Αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή του πρωτότυπου Χ-31.


Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του εργοστασίου της Sukhoi στη πόλη Komsomolsk-on-Amur ένα Su-35 πραγματοποίησε πτητική επίδειξη. Κατά την προσγείωση του, το αεροσκάφος αναπήδησε... η συνέχεια στο βίντεο που ακολουθεί.Πηγή 
Αντιγράφουμε από τον ιστότοπο του Σύλλογου Αναχαίτιση : 
 
Δύο μέρες πριν το Πάσχα του Καλοκαιριού, η Αναχαίτιση είχε την τιμή και τη χαρά να βρεθεί σε μια εκπαιδευτική έξοδο ενός KC-135R της 351th Air Refuling Squadron/100th Air Refueling Wing RAF Mildenhall στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης της 480thFS/52nd Operational Group Spangdahlem AB που πετάει με F-16CM/DM με την ΠΑ.
Κατόπιν έγκρισης του σχετικού αιτήματός μας, την Τετάρτη 13.08.2014, αντιπροσωπεία μελών μας επιβιβάστηκε στο KC-135R για μια έξαωρη έξοδο πάνω από το Αιγαίο. Μετά την σχετική προ πτήσης ενημέρωση, επιβιβαστήκαμε στο ιπτάμενο τάνκερ με προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης τις 0945πμ. Σύντομα το KC-135R έλαβε το προβλεπόμενο ύψος πτήσης αναμένοντας τα μαχητικά για ανεφοδιασμό. Η ανυπομονησία να δούμε τα ελληνικά μαχητικά στον αέρα πάνω από το καταγάλανο Αιγαίο ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα! Η ενημέρωση ανέφερε 13 ελληνικά F-16 των 340Μ, 343Μ και 335Μ. 

 
Σύντομα τα πρώτα ελληνικά μαχητικά εμφανίστηκαν προκαλώντας δικαιολογημένα ρίγη συγκίνησης. Τα ελληνικά αεροσκάφη συνολικά εκτέλεσαν 25 επαφές με τον φωτογραφικό φακό μας να καταγράφει μοναδικές στιγμές. Η εικόνα ελληνικών μαχητικών μόλις μερικά πόδια χαμηλότερα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια! Αναλογιζόμενοι μάλιστα ότι ελάχιστοι Έλληνες μέχρι τώρα είχαν μέχρι στιγμής είχαν την τύχη να ζήσουν ανάλογες στιγμές, έκαναν την εμπειρία μας ακόμα πιο σημαντική!Αμέσως μετά ακολούθησαν 14 αεροσκάφη της  480thFS τα οποία εκτέλεσαν ισάριθμες επαφές προσφέροντας επίσης μοναδικές φωτογραφικές στιγμές.  


Η πτήση μας ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι με την προσγείωση στην αεροπορική βάση της Σούδα, ολοκληρώνοντας μια ανεπανάληπτη επιχειρησιακή έξοδο για την Αναχαίτιση, που μας έδωσε την μοναδική ευκαιρία να δούμε τη Πολεμική Αεροπορία να επιχειρεί πάνω από το φυσικό της χώρο: το Αιγαίο Πέλαγος. 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Kristal Gault PA Officer USAFE/AFAFRICA για τη υλοποίηση της πτήσης με το KC-135R στην οποία απονείμαμε αναμνηστικό δίπλωμα. Επίσης το πλήρωμα μας Cpt. Matthew Kellogg, Cpt. Neil Greogory, την χειρίστρια προβόλου ανεφοδιασμού Sgt Catherine Norcom και τον εκπαιδευόμενο χειριστή προβόλου Airman Lyndon Stoudmire στους οποίους επίσης απονεμήθηκε ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό. 

To "2509" όπως φωτογραφήθηκε στην Ιταλία, έχοντας πάρει το δρόμο της επιστροφής... (C) Carlo DedoniΓια τα 25 χρόνια παρουσίας της 332 ΜΠΚ στους Ελληνικούς ουρανούς... ένα παλαιότερο βίντεο - παρουσίαση της Μοίρας.


Από τα Τζουμέρκα και πάλι το νέο μας Quiz. Αν μπορείτε να αναγνωρίσετε το αεροσκάφος της φωτογραφίας απαντήστε μας μέχρι την Κυριακή το βράδυ στα σχόλια του Blog....  
(C) Alan Warnes

Πέντε χρόνια μετά την παράδοση τους τα Αφγανικά C-27A οδηγούνται στην διάλυση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η αρχική συμφωνία της Αφγανικής πολεμικής Αεροπορίας για 20 παροπλισμένα        G-222 της Ιταλικής πολεμικής αεροπορίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.... και τα αεροσκάφη έπαψαν να πετούν από τον Μάρτιο του 2013.


Δύο Tornado της ΑΜΙ (Aeronautica Militare Italiana) συγκρούστηκαν στον αέρα κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής εξόδου, και κατέπεσαν σε δασώδη περιοχή στην περιοχή του Άσκολι. Μετά από έρευνες δυστυχώς βρέθηκαν δύο χειριστές νεκροί και αναζητούνται δύο ακόμη.  

Γραφει ειδικός συνεργάτης.
 
Η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., ανέθετε
σε ιδιωτικές εταιρείες με δημόσιους διαγωνισμούς το έργο της αεροφωτογράφησης και της χαρτογράφησης, οι οποίες με το πέρας των εργασιών παρέδιδαν το προιόν της εργασίας τους στην κυβέρνηση, για την περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση. Η ΓΥΣ (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού) μεριμνούσε ώστε να απαλειφθούν από τις αερο-φωτογραφίες όλες εκείνες οι επίμαχες - ευαίσθητες περιοχές, οι οποίες αν παρέμεναν θα εξέθεταν τη χώρα σε απρόβλεπτους κινδύνους για την ασφάλειά της. 

Ένεκα της αυξημένης απειλής από τα παρακείμενα γειτονικά κράτη, περιοχές όπου υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, απαλείφονται από την "φωτογραφία" και την δημόσια έκθεση στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του Εθνικού Κτηματολογίου. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις της ΓΥΣ στο Γουδί όπου Αξιωματικοί του ΕΣ εξειδικευμένοι στη διαχείρηση πληροφοριών και την αεροναυτιλία σβήνουν ευαίσθητες περιοχές με εγκαταστάσεις πού δύναται να αναγνωριστούν και να αποτελέσουν στόχους. Εκτός του τεχνολογικού εξοπλισμού Ανώτερος Αξιωματικός του Επιτελείου με εξειδίκευση Φωτο-Ναυτίλου συμμετέχει πάντα ως πλήρωμα στις πτήσεις αυτές για λόγους ασφαλείας. Και ενώ ως τώρα η διαδικασία πραγματοποιούνταν εν κρυπτώ... με την διακήρυξη νέου διαγωνισμού του Εθνικού Κτηματολογίου βάσει των απαιτήσεων της Ευρώπης για την ολοκλήρωση του εντός του 2015, επιτάχθηκε διεθνής διαγωνισμός. Ανάμεσα στις εταιρείες πού έλαβαν μέρος τον περασμένο Μάρτιο ήταν μια Γερμανική, μια Κροάτικη, μια από το Ισραήλ, μια Καναδική, και μία Ελληνική, που έχει διατελέσει το Εθνικό Κτηματολόγιο και τα αντίστοιχα κτηματολόγια της Πορτογαλίας, και Βουλγαρίας, Ρουμανίας χωρών υπό ένταξη στην ΕΕ. 

Η πρόταση που κατέθεσε η Γερμανική εταιρεία ήταν σημαντικά οικονομικότερη από την αντίστοιχη Ελληνική... ως εδώ όλα φαίνονται καλά και νομότυπα. Ο φετινός διαγωνισμός είχε ως κατάληξη, με αξιοκρατικές διαδικασίες πάντα, το έργο να ανατεθεί, στο μεγαλύτερο μέρος του, στη γερμανική εταιρεία, η οποία όμως σύμφωνα με πληροφορίες, με την ολοκλήρωση της αεροφωτογραφήσης δεν θα επεξεργασθεί τα δεδομένα εντός της χώρας και σε χώρο που να εξασφαλίζει την Εθνική ασφάλεια, αλλά θα αυτά θα αποσταλλούν σε χώρες της Ασίας. Τα δεδομένα αυτά ακόμη και επεξεργασμένα από την Γεωγραφική μας Υπηρεσία μπορούν να εκθέσουν τη χώρα σε ανυπολόγιστους κινδύνους.  
Το πρόβλημα που αναφέρθηκε αφορά την αποστολή των φωτογραφιών αυτών μέσω e-mail από την Γερμανία στην Ασία για επεξεργασία έτσι έστω να επιτευχθεί η μείωση της τιμής, λόγω χαμηλότερου κόστους του εργατικού δυναμικού. Καθ’ αυτό τον τρόπο θα είναι εφικτό σε οποιονδήποτε μπορεί με διάφορα μέσα, "να βάλει χέρι" σε όλες τις φωτογραφίες όλης της Ελληνικής επικράτειας σε υψηλή ευκρίνεια, πριν απαλειφθούν αυτές οι "ευαίσθητες" περιοχές, όπως π.χ. στον Έβρο, στα νησιά του Αιγαίου αλλά και άλλες βάσεις στην ενδοχώρα.

Τα ερωτήματα τα οποία εύλογα εγείρονται είναι τα ακόλουθα:
 
1.Γιατί κύριοι του Κτηματολογίου Α.Ε. θέσατε ως μοναδικό και κύριο κριτήριο την οικονομικότερη προσφορά;
 
2.Πως εξασφαλίζετε ότι κατά την διάρκεια των αεροφωτογραφήσεων, δεν διατηρούνται πλήρη αρχεία  στη Γερμανικής κατασκευής φωτογραφικής μηχανής;
 
3. Γιατί δεν ετέθη ως όρος στις προδιαγραφές του διαγωνισμού η εμφάνιση και επεξεργασία του προϊόντος να γίνει υποχρεωτικά εντός των εγκαταστάσεων της Γεωγραφικής μας υπηρεσίας όπως σε όμοια περίπτωση έπραξαν οι γείτονες μας Βούλγαροι, οι οποίοι μάλιστα λόγω ελλείψεως μέσων και τεχνογνωσίας υποχρέωσαν τον ανάδοχο να τους εξοπλίσει κατάλληλα;
 
4. Που πήγαν τα κριτήρια τα οποία θα διασφάλιζαν την Εθνική μας ασφάλεια με αποτέλεσμα εταιρεία της αλλοδαπής να κερδίσει την ανάθεση του διαγωνισμού αυτού;

Μεμπτό είναι και το γεγονός ανυπαρξίας ρήτρας εκ μέρους του Εθνικού Κτηματολογίου πού να έθετε απαράβατο όρο όσον αφορά την επεξεργασία των λήψεων από προσωπικό αποκλειστικά μεν εντός της Ευρώπης και διαπιστευμένο δε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και δεν είναι μόνο αυτό πού αμέλησαν οι φωστήρες του Εθνικού Κτηματολογίου! Η απώλεια του έργου από ελληνικά χέρια πού θα προσφέρουν τον ΦΠΑ από τα κέρδη πίσω στο κράτος φαίνεται πως δεν αποτέλεσε ακόμη άλλο ένα κριτήριο στις απαιτήσεις του διαγωνισμού του Εθνικού Κτηματολογίου. Άλλο ένα Αντισταθμιστικό Όφελος πεταμένο στα σκουπίδια της Ελληνικής γραφειοκρατίας….

Ανώτεροι Αξιωματικοί στο επιτελείο πού άκουσαν αυτή την εξέλιξη κυριολεκτικά έχασαν την γη κάτω από τα πόδια τους. Ανώτερος Αξιωματικός του ΕΣ πού θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους ανέφερε :  

Στην δεκαετία του ‘80 είχαμε άπειρες φωτιές πού αποψίλωσαν περιοχές της ΑΣΔΕΝ και της Ηπειρωτικής Ελλάδας κάνοντας πιο δύσκολη την παραλλαγή-απόκρυψη των μονάδων μας και τώρα θα δώσουμε σε ξένα χέρια τις αεροφωτογραφίες της χώρας αποκαλύπτοντας αυτά πού πασχίζουμε να αποκρύψουμε τόσα χρόνια;

Στο θέμα της ασφάλειας τώρα υπάρχει νομοθεσία της Ευρωπαικής Ένωσης πού δίνει την δυνατότητα του βέτο σε θέματα διαγωνισμών μόνο στην περίπτωση ρήξης της Εθνικής Ασφάλειας Κράτος-Μέλους της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος πού αντίστοιχα προγράμματα σε χώρες της Ευρώπης πού δίνουν έμφαση στην Εθνική Ασφάλεια όπως η Μεγάλη Βρετανία ανατίθενται αποκλειστικά και μόνο σε Βρετανικές εταιρείες πού απαρτίζονται από απόστρατους με διαπίστευση από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Δηλαδή με άλλα λόγια σοβαρά κράτη και σοβαρές κυβερνήσεις προσέχουν για να έχουν. Αντιστοίχως και η Ελληνική πλευρά θα έπρεπε να είναι επιφυλακτική με τις προτάσεις των ξένων εταιρειών ιδιαιτέρως δε της Γερμανικής καθώς μεγάλο ποσοστό Τούρκων διαμένει και εργάζεται στην Γερμανία, κατέχοντας το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στην Γερμανία. Ανώτερος Αξιωματικός της Πολεμικής μας Αεροπορίας ερωτηθείς στο θέμα ανέφερε. Στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχει εταιρεία πού συνεργάζεται με τις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις και αποτελείται ως επί το πλείστον από Βρετανούς απόστρατους της ΡΑΦ και πολίτες αεροπόρους , δεν υπάρχει περίπτωση να εργαστεί σε αυτή την εταιρεία ένας μη Βρετανός, ή να πάρει το έργο τους, πού έχει να κάνει με ΝΑΤΟ-ικές ασκήσεις αλλά και αντίστοιχα προγράμματα κτηματολογίου ξένη εταιρεία σε Βρετανικό έδαφος…

Η αναχαίτιση μιας τέτοιας γκάφας εναπόκειται πια στα αντανακλαστικά του Υπουργείο Άμυνας και κάποιων Ανώτερων και Ανωτάτων Αξιωματικών, πού έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους. Οι υπόλοιποι απλά γυρνάνε πλευρό…