Ελληνο-Καταριανή Συνεκπαίδευση in detail

aviationlive | 9/27/2013 08:14:00 π.μ. | 3 σχόλια

Αίσθηση προκαλεί η πολύ θερμή υποδοχή από την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Κατάρ της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Τανάγρα και την 114 Πτέρυγα Μάχης, παρουσία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, όπου συνεκπαιδεύονται αεροσκάφη τύπου Mirage των Αεροποριών των δυο χωρών. 
Πίσω όμως από τον αραβικό ενθουσιασμό, κρύβεται η ικανοποίηση για την ευκαιρία εκπαίδευσης των πιλότων του Εμιράτου, απο μια από τις κορυφαίες Αεροπορίες του κόσμου, της ελληνικής. Κι αυτό για κάποιους έχει ανεκτίμητη αξία. Η δε αξιοποίηση της κατάστασης από ελληνικής πλευράς μπορεί να είναι πολυεπίπεδη όπως αναφέρθηκε σε ανάρτησή μας χθες αργά το απόγευμα.

Ο Ταξίαρχος Αλ Σαουάνι - χειριστής με εμπειρία από τις επιχειρήσεις στη Λιβύη - συνομιλεί με τον ΑΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκο (C) GEETHA

Το 2012 αντιπροσωπεία της ΠΑ του Εμίρη του Κατάρ επισκέφθηκε το ΓΕΑ με σκοπό την συνεργασία στο τομέα της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2013, προσωπικό του ΓΕΑ παρουσίασε τα ακόλουθα θέματα ενδιαφέροντος της αεροπορίας του Κατάρ:

>ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ – ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ)
>ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
>ΠEΡΙΟΧΕΣ ΠΤΗΣΕΩΝ– ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ
>ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΑ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ (Mica – Magic II)
>ΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ Α/Φ ΚΑΤΑΡ
>ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ
>ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΠΛΩΝ – ΤΑΚΤΙΚΗΣ
>ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ CSAR (COMBAT SEARCH & RESQUE)
>ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ
>ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
>ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΠΤΗΣΕΩΝ


Σχετικά με το ΠΒΚ παρουσιάστηκαν τα ακόλουθα:
>Σύστημα Radar
>Περιοχή βολής για πυραύλους και πυροβόλα
>Μέσα – χώροι υποστήριξης
>Χώροι κατάκλισης προσωπικού
>Λέσχη Αξιωματικών
>Περιοχή εξαπόλυσης στόχων

Και επιπλέον, αναλύθηκαν οι διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να γίνει προγραμματισμός εκτέλεσης πραγματικών βολών για τις οποίες απαιτείται η συμφωνία των Κρατών μελών του NAMFI και ακολούθως έγκριση της NATO Military Committee (MC). Τρεις εταιρείες κατασκευής στόχων παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Η ΠΑ του Εμίρη του Κατάρ απέμενε να επιλέξει εταιρεία εντός ή εκτός Ε.Ε Μόνο πιστοποιημένες εταιρείες παροχής στόχων, γίνονται αποδεκτές στο ΠΒΚ. Τελικώς επιλέχθηκε μία ισπανική εταιρεία που στη χώρα μας εκπροσωπείται από την ALTUS LSA. Οι στόχοι που επιλέχθηκαν ήταν κατάλληλοι για βολές βλημάτων ραντάρ καθώς και υπέρυθρης καθοδήγησης.

Εκδοθείσα NOTAM
Παρουσιάστηκαν όλα τα διαθέσιμα Πεδία Βολής Αέρος–Αέρος, Αέρος-Εδάφους και Αέρος-Επιφανείας, καθώς και οι περιοχές εκπαιδευτικών πτήσεων. Οι περισσότερες περιοχές πτήσεων στον Ελλαδικό χώρο είναι κατάλληλες για αποστολές όλων των ειδών τις αποστολές Αέρος-Αέρος. Ζητήθηκε επίσης να παρουσιαστεί η προηγούμενη εμπειρία της ΠΑ με Μ2000/-5, όσον αφορά στην εκτέλεση πραγματικών βολών.

Εκδοθείσα NOTAM

Και οι δύο τύποι αεροσκαφών Μirage 2000 και -5 έχουν στο πρόσφατο παρελθόν εκτελέσει επιτυχημένα βολές βλημάτων Magic II. Στην παρουσίαση δόθηκαν πληροφορίες σχετικά τις δυνατότητες της Μονάδας να υποστηρίξει την αποστολή της ΠΑ του Εμίρη του Κατάρ. Η συμφωνία των δυο πλευρών παρείχε τη δυνατότητα στους Καταρινούς Ιπταμένους να κάνουν χρήση του εξομοιωτή πτήσεως προκειμένου να προετοιμαστούν για τις αποστολές στο ΠΒΚ και στο ΠΒ Ζακύνθου πριν τις βολές με πραγματικά πυρά, ή για εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της μεταστάθμευσής τους. Τέλος, δύο Ελεγκτές Αεράμυνας φιλοξενούνται στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής στην Πάρνηθα για σκοπούς Εκπαίδευσης.

Mirage 2000-5 DDA φορτωμένο με Mica RF

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής της αποστολής του Κατάρ, ήταν οι βολές με πραγματικά πυρά στο ΠΒΚ και στο ΠΒ Ζακύνθου. Συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε από τις δύο πλευρές να εκτελεστούν βολές εναντίον εναερίων στόχων (την εβδομάδα 23-27 Σεπ 13) με δύο βλήματα Mica RF και με ένα βλήμα υπέρυθρης καθοδήγησης Magic II στο ΠΒΚ, και ενός ακόμα βλήματος υπέρυθρης καθοδήγησης Magic II στο ΠΒ Ζακύνθου εναντίον φωτιστικής βόμβας (Η φωτιστική βόμβα διατέθηκε από την Π.Α. και αφέθηκε από Α-7 Corsair)

Mica πριν βρεί το στόχο...

Έως τώρα, όλα τα βλήματα αφέθηκαν επιτυχώς (1 Mica RF και 2 Magic II). Στις επόμενες 2 εβδομάδες, θα εκτελεστούν κυρίως πτήσεις εναέριας μάχης και σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων. Η QEAF έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή σε μια νυκτερινή αποστολή σε συνεργασία με Α/Φ της ΠΑ.

Από το Defencepoint

Category: , , ,

3 σχόλια

  1. Manolis says:

    To πιο σημαντικο δεν γραφτηκε: τι μαρουλι θα σκασει ο Εμιρης για να εξασκηθουν τα στρατα του (δεχομεθα cash , επιταγες, πετρελαιο, και μερος ή ολα τα εξασκηθεντα αεροκαφη).

  2. Ανώνυμος says:

    Το Κατάρ δεν είναι αυτή που κάνει ασκήσεις με την THK?