Ξέφεύγει Από Το Προϋπολογισμό Το F-35

aviationlive | 4/01/2012 12:51:00 π.μ. | 0 σχόλια

 Το 1,5 τρίς $ θα αγγίξει το συνολικό κόστος ανάπτυξης,απόκτησης και λειτουργίας του F-35 σε βάθος πεντηκονταετίας σύμφωνα με έγγραφο του Αμερικάνικου πεντάγωνου που επικαλείται το Reuters. Σε σχέση με προγενέστερη μελέτη το συνολικό κόστος εμφανίζεται αυξημένο κατά 0,5 τρίς $ δίνοντας έτσι πρόσφορο έδαφος σε αξιωματούχους που προτείνουν το ''πάγωμα'' της αγορά 179 μαχητικών για τα επόμενα πέντε χρόνια για να εξοικονομηθούν 15,7 δίς $ ως το 2017.Με τον υπάρχον σχεδιασμό προβλέπετε η αγορά 2443 JSF αλλά με μόλις το 20% δοκιμών να έχουν ολοκληρωθεί τυχόν νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα και υπερβάσεις στο προϋπολογισμό θα μειώσουν δραματικά τον αριθμό τους.

        Με την νέα μελέτη το κόστος ανά μαχητικό θα ανέλθει στα 135 εκατ. $ (συμπεριλαμβάνεται το κόστος έρευνας,ανάπτυξης και ο πληθωρισμός) και στα 26 εκατ.$ για τον κινητήρα F135 PW από 112,5 εκατ.$ και 22 εκατ.$ αντίστοιχα. Η L.M. αρνήθηκε να σχολιάσει τη τελευταία αναφορά του πενταγώνου καθώς δεν την έχει παραλάβει ακόμη εκτιμά πάντως πως το κόστος ανα αεροσκάφος θα κυμανθεί μεταξύ 65 εκατ.$ και 70 εκατ.$ με ισοτιμία 2010 ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Joe LaMarca το F-35 θα στοιχίζει το ίδιο ή και λιγότερο από τα μαχητικά που θα αντικαταστήσει προσφέροντας αυξημένες δυνατότητες σε σχέση με τους προκατόχους του.


Homer
         Αναλυτές επισημαίνουν πως τα 3/4 της αύξησης του κόστος του προγράμματος συνδέονται άμεσα με αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση.Αρχικά το υπ.αμ. σχεδίαζε να ''μοιράσει'' τα JSF σε 33 αεροπορικές βάσεις αλλά αργότερα ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 49,ακόμη ο αρχικός προϋπολογισμός αφορούσε 30 χρόνια ενώ μετέπειτα άλλαξε σε 50.Σύμφωνα με τον Loren Thompson τα κόστη αυξάνονται επειδή η κυβέρνηση αλλάζει τα δεδομένα. Ο Winslow Wheeler,προβλέπει πως εξαιτίας της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει το F-35 το συνολικό κόστος θα εκτιναχθεί  πέρα από τις εκτιμήσεις του πενταγώνου.

Πηγή

Category:

0 σχόλια