Πιθανή Παραχώρηση 25 F-15 Στην Ελλάδα ;

aviationlive | 1/14/2012 01:45:00 μ.μ. | 3 σχόλια

Η Ελλάς είναι σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ για την πιθανή παραχώρηση αριθμού αεροσκαφών F-15C/D. Οι φήμες εκ των έσω μιλούν για αριθμό περίπου 50 αεροσκαφών που η USAF επρόκειτο να θέσει σε αποθήκευση αποχωρούμε να από τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, από τα οποία θα πάρουμε εμείς τα μισά και τα άλλα μισά το Ισραήλ. Πρόκειται όπως καταλαβαίνεται για μια εξαιρετική εξέλιξη στο θέμα των εξοπλισμών μιας και υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στασιμότητα. 

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με τις άριστες πλέον σχέσεις με το Ισραήλ, με την Τουρκία να χάνει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης φέρνουν την χώρα μας σε μια πολύ καλή θέση. Και οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν την Ελλάδα ισχυρή. Να σας θυμίσω πως το 1999 όταν είχε επιλεγεί το F-15E από την Π.Α. για το νέο μαχητικό της ο πραγματικός λόγος που δεν αποκτήθηκε ήταν οι αντιρρήσεις των Ισραηλινών παρ όλες τις άσχετες δικαιολογίες που ακούστηκαν τότε . 

@wiki
Τώρα πλέον δεν υπάρχει τέτοιο κώλυμα ίσα ίσα που βολεύει τους Ισραηλινούς μια ισχυρή ελληνική αεροπορία. Καταλαβαίνεται φαντάζομαι τα πλεονεκτήματα αυτής της εξέλιξης, δεδομένου του στρατηγικού χαρακτήρα του αεροσκάφους και την αυξημένη ανάγκη για ένα μαχητικό μεγάλης αυτονομίας για την προστασία των ΑΟΖ. Σε πιθανή απόκτηση του η Τουρκία έρχεται σε πολύ δυσμενή θέση στο τομέα των εξοπλισμών τουλάχιστο μέχρι την έλευση του F-35(όταν και άν αυτό θα είναι αυτό που λένε πράγμα που πολύ αμφιβάλλω). 


Τώρα σχετικά με την προμήθεια δεν γνωρίζουμε αν θα είναι τα αεροσκάφη εξοπλισμένα με AESA αλλά όπως και να έχει το F-15 παραμένει η πλέον ικανότατη πλατφόρμα αέρος αέρος στον πλανήτη (εξαιρουμένου φυσικά του F-22) με πολλά περιθώρια εξέλιξης.  Επίσης βάζουμε την βάση για την απόκτηση του F-15 Silent Eagle, μια εξαγωγική έκδοση του μαχητικού με αυξημένα χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας και νέα avionics.


"μια ιστορία από την αξιολόγηση των F-15 στην Ελλάδα το 1999: Σε συγκεκριμένο σενάριο της διαδικασίας 2 F-15 απογειώθηκαν από την Τανάγρα με το ένα μάλιστα να έχει στην πίσω θέση Έλληνα αξιολογητή. Εξαιρετικό αξιωματικό με πολλές ώρες πάνω από το Αιγαίο. Το σενάριο προέβλεπε την αντιμετώπιση ενός COMAO 16 αεροσκαφών της Π.Α. τα οποία είχαν απογειωθεί από κάποιο αεροδρόμειο των ανατολικών νήσων. Τα 2 F-15 σκαρφάλωσαν στα 50000 πόδια εκτέσαν το CAP πάνω από το κεντρικό Αιγαίο και όταν απόκτησαν επαφή ραντάρ με τους στόχους ενεπλάκησαν σε BVR βολές AMRAAM. Το αποτέλεσμα; 16 kills!"

 Από το forum του modelclub παράθεση του Ι.Λέκκα

Category: ,

3 σχόλια

  1. Από αξιόπιστα χείλη λοιπόν επιβαιβεώνονται οι συνομιλίες για την απόκτηση των F-15...

  2. Ανώνυμος says:

    Ποια είναι η πηγή αυτής της πληροφορίας;

  3. Στη τελευταία σειρά γράφω πως το κείμενο είναι παράθεση post του Ι.Λέκκα από το forum του Modelclub.gr.