Τουρκία : Έρευνες Νοτίως Της Χίου Για Τον Εντοπισμό F-16 Που Κατέπεσε Το 1996

aviationlive | 4/15/2014 10:05:00 μ.μ. | 3 σχόλια

Έρευνες διεξάγουν δύο ναρκοθηρευτικά σε περιοχή νοτίως της Χίου για τον εντοπισμό και την ανέλκυση του τουρκικού αεροσκάφους που είχε καταπέσει το 1996. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του F-16D Block 40 και της σορού του Nail Erdogan, χειριστή του αεροσκάφους, εστιάζονται σε διεθνή ύδατα.

Το 91-0023 της 192 Filo, σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε ελληνική ενέργεια (C) Mark Atrill
Τα παραπάνω αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Υπ.Εξ. Κωσταντίνος Κούτρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου συμπληρώνοντας πως το Υπ.Εξ. είναι ενήμερο από τις τουρκικές αρχές και έχει ήδη, προβεί σε όλες τις δέουσες διπλωματικές ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τουρκικές έρευνες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, εκφράζοντας, ταυτοχρόνως, την ετοιμότητα της Ελλάδος, εάν χρειασθεί, να συνδράμει τις προσπάθειες εντοπισμού και ανέλκυσης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Ismet Yilmaz εξέφρασε την πρόθεση της χώρας μας να συμβάλλει, εφόσον της ζητηθεί, στην επιχείρηση εντοπισμού και ανέλκυσης του τουρκικού F-16 και ευχήθηκε στον ομόλογό του επιτυχή έκβαση των ερευνών.

Ανανέωση : στη περιοχή μετέβησαν τρεις μονάδες επιφανείας της Τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (TDK: Turk Deniz Kuvvetleri). Δύο ναρκοθηρευτικά τύπου Aydin (τουρκική κωδικοποίηση του γερμανικού τύπου Type 332 Frankenthal), τα TCG Amasra M266 και TCG Akcakoca M268 και το τύπου Dogan ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων TCG Marti P341, προφανώς σε ρόλο συνοδείας.

Category: ,

3 σχόλια

  1. Philip says:

    Ειναι αυτο που καταριθφηκε απο το μιραζ;

  2. Είναι αυτό της μη επιβεβαιωμένης κατάρριψης.

  3. Manolis says:

    Να συνδράμει η Ελλαδα τις προσπάθειες εντοπισμού και ανέλκυσης ? Ευχαριστως , οταν η αγκυρα δηλωσει την λυπη της και πληρωσει κας για τους ακουσια-εκουσια καταρριφθεντες Σιαλμα και Ηλιακη και τα αεροπλανα τους. Σε καθε αλλη περιπτωση , τυχον εξοδα εντοπισμού και ανέλκυσης του τουρκου εισβολεα απο εμας , να τα πληρωσει ο ο κ. Κωσταντίνος Κούτρας απ'την τσεπη του. Απο τσαμπα λογια χορτασαμε.