Ανανέωση του ρωσικού Στόλου Ελικοπτέρων

aviationlive | 11/29/2011 12:10:00 μ.μ. | 0 σχόλια

Το 2011 τα στρατεύμτα έχουν πάρει πάνω από 100 νέα και 70 περίπου εκσυγχρονισμένα ελικόπτερα διαφόρων τύπων. Ο επανεξοπλισμός του Στόλου Ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας άρχισε το 2007 και την περίοδο από το 2007-2009 τα στρατεύματα εφοδιάστηκαν με 70 και το 2010 – με 59 ελικόπτερα.

Ο αριθμός αυτός σε σύγκριση με τον ολικό αριθμό των ελικοπτέρων (πάνω από 1500), δεν είναι και τόσο μεγάλος, αλλά παίρνοντας υπόψη τα υπογραμμένα συμβόλαια και την αύξηση των δυνατοτήτων της ρωσικής βιομηχανίας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι ως 2020 η χώρα θα αντικαταστήσει πλήρως τον Στόλο της Πολεμικής της Αεροπορίας και σε μεγάλο βαθμό τα ελικόπτερα του Ναυτικού.

Σήμερα για τις Πολεμικές Αεροπορικές Δυνάμεις της Ρωσίας παραχωρούνται υπερβαριά μεταγωγικά ελικόπτερα Mi-26 και μεσαία Mi-8MTV5, πολυλειτουργικά Mi-8AMTSh, μαχητικά Mi-28N, Ka-52 και άλλα ελαφρά πολλαπλών χρήσεων ελικόπτερα Ka-226 και Ansat.

Η ναυτική αεροπορία παίρνει τα εκσυγχρονισμένα ελικόπτερα Ka-27PL και PS (ανθυποβρυχιακά και διασωστικά), Ka-29 (μεταγωγικο-μαχητικά) και Ka-31 (ελικόπτερα ραδιοηλεκτρονικής αναγνώρισης μεγάλων αποστάσεων). Πολύ σύντομα, ωστόσο, αναμένεται να αρχίσει η μαζική παραγωγή του Ka-52Κ για τα ελικοπτεροφόρα τύπου Mistral. Μελετιέται επίσης και η δυνατότητα προμήθειας ανθυποβρυχιακών και διασωστικών ελικοπτέρων νέας γενιάς.

Μέσα στα πλησιέστερα δύο χρόνια για τις ανάγκες του Υπουργείου ΄Αμυνας θα αρχίσει η μαζική παραγωγή του πολυλειτουργικού ελικοπτέρου Ka-62, το οποίο ως προς το βάρος του θα βρίσκεται μεταξύ του ελαφρού Ka-226 και του μεσαίου Mi-8 και του βαριού Mi-38, το οποίο με τη σειρά του θα βρίσκεται μεταξύ των Mi-8 και Mi-26.

Είναι απλές οι αιτίες τέτοιας γρήγορης ανανέωσης του Στόλου Ελικοπτέρων. Τα ελικόπτερα σήμερα αποτελούν την βάση της κινητικότητας και της άμεσης στήριξης πυρός των στρατευμάτων στις τοπικές συγκρούσεις και από τον αριθμό τους μπορεί να εξαρτάται κυριολεκτικά η έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων σε τέτοιες μεγάλης σημασίας περιοχές, όπως είναι ο Καύκασος και η Κεντρική Ασία.

Μία άλλη αιτία έχει έμμεση, αλλά επίσης μεγαλή σημασία για την στρατιωτική ισχύ της χώρας. Τα σύγχρονα ρωσικά ελικόπτερα είναι προϊόν υψηλής τεχνολογίας της εθνικής βιομηχανίας και έχουν μεγάλη ζήτηση σε όλες τις ηπείρους.

Οι κρατικές αμυντικές παραγγελίες αποτελούν σήμερα λίγω περισσότερο από το 40% της ολικής παραγωγής ελικοπτέρων. Αναμένεται ότι ως το 2015 η ολική παραγωγή θα ξεπεράσει τα 400 ελικότερα, το 1/3 των οποίων θα αναλογεί στις κρατικές παραγγελίες. Τα υπόλοιπα ελικόπτερα σε ίσες περίπου αναλογίες θα σταλούν σε Ρώσους και ξένους καταναλωτές (τόσο σε εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και σε μη στρατιωτικούς χρήστες). Σε περίπτωση, που οι Ρώσοι κατασκευαστές ελικοπτέρων θα διατηρήσουν αυτούς τους ρυθμούς παραγωγής, τότε τα πλησιέστερα 20 χρόνια θα μπορέσουν να διαθέσουν τόσο στη χώρα τους, όσο και στο εξωτερικό, πάνω από 8.000 ελικόπτερα διαφόρων τύπων και προορισμού. Μάλιστα, τα έσοδά τους θα ξεπεράσουν τα 100 διεκατομμύρια δολάρια στις τρέχουσες τιμές.


Πηγή

Category:

0 σχόλια