Η Πρώτη Επιχειρησιακή Βολή Scalp

aviationlive | 12/22/2012 06:18:00 μ.μ. | 0 σχόλια

 19 Μαρτίου 2011 σε εφαρμογή του ψηφίσματος υπ’ αριθμ. 1973 του ΣΑ/ΟΗΕ, η Γαλλία εκκινεί την επιχείρηση Harmattan. Rafale C και Mirage 2000D που απογειώθηκαν από την προκεχωρημένη α/β Solenzara έπληξαν δυνάμεις των καθεστωτικών (τέσσερα αυτοκινούμενα πυροβόλα) ενώ προσέγγιζαν την Βεγγάζη. Τέσσερις ημέρες αργότερα τα Γαλλικά μαχητικά θα πραγματοποιήσουν την πρώτη αποστολή υπο-στρατηγικής κρούσης. 

Στο κατάστρωμα του Charles De Gaulles

 Με την έναρξη των επιχειρήσεων, οι 1/91, 3/3 και 12F ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη επιδρομή με τη χρήση βλημάτων Scalp, παράλληλα οι τρείς μοίρες βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους. Στις 21 Μαρτίου θα φτάσουν οι "φάκελοι" των στόχων, δόθηκαν κατευθύνσεις και το προσωπικό ξεκίνησε να σχεδιάζει την αποστολή, οι μηχανικοί και οπλουργοί της 1/91 προετοίμασαν 2 αεροσκάφη και 1 εφεδρικό


Φωτογραφία αρχείου.Η διαμόρφωση υπο-στρατηγικής κρούσης για τα Rafale της 1/91 : δύο Scalp, τέσσερις Mica ( 2 IR + 2 RF ) και 2 δεξαμενές καυσίμου των 2200 λίτρων. To συνολικό βάρος των αεροσκαφών άγγιζε τους 22 τόνους.
  Νωρίτερα στη μοίρα είχαν φτάσει εικόνες υψηλής ευκρίνειας από το δορυφόρο παρατήρησης  Helios, οι στόχοι αναγνωρίσθηκαν και οι τρισδιάστατες εικόνες τους, πέρασαν στη μνήμη των Scalp. Σε λιγότερο από 12 ώρες είχαν σχεδιασθεί και τα δύο σκέλη της αποστολής, η πτήση των Rafale με τις παράμετρους άφεσης, και το προφίλ πτήσης των Scalp, ο χρόνος άφιξης στους στόχους και η γωνία προβολής τους.

Τελευταίο briefing, τελευταίοι έλεγχοι...έλεγχος στο λογισμικό του αεροσκάφους και το δέκτη GPS του βλήματος.
 Τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου του 2011 δύο Rafale της 1/91 "Gascogne" απογειώθηκαν από την α/β Saint Dizier, 25 λεπτά αργότερα συναντήθηκαν με ζευγάρι Mirage 2000D της 3/3 "Ardennes" που είχε απογειωθεί από την α/β Nancy. Τα αεροσκάφη κατευθύνονται προς τη Κορσική, εκεί δύο C-135FR της GRV 2/91 "Bretagne" θα ανεφοδιάσουν την τετράδα η οποία θα συνεχίσει με πορεία προς τις ακτές της Λιβύης. Τα 2 Rafale M της 12F που νωρίτερα είχαν απονηωθεί, ανοιχτά της Σικελίας από το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulles ενσωματώνονται στο πακέτο. Την διοίκηση της αποστολής έχουν τα Mirage 2000D της 3/3, λόγω της εμπειρίας των πληρωμάτων αλλά και επειδή η 1/91 κατέστη επιχειρησιακή στο ρόλο της υπο-στρατηγικής κρούσης μόλις μερικές ημέρες νωρίτερα.

Rafale M της Marine Nationale με Scalp στο κοιλιακό φορέα, λίγο πριν απονηωθεί από το CDG 
 Με πορεία προς το στόχο τα τρία ζευγάρια πετούν σε ύψος 12.000 ποδών, βρίσκονται σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους και τηρούν σιγή ασυρμάτου. Χειριστές και ΧΟΣ έχουν την ελάχιστη δυνατή φωνητική επικοινωνία, ελέγχουν ξανά όπλα και πορεία ενώ μεταξύ τους τα αεροσκάφη, ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσω Link 16. Έξω ήταν όλα ήρεμα, κανένα εχθρικό ραντάρ δεν "φώτισε" το πακέτο παρόλα αυτά, ο σχηματισμός πέταξε σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών εκπομπών καθώς όλα τα μέσα της συμμαχία σάρωναν το θέατρο επιχειρήσεων.

Τυπική διαμόρφωση υπο-στρατηγικής κρούσης αεροσκάφους Mirage 2000D
 Σε κάποιο σημείο της διαδρομής προέκυψε πρόβλημα με τον υπολογιστή ενός εκ των δύο Μirage 2000D, πλέον ήταν αδύνατο για το αεροσκάφος να πραγματοποιήσει βολή, έτσι το Mirage απλά συνόδευσε την αποστολή (;). Η προτεραιότητα των στόχων άλλαξε εν πτήση και ένα Rafale B ανέλαβε να πλήξει τον στόχο του Mirage (στο έδαφος, είχαν περαστεί στη μνήμη των Scalp περισσότεροι από ένας στόχοι).

Τερματική κατεύθυνση προς τον στόχο, ο παθητικός υπέρυθρος αισθητήρας ερευνά στο οπτικό του πεδίο και συγκρίνει τις επαφές του με τις πληροφορίες οι οποίες είναι περασμένες στη μνήμη του αυτόνομου συστήματος αναγνώρισης στόχων.
 Μερικά λεπτά αργότερα, όλα ήταν έτοιμα για την βολή, ελέγχθηκαν για τελευταία φορά, το σήμα του GPS και τα στοιχεία του αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας, του φορέα και του όπλου. Το Rafale πέρασε το πρώτο προκαθορισμένο σημείο άφεσης, ο  κινητήρας του Scalp ενεργοποιήθηκε... υπήρξε ένα ελαφρό τράνταγμα και το FBW αντιστάθμισε την ασυμμετρία του φορτίου, ένα λεπτό αργότερα το αεροσκάφος πέρασε από το δεύτερο προκαθορισμένο σημείο άφεσης. Η αποστολή των Rafale B δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη καθώς με την βολή των Scalp, τα αεροσκάφη μετέπεσαν σε ρόλο εναέρια υπεροχής παρέχοντας προστασία στα υπόλοιπα αεροσκάφη.


 Μέσα σε 10 λεπτά εξαπολύθηκαν και οι 7 Scalp και τα αεροσκάφη αναχώρησαν από ζώνη μάχης με κατεύθυνση προς τα C-135F. 30 λεπτά  αργότερα και ταξιδεύοντας με mach 0.8 οι Scalp έφτασαν στην Al-Jufra. Τα σημεία άφεσης και το προφίλ της πτήσης των βλημάτων είχαν επιλεγεί ώστε να εμπεριέχεται το στοιχείο του αιφνιδιασμού και του κορεσμού.

 Η αποστολή για το ζευγάρι της 12 Flotille διήρκεσε περίπου 60 λεπτά, ενώ για τα "Gasogne" και "Ardennes" πάνω από 5 ώρες. Το αποτέλεσμα της επιδρομής θα γίνει γνωστό μια ημέρα αργότερα όταν στα επιτελικά γραφεία θα φτάσουν οι εικόνες του Helios... και οι 7 Scalp είχαν βρεί στόχο.

H α/β Al Jufra, από πάνω προς τα κάτω : εγκατάσταση ραντάρ, αποθήκες πυρομαχικών ενισχυμένα υπόστεγα
 Με το πέρας της πρώτης επιδρομής οι μοίρες βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής σε περίπτωση που χρειαζόταν να επαναλάβουν μια αποστολή. Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 27 Μαρτίου δύο Rafale Β-EC της 1/91 και δύο Rafale M απογειώθηκαν. Για την αποστολή επελέγησαν διαφορετικά πληρώματα, για την απόκτηση εμπειρίας. Ο στόχος της 27ης Μαρτίου δεν έχει γίνει γνωστός (εκείνη την ημέρα οι Γαλλικές δυνάμεις χτυπήσαν κέντρο διοίκησης, Βόρεια της Τρίπολης), κατά το σχεδιασμό της αποστολής υπήρξε ιδιαίτερη μνεία ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι παράπλευρες απώλειες, αυτό επετεύχθη με τη κατάλληλη γωνία προσβολής και το χρονισμό στους πυροσωλήνες για τον έλεγχο της πυροδότησης της κεφαλής μάχης BROACH.

27.03.11 : Επιστρέφοντας στο CDG τη προσοχή των χειριστών τράβηξαν λάμψεις προερχόμενες από τους Scalp που είχαν εξαπολύσει νωρίτερα
 
 Στις 10 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία επιδρομή, αυτή τη φορά τα αεροσκάφη θα επιχειρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος. Οι στόχοι "αξίας" που χτυπήθηκαν εκείνη την ημέρα στην ενδοχώρα :

Waddan : Αποθήκη πυρομαχικών.
Sabha : Στρατιωτική εγκατάσταση,  υπόγεια εγκατάσταση, κέντρο διοίκησης, εγκατάσταση ραντάρ.

 Αυτή τη φορά συμμετείχαν 2 Βρετανικά Tornado GR4 και 2 Ιταλικά Tornado IDS. Τα Γαλλικά Rafale της 1/7 Provence τα οποία προηγούνταν κατα 20-30 λεπτά των συμμάχων, αφού πραγματοποίησαν τις αφέσεις παρείχαν κάλυψη στα Tornado για εξαπολύσουν με ασφάλεια τους Storm Shadow. Η αποστολή διήρκεσε οκτώ ώρες και τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν τρείς εναέριους ανεφοδιασμούς, δύο προς το στόχο και έναν κατά την επιστροφή.

Το Air & Cosmos δίνει σαν πιθανό στόχο τo αεροδρόμιο Waw Al Kabir.
 Στην επιχείρηση Harmmatan οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν 15 Scalp (7+4+4) στις τρεις προαναφερόμενες επιδρομές. Ανάλογες αποστολές πραγματοποίησαν οι Ιταλοί με 20 - 30 αφέσεις Storm Shadow, οι Βρετανοί με 80 Storm Shadow - Tomahawk (δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία) και τα ΗΑΕ με το συνδυασμό Mirage 2000-9/Black Shaheen (άγνωστος αριθμός). 

Φωτογραφία αρχείου.19 Μαρτίου τα Tornado GR4 της RAF έπληξαν με Storm Shadow στόχους στα περίχωρα της Τρίπολης

 Με το πέρας της Unified Protector πέρα από τις αρνητικές διαπιστώσεις για τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στη "συμμαχία" η ικανότητα των Άγγλων και των Γάλλων με την οποία σχεδίαζαν και διεξήγαγαν πλήγματα μακράς αποστάσεως κατά στρατηγικών και τακτικών στόχων, όπου έπαιρναν το πράσινο φως από τη πολιτική ηγεσία τη τελευταία στιγμή, υποδεικνύοντας έτσι την άριστη εσωτερική δομή και τα μέσα υποστήριξης τους.


Les Aviateurs Dans L'Operation Harmattan : J+3 Pemier Raid Scalp

Air & Cosmos 2305

DTI 2011/1209.2009 : Φιλικές ανησυχίες, όταν η 331 ΜΠΚ κηρύχθηκε επιχειρησιακή με τα νέα βλήματα (C) Hurriyet

Category: , ,

0 σχόλια