Όταν Το Super Puma Έγινε Μαιευτήριο...

aviationlive | 6/24/2012 03:29:00 μ.μ. | 0 σχόλια



Η βάρδια της 7ης Μαρτίου στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας κύλησε χωρίς έκτακτα περιστατικά.Ξημερώματα της επομένης όμως,τον ύπνο των αξιωματικών της Π.Α. διέκοψε μια κατεπείγουσα κλήση από το ΕΚΑΒ : "Άμεση ανάγκη ετοιμόγεννης από τη Σίφνο στην Αθήνα".

Μια ώρα αργότερα - 6:10 π.μ.- ξημερώματα της Πέμπτης 8 Μαρτίου το πλήρωμα του Super Puma και  συγκεκριμένα ο κυβερνήτης,ο συγκυβερνήτης,ο ιπτάμενος μηχανικός,ο δύτης-διασώστης και επιπλέον ένας γυναικολόγος και ένας τραυματιοφορέας βρίσκονταν στον "αέρα" με πορεία προς τις δυτικές Κυκλάδες.Στα χειριστήρια ο 31χρόνος Θοδωρής Χαμηλός στην παρθενική του πτήση σαν κυβερνήτης σε Super Puma με συγκυβερνήτη τον Κωνσταντίνο Χρήστου,ιπτάμενο μηχανικό το Θόδωρο Κασσίμης και δύτη-διασώστη τον Γιώργο Ευαγγελινό.

.

Το πλήρωμα της 384 ΜΕΔ παρέλαβε την ετοιμόγεννη από τη Σίφνο και προσγειώθηκε εκτάκτως στη Σύρο μόλις ο θόρυβος στη καμπίνα καλύφθηκε από τις φωνές του γιατρού "Γεννήσαμε...Συγχαρητήρια!" και το κλάμα του βιαστικού μπόμπιρα που γεννήθηκε ,700 μέτρα ( 2100 πόδια ) πάνω από τη θάλασσα.


"Στη πρώτη μου πτήση σαν κυβερνήτης απογειωθήκαμε έξι και προσγειωθήκαμε έξι συν ένας,όλοι σωοι και αβλαβείς.Ήμασταν ακόμη στον αέρα και συγκεκριμένα οκτώ μίλια νότια της Σύρου σε πορεία καθόδου όταν φευγαλέα κοίταξα πίσω μου και είδα το γιατρό να κρατά ανάποδα ένα μωράκι" λέειο κ. Χαμηλός που σήμερα γίνεται νονός του νεογέννητου αγοριού της 33χρονης Βιβής Κόμης και του 43χρονου συζύγου της  Ανδρέα Καλογήρου.

"Την επόμενη ημέρα σκεφτόμουν ότι αυτό δεν συνέβη αλλά ήταν όνειρο.Δεν πρόλαβα να συνειδητοποιήσω ότι θα γεννήσω μέσα στο ελικόπτερο,ο πόνος ήταν τόσο οξύς που δεν άφηνε περιθώρια για άλλες σκέψεις" λέει η κ. Κόμη.Για εννέα μήνες ταξίδευαν τακτικά με το πλοίο για να επισκέπτονται γυναικολόγο σε κλινική της Αθήνας.Στη Σίφνο λειτουργεί μόνο ένα ιατρικό κέντρο όχι νοσοκομείο.Για όλους εμάς στα νησιά τα Super Puma είναι ένας ομφάλιος λώρος που μας ενώνει με... τη ζωή λέει χαρακτηριστικά ο κ.Καλογήρου.

Ο Σγος με τον Θεοφύλακτο


Όσο για τον κ.Χαμηλό νιώθει χαρούμενος που στη πρώτη του αποστολή ως κυβερνήτης ήρθε στο κόσμο μια νέα ζωή."Δεν ανησύχησα,ούτε φοβήθηκα.Άγχος,βέβαια είχα.Κράτησα τη ψυχραιμία μου,καθώς έπρεπε να είμαι διπλά ακριβής με τις κινήσεις μου (να μην παίρνει απότομες κλίσεις το ελικόπτερο κ.α.) και να έχω καθαρό μυαλό".

 Πρόσφατα ο νεαρός Σμηναγός συνάντησε και από κοντά τους κουμπάρους του και τον βαφτισιμιό του, που θα πάρει το όνομα Θεοφύλακτος από το όνομα του αγίου που γιόρταζε εκείνη τη μέρα."Η συγκεκριμένη αποστολή έδωσε μεγάλη χαρά στη Μοίρα."Νονέ,συγχαρητήρια!" φώναζαν όλοι μόλις μεταφέραμε τα νέα.Ανάλογο περιστατικό στο παρελθόν έχει συμβεί και σε ένα C-130"




Σε ετοιμότητα για μάχη με τα φυσικά φαινόμενα ακόμα και σε ακραίες συνθήκες

Με 1200 ώρες στον αέρα ( 400 σε Super Puma ) η πορεία του Σγου σαν κυβερνήτη Super Puma ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις.Σε αυτή τη δουλειά κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό όλα όμως απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση και αφοσίωση όπως αναφέρει ο 31χρόνος αξιωματικός.Τα λεγόμενα του επιβεβαιώνουν οι αποστολές που διαδέχθηκαν τα ''γεννητούρια''.Η δεύτερη αποστολή μου σαν κυβερνήτης αφορούσε τη ανεύρεση αγνοούμενου ψαρά στη Κομοτηνή,ήταν Μεγάλο Σάββατο και απογειώθηκα από τη Λήμνο,δυστυχώς τον εντόπισα νεκρό...

Οι πτήσεις των αξιωματικών στη ΠΑ επιφυλάσσουν ακραία συναισθήματα , αισιοδοξία και απέραντη χαρά όταν σώζουμε μια ανθρώπινη ζωή είτε θλίψη στη κακή έκβαση της αποστολής.Στη πρώτη περίπτωση η ηθική ικανοποίηση είναι ανεκτίμητη,έχουμε βοηθήσει ανθρώπους σε απομακρυσμένες περιοχές οι οποίοι μας φιλούν τα χέρια κλαίνε στα πόδια μας ,μας υπερευχαριστούν.Είμαστε οι δικοί τους άνθρωποι.

Όσο για τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες  του να εργάζεται κάποιος καθημερινά στα 300 πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας όπως λέει ο κ.Χαμηλός "Έχω να χειριστώ κάτι που στην πραγματικότητα δεν θέλει να να πετάει!" Όσο και αν ακούγεται περίεργο ο χειρότερος εχθρός του ε/π είναι το ύψος,πετά δύσκολα και απαιτεί τη συμμετοχή όλου του σώματος χεριών ποδιών μυαλού.Επιπλέον το Super Puma βρίσκεται στον αέρα όταν κανείς άλλος δεν μπορεί με ήλιο με αέρα με βροχή νύχτα και μέρα.Πρέπει να αντιμετωπίζω τη κακοκαιρία και 7 μποφόρ ότι προσπαθώ π.χ. να σώσω σοβαρά τραυματισμένους ναυτικούς κατεβάζοντας τους διασώστες - ενδεικτικά τους αποκαλούν tea bags και shark bite - στη φουρτουνιασμένη θάλασσα , η ευθύνη για τα ''θύματα'' και το πλήρωμα είναι τεράστια.

24.06.12 εφ.Δημοκρατία  
Ελένη Ευαγγελοδήμου , Φωτό Χρήστος Ζήνας


Category:

0 σχόλια