Επενδυτική Πρόταση Για Την ΕΑΒ Από Την ONEX

aviationlive | 12/11/2013 10:07:00 π.μ. | 0 σχόλια

Το ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού σχήματος ONEX για σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, κατέθεσε ο επικεφαλής της εταιρείας Πάνος Ξενοκώστας.

(C)ΕΑΒ

Από την πλευρά της η ONEX δεσμεύεται, όπως ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας να υλοποιήσει επενδύσεις που μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. δολάρια στην πενταετία με κεντρικό πυρήνα την αξιοποίηση της ΕΑΒ. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η εταιρεία ως υφίσταται σήμερα με τα βάρη και τις υποχρεώσεις της δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία της, προτείνοντας τη δημιουργία ενός νέου αεροπορικού φορέα, με μηδενικές υποχρεώσεις. Η συμμετοχή θα μπορούσε να είναι 70% επενδυτής – 30% δημόσιο με συμφωνημένες δυνατότητες βέτο σε μια σειρά από αποφάσεις που σχετίζονται με θέματα εθνικής ασφάλειας.


Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο 5ετίας που παρουσιάστηκε εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προκύψουν:

1. Επενδύσεις της εταιρίας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή άλλης ΧΡΟ δομής $100εκατ.
2. Πωλήσεις: $1,1δισ.
3. Εξαγωγές επί των συνολικών πωλήσεων: 61%
4. Εξαγωγές επί των συνολικών πωλήσεων: $671εκατ.
5. Θέσεις εργασίας: 1560
6. Έσοδα για το Κράτος μέσω της διανομής μερίσματος: $50εκατ.
7. Αξία κτήσης μετοχών για το Κράτος στο τέλος της πενταετίας: $240εκατ.
8. Έσοδα για την εφορία, ασφαλιστικούς οργανισμούς κτλ: $250εκατ.



Μεταξύ άλλων το επενδυτικό πλάνο 5ετίας προβλέπει επενδύσεις όπως:
- Η δημιουργία του πλέον σύγχρονου διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης χειριστών για την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ασίας και Αφρικής στην Πελοπόννησο.
- Η δημιουργία του πρώτου πιστοποιημένου κέντρου εκσυγχρονισμού αεροσκαφών, με συγκριτικό πλεονέκτημα για ανάληψη και συμβολαίων σε γειτονικές χώρες.
- Η δημιουργία κέντρου αριστείας υποστήριξης κινητήρων αεροσκαφών και ελικόπτερων, που αυτή την στιγμή γίνεται στο εξωτερικό.
- Την υιοθέτηση παγκόσμιας πρωτοπορίας στην υποστήριξη όλου του στόλου πτητικών μέσων σε μοντέλο κόστους ανά ώρα πτήσης. Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία θα γνωρίζουν και θα προϋπολογίζουν από την αρχή της χρονιάς το ακριβές κόστος ανάλογα τον χρόνο πτήσης, η ΠΑ και τα Σώματα Ασφάλειας θα έχουν διαθεσιμότητα ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Θα μειωθούν οι σπατάλες κατά 10-15% στο συνολικό κόστος λειτουργίας. Επέκταση σε γειτονικές Χώρες.
- Την αυξανόμενη συμμετοχή, σε Διεθνείς Συμπαραγωγές νέων αεροσκαφών.
- Την ανάπτυξη σε 4 Ηπείρους με παρουσία σε Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Χώρες του Κόλπου και Βόρειας Αφρικής

Category:

0 σχόλια