Λίγες ώρες απέμειναν για την πρώτη εικονική επίδειξη του Virtual HAF F-16 Demo Team "ZEUS".

To πρόγραμμα :

20:00 - 20:15 - Virtual HAF Opening pass - 1x A-7, 1x F-16D 1x Mirage 2000-5
20:30 - 20:50 - Virtual HAF F-16 Demo Team "ZEUS" - 1x F-16C
21:00 - 21:20 - Rafale Solo Display Virtuel - 1x Dassault Rafale C
21:30 - 21:50 - Virtual HAF Mirage 2000 Flight - 1x Mirage 2000-5
22:00 - 22:20 - Virtual Viper East - 1x F-16CJ (Block 50)Watch live streaming video from virtualmediaday2014 at livestream.com

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου διεξήχθη στο Μαρόκο το 4ο Marrakech Airshow. Στις φωτογραφίες του Mark Rourke που ακολουθούν, τα "όπλα" της RMAF (Royal Morrocan Air Force).

Marrakesh Airshow 2014

Marrakesh Airshow 2014

Marrakesh Airshow 2014

Marrakesh Airshow 2014

Marrakesh Airshow 2014

Marrakesh Airshow 2014

Marrakesh Airshow 2014

Marrakesh Airshow 2014

Marrakesh Airshow 2014

Marrakesh Airshow 2014

Marrakesh Airshow 2014

Marrakesh Airshow 2014

Ένα Μη Επανδρωμένο Ελικόπτερο κατέπεσε στο χωριό Sarıkoç της επαρχίας Gaziantep. Από τις φωτογραφίες προκύπτει πως το MEA δεν ήταν Heron όπως περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν.(C) Posta

(C) Posta

(C) Posta

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) έλαβε επείγουσα κλήση στις 11:20π.μ. από το Πολεμικό Νορβηγικό πλοίο «ANDENES», το οποίο συμμετέχει στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των χημικών από τη Συρία, για σοβαρό τραυματισμό μέλους του πληρώματος.

Το ΚΣΕΔ άμεσα σχεδίασε και συντόνισε την εκτέλεση επιχείρησης Διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Αμμοχώστου 50 περίπου ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο. Ο τραυματίας, 21 χρόνων, υπέστη ηλεκτροπληξία και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε Νοσοκομείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η αεροδιακομιδή εκτελέστηκε από το  ελικόπτερο AW139 ''ΙΑΣΩΝ'' της Αστυνομίας με τη συνοδεία έμπειρων νοσηλευτών των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας. Η επιχείρηση έληξε στη 1.45 μ.μ με την προσγείωση του ελικοπτέρου στο ελικοδρόμιο του ΚΕΝ Λάρνακας.

Πηγή

Την 5η και 6η Μαϊου διεξήχθη στη Περιοχή Ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων "ΙΑΣΩΝ 14". Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα και από τους τρείς κλάδους.


Για τους λάτρεις του F-16 :)

Με 11.000 στρατιώτες, 149 οχήματα, 69 αεροσκάφη και ελικόπτερα, η Ρωσία τίμησε την 69η επέτειο της "Ημέρας της Νίκης".


 Στο 56ο λεπτό εναέρια μέσα.
(C) FAB
Την πρώτη τους νυχτερινή βολή πραγματοποίησαν επι Βραζιλιάνικου εδάφους τα ΑΗ-2 Sabre (Mi-35M Hind) της FAB (Fuerza Aerea Brasileira). Εντυπωσιακό το βίντεο από τις νυχτερινές βολές...4 Μαΐου 2014, στο πλαίσιο της Κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε ένα  Β-212 το οποίο μετέφερε ένα ασθενή από την Αμοργό στην Ελευσίνα.

(C) Sikorsky

H Sikorsky κέρδισε το συμβόλαιο για έξι Προεδρικά ελικόπτερα που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα VH-3D Sea King, του Αμερικανικού Ναυτικού. Το Προεδρικό "Marine one" θα βασίζεται στο μοντέλο S-92 και τα πρώτα ελικόπτερα θα αρχίζουν να παραδίδονται από το 2018.Το συμβόλαιο, ύψους 1.24 δισ $ περιλαμβάνει και δύο εξομοιωτές.

ΠηγήΤην Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 και ώρα 10:45, αεροσκάφος A-7E της 116ΠΜ/336Μ κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσης διείσδυσης και αποφυγής εχθρικής αεράμυνας σε πολύ χαμηλό ύψος (ΠΧΠ/Πολύ Χαμμηλή Πτήση), απώλεσε τμήμα του καλύμματος UHF-IFF κεραίας της ουραίας κάθετης σταθερής πτέρυγας, κατόπιν πρόσκρουσης σε καλώδια υψηλής τάσεως της ΔΕΗ στη περιοχή του Λάδωνα στην Αρκαδία. Τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται από αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε άμεσα για το συμβάν από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και έδωσε εντολή για συγκέντρωση των Διοικητών των Μειζόνων Σχηματισμών και των Μονάδων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας για να τους επισημανθούν θέματα που αφορούν στην τήρηση των κανόνων ασφάλειας και επίβλεψης πτήσεων.

Μετά την ατυχή αποκάλυψη του προηγούμενου Quiz, ανανεώνουμε σε νέο. Αν μπορείτε να αναγνωρίσετε τον αεροπλάνο της φωτογραφίας μπορείτε να δώσετε την απάντηση σας μέχρι την Κυριακή το βράδυ στα σχόλια του Blog...
(C) L-3 Wescam

Την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα/καταδείκτη MX-25D επί επιθετικού ελικοπτέρου Apache ανακοίνωσε L‐3 WESCAM.

Οι πτήσεις, πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Δοκιμών Redstone το περασμένο μήνα, το ελικόπτερο έφερε τον αισθητήρα της Wescam και το M-TADS/PNVS για την παραγωγή άμεσα συγκρίσιμων δεδομένων.
Το σημερινό μας Quiz και πάλι. Αν έχεις βρει το αεροπλάνο της φωτογραφίας μπορείς να απαντήσεις στα σχόλια του Blog μέχρι την Κυριακή το βράδυ....
(C) LM

(C) LM

Τη πτήση του πρώτου Block 52 της Al Quwwa al Jawwiya al Iraqiya ανακοίνωσε η Lockheed Martin... τη προσοχή τραβούν τα "χρώματα" του αεροσκάφους.
«Οριακή» χαρακτήρισε την κατάσταση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων τόνισε: «Στο θέμα του στόλου των αεροσκαφών η κατάσταση είναι περίπου οριακή. Παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που κάνει η πολεμική αεροπορία για τη συντήρηση των αεροσκαφών, αυτά τα αεροπλάνα είναι πάρα πολύ παλιά. Και μάλιστα, δυστυχώς προχθές χάσαμε ένα από τα έξι λιγότερο παλιά αεροσκάφη που είχαμε. Ο στόλος παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό βλαβών».


(C) Υπ. Δ.Σ.

Αναφερόμενος στην περσινή αντιπυρική περίοδο, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «χωρίς περισσότερο προσωπικό, χωρίς περισσότερα χρήματα, με λιγότερα χρήματα, οι καμένες εκτάσεις μειώθηκαν κατά περίπου 50%». Απέδωσε την επιτυχία σε «οριακές βελτιώσεις ασήμαντου κόστους», όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση των πέντε ιδιόκτητων ελικοπτέρων και των μοτοσικλετών της Πυροσβεστικής. Ο αρχηγός του Σώματος κ. Βασίλης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε σε θέματα οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού. Στη σύσκεψη συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Στη Γερμανία βρίσκονται από την Κυριακή δέκα στελέχη της 31 ΜΕΕΔ στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη "Διεθνή Εβδομάδα Αλμάτων" που διεξάγεται την τρέχουσα εβδομάδα.

Άνδρες της 31 ΜΕΕΔ λίγο πριν το "άλμα"
Τα στελέχη της 31 ΜΕΕΔ θα πραγματοποιήσουν άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης.
 Στην άσκηση συμμετέχουν 97 στελέχη από οκτώ χώρες

Την εντυπωσιακή απογείωση αεροσκάφους F-18 και εκτροπή λόγω πλευρικών ανέμων, κατέγραψε spotter στην Αυστραλία.
@Aviationist
Με μια προβοκατόρικη ανακοίνωση οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση των ερευνών για την ανεύρεση και ανάσυρση του 91-0023 καθώς και της σορού του χειριστή Nail Erdogan.

Σύμφωνα με αυτή : οι έρευνες για το F-16 που κατέπεσε στις 8 Οκτωβρίου του 1996, όταν Ελληνικά αεροσκάφη άνοιξαν πύρ*, ξεκίνησαν στις 13 Απριλίου και ολοκληρώθηκαν στις 5 Μαΐου.


@ Hurriyet

Στην επιχείρηση ανεύρεσης του αεροσκάφους συμμετείχαν τα ναρκοθυρευτικά TCG Amasra M266, TCG Akcakoca M268, το πλοίου διάσωσης TCG ISIN Α589 και μια Φρεγάτα με ρόλο συνοδείας.
Στην περιοχή έρευνας υπήρξαν ευρήματα τα οποία όμως δεν σχετίζονται με το διθέσιο F-16.

Η έρευνα τερματίστηκε προσωρινά μέχρι να υπάρξουν νέες πληροφορίες - επαναπροσδιοριστούν τα δεδομένα.

*Είναι η  πρώτη φορά που επίσημα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για κάνουν λόγο για "ενέργεια" από Ελληνικά αεροσκάφη .
Από την πρόσφατη επίσκεψη και πτήση του Α/ΓΕΑ Ε.Τουρνά στην 359 ΜΑΕΔΥ (C) A.Z.Σε  συμφωνία με την πολωνική εταιρεία WZL-2 προχώρησε η  Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία  με την υπογραφή σύμβασης για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και τεχνογνωσίας συντήρησης των αεροσκαφών C-130. Το σχετικό πρόγραμμα έχει διάρκεια 18 μηνών και θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, με την παροχή των υπηρεσιών της ΕΑΒ τόσο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Τανάγρα Βοιωτίας όσο και στην Πολωνία.

AFW 13 Walkaround


Η νέα σύμβαση είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ΕΑΒ καθώς, με την ανάληψη του συγκεκριμένου έργου, η εταιρεία επεκτείνει και ισχυροποιεί την παρουσία της στην πολωνική αγορά.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ (C) Airman
Το διασημότερο νεκροταφείο αεροσκαφών μέσα από τον φακό του περιοδικού AirmanBoneyard Magazine Cover from Andrew Arthur Breese on Vimeo.


Boneyard from Andrew Arthur Breese on Vimeo.
(C) 82th Airborne Division

Ελικόπτερο της 82 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του Αμερικάνικου Στρατού κατέπεσε κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης σε ορεινό όγκο σε μεγάλο υψόμετρο στο Νέο Μεξικό. Τα 4 μέλη του πληρώματος δεν επιβίωσαν της πτώσης.  Η ορεινή περιοχή χρησιμοποιείται για την εξοικείωση των πληρωμάτων στο περιβάλλον που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο Αφγανιστάν.Την Κυριακή 4 Μαίου, στην 111 Πτέρυγα Μάχης στο Βόλο πραγματοποιήθηκε η 9η Πανελλήνια Επίδειξη Αερομοντέλων.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Εικονική Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων F-16 "Ζεύς" ( Virtual Hellenic F-16 Demo Team ) είναι γεγονός! Η ομάδα διοργανώνει το Virtual Media Day 2014 Airshow στις 10 Μάιου όπου θα συμμετάσχουν αντίστοιχες ομάδες απ' όλο τον κόσμο. Το Airshow θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Online Broadcasting και η ώρα εκκίνησης είναι 17:00 UTC/GMT (20:00 ώρα Ελλάδος).

Η ομάδα δημιουργήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2014 από τους Dominik Spodniak (e-manager) και Lukas Adamek (e-demo pilot) ενώ λίγο αργότερα στις 23 Μαρτίου 2014 στην ομάδα εντάχθηκε ο Στέφανος Μπατγίδης (e-narrator).

(C) Alenia
Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το MC-27J ''Praetorian'' στις 25 Απριλίου. Το αεροσκάφος στη παρούσσα φαση ήταν εξοπλισμένο με ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας Wescam MX-15HD της L-3, σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16. Στο αεροσκάφος εχουν γίνει οι απαραίτητες μετατροπες για την μελλοντική εγκατάσταση του παλετοποιημένου συστήματος αποστολής καθώς και του οπλικού συστήματος που θα φέρει. Για τις νέες εκδόσεις του Spartan μπορείτε να διαβάσετε εδώ.