photo DSC_3971_zpsba60491e.jpg
 photo DSC_3970_zpscd3b0910.jpg
 photo DSC_3969_zps8441c814.jpg
 photo DSC_3960_zpsf9527db2.jpg
 photo DSC_3839_zps4cbe3df3.jpg
 photo DSC_3832_zpsa25e4b1d.jpg
 photo DSC_3618_zps7bbabbbf.jpg
 photo DSC_3443_zps0e532117.jpg
 photo DSC_3385_zpscd70323b.jpg
 photo DSC_3327_zps69c25a64.jpg
 photo DSC_3323_zps0b5e2f95.jpg
 photo DSC_3205_zps48427e1c.jpg
 photo DSC_3136_zpsddd26fce.jpg
 photo DSC_3056_zps6fb950b9.jpg
 photo DSC_2655_zpsbd29a7bc.jpg
 photo DSC_2223_zpsacbb5bb1.jpg
 photo DSC_2215_zpsaf2d3094.jpg
 photo DSC_2087_zpsa6f3d2e1.jpg
Το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό που πρώτευσε στη δεύτερη εκπαιδευτική σειρά του TLP βράβευσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος στις 15 Απριλίου (C) HAF 


Τους πιλότους και τα στελέχη της 331ης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς όπου και τους συνεχάρη για την διάκριση τους. (C) HAF

Την τελευταία τους αποστολή πραγματοποίησαν τα 4 τελευταία MC-130E Talon, τα αεροσκάφη θα αποσυρθούν οριστικά στις 25 Απριλίου.

(C) USAF

Το MC-130E πέταξε για πρώτη φορά το 1966 αναλαμβάνοντας αποστολές υποστήριξης της AFSOC όπως η μεταφορά ομάδων ειδικών δυνάμεων σε εχθρικό έδαφος, η ρίψη εφοδίων, η διενέργεια ψυχολογικών επιχειρήσεων και ο εναέριος ανεφοδιασμός ε/π. Χαρακτηριστικά στην Desert Storm το 1990, τα ECHO πραγματοποίησαν 11 αφέσεις BLU-82 και έριξαν πάνω απο 23 εκατ. προπαγανδιστικά φυλάδια.  


Στο Mach Loop, σε πτήση χαμηλής ναυτιλίας...

Πηγή
8 SH-2G (I) Super Seasprite προς 204 $ εκάτ. $ θα προμηθευτεί το Βασιλικό Ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας. Το πακέτο θα περιλαμβάνει εξομοιωτή πτήσης, πυραύλους Penguin και δύο ε/π που θα χρησιμοποιηθούν σαν πηγή ανταλλακτικών. Τα Seasprite βρίσκονται σε καθεστώς αποθήκευσης και θα ξεκινήσουν να παραδίδονται το 2014-2016

Τα 5 Seasprite που επιχειρούν με το Βασιλικό Ναυτικό της Ν. Ζηλανδίας θα αποσυρθούν

Το 1997, 11 Seasprite που ανήκαν στο USN είχαν επιλεγεί από το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας, τα ελικόπτερα θα εκσυγχρόνιζε η Kaman. Το πρόγραμμα αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα με αποτέλεσμα να καθυστερήσει κατά 7 χρόνια και το συνολικό κόστος να ξεφύγει με ανοδική πορεία κατά 47%. Το 2003 η Αυστραλία αποδέχθηκε τα Seasprite σε μια "ενδιάμεση - μεταβατική" διαμόρφωση αλλά λόγω των  προβλημάτων που συνέχιζαν να υφίστανται στο σύστημα αυτόματου ελέγχου πτήσης ( απαίτηση no hands on control  -  διμελές πλήρωμα ) ο στόλος καθηλώθηκε το 2006 και το 2008 το ναυτικό εγκατέλειψε οριστικά το πρόγραμμα.

Πηγή

(C)Sergeant Ross Tilly RAF, Crown Copyright/MOD 2011

Για μια "πιθανή" πώληση 1 αεροσκάφους C-17 Globemaster στο Κουβέτ ειδοποίησε η DSCA την αρμόδια υπηρεσία του Αμερικάνικου κογκρέσου. Το κόστος της προμήθειας θα αγγίξει τα 371 εκατ. $ και θα περιλαμβάνει εκπαίδευση και λογιστική υποστήριξη. Πρόκειται για τη δεύτερη "ειδοποίηση" το προς το κογκρέσο.

Πηγή



Επιπλέον 40 KUH Surion θα προμηθευτεί η Ν. Κορέα από την ΚΑΙ. Τα ελικόπτερα θα καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες των πεζοναυτών, η απόκτηση ελικοπτέρων ήταν χρόνιο αίτημα που ικανοποιήθηκε το 2010 μετά την προσβολή της νήσου Yeonpyeong από το πυροβολικό της Β. Κορέας.


Πηγή

Μονάδες της αεροπορίας της Λευκορωσίας ασκήθηκαν στη προσγείωση και επανεξυπηρέτηση αεροσκαφών Mig-29UB και Su-25UB σε ειδικά διαμορφωμένο τμήμα δημόσιου αυτοκινητόδρομου. 



Εν μέσω οικονομικών περικοπών η USAF επιζητά χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών 3ης γενεάς. Συγκεκριμένα πρόθεση της "υπηρεσίας" είναι να επεκτείνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, από τα 350 που αρχικά είχε ανακοινωθεί και στα υπόλοιπα 1018. Ανάλογες κινήσεις προωθούνται και για 175 F-15C/D ώστε τα αεροσκάφη να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στο ρόλο της εναέριας υπεροχής.


Η USAF θέλει να επεκτείνει κατά 8-10 χρόνια την χρήση των Viper και των Eagle με αναβάθμιση του cockpit, του randar και των ηλεκτρονικών.(C)USAF
Στόχος του προγράμματος είναι τα αεροσκάφη να παραμείνουν αξιόμαχα μέχρι και το 2030 ώστε να γεφυρωθεί το επιχειρησιακό χάσμα από το ελλιπές οπλοστάσιο των F-22 και τις συνεχείς καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του F-35.

Πηγή

Το νέο μας  Quiz για σήμερα. Απαντήσεις μέχρι Δευτέρα πρωί στο Βlog.....

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Πορτογαλία την 16η Απριλίου Ρουμάνος υπουργός άμυνας Μίρτσα Ντούσα συμφώνησε με τον Πορτογάλο ομόλογο του Ζοζέ Πέντρο Αγκιά-Πράνκο να προχωρήσουν στη συνομιλίες για την εξαγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16AM/BM που είναι σε υπηρεσία με την πορτογαλική Πολεμική Αεροπορία (FAP).

Προσφατα δημοσιεύματα ήθελαν τη Ρουμανία να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με την Ελλάδα για την αγορά αεροσκαφών F-16 Block 30  
Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο, όπου και αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για την πιθανή πώληση στα τέλη του Ιουνίου.
Η Τουρκία ενεργοποίησε τις ρήτρες από τη σύμβαση για τα αεροσκάφη Boeing 737-700 AEW&C, παρότι η καθυστέρηση αφορά τη διένεξη της Τουρκίας με το Ισραήλ και την υπαναχώρηση του τελευταίου για αρκετά χρόνια στην παράδοση τμημάτων του συστήματος που θα φέρουν σύμφωνα με τη σύμβαση τα αεροσκάφη (εταιρίες ELTA και ELBIT).



Την αποκάλυψη έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος των ρητρών θα μπορούσαν να αφορούν τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων δολαρίων! Εκτός κι αν οι Τούρκοι ενεργοποίησαν ένα μέρος αυτών για να μην κατηγορηθούν στο εσωτερικό, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ευθύνες τρίτων.

Hurriyet via defencepoint
 Την επιτυχή άφεση κατευθυνόμενου βλήματος αέρος – επιφανείας Marte Mk. 2/S από αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας C295 MPA ανακοινώσαν οι MBDA και Airbus Military.
@
 Η άφεση αφορούσε αδρανές βλήμα Marte Mk. 2/S εξοπλισμένο με συστήματα τηλεμετρίας και έγινε από πτερυγικό φορέα του αεροσκάφους. Απετέλεσε δε την τελευταία σειράς δοκιμών που διεξήχθησαν από κοινού από τις MBDA και Airbus Military προκειμένου να διαπιστωθεί η αεροδυναμική συμβατότητα και η επίδραση στην πτητική συμπεριφορά του αεροσκάφους – φορέα.


 Γάλλοι spotter απαθανάτισαν το τρίτο AS532AL που προορίζεται για την Αλβανική αεροπορία να πραγματοποιεί πτητικές δοκιμές στις εγκαταστάσεις της Eurocopter στη Μασσαλία. Υπενθυμίζεται πως το FA-630, το "πρώτο" Cougar κατέπεσε το περασμένο Ιούλιο στη Γαλλία πριν παραδοθεί επίσημα ενώ το FA-631 παραδόθηκε το Δεκέμβριο του 2012.


Το FA-632 στη Μασσαλία (C) Tucano13

 Η αεροπορία της Αλβανίας θα παραλάβει πέντε Cougar από την Eurocopter διαμόρφωσης, 1 μεταφοράς VIP, 1 με εξοπλισμό αποστολών SAR, 1 MEDEVAC και 2 μεταφοράς στρατευμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής αεροπορίας σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση Anadolu Kartali 2013/1 στη 3η Κύρια Βάση Αεριωθούμενων (AJÜ) στο Ικόνιο. Στη πρώτη εκπαιδευτική σειρά ( 15.04 - 26.04 ) συμμετέχουν 53 αεροσκάφη και ελικόπτερα και από τα τρία όπλα ενω υπάρχει συμμετοχή και της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού επιτελείου.




Πηγή

Στη Μογγολία ερευνάται η εμπλοκή απόστρατου Ταξίαρχου της αεροπορίας, σε υπόθεση παράνομης πώλησης ανταλλακτικών αεροσκαφών στη Β. Κορέα. 

@

Ο Tojoon Dashdeleg μαζί με δύο επιχειρηματίες το 2011 σύναψε συμφωνία για τη πώληση κινητήρων και του αποθέματος των ανταλλακτικών 20 παροπλισμένων Mig-21Β. στη Β. Κόρεα προς 1.5 εκατ.$ Το θέμα έγινε γνωστό το περασμένο Νοέμβριο, όταν οι Βορειοκορεάτες διαμαρτυρήθηκαν σε αξιωματούχους της Μογγολίας καθώς ουδέποτε παρέλαβαν το υλικό που πλήρωσαν.

Πηγή




@ aviationist



Εναέριος ανεφοδιασμό δύο Pave Hawk ΗΗ-60G από HC-130J στην άσκηση έρευνας και διάσωσης Angel Thunder 13.





CH-53 Super Stallion των Αμερικανών πεζοναυτών που συμμετείχαν σε ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, κατέπεσε και συνετρίβη βορείως της Σεούλ.Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το AFP δεν υπάρχουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, κάτι το οποίο εάν επαληθευθεί, παραπέμπει στην αποκαλούμενη ως "βαριά προσγείωση" ως αποτέλεσμα κάποιας βλάβης. Το ελικόπτερο είχε τριμελές πλήρωμα και μετέφερε άλλους 13 πεζοναύτες.

@wiki


Τη περασμένη εβοδομάδα το σμήνος BR11 "Cocotte" που ανήκει στη 2/33 Μοίρα Αναγνώρισης "Savoie" γιόρτασε 100 χρόνια από την ίδρυση του. Για την περίσταση, ένα από τα αεροσκάφη του σμήνους έφερε επετειακό διάκοσμο.






Σχηματισμος Mirage F1CR και Breguet 14.... Χωρίς σχόλια.


Στην εορτή παραβρέθηκαν 250 spotter, περισσότερες φωτογραφίες υπάρχουν εδώ.
Στιγμιότυπο από τη Brave Heart South 2008 (C) Ognyan Stefanov


Στο πλαίσιο προετοιμασίας στρατιωτικής αεροπορικής άσκησης που θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2013 στη Βουλγαρία με συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οι γείτονες εκδήλωσαν αλυτρωτικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας που ήταν καταχωνιασμένες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας επί δεκαετίες. 

Κατά την αρχική συντονιστική  σύσκεψη σχεδίασης της άσκησης που έγινε στη Σόφια στις αρχές Απριλίου, η βουλγαρική πλευρά παρουσίασε βασικά ενημερωτικά και άλλα επιχειρησιακά στοιχεία, σχετικά με την διεξαγωγή της άσκησης. 


Εκεί οι Βούλγαροι αποκάλυψαν δήθεν και ότι σύμφωνα με κάποια ιστορικά στοιχεία έλκουν "την καταγωγή τους από τους Θράκες", ενώ συμπεριέλαβαν και ιστορικό χάρτη στον οποίο απεικονίζοντο εδάφη που συμπεριελάμβαναν όλη την Ελληνική Θράκη. Κατά την ίδια αυθαίρετη λογική οι  Βούλγαροι αξιωματικοί απεικόνιζαν στον ίδιο χάρτη και την αρχαία Μακεδονία, χωρισμένη δια συνόρων από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μόλις έγιναν γνωστοί οι προκλητικοί ισυρισμοί της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος έδωσε οδηγίες στον Α/ΓΕΑ αντιπτέραρο Ευάγγελο Τουρνά να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο Βούλγαρο ομόλογό του. 

Στην επιστολή που έστειλε στις 12 Απριλίου στον αρχηγό της βουλγαρικής αεροπορίας υποπτέραρχο Ποπόβ, ο αντιπτέραρχος Τουρνάς υπογράμμιζε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι πλήρως ανακριβή, επισημαίνοντας ότι η ιστορική αυτή αναφορά είναι άσχετη με τους σκοπούς της αεροπορικής άσκησης. 

Ο Α/ΓΕΑ ζήτησε από το Βούλγαρο ομόλογό του να αποσύρει αμέσως τον συγκεκριμένο χάρτη προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η ΠΑ δεν θα λάβει μέρος στη "Thracian Star". 

Σε απαντητική επιστολή με ημερομηνία 15 Απριλίου 2013, ο Βούλγαρος υποπτέραρχος Κονσταντίν Ποπόβ υπογράμμισε την σημασία της ελληνικής συμμετοχής στην άσκηση και διαβεβαίωσε τον αντιπτέραρχο Τουρνά ότι έχουν ήδη γίνει  διορθωτικές ενέργειες -σχετικά με τον ιστορικό χάρτη- για να ικανοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει στην άσκηση που προγραμματίζεται για το διάστημα από τις 11 μέχρι τις 27 Ιουλίου 2013 εφ' όσον οι Βούλγαροι αποσύρουν όλους τους προκλητικούς χάρτες που αποκαλύπτουν αλυτρωτικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας παραχαράσσοντας την ιστορία και ζητήσουν συγγνώμη.



 
(C) HAF
Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε, στην 364 ΜΕΑ, η τελετή αποφοίτησης της 4ης Σειράς (Ibis V) μαθητών της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Διοικητής της 120 ΠΕΑ, Σμήναρχος Λαμπράκης Δημητρίου, ο Διοικητής της 364 ΜΕΑ, Αντισμήναρχος Νικόλαος Μαλαπάνης, αντιπροσωπεία Αξιωματικών της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και συγγενείς των μαθητών. 

To patch της σειράς : "Είναι δυσκολος ο δρόμος για να φτάσεις τα άστρα" (C) Highlander

Από το 2009 οι Ιταλοί έχουν "γράψει" 3200 ώρες πτήσης στα T-6A ενώ έχουν εκπαιδευτεί 31 μαθητές. Στο πλαίσιο διακρατικού πρόγραμματος, παρέχεται πτητική εκπαίδευση μαθητών της Ιταλικής ΠΑ στο Αρχικό και Βασικό στάδιο με Τ-6Α στην 120 ΠΕΑ και παράλληλα, εκπαίδευση στο Επιχειρησιακό στάδιο, Ελλήνων μαθητών με αεροσκάφη ΜΒ-339 στο Α/Δ Lecce.





Αν και βρίσκονται κοντά στο τέλος του επιχειρισιακού τους βίου, τα Mirage F-1 έδωσαν το  παρών (C)  EDA

Άσκηση εναέριας μάχης με ανόμοιους τύπους αεροσκαφών (DACT: Dissimilar Air Combat Training) διεξήγαγε στις Κανάριες Νήσους η EDA ( ejercito de l' aire ). Στην άσκηση συμμετείχαν F-18 από την 462 Esq, Eurofighter, Super Puma από την 802 Esq, Mirage F-1 από την 141 Esq, ΑΦΝΣ, F-16 του BAC (Belgium Air Component) και ΝΑΤΟικά AWACS.


(C) EDA
Η DACT 2013 σκοπό είχε την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων, την αξιολόγηση και βελτίωση των τακτικών (C) EDA

Ο 8χρονος Σπύρος από τη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από την οικογένειά του και τρείς εθελόντριες της ΜΚΟ "Make A Wish", επισκέφθηκε την 111 ΠΜ, όπου τους υποδέχτηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος Γεώργιος Φασούλας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε "πτήση" στον εξομοιωτή  και ξενάγηση στις τρεις Μοίρες (330Μ, 341Μ, 347Μ) της Πτέρυγας.
08.04.13 : Πραγματοποιήθηκε στην 111 ΠΜ η ευχή ενός παιδιού να εκτελέσει πτήση με μαχητικό αεροσκάφος. (C) HAF
Πηγή

Ψαλιδίστηκε ο αριθμός των υπο παραλαβή Lakota, συγκεκριμένα από τα 41 ελικόπτερα που απέμεναν να παραδοθούν, ο Αμερικάνικος Στρατός θα παραλάβει 10.

 Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 249 UH-72 στην Εθνοφρουρά και τον Αμερικάνικό στρατό και 5 ακόμη στο Αμερικάνικο Ναυτικό.