Κόκκινο Πανί Για Τους Τούρκους Τα Πεδία Βολής Στο Αιγαίο

aviationlive | 6/10/2012 01:11:00 π.μ. | 0 σχόλια

(c)Το βήμα


 Δύο Τουρκικά F 16, εισήλθαν εντός του Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου, την ώρα που 16 Ελληνικά Πολεμικά Πλοία, εκτελούσαν βολές με πραγματικά πυρά. Ο κίνδυνος πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» ήταν προφανής. Ακολούθησε, η υπερπτήση τεσσάρων Τουρκικών F 16 πάνω από το Αγαθονήσι, στις 29 Δεκεμβρίου 2008, και η διπλή τους διέλευση από το Πεδίο Βολής ΄Ανδρου, καταδεικνύοντας τον «διπλό της στόχο». Πέραν των Αγαθονησίου - Φαρμακονησίου, και η αμφισβήτηση της κυριότητος του Πεδίου Βολής ΄Ανδρου. Στην περίπτωση της «εισβολής» στο Πεδίο Βολής ΄Ανδρου, εν ώρα ασκήσεως του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενεργοποιήθηκε το γνωστό «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού ΓΕΑ για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και ένα «θερμό επεισόδιο», κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του Αγαθονησίου.


 Στις 10.34 π. μ. σχηματισμός αποτελούμενος από 4 F-16 και 4 F-4 εισήλθε στο FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Στις 10.48 τα δύο F-4 αποσπάσθηκαν από τον σχηματισμό και μπήκαν στο πεδίο βολής Ανδρου, σε περιοχή δεσμευμένη για βολές από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.Αμεσα ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των αεροπορικών στρατηγείων Λάρισας (CA0C-7) και Εσκί Σεχίρ (CAOC-6), ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.


 Δύο ζεύγη τουρκικών F-16 μπήκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Πεδίο Βολής Άνδρου, την ώρα που σ΄ αυτό εκτελούνταν αντιαεροπορικά πυρά από τη φρεγάτα «Αιγαίο» κατά ιπτάμενου στόχου. Το Πεδίο Βολής είχε δεσμευτεί από την ελληνική πλευρά με σχετικές αναγγελίες που για ακόμα μία φορά αγνόησαν οι Τούρκοι, φτάνοντας στα όρια της πρόκλησης.Με την είσοδο στο Πεδίο Βολής των δύο ζευγών- το ένα σε ύψος περίπου 3,3 χιλιομέτρων και το άλλο 700 μέτρων η φρεγάτα διέκοψε τις βολές και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας επικοινώνησε μέσω της «κόκκινης γραμμής» με το αντίστοιχο κέντρο της Τουρκίας στο Εσκί Σεχίρ, επισημαίνοντας τους κινδύνους από την παράνομη κίνηση των τουρκικών F-16. Τα τουρκικά F-16 αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά Μιράζ 2000-5,στην περιοχή μεταξύ της βραχονησίδας Καλόγηρος και της Χίου.





 Το Πεδίο Βολής ΄Ανδρου, έχει μπει στο στόχαστρο των Τούρκων από το 2000. Ύστερα από σχετική διαμαρτυρία της Τουρκίας, η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΥΕΘΑ να εξετάσει την κατάργηση του πεδίου βολής Ανδρου, με την αιτιολογία ότι το συγκεκριμένο πεδίο βολής επικαλύπτει πέραν του εθνικού και διεθνή εναέριο χώρο, τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν και χρήστες από κάθε άλλη χώρα. Ωστόσο το υπουργείο Αμυνας αντέτεινε τότε ότι για να καταργηθεί το πεδίο βολής Ανδρου προϋπόθεση είναι να καταργήσει η Τουρκία ταυτοχρόνως την απαγορευμένη περιοχή LTP1 στα Στενά, η οποία επίσης επικαλύπτει και διεθνή εναέριο χώρο πέραν του τουρκικού εθνικού χώρου. Η προϋπόθεση αυτή δεν άρεσε στην Αγκυρα , η οποία για τα επόμενα 10 χρόνια δεν επανήλθε στο θέμα του πεδίου βολής. 

 Κύριος στόχος της ΄Αγκυρας είναι η κατάργηση των Πεδίων Βολής της ΄Ανδρου και της Σιθωνίας, τα οποία δεσπόζουν από στρατηγικής άποψης στο Αιγαίο και να επιβάλει καθεστώς «συνδιοίκησης - συνδιαχείρισης» στα Πεδία Βολής. Με την πρόφαση των ασκήσεων, δεσμεύει ολόκληρες περιοχές του Αιγαίου για όλο το έτος 5,6 ν.μ. από τις ακτές της Λήμνου, της Σαμοθράκης και της Χαλκιδικής, 365 ημέρες τον χρόνο. Με την απουσία ελληνικής αντίδρασης νομιμοποιείται στην πράξη η δημιουργία του παράνομου τουρκικού πεδίου βολής στο Β. Αιγαίο σε... απάντηση της παραχώρησης του πεδίου βολής Ανδρου.

 Η Τουρκία επιθυμεί την «απεθνικοποίηση» των Πεδίων Βολής μας και την μελλοντική τους κατάργηση, για να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στην καρδιά του Αιγαίου. Κατά καιρούς η ΄Αγκυρα (π.χ. 2004, 2005, 2007, 2008) εν ώρα ασκήσεων των Ελληνικών δυνάμεων στα ως άνω Πεδία Βολής, «εισβάλλει» εντός τους, προκαλώντας συνθήκες «θερμού επεισοδίου». Τα τελευταία έτη 2007, 2008, η ΄Αγκυρα έχει εντείνει κατακόρυφα τις αξιώσεις επί των Ελληνικών Πεδίων Βολής.

 Το Τουρκικό αίτημα για την κατάργηση των Ελληνικών Πεδίων Βολής που καλύπτουν εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο, κατατέθηκε στον Διεθνή Οργανισμό Αεροναυτιλίας (ICAO), το 2000. Ως αιτιολογικό η Τουρκία επικαλέστηκε τον κανονισμό του ICAO, που αναφέρει ότι χρειάζεται «περιοχική συμφωνία» για Πεδία Βολής υπεράνω ανοιχτής θαλάσσης.

 Η έναρξη της αμφισβήτησης της Εθνικής Ελληνικής Κυριαρχίας, έγινε προ πολλών ετών, οπόταν η Τουρκία ξεκίνησε να εκδίδει συνεχώς αναγγελίες για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε περιοχές περιμετρικά της Λήμνου, προσπαθώντας να «νομιμοποιήσει» παράνομα και πέραν κάθε λογικής, Πεδία Βολής της, μάλιστα εντός του FIR Αθηνών, τα οποία επικαλύπτουν και Ελληνικό Εθνικό Εναέριο Χώρο!

 Τον Δεκέμβριο του 2001, η Τουρκία ψήφισε νόμο και ονομάζει ολόκληρη την περιοχή «ως αποκλειστικού Τουρκικού Ελέγχου», φυσικά χωρίς καμία Ελληνική αντίδραση.Η περιοχή του Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου εμπεριέχεται στους «χώρους εφαρμογής» του Τουρκικού νόμου του 2001, και του 25ου Μεσημβρινού. Η συναίνεση της Ελλάδας, στην δέσμευση της περιοχής για την πραγματοποίηση των ασκήσεων από την Τουρκία, ουσιαστικά «επικυρώνει» εμμέσως, τον Τουρκικό νόμο του 2001.

 Τα Υπουργεία Εξωτερικών και ΄Αμυνας, συναποφάσισαν στις 04.12.2008, να επιτρέψουν στην Τουρκία να διεξάγει τις ασκήσεις της και να δεσμεύσει τις περιοχές, που σύμφωνα με τον δικό της νόμο του 2001, θεωρεί «ελεγχόμενες από αυτήν».

 Παραχωρήθηκε μέρος του Ελληνικού Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου, το οποίο μάλιστα απέχει, μόλις 6 ν.μ. απ0ό τους Καλόγηρους και 6 ν.μ. από την Μύκονο!Η ΄Αγκυρα σταθερά και προγραμματισμένα, επιδιώκει την διεκδίκηση ολόκληρου του Ανατολικού Αιγαίου, από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά.

Της Κύρας Αδάμ 

Του Όμηρου Φωτιάδη




Διαβάστε επίσης :
Βραχονησίδες Καλόγεροι : To "κλειδί" του Κεντρικού Αιγαίου













Category: ,

0 σχόλια