Αντιπροσωπεία Ιρακινών αξιωματούχων συμπεριλαμβανομένου του υπουργού άμυνας του Ιράκ και του αρχηγού της αεροπορίας έχει μεταβεί στη Ρωσία για να διαπραγματευτεί την προμήθεια οπλικών συστημάτων.Στα άμεσα σχέδια τους είναι η προμήθεια συστημάτων αεράμυνας και ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

Με αφορμή την κατάρριψη του Τουρκικού Phantom ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Aλ-Μαλίκι σε δηλώσεις του φωτογράφισε την THK ως υπαίτια για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου του Ιράκ.



(C)Vitaly V. Kuzmin

Η Ιρακινή αεροπορία βρίσκεται εν αναμονή της παραλαβής 18 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ παρόλα αυτά αξιωματούχοι τονίζουν πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να ξανά-στηθεί αποτελεσματικό δίκτυο αεράμυνας καθώς οι όποιες υποδομές υπήρχαν έχουν καταστραφεί κατά τις επιχειρήσεις Desert Storm και Desert Fox.


Πηγή
Το επίσημο περιοδικό της FAB
Μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα έχουν αποσυρθεί και τα τελευταία Tornado GR4 για να δώσουν τη θέση τους στα Typhoon και τα F-35B.Συγκεκριμένα τα περίπου 120 Tornado που επιχειρούν με την RAF θα αποσυρθούν οριστικά το Μάρτιο του 2019.Είχε προηγηθεί η απόφαση της βασιλικής αεροπορίας το περασμένο Μάιο να τερματίσει το "θεσμό" των Χειριστών Οπλικών Συστημάτων.





Πηγή
P-8I με αδρανείς AGM-84@aviationintel.com

@aviationintel.com

Η USAF εντόπισε την αιτία που προκαλούσε υποξία στους χειριστές των μαχητικών F-22. Έπειτα από ενημέρωση του Υπουργού Άμυνας, Λέον Πανέτα, από τον Αρχηγό της Αεροπορίας, πτέραρχο Νόρτον Σουόρτζ, το Πεντάγωνο προχώρησε Ανακοίνωση Τύπου.

(C)USAF

 Σύμφωνα με αυτήν, η αιτία του προβλήματος είναι η παροχή οξυγόνου και όχι η ποιότητά του. Προκειμένου να επιλυθεί,θα αντικατασταθεί η βαλβίδα που ρυθμίζει τη ροή του αέρα στην στολή συμπίεσης των πιλότων, καθώς δυσκόλευε την αναπνοή σε κάποιους, λόγω υψηλής πίεσης,θα αυξηθεί η ροή οξυγόνου στη μάσκα των πιλότων,αφαιρώντας ένα φίλτρο τέλος θα εγκατασταθεί νέο σύστημα παροχής οξυγόνου για έκτακτες ανάγκες.

Πηγή

Χειριστές και υπολογοι υποστηρίζουν πως η πραγματική αιτία που προκαλεί υποξία δεν έχει βρεθεί ακόμη.


 Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, απομάκρυνε τον αρχηγό της Αεροπορίας και τον υπεύθυνο της συνοριακής ασφάλειας στη χώρα επειδή σουηδικό αεροσκάφος κατάφερε να ρίξει λούτρινα αρκουδάκια που μετέφεραν μηνύματα όπως «στηρίζουμε τον αγώνα για ελευθερία του λόγου στη Λευκορωσία». Το αεροπλάνο, το οποίο ναύλωσε σουηδική εταιρεία δημοσίων σχέσεων, έριξε εκατοντάδες μικρά λούτρινα αρκουδάκια κοντά στην πόλη Ιβενέτς και στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μινσκ.

Πηγή
@www.worldsstrangest.com




Η ρωσική Αεροπορία μέχρι το 2020 αναμένεται να παραλάβει έως και 400 εκσυγχρονισμένα ελικόπτερα τύπου Mi-8. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κλάδου, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν παραδοθεί και ενταχθεί επιχειρησιακά περί τα 50 ελικόπτερα του τύπου.
 
Οι τελευταίες εκδόσεις του ελικοπτέρου, τα εκσυγχρονισμένα Mi-8AMTSh και Mi-8MTV5-1 αναμένονται να κάνουν την εμφάνισή τους στον ρωσικό «κοινό ουρανό» το σόου που διοργανώνει η ρωσική Αεροπορίας στις 12 Αυγούστου στη Μόσχα .

Μέσα σε 50 χρόνια το υπουργείο Άμυνας ενέταξε επιχειρησιακά περισσότερες από 30 διαφορετικές εκδόσεις του πολυπληθέστερου στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ελικοπτέρου.


 Πηγή
Tον Σγο Don Finlay επέλεξε να τιμήσει η 41 Sqn της RAF με το παραπάνω επετειακό.Ο Finaly στέφθηκε Ολυμπιονίκης το 1932 με το χάλκινο και το 1936 με το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα των 110 μέτρων μετ' εμποδίων.


Πηγή
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης έθιξε στην ημερήσια διαταγή ο παραδίδον διοικητής Αντιπτέραρχος (Ι) Αθανάσιος Παπανικολάου συγκεκριμένα ανέφερε πως εκπονήθηκε μελέτη για την παράταση χρήσης των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-2,μέχρι το 2021 αντί της απόσυρσης τους το έτος 2015.



Τα υπέργηρα Τ-41 - τα οποία έχουν συσσωρεύσει 200.000+ ώρες πτήσης - με αφορμή ατύχημα που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο, διαπιστώθηκε πως παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ρωγμών στην περιοχή της έλικας,επίσης εξαιτίας της μη παραγωγής ανταλλακτικών θα μπορούν να υποστηρίζονται για 2 ακόμα έτη.Τέλος το κόστος συντήρησης τους στην ΕΑΒ κρίθηκε ασύμφορο,χαρακτηριστικά αναφέρετε η επιθεώρηση 3000 ωρών η οποία στοιχίζει 277.000 ευρώ τη στιγμή που για την αγορά νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους απαιτούνται 150.000 ευρώ.

Για τους παραπάνω λόγους η ΔΑΕ εκπόνησε μελέτη αντικατάστασης του εκπαιδευτικού T-41 στην οποία προτείνονται  τρείς τύποι αεροσκαφών για αγορά με συνολικό κόστος το οποίο δεν ξεπερνά τα  3.000.000 ευρώ,ενώ υποδείχτηκε και τρόπος εξεύρεσης της δαπάνης αγοράς μέσω αντισταθμιστικού προγράμματος.



Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πρώτα ως πατέρας και δεύτερον ως
Διοικητής Αεροπορικής Εκπαίδευσης ότι για τα παραπάνω σοβαρά
θέματα που αφορούν στα αεροσκάφη Τ-2 και Τ-41 έχω ενημερώσει
προσωπικά την Ηγεσία της ΠΑ παρουσιάζοντας ολοκληρωμένο
πρόγραμμα αναπροσαρμογής.Ελπίζω ότι η νέα πολιτική Ηγεσία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα ενσκήψει στα προβλήματα, και παρακάμπτοντας την υφιστάμενη αδράνεια θα δώσει λύσεις, κάνοντας έτσι πράξη την ασφάλεια πτήσεων.



(C)HAF.gr
Την ημερήσια διαταγή μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.


Η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης ενεργοποιήθηκε νωρίς το πρωί,για να αντιμετωπίσει αυτή τη φορά σενάριο επιχείρησης κατάληψης μικρού νησιού του Αιγαίου.Το σενάριο της άσκησης εξελίχθηκε στη Δοκό.





Για πρώτη φορά στην ενεργοποίηση αυτής της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης χρησιμοποιηθήκαν και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Την άσκηση παρακολούθησε από πολεμικό πλοίο ο Α/ΓΕΕΘΑ.Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτική πηγή "στις 08:00 το πρωί με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ άρχσε η άσκηση ¨Πυρπολητής¨. Σκοπός της άσκησης είναι ο έλεγχος του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Στο πλαίσιο της άσκησης και βάση του σεναρίου ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Τονίζεται ότι στην άσκηση χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.




Πραγματοποιήθηκε από τις 10:00 μέχρι τις 13:00 σήμερα κοινή αεροναυτική άσκηση Έρευνας-Διάσωσης και ασύμμετρων απειλών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, μεταξύ δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας, υπό το συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άσκηση, έλαβαν μέρος η φρεγάτα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού Jean Bart με ε/π Panther ενώ από Κυπριακής πλευράς συμμετείχαν δύο ε/π Augusta Westland της ΕΦ και ένα  Bell της Αστυνομίας,περιπολικά πλοία και η Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού ΓΕΕΦ, ο Ιατρικός Τομέας της Ομάδας Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας καθώς και Ιατρικές Υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

@wiki


Τα σενάρια της αεροναυτικής άσκησης περιλάμβαναν αντιμετώπιση ναυτικού ατυχήματος, έκτακτα επεισόδια εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης (ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας). Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις αεροδιακομιδής τραυματιών στο ελικοδρόμιο της φρεγάτας και ακολούθως στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού καθώς, επίσης, ασκήσεις αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και επιχειρήσεις νηοψίας από αγήματα της Γαλλικής Φρεγάτας και της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ.











"Η κοινή αεροναυτική άσκηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις δραστηριότητες και διαπιστώθηκε η ετοιμότητα στην αντιμετώπιση διάφορων περιστατικών έρευνας - διάσωσης και ασύμμετρων απειλών, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαπιστώθηκε, επίσης, το ενιαίο πνεύμα και ο πλήρης συντονισμός των κυπριακών και των γαλλικών δυνάμεων", αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.


Πηγή
Φωτογραφίες των Sukhoi της TNI AU που συμμετέχουν στην άσκηση Pitch Black.


(C)RAAF

(C)RAAF

(C)RAAF

(C)RAAF

(C)RAAF
Ο ΣΦΠΑ “ΙΚΑΡΟΣ” πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη την Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012 στο ΚΕΑΤ/ ΣΟΤ με σκοπό την παρακολούθηση της σειράς ΣΟΤ Ελικοπτέρων.


Ο ΣΦΠΑ “ΙΚΑΡΟΣ” παρακολούθησε από κοντά την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012 άσκηση SAR στην περιοχή της Κυλλήνης.



Συμμετοχή του ΠΣΦΑ "Αναχαίτιση" την Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012,στις εκδηλώσεις  για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της 339 ΜΑΠΚ.




Συμμετοχή του ΠΣΦΑ "Αναχαίτιση" την Παρασκευή,20 Ιουλίου 2012,στις εκδηλώσεις  για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της 338 ΜΔΒ.

 


(C)USAF

Η ΒΑΕ αναδείχθηκε μειοδότρια σε διαγωνισμό - που συμμετείχε και η Lockheed Martin - για τον εκσυγχρονισμό 134 KF-16 της ROKAF.

Το πακέτο του εκσυγχρονισμού θα περιλαμβάνει,ραντάρ AESA νέο υπολογιστή αποστολής με νέο tape.Η τελική τιμή του προγράμματος δεν έχει οριστικοποιηθεί παρόλα αυτά αξιωματούχοι εκτιμούν πως θα αγγίξει τα 1.1 δίς $.


Δεν προσδιορίζεται αν η Lockheed Martin συμμετείχε στο διαγωνισμό με το πακέτο αναβάθμισης "V"




Πηγή
@HAF Twitter












 27.07 : Μαχητικά F-22A από την 1 Fighter Wing μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση Καντένα της Ιαπωνίας τα 12 Raptor θα ενισχύσουν τη δύναμη των ΗΠΑ στη περιοχή ενώ παράλληλα οι χειριστές θα εξοικειωθούν με το θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού.


Πηγή



 Τη πρώτη δοκιμαστική πτήση του X-47Β UCAS (Unmanned Combat Air System) ανακοίνωσε το USN,τo X-47Β,συνοδευόμενο από F-18D Hornet πέταξε 35 λεπτά σε ύψος 7.500 ποδών με ταχύτητα 180 κόμβων.

(C)USΝ
Στη ναυτική βάση του Pax River υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός με τον οποίο οι υπεύθυνοι του προγράμματος θα προσημειώσουν τις συνθήκες από-προσνηώσεων στη ξηρά.Άμεσος στόχος τους να προσνηώσουν το UCAS το 2013 σε αεροπλανοφόρο.




(C)IAF


27.07. Δύο αεροσκάφη πραγματοποίησαν αναγκαστική προσγείωση στην αεροπορική βάση Ovda όταν κατά τη διάρκεια άσκησης στο βόρειο Ισραήλ μαχητικό F-16 "χτύπησε" στο σωλήνα εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκάφους Boeing 707.Από τη "σύγκρουση" ο σωλήνας έσπασε ενώ το F-16 επέστρεψε στην Ovda με ζημιές στο πιλοτήριο (HUD).

Πηγή