(C)
Tono Fernández - 02.05.12 s/n : 749 , 356 MTM
(C)
Tono Fernández - 02.05.12  s/n : 746 , 356 MTM
(C)
Tono Fernández - s/n : 006

(C)
Tono Fernández - s/n : 003

Ευχαριστούμε ξανά τον Tono Fernández για τα αποκλειστικά ''καρέ'' που παραχώρησε στο blog.Για συνεχή φωτογραφική ενημέρωση επισκεφθείτε το λογαριασμό που διατηρεί στο flickr.


 Σε επιχειρηματικό συμπόσιο που έλαβε χώρα στη Κωνσταντινούπολη ο πρόξενος των ΗΠΑ στην Τουρκία ( Άγκυρα ) Francis Ricciardone δήλωσε πως 600 ελικόπτερα BlackHawk πρόκειται να κατασκευαστούν στη Τουρκία.Από αυτά 100+ πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ενώ τα υπόλοιπα θα εξαχθούν σε τρίτες χώρες.


(C)NATO
 Η Sikorsky κέρδισε σύμβαση ύψους 3,5 δίς $ τον Απρίλιο του 2011 - έναντι της Agusta Wesltand με το AW-149 - για την προμήθεια 100+ ελικοπτέρων Blackhawk.Βαριά τα ανταλλάγματα...

Πηγή
 Κλιμάκιο χειριστών της Ελβετικής π.α. μετέβει στη Σουηδία και συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις της SAAB στο Linköping για να πετάξουν με το Gripen E/F.Το πρόγραμμα διήρκεσε  τρεις ημέρες ( 2-4 Μαΐου ) και περιελάμβανε εκπαίδευση στον εξομοιωτή και τέσσερις εξόδους.

 Τα σενάρια των πτήσεων αφορούσαν  αποστολές αέρος αέρος και το αεροσκάφος ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολές έφερε συνδυασμό από Iris-T,Amraam και Meteor..Ένα από τα σενάρια περιελάμβανε QRA (Quick Reaction Alert) ξεκίνησε με scramble για την αναχαίτιση στόχου που πετούσε σε μεγάλο ύψος με υπερηχητική ταχύτητα.Εκεί δοκιμάστικε ο κινητήρας του Gripen σε όλο το φάκελο πτήσης του και σύμφωνα με δηλώσεις των Ελβετών έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.



Πηγή
 Σε  συμπληρωματική παραγγελία ελικοπτέρων EC145 προχώρησε η κυβέρνηση του Καζακστάν.Τα νέα 8 ελικόπτερα θα συμπληρώσουν το στόλο των 6 που ήδη επιχειρούν από το 2011.Τα 6 θα δοθούν στο υπουργείο εκτάκτων καταστάσεων και τα υπόλοιπα 2 στο υπουργείο άμυνας για να αναλάβουν αποστολές έρευνας και διάσωσης.

@wiki
Πηγή
 Ελικόπτερο UH-1 Huey της Αεροπορίας Στρατού, προχώρησε σε δύο αναγκαστικές προσγειώσεις, λόγω παρουσίας βλαβών στο σύστημα παροχής καυσίμου. Η πρώτη έγινε πάνω από τη Νάξο, όπου λίγο νωρίτερα ανεφοδιάστηκε το ελικόπτερο. Μόλις το πλήρωμα διαπίστωσε την βλάβη, το προσγείωσε άμεσα για τη διενέργεια ελέγχου.

(C)army.gr
 Μετά την επιδιόρθωσή της, το Huey απογειώθηκε και πάλι με κατεύθυνση τη βάση του στα Μέγαρα. Όμως, κατά τη διάρκεια της πτήσης παρουσιάστηκε εκ νέου βλάβη, λόγω διαρροής καυσίμου. Οι χειριστές προχώρησαν σε δεύτερη αναγκαστική προσγείωση, σε παραλία της νήσου Τζιάς. Στην περιοχή μεταβαίνει ομάδα τεχνικών της Αεροπορίας Στρατού, για επιδιόρθωση της βλάβης.

 Πηγή
Από παλιότερη συμμετοχή των Block 30 στo TLP

 Ένα χρόνο μετά τις άκρως επιτυχημένες αποστολές της 340Μ  και της 343Μ στο TLP (Tactical Leadership Programme) τη σκυτάλη παραλαμβάνει η 335M.Οι Τίγρεις βρίσκονται στην αεροπορική βάση Albacete της Ισπανίας από τις 30 Απριλίου με τέσσερα μονοθέσια F-16 Block 52+ Adv (s/n :003,006,007,019) και δύο C-130H να υποστηρίζουν την αποστολή.

Ευχαριστούμε τον Tono Fernández για τα αποκλειστικά ''καρέ'' που παραχώρησε στο blog.Τις επόμενες ημέρες θα ανέβουν φωτογραφίες της Ελληνικής αποστολής στο λογαριασμό που διατηρεί στο flickr.

(C) Tono Fernández.

(C) Tono Fernández.


340Μ :Τα στελέχη της 340Μ κατέκτησαν την πρώτη θέση,σε αποστολές κρούσης ενώ σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε βολές Αέρος-Αέρος με μηδενικές απώλειες από εχθρικά πυρά. 
  
343Μ :Τα στελέχη της 343Μ κατέκτησαν την πρώτη θέση σε ρόλο Εναέριας Υπεροχής, ενώ σε αποστολές SEAD εκτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία βολές Harm εξουδετερώνοντας όλους τους στόχους που τους είχαν ανατεθεί σε όλες τις αποστολές που έλαβαν μέρος.Οι δύο Ιπτάμενοι της 343Μ ψηφίστηκαν από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες,καλύτεροι Πολεμιστές της εκπαιδευτικής σειράς (The Warrior of the TLP Course 2011-3)
@
      
 Η DSCA ενημέρωσε το Αμερικάνικο κογκρέσο για ''πιθανή'' πώληση 4 μαχητικών F-35 CTOL με κινητήρες PW F-135 (+5 spare) + 38 αεροσκάφη option.Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 10 δίς $ και σε αυτό περιλαμβάνονται σύστημα αυτοπροστασίας,avionics που θα επιλέξει η Ιαπωνία,ανταλλακτικά,εκπαίδευση προσωπικού και  λογιστική υποστήριξη.

Πηγή 
Τη περασμένη Τετάρτη ο υπουργός άμυνας της Ινδίας έφερε στο κοινοβούλιο της χώρας το ζήτημα των γηρασμένων Mig.Αποκάλυψε πως σε 40 χρόνια η Ινδική πολεμική αεροπορία έχει απολέσει πάνω από τα μισά της Mig από ένα σύνολο 872 αεροσκαφών.Σε 482 ατυχήματα έχουν χαθεί ισάριθμα αεροσκάφη,171 χειριστές,8 ένστολοι διάφορων ειδικοτήτων και 39 πολίτες...


 
(C)Indiatoday



Πηγή

 Το ''2002'' φαίνεται στο παραπάνω βίντεο να πραγματοποιεί δοκιμές κινητήρων στο έδαφος προϊδεάζοντας για τη πρώτη του πτήση που πιθανότατα να ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.Το επικοινωνιακό ''παιχνίδι'' στο youtube ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου του 2011,φυσικά τα βίντεο ανεβαίνουν με τις ευλογίες του Πεκίνου που δεν διστάζει να δείξει με αυτό το τρόπο την ισχύ του.



Πηγή
(C)USAF
 F-15E Strike Eagle συνετρίβη στα Η.Α.Ε. χωρίς απώλειες.Ο χειριστής και ο χ.ο.ς. χρησιμοποίησαν τα εκτινασσόμενα καθίσματα τους και περισυνελέγησαν με ελαφρά τραύματα.Τα αίτια του ατυχήματος παραμένουν άγνωστα.

Πηγή
 Το τελευταίο του ταξίδι πραγματοποίησε το εικονιζόμενο C-130E.Ο ''Ηρακλής'' στις 1 Μαίου πέταξε από την αεροπορική βάση Ark με τελικό προορισμό την βάση Edwards όπου και θα αποσυρθεί εμπλουτίζοντας παράλληλα τη στατική έκθεση του μουσείου του κέντρου δοκιμών της αεροπορίας. Το 2358 ήταν το μοναδικό ''Εcho'' που είχε απομείνει εν υπηρεσία μιας και ο τύπος παρέδωσε τη θέση του στα νεότερα C-130J.

(C)USAF


Πηγή
(C)LM
 Το τελευταίο Raptor παραδόθηκε στη USAF στις 2 Μαίου σε τελετή που έλαβε χώρα στις εγκατάστάσεις της LM στη Marietta.Το μαχητικό θα ενταχθεί στη 3η πτέρυγα που εδρεύει στην αεροπορική βάση Elmendorf-Richardson στην Αλάσκα.Μέχρι σήμερα η LM έχει παραδόσει συνολικά 195 F-22 τέσσερα από τα οποία χάθηκαν σε ατυχήματα.



Πηγή
(C)Army.gr
   
     

    Την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012, στο Πεδίο Ασκήσεων «Αμπελώνας», στην Περιοχή Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, πραγματοποιήθηκε άσκηση συνεργασίας Μονάδων Πυροβολικού με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για την παρατήρηση του πεδίου της άσκησης, την επιλογή και την κατάδειξη των στόχων αλλά και για την παρατήρηση και διόρθωση των πυρών των πυροβόλων.




 Μαχητικά Typhoon έφτασαν στο δυτικό Λονδίνο για να λάβουν μέρος στην άσκηση εναέριας αστυνόμευσης Olympic Guardian.Η άσκηση θα διαρκέσει εννέα ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Μαίου. Τα Eurofighter μαζί με ελικόπτερα Puma,Sea King και Lynx του ναυτικού θα δοκιμάσουν στη πράξη το επιχειρησιακό σχέδιο αντίδρασης που έχει καταρτιστεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων.


 Είναι η πρώτη φορά που μαχητικά αεροσκάφη μετασταθμεύουν στην αεροπορική βάση Northolt από το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου και οι αρχές έχουν προειδοποιήσει* τους κατοίκους για αυξημένη ''κινητικότητα''.


* Σε scramble που δόθηκε πριν από δύο εβδομάδες ένα Typhoon έσπασε το φράγμα του ήχου πάνω από το Λονδίνο προκαλώντας πανικό.




 Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) αποφάσισε να προχωρήσει στην κρυπτογράφηση των επικοινωνιών της κατά τη διάρκεια της πτητικής εκπαίδευσης καθώς διαπιστώθηκε ότι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν επί ένα χρόνο τις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου μεταξύ των χειριστών και των σταθμών ραντάρ.

 Τα παραπάνω ισχυρίζεται σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Habertürk που κάνει λόγο ότι στο στόχαστρο των Ισραηλινών βρέθηκε κυρίως η 3ης Κύριας Βάσης Αεριωθουμένων που εδρεύει στο Ικόνιο όπου διεξάγεται το βασικό σκέλος της αεροπορικής εκπαίδευσης για τους ιπταμένους που μεταπηδούν στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ΤΗΚ.

 Στόχος των ισραηλινών υπηρεσιών ήταν η συλλογή πληροφοριών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΤΗΚ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει αναλάβει το πρόγραμμα ανάπτυξης του σχετικού λογισμικού κρυπτογράφησης. Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή λειτουργεί το Πεδίο Εκπαίδευσης και Δοκιμών Ηλεκτρονικού Πολέμου (EHTES) όπου μεταξύ άλλων διεξάγονται οι αεροπορικές ασκήσεις Αnatolian Eagle.



StrategyReports 
 Η INTRACOM Defense Electronics ανακοίνωσε σήμερα πως μετά από διεθνή διαγωνισμό, ο Οργανισμός Συντήρησης και Εφοδιασμού του ΝΑΤΟ (NAMSA) της ανέθεσε εκ νέου για δύο χρόνια, με προαίρεση τριών επιπλέον ετών, την υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot. 


 Η συμφωνία αυτή είναι συνέχεια μιας 5ετους συνεργασίας για το ίδιο αντικείμενο, που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και είχε ανατεθεί επίσης μετά από διεθνή διαγωνισμό στην ελληνική εταιρεία. Με τη σύμβαση αυτή, η INTRACOM Defense Electronics θα προσφέρει στα κράτη-μέλη του NATO τα απαραίτητα υλικά και τις σχετικές υπηρεσίες για εργοστασιακή συντήρηση (Depot Level Maintenance: DLM), επισκευές, επιθεωρήσεις και τροποποιήσεις για την υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot. 

Πηγή

© Crown Copyright - globalaviationresource.com

© Crown Copyright - globalaviationresource.com

© Crown Copyright - globalaviationresource.com

 100 χρόνια επιχειρησιακής λειτουργίας θα συμπληρώσει η 3 Sqn της RAF στις 12 Μαΐου.Στα πλαίσια των εορτασμών η μοίρα ''έβαψε'' το κάθετο σταθερό του εικονιζόμενου Eurofighter.Το μαχητικό θα συμμετέχει κανονικά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της μοίρας αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες η κύρια αποστολή του θα είναι η παρουσία του σε airshow για την προβολή της μοίρας και του έργου της. 

 O διοικητής της μοίρας,ο Ελληνικής καταγωγής Dick Patounas (τέως Red 1) εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα και ευχαρίστησε την SERCO (ιδιωτική εταιρία) για τις υπηρεσίες της και το προσωπικό της 6ης Sqn.

Πηγή




 F-15 της RSAF συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.Ο πιλότος εγκατέλειψε με επιτυχία το αεροσκάφος κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.Πρόκειται για το τέταρτο αεροσκάφος που πέφτει στη περιοχή του Tabuk,στις 20.12.12 εκπαιδευτικό Hawk κατέπεσε μετά από εισρόφηση  πτηνών ενώ στις 14 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια συνεκπαίδευσης με τους Γάλλους χάθηκαν ένα Mirage και ένα F-15.
 Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εικόνες καταριφθέντος τουρκικού μη-επανδρωμένου αεροσκάφους (ΜΕΑ) έδωσαν στην δημοσιότητα Κούρδοι αντάρτες. Πρόκειται για ένα μινι-ΜΕΑ Bayraktar-Β, προιόν της τουρκικής Baykar Makine τα οποία επιχειρούν εδώ και καιρό με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κυρίως στην ΝΑ Τουρκία. 

(C)ANF

 Πρόκειται για ένα mini-UAV αντίστοιχο του αμερικανικού RQ-11 Raven, εκτοξευόμενο με το χέρι, το οποίο μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά πολύτιμες δυνατότητες αναγνώρισης, παρακολούθησης, συλλογής πληροφοριών (ΙSR-intelligence, surveillance, and reconnaissance) σε μικρές μονάδες καταδρομών/πεζικού, με μέγιστη ακτίνα αποστολής της τάξης των 15 χιλιομέτρων και αυτονομία 60 λεπτών. 

(C)ANF
 Strategy Report
     


 Την Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, και ώρα 23:05, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, με σκοπό, την αεροδιακομιδή εξηνταπεντάχρονου, Αμερικανού τραυματία από το κρουαζιερόπλοιο "Marina", σημαίας Νήσων Μάρσαλ, που έπλεε 50 ναυτικά μίλια βόρεια της πόλης των Χανίων της νήσου Κρήτης.



      Το ελικόπτερο μετέφερε με ασφάλεια τον εξηνταπεντάχρονο τραυματία και τη γυναίκα του, στην 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροδρόμιο Χανίων το Σάββατο, 28 Απριλίου 2012 και ώρα 01:12.

Πηγή 


Από την εκπομπή με Αρετή και Τόλμη.
(C)Eurofighter World

Από το Eurofighter World :

 Τα δύο μαχητικά έχουν συναντηθεί αρκετές φορές σε DACT (Dissimilar Air Combat Training) και σε σχεδόν όλες τις αναμετρήσεις το Typhoon υπερίσχυσε έναντι του Rafale καθώς είχε σημαντικά καλύτερη απόδοση.

Ακόμη το περιοδικό επίσης φιλοξενεί δηλώσεις Ιταλού χειριστή που πέταξε απέναντι στο Rafale :

 Ήταν μια ενδιαφέρον ''αναμέτρηση''.Ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν που βρισκόμασταν όταν τους κλειδώναμε,καθώς πετούσαμε πολύ ψηλότερα από τα όρια του φακέλου πτήσης του Rafale.
 Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε χθες να «εξετάσει σοβαρά» την πώληση νέων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ταϊβάν, κερδίζοντας την υποστήριξη ενός Ρεπουμπλικάνου, μέλους του Κογκρέσου, ο οποίος εμπόδιζε για το λόγο αυτό τον διορισμό ενός αξιωματούχου στο Πεντάγωνο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

 Ο Τζον Κόρναϊν, ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που εκλέγεται στο Τέξας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αποφάσισε να άρει την αντίθεσή του στον διορισμό του Μαρκ Λίπερτ, που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θέλει να ονομάσει βοηθό υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ασιατικά θέματα, αφού έλαβε την διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι «είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Ταϊβάν» και «λαμβάνει σοβαρά υπόψη» την πρόταση να πωλήσει μαχητικά F-16 στη νήσο.

 «Επιδοκιμάζω την κυβέρνηση διότι αναγνώρισε ότι η αεροπορική ισχύς της φίλης και συμμάχου μας Ταϊβάν είναι ανησυχητικά αδύναμη. . . έναντι αυτής της κομμουνιστικής Κίνας», ανέφερε ο Κόρναϊν.
Ο γερουσιαστής πάντως επισήμανε ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Ομπάμα έως ότου να προχωρήσει στην πώληση των νέου τύπου μαχητικών F-16C/D.

 Βάσει ενός νόμου ο οποίος είχε επικυρωθεί από το Κογκρέσο το 1979, οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να παρέχουν όπλα για την άμυνά της στην Ταϊβάν, μια πολιτικά ανεξάρτητη δημοκρατία που όμως η Κίνα θεωρεί αποσχισμένη επαρχία της και τμήμα του εδάφους της. Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε εγκρίνει το Σεπτέμβριο μια συμφωνία 5,85 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Ταϊβάν το Σεπτέμβριο, αλλά η συμφωνία επικρίθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, που είχαν επιχειρηματολογήσει ότι η πώληση των νέων μαχητικών --που ενδέχεται να προκαλέσει εκνευρισμό στο Πεκίνο--, πέραν του ότι θα συμβάλλει στην άμυνα της νήσου θα δημιουργήσει παράλληλα θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.





Πηγή


 Μαχητικά αεροσκάφη F-22, μετασταθμεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής ιστοσελίδας Debkafile. Η USAF επιμένει πως η μεταστάθμευση των μαχητικών δεν σχετίζεται με μια πιθανή επίθεση εναντίων του Ιράν. 



Πηγή