Τουρκικό Seahawk Χάνει Το Σόναρ Του Κατά Τη Διεξαγωγή Της Beyaz Firtina

aviationlive | 9/06/2012 12:57:00 μ.μ. | 0 σχόλια

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της Δ.Αντονίου στην εφημερίδα Καθημερινή το υδρογραφικό-ερευνητικό πλοίο TCG Cesme πρόκειται να βγει στο Αιγαίο για να μαζέψει τις "απώλειες" της αεροναυτικής άσκησης Beyaz Firtina.


Πλήρωμα Seahawk στην α/β Cigli (IGL / LTBL) της Σμύρνης


Βάση στοιχείων που κατέγραψαν στρατιωτικές πηγές,στις 10 Μαΐου το Τουρκικό ναυτικό, είχε ακόμη ένα μικρό ατύχημα. Συγκεκριμένα,ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου, S-70B Seahawk, το οποίο συμμετείχε στην άσκηση, έχασε το σόναρ του όταν έσπασε το καλώδιο ποντισμού του.

Η συσκευή που χάθηκε στο βυθό του Αιγαίου, αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος εντοπισμού υποβρυχίων  HelRAS ,πρόκειται για το σόναρ AN/AQS-18A, το οποίο έχει τη δυνατότητα πόντισης σε βάθος ως και 400 μέτρων.

Το απολεσθέν AN/AQS-18A (C)L3

 Η Beyaz Firtina διεξήχθη μεταξύ 9-19 Μαΐου στο Βόρειο,Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο ενώ σε παράλληλο χρόνο στο κόλπο της Σμύρνης "έτρεχε" η Efes όπου και εκεί υπήρξαν ανάλογες απώλειες.Συγκεκριμένα μαχητικό αεροσκάφος της THK που υποστήριζε τις φίλιες δυνάμεις απώλεσε τμήμα βόμβας κοντά σε κατοικημένη περιοχή (Τουρκικό Μαχητικό Χάνει Τμήμα Βόμβας Κατά Τη Διεξαγωγή Της Efes 2012).


Παρά τη φημολογία που ξεκίνησε για ενδεχόμενες έρευνες της τουρκικής πλευράς για αεροσκάφος που είχε καταπέσει στο Αιγαίο το 1996, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι η προς έρευνα περιοχή συμπίπτει με το σημείο της απώλειας θόλου κατά τη διάρκεια της άσκησης Beyaz Firtina.Η έρευνα των Τουρκικών αρχών για τον εντοπισμό και την ανάκτηση της συσκευής έγινε αφορμή να διατυπώσει η τουρκική πλευρά για άλλη μια φορά τις αμφισβητήσεις της για το καθεστώς στο Αιγαίο.











Category: ,

0 σχόλια