές :

Πολωνία, 6 FS - 6X F-16
Τουρκία, 192 Filo - 3X F-16
Αυστρία, JTS - 3X Saab 105OE
Ολλανδία, 313 SQN - 5X F-16
Νορβηγία, 338 SQN - 8X F-16
Ελβετία, STAFFEL 11 - 5X F/A-18
Γαλλία, ECE 05/330 - 2X Rafale
Γαλλία, EC 1/7 - 5X Rafale
Τσεχία, 221 Sqn - 2X Hind
Τσεχία, 211 Sqn - 4X JAS-39
Ισπανία, 15 Wing - 5X EF-18
Γερμανία, AG 51 "I" - 6X Tornado
Βέλγιο, 1 Sqn - 5X F-16

Ελλάδα, 335 Mοίρα - 4X F-16
NATO, Sqn 1 - 2X E-3A
Βρετανία, 78 Sqn - 2X MERLIN (Only week 2)
Γερμανία, GFD - 1X Lear Jet
ΗΠΑ, 121 ARW - 2X KC-135R
Νορβηγία, 717 Sqn - 1X DA-20
Νορβηγία, 132 AW - 6X F-16

Γερμανία, JG 74 - 3X Eurofighter (19-24 June)

Νato Τiger Μeet 2011, Cambrai Γαλλία

i)  To ΝΤΜ θα διεξαχθεί στη 2014 Γερμανία
ii) To NTM 2015 θα διεξαχθεί στη Τουρκία, στην 9. Ana Jet Üs Komutanlığı

(RAC Mig)

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της RAC MiG Sergey Korotkov, η εταιρεία είναι κοντά στη συμφωνία για την αναβάθμιση 8 μαχητικών του βρίσκονται σε υπηρεσία με την πολεμική Αεροπορία  του Μπαγκλαντές. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο TASS περιμένουν την τελική έγκριση της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές.  


H 336 ΜΔΒ θα εκπροσωπήσει την ΠΑ στην αεροπορική επίδειξη για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ολλανδικής αεροπορίας  ( 14.06 - 15.06 ), σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι σίγουρο πως τα Ελληνικά Corsair - έστω και σαν στατικά εκθέματα - για άλλη μια φορά θα κλέψουν τη παράσταση.

2008, Ουγγαρία Kecskemet, τα Corsair ξεχωρίζουν σε κάθε συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκό airshow κερδίζοντας θεατές και spotter. Πιθανότατα αυτή να είναι η τελευταία φορά που ταξιδεύουν στο εξωτερικό (C) Roland Bergmann-Spotterteam Graz

via Airforce.gr

Σύμφωνα με φίλους του ιστολογίου (spotter), η ΠΑ θα συμμετάσχει και σε άλλα airshow (ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση).
Την κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους, που επιχείρησε να παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο προερχόμενο από τον Λίβανο, ανακοίνωσαν οι Eνοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ. Το ΜΕΑ επλήγη από πύραυλο ανοιχτά των ισραηλινών ακτών, περίπου οκτώ χλμ δυτικά της Χάιφα.Πρόκειται για το δεύτερο γνωστό επεισόδιο με την κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο τους τελευταίους επτά μήνες. Τον περασμένο Οκτώβριο ΜΕΑ καττερίφθη αφού πέταξε 35 χλμ εντός του νότιου Ισραήλ.

Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, οικονομικοί επιθεωρητές μετά από έλεγχο στη Διοίκηση Λογιστικής Υποστήριξης της Τουρκικής αεροπορίας ( Hava Lojistik Komutanlığı/HLK ) για τη περίοδο 1987 - 2012, διαπίστωσαν οικονομικές ατασθαλίες και "κακοδιαχείρηση" ύψους 5 δισ. $. Οι επιθεωρητές του ελεγκτικού συνεδρίου έχουν ζητήσει επιπλέον στοιχεία από το υπουργείο άμυνας, οι προσπάθειες τους όμως για περαιτέρω διερεύνηση πέφτουν στο κενό καθώς αξιωματικοί της THK επικαλούνται το στρατιωτικό απόρρητο.

Ανώνυμες πηγές αναφέρουν πως Πτέραρχος Μεχμέτ Σαβνέρ (αριστερά) επικεφαλής της HLK, σύστησε ομάδα για να καλύψει τις ατασθαλίες αλλά και για να ανακτήσει τον εξοπλισμό που έκανε φτερά...Πηγή 
Η αεροπορική βάση Leeuwarden στην Ολλανδία, φιλοξένησε για μια περίοδο δύο εβδομάδων πάνω από 55 αεροσκάφη από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Πολωνία (F-16), τη Γερμανία (Typhoon), τη Σουηδία (Gripen) και τη Γαλλία (Mirage 2000 & τα ακούραστα F1). Τα σενάρια της άσκησης βασίσθηκαν στα διδάγματα απο τις επιχειρήσεις στη Λιβύη και το Αφγανιστάν. 

Aviation
Η Frisian Flag διεξήχθη στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας της Γερμανίας και της Δανίας.Περισσότερες φωτογραφίες από την άσκηση μπορείτε να δείτε εδώ (C) hincasebastian
Πηγή
 photo IMG_5493_zps8c7c5a9c.jpg
Το e-περιοδικό του blog Fox2 επέστρεψε μετά απο μακρά απουσία. Το 8ο τεύχος είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση εδώ.
Μια δική μου φωτογραφία το σημερινό Quiz από επίσκεψη μου στο Μουσείο. Για όσους γνωρίζουν το αεροπλάνο απαντήσεις μέχρι την Δευτέρα το πρωί στο Blog.......


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Blic η αεροπορία της Σερβίας θα παραλάβει μέχρι το τέλος του έτους έξι Mig-29. Οι λεπτομέρειες της προμήθειας θα οριστικοποιηθούν κατά την επίσημη επίσκεψη του Σέρβου Πρωθυπουργού και Υπουργού άμυνας στη Μόσχα, το προσεχή Μάιο.
Μια μοίρα 12 αεροσκαφών F-16 θα διαθέτει από το 2017 η Ρουμανία, αφού κατέληξε στην απόφαση προμήθειας μεταχειρισμένων μαχητικών από την Πορτογαλία. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μιρτσέα Ντούσα, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, όπου και προχώρησε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την πλευρά της Ρουμανίας και μέχρι τον Σεπτέμβριο και με τους Αμερικανούς, για να οριστικοποιηθεί η προμήθεια των μαχητικών.

Τα 12 F-16 θα αντικαταστήσουν τα 48 απαρχαιωμένα Mig-21 Lancer
Τα μαχητικά προέρχονται από τα 25 που παρέλαβε μεταχειρισμένα η Πορτογαλία από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος "Peace Atlantis II" το 1999. Οι Αμερικανοί τα είχαν σε υπηρεσία από το 1984 και κάποια στιγμή τέθηκαν σε αποθήκευση. Ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, σύμφωνα με τους Αμερικανούς και παρά τα 30 τους χρόνια έχουν επιχειρησιακή ζωή για άλλη μια εικοσαετία.

@ Ria Novosti

Όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές του Καζακστάν χτες βράδυ έπεσε αεροσκάφος τύπου MIG-31 με συνέπεια να σκοτωθεί ο πιλότος. Αν και έκαναν χρήση των εκτινασσομένων καθισμάτων μονό ο συγκυβερνήτης κατάφερε να επιβιώσει της πτώσης και βρίσκεται στο νοσοκομείο.  Το αεροσκάφος είχε πρόσφατα περάσει γενική συντήρηση. Κατά την διάρκεια της μέρας είχε κάνει τρεις πτήσεις και μία ακόμη βραδυνή πριν την πτώση. Το υπουργείο άμυνας θα ερευνήσει της συνθήκες της συντριβής.

Πετώντας χαμηλά...

@ ZEYS Demo Team
Νέα εμφάνιση απέκτησε η σελίδα της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 "Ζευς"!
Όπως δημοσιεύουν τα τοπικά μέσα της Πάτρας...Την Τετάρτη 22 Μαΐου το ακροβατικό σμήνος Red Arrows, θα πραγματοποιήσει αεροπορική επίδειξη στο λιμάνι της Πάτρας.

Λήψη από την πτήση του Σγου Ι. Ανδρουλάκη (C) Zeus Demo Team

dr.flight
Φωτογραφίες και βίντεο από την πρόσφατη άσκηση επανεξυπηρέτησης αεροσκαφών σε ειδικά διαμορφωμένο τμήμα δημόσιου αυτοκινητόδρομου. Περισσότερο φωτογραφικό υλικό υπάρχει εδώ.
Απάρτιο του εκτινασσόμενου καθίσματος που δεν πληρούσες τις προδιαγραφές είναι υπεύθυνο για την καθήλωση των F-18C της Ilmavoimat. Σύμφωνα με το κατασκευαστή, το φυσίγγιο πυροδότησης του καθίσματος Martin-BakerMk. SF14 NACES, υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε να μην λειτουργήσει κατά τα προβλεπόμενα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του χειριστή.
Finland - Air Force - HN-445 - McDonnell Douglas F-18C Hornet
Τα αεροσκάφη θα παραμείνουν καθηλωμένα μέχρι να αντικατασταθεί το φυσίγγιο πυροδότησης του εκτινασσόμενου καθίσματος (C) Oscar von Bonsdorff
Από την διακοπή των πτήσεων, επηρεάσθηκε η εκπαιδευτική δραστηριότητα ενώ ανεστάλησαν προγραμματισμένα γυμνάσια, ενώ εξαιρέθηκαν τα διθέσια Hornet ( το συγκεκριμένο απάρτιο των D προέρχεται από διαφορετική παρτίδα )
Ζευγάρι βομβαρδιστικών Tu-22M3 συνοδευόμενo από τέσσερα Su-27 πραγματοποίησε εικονική προσβολή κατά "στόχων" στη Σουηδική επικράτεια. Τα συμβάν έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Μαρτίου παρόλα αυτά έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες. Το "πακέτο" πέταξε από την Αγία Πετρούλη με κατεύθυνση προς το Σουηδικό αρχιπέλαγος, πάντοτε ευρισκόμενο σε διεθνή εναέριο χώρο.


Σε αντίθεση με τη Σουηδική αεράμυνα που δεν "αντέδρασε", F-16AM της Βασιλικής Αεροπορίας της Δανίας απογειώθηκαν απο τη Λιθουανία Baltic Air Policing ) και συνόδευσαν το σχηματισμό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Svenska Dagbladet - που αποκάλυψε το περιστατικό - δεν υπήρχαν διαθέσιμα/έτοιμα αεροσκάφη.

Πηγή
Οι κανόνες είναι απλοί, βλέπουμε και σχολιάζουμε! Τα σχόλια θα είναι ανοικτά.
Το δρόμο της επιστροφής πήρε το "045", το αεροσκάφος φωτογραφήθηκε από τον Joao Toste στις 13.04.13 στις νήσους Αζόρες κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Το "045" χρησιμοποιήθηκε σαν "testbed" και σταδιακά από Block 50, η διαμόρφωση των ηλεκτρονικών του ήλθε στο επίπεδο των Block 52+ Adv. ( αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ ).


To "045" με τέσσερα Block 52+ της πολεμικής αεροπορίας της Αιγύπτου (C) João Toste
Σήμερα το αεροσκάφος πιθανότατα φέρει τα ηλεκτρονικά των 52M καθώς σε φωτογραφίες Πορτογάλων spotter διακρίνεται η κεραία του Link 16 που διατηρήθηκε, o κινητήρας του παραμένει ο F110-GE 129 (  έκδοση αντίστοιχη των Block 50+ Adv. ή 50Μ ) 

Αποκλειστικές φωτογραφίες υπάρχουν στο Plane - Pics
(C) TAS

Ένας από τους πρώτους δυτικούς χειριστές που "πιστοποιήθηκε" στο Flanker, ο Gerrald Gallop, μίλησε για τα πτητικά χαρακτηριστικά του Su-27, στο FlightGlobal.


F-5 της IRIAF, κατέπεσε και συνετρίβη στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ, με αποτέλεσμα χάσουν τη ζωή τους οι δυο πιλότοι.
Το δυστύχημα συνέβη στις 21 Απριλίουμ στην επαρχία Αμπντανάν. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από αεροπορική βάση, περίπου 460 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης. Το δυστύχημα αποκαλύπτει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα απαρχαιωμένα μαχητικά αμερικανικής προέλευσης και κατασκευής που είχε προμηθευτεί η χώρα πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.