Κατάρριψη Συριακού Mi-17 Από Την ΤΗΚ

aviationlive | 9/16/2013 08:05:00 μ.μ. | 3 σχόλια

«Αεροσκάφος της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε σήμερα στις 14:20 (τοπική ώρα, 1120 GMT) ελικόπτερο τύπου Mi-17 αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή Güveççi της επαρχίας Ηatay», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bülent Arınç. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο του Συριακού Στρατού κατερρίφθη από μαχητικό αεροσκάφος F-16 που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Μαλάτειας.  Νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ελικόπτερο του Συριακού Στρατού κατέπεσε σήμερα κοντά στην μεθόριο με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες όσον αφορά τα αίτια της πτώσης του.

 «Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε την ώρα που έριχνε προσέβαλε θέσεις στην Jabal al-Akrad, προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία της Λαττάκειας», ανέφερε το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του. «Ορισμένοι αντάρτες δηλώνουν ότι το κατέρριψαν, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι επλήγη από ένα τουρκικό αεροσκάφος», προσέθετε το Παρατηρητήριο. Ο διευθυντής της ΜΚΟ διευκρίνισε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ελικόπτερο έπεσε σε συριακό έδαφος και πρόσθεσε ότι ο ένας από τους δύο χειριστές του, οι οποίοι κατάφεραν να πέσουν με αλεξίπτωτο, αιχμαλωτίστηκε από τους αντάρτες (18+ σκληρές εικόνες), ενώ η τύχη του άλλου παραμένει άγνωστη. Τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων επιβεβαίωσαν ότι το ελικόπτερο έπεσε στην συριακή πλευρά των συνόρων.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρονται τα εξής:

«Τις απογευματινές ώρες της 16/09/2013 σημειώθηκε απώλεια στρατιωτικού ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης προς αποτροπή εισόδου τρομοκρατών από τα τουρκικά σύνορα, κοντά στο χωριό
Bdama στην μεθοριακή περιοχή Alyonseah της Λαττάκειας. Σύμφωνα με έρευνα, το ελικόπτερο εισήλθε εκ παραδρομής στον τουρκικό εναέριο χώρο για μικρό χρονικό διάστημα και ανέστρεψε την πορεία του άμεσα, μετά τη λήψη προειδοποιήσεων από το κέντρο ελέγχου περιοχής. Κατά τη διάρκεια της επανόδου καταρρίφθηκε από τουρκικό αεροσκάφος εντός Συριακού εδάφους. Η σπασμωδική ενέργεια της τουρκικής πλευράς, δεδομένου ότι το ελικόπτερο ανέστρεψε την πορεία του και δεν είχε αναλάβει οποιαδήποτε πολεμική αποστολή, δεν είναι παρά η απόδειξη για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Erdogan για όξυνση της έντασης και κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών».

Πηγή

Από τον Ιούλιο του 2012, το Τουρκικό επιτελείο προετοίμαζε το έδαφος για μια ενδεχόμενη ενέργεια κατά των Συριακων ε/π που πετούσαν πλησίον της συνοριογραμμής με συνεχείς ανακοινώσεις (1, 2, 3).







Category: , ,

3 σχόλια

  1. Manolis says:

    Εχουμε πλεον και επισημη -τουρκικη!- αδεια καταρριψης.
    http://www.defence-point.gr/news/?p=84553
    ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ !!!




  2. Στην απέναντι όχθη:

    http://www.siyahgribeyaz.com/2013/09/levantta-kriz-turk-jetleri-suriye.html


    1. Το συμβάν δεν θα οδηγήσει σε πόλεμο τις δύο χώρες

    4. Την ίδια θέληση και αποφασιστικότητα πρέπει να δείξουμε και στο Αιγαίο.

    και δίνει αυτό το link
    http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=el&rurl=translate.google.gr&sl=auto&tl=en&u=http://www.tsk.tr/11_haberler_olaylar/11_2_hava_ihlalleri/hava_sahasi_ihlalleri_2013.htm&usg=ALkJrhgG1Nhns8ydVz5Vmncq_j5anX9Q2g

  3. Ανώνυμος says:

    Άλλο το να είναι Νατοϊκά αεροπλάνα και άλλο εντελώς ξένα...