Αποφάσεις Για Τα Εναέρια Μέσα Της ΕΛ.ΑΣ. Και Του Πυροσβεστικού Σώματος

aviationlive | 1/21/2012 05:59:00 μ.μ. | 0 σχόλια

@Πυροσβεστική





 Στις 11 Ιανουαρίου ενεργοποιήθηκε η σύμβαση ανάμεσα στον νατοϊκό οργανισμό NAMSA και την εταιρεία AEROSERVICES. Tο αργότερο σε 30 ημέρες τα πέντε ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουν καταστεί αξιόπλοα. Περισσότερος χρόνος θα απαιτηθεί για τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, καθότι παραμένουν καθηλωμένα από τον Οκτώβριο του 2009!

 Στην περίπτωση της Πυροσβεστικής οι πέντε από τους συνολικά 10 κινητήρες των ελικοπτέρων παραμένουν εδώ και μήνες στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Turbomeca, στη Γαλλία. Επίσης, η εταιρεία Greek Air, στην οποία είχε απευθείας ανατεθεί η αποθήκευση των ελικοπτέρων για διάστημα τεσσάρων μηνών, αρνείται σήμερα να τα επιστρέψει, διεκδικώντας την καταβολή «οφειλομένων».

 Το ετήσιο κόστος της σύμβασης που υπεγράφη στις 5 Ιανουαρίου ανέρχεται στα 2,7 εκατ. ευρώ και αφορά την τεχνική υποστήριξη και των δέκα ελικοπτέρων των δύο σωμάτων. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζουν τη σύμβαση «συμφέρουσα», καθώς για την ΕΛ.ΑΣ. το κόστος συντήρησης μειώνεται από 900.000 ευρώ (όπως προέκυπτε από προηγούμενη σύμβαση) σε 810.000 ευρώ, και αντίστοιχα για την Πυροσβεστική από 2,2 εκατ. ευρώ σε 1,1 εκατ. ευρώ ετησίως.

 Κατά της απόφασης του ελληνικού Δημοσίου να προχωρήσει μέσω NATO στη διενέργεια διαγωνισμού έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή η εταιρεία ICSS A.E. Πρόκειται για την εταιρεία που βρέθηκε στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας για παρατυπίες σε διαγωνισμούς και συμβάσεις με την Πυροσβεστική. Κατά πληροφορίες, η ICSS A.E συμμετείχε αλλά αποκλείστηκε από το νατοϊκό διαγωνισμό, καθώς δεν πληρούσε τους αναγκαίους (τεχνικούς) όρους. Ενδιαφέρον να συμμετάσχει στη διαδικασία εκδήλωσε μια ακόμα εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, η οποία όμως τελικά δεν κατέθεσε πρόταση.

 Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισημαίνουν ότι «για την απόφαση ανάθεσης του διαγωνισμού στη ΝAMSA ζητήθηκε η γνώμη του νομικού συμβουλίου του κράτους» και αποδίδουν την πρωτοβουλία της εταιρείας ICSS A.E σε «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων». Mάλιστα, προ ημερών ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να ανατεθεί στο NATO και η διενέργεια διαγωνισμού για τη μίσθωση ελικοπτέρων την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.


Πηγή

Category: ,

0 σχόλια