Η 340 Μοίρα Στην Άσκηση Blue Flag

aviationlive | 12/31/2013 12:11:00 π.μ. | 17 σχόλια

(C) TIP
Η ανάγκη για την δημιουργία ενός διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου στο Ισραήλ όπου θα πραγματοποιούνται μεγάλης κλίμακας ασκήσεις, προέκυψε μετά τον αποκλεισμό της ΗΗΑ (Heyl Ha Avir) από την άσκηση Anatolian Eagle οπότε και η Ισραηλινή αεροπορία βρέθηκε σε αναζήτηση νέου πεδίου ασκήσεων και αξιόλογου "αντιπάλου" με πρόσβαση σε ΝΑΤΟικές διαδικασίες και πρότυπα.

F-15E της USAFE με ατρακτίδιο ναυτιλίας AN/AAQ-13 και ατρακτίδιο κατάδειξης Sniper
Μεταξύ 2010 και 2012 οι Ισραηλινοί επιδίωξαν και προχώρησαν σε σειρά συνεκπαιδεύσεων με την Ιταλική αεροπορία (Ovda Range 2010 & Desert Dusk), την Πολωνική αεροπορία (Desert Hawk) και την ΠΑ (Burning Bush) όπου πραγματοποιήθηκαν μετασταθμεύσεις αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Ovda. Ταυτόχρονα η HHA με βάση την εμπειρία της από τη συμμετοχή σε ασκήσεις όπως την Red Flag, την Maple Flag και την Anatolian Eagle προχώρησε στην ενίσχυση των υποδομών της αεροπορικής βάσης και του εκπαιδευτικoύ κέντρου που εξελισσόταν σε "διεθνές". Πραγματοποιήθηκαν δύο ασκήσεις, μία τον Ιανουάριο  με τη συμμετοχή 100 αεροσκαφών της ΗΗΑ και μια στις αρχές Νοεμβρίου για να ακολουθήσει η Blue Flag...


...που διεξήχθη μεταξύ 24 και 28 Νοεμβρίου. Ήταν η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση  με διεθνείς συμμετοχές, που έχει πραγματοποιήθηκε ποτέ στο Ισραήλ. Η εμπλοκή των περίπου 1000 ατόμων είναι ενδεικτική της βαρύτητας που δόθηκε στη Blue Flag.

H αποστολή της AMI στη καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η "Κόκκινη" χώρα κατέλαβε έδαφος της "Μπλέ" χώρας, με αφορμή αυτή την επιθετική ενέργεια συγκροτήθηκε μια πολυεθνική δύναμη. Την μπλε ομάδα/φίλιες δυνάμεις αποτελούσαν οι συμμετέχοντες κατά τα πρότυπα της άσκησης "Red Flag", ενώ στη δύναμη της κόκκινης ομάδας εντάχθηκαν αεροσκάφη από μοίρες εχθρικής απεικόνισης.

Tornado ECR της ΑΜΙ

Οι μπλε δυνάμεις : η Ελλάδα με 4 F-16C/D Block 52+ της 340 Μοίρας "Αλεπού" (S/N 519, 526, 538 και το διθέσιο 603) και κλιμάκιο 45 ατόμων, η Ιταλία με 4(;)  Tornado ECR της 155° Gruppo ETS "Pantere Nere", 4 ΑΜΧ της 51° Stormo "Ferruccio Serafini" και κλιμάκιο 145 ατόμων, οι ΗΠΑ με 8 F-15E Strike Eagle της 492 Fighter Squadron και κλιμάκιο 170 ατόμων. Το Ισραήλ διέθεσε στη μπλε ομάδα περισσότερα από 60 αεροσκάφη από πέντε μοίρες, συγκεκριμένα συμμετείχαν η 110 Tayset "Knights of the North" & η 117 Tayset "The First Jet Squadron" που επιχειρούν με F-16C Block 30 Barak, η 119 Tayset "Bat", η 201 Tayset "The One"και η 107 Tayset "Knights of the Orange Tail" που επιχειρούν με F-16I Sufa. Δυστυχώς η αεροπορία της Πολωνίας λόγω οικονομικών περικοπών αναγκάστηκε να ακυρώσει την συμμετοχή της.

F-16A Block10 της μοίρας εξομοίωσης εχθρικής απεικόνισης με παρεμβολέα AN/ALQ-7

Οι κόκκινοι : η 133 Tayset "Knights of the Twin Tail" που πετά με F-15A/B/D Baz και η μοίρα aggressor της ΗΗΑ, η 115 Tayeset "Flying Dragon" που επιχειρεί με μαχητικά αεροσκάφη F-16A Netz, επιθετικά ελικόπτερα AH-1F Tsefa και έχει στη διάθεση της...






 ...το σμήνος ESAD (Enemy Simulation & Aerial Defense) που εξομοίωνει επίγειες απειλές/στόχους, όπως πυραύλους εδάφους - αέρος.
 


Θετικά ήταν τα σχόλια των χειριστών για τις περιοχές πτήσεων. Οι διοργανωτές είχαν στη διάθεση τους τα 2/3 του εναέριου χώρου του Ισραήλ καθώς δεσμευόταν μια περιοχή από το Tel Aviv έως την Eilat, δημιουργώντας έτσι τον απαραίτητο "χώρο" και της κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης για τα 50-60 αεροσκάφη που βρίσκονταν ταυτόχρονα στον αέρα. Παράλληλα στην έρημο Negev, λόγω της μη ύπαρξης κατοικημένων περιοχών και φυσικών εμποδίων ελάχιστοι ήταν οι περιορισμοί (λ.χ. σε χαμηλές πτήσεις ή υπερηχητικές πτήσεις) σε αντίθεση με ότι συμβαίνει Ευρώπη. Επίσης, λόγω της εγγύτητας του πεδίου ασκήσεων/βολής με την αεροπορική βάση Ovda δεν απαιτούνταν ιδιαίτερος χρόνος μετάβασης σε αυτό.

F-16D Block 52+, F-15E, F-15A, Tornado ECR, AMX και F-16A, πάνω από την έρημο Negev

18.11 - 21.11 : Την πρώτη εβδομάδα οι συμμετέχουσες αποστολές προετοιμάστηκαν ξεχωριστά υπό Ισραηλινή καθοδήγηση για την άσκηση που θα ακολουθούσε. Πραγματοποιήθηκαν πτήσεις εξοικείωσης με το πεδίο βολής, τις περιοχές πτήσεων, τα εναλλακτικά αεροδρόμια και ακολούθησαν πτήσεις εναντίων των "κόκκινων".

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία στη "press day" των πρεσβευτών των ΗΠΑ Daniel Sapiro, της Ελλάδας Σπύρου Λαμπρίδη και της Ιταλίας Francesco Maria Talo

26.11 : Η αεροπορική βάση άνοιξε τις πύλες της και υποδέχθηκε δεκάδες δημοσιογράφους, παρατηρητές, διπλωμάτες, στρατιωτικούς ακόλουθους και εκπροσώπους από 22 χώρες οι οποίοι παρακολούθησαν από κοντά μέρος της άσκησης και συνομίλησαν με τους χειριστές.


Την 340Μ "Αλεπού", εκπροσώπησε στη press day ο Επισμηναγός Χ. Εσκιόγλου που είχε ψηφισθεί σε τρεις εκπαιδευτικές σειρές του TLP ως ο καλύτερος εκπαιδευτής.



24.11 - 28.11 : Την δεύτερη εβδομάδα ξεκίνησε το δεύτερο σκέλος της Blue Flag, καθημερινά 50-60 αεροσκάφη βρίσκονταν ταυτόχρονα στον αέρα. Η μπλε ομάδα πραγματοποιούσε δύο εξόδους την ημέρα, μία το πρωί και μία το απόγευμα, εξομοιώνοντας περίοδο πραγματικών αεροπορικών επιχειρήσεων.



Μια τυπική αποστολή περιελάμβανε επιχειρήσεις σε μια προκαθορισμένη περιοχή στη "κόκκινη χώρα", με την εξουδετέρωση των aggressor, καταστολή της εχθρικής αεράμυνας, εξασφάλιση εναέριας υπεροχής και καταστροφή  των στόχων που περιελάμβαναν από αεροπορικές βάσεις, έως σημεία αποθήκευσης ρουκετών ή σημείων εκτόξευσης πυραύλων που βρίσκονταν εντός κατοικημένων περιοχών.

Απογείωση F-16I Sufa και στο βάθος Barak
Αρχικά οι "επιτελείς" είχαν στη διάθεση τους ακριβείς πληροφορίες για τις απειλές και τους στόχους,  καθώς η άσκηση εξελισσόταν, για την επίτευξη μεγαλύτερου ρεαλισμού η ροή των πληροφοριών μειώνονταν  και οι αποστολές καλούνταν να εντάξουν στο σχεδιασμό τον εντοπισμό και τη καταστροφή των στόχων.
 

Για την συμμετοχή της ΠΑ διαβάζουμε από το Defencepoint : Κατά τη διάρκεια της "Blue Flag", η 340 Μοίρα ενήργησε στο πλαίσιο σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων (COMAO: Composite Air Operations) εκτελώντας αποστολές προστασίας της φίλιας δύναμης (Force Protection, αέρος – αέρος) και κρούσης (strike, αέρος-εδάφους). Κατά τη διάρκεια των αποστολών κρούσης η 340 Μ στόχο είχε μεταξύ άλλων, τημ προσβολή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας (GBAD: Ground Based Air Defence), την καταστροφή εχθρικών υποδομών καθώς και χερσαίων εχθρικών δυνάμεων. Συνολικά κατά τη διάρκεια της "Blue Flag" τα μαχητικά της 340 Μ εκτέλεσαν 80 εξόδους.

Press day, τo διθέσιο "603" απογειώνεται υπο τα βλέμματα δεκάδων παρατηρητών

Η παρουσία των χειριστών και του προσωπικού εδάφους της 340 Μοίρας κρίνεται ώς εξαιρετική! Η διαπίστωση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αλλά ήταν καθολική σε όλες τις συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις και φυσικά την οργανώτρια. Σε συγκεκριμένα αντικείμενα της άσκησης όπως η αντιμετώπιση της επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας και οι αντιδράσεις των ελληνικών πληρωμάτων ήταν υποδειγματικές... ώστε κατά τη διάρκεια της απενημέρωσης το Λευκό επιτελείο τις παρουσιάσε ως παράδειγμα στις συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις.

Το "526" της 340Μ (C) Yissachar Ruas
Γενικά η συνολική εικόνα της 340 Μοίρας κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που διήρκεσε η άσκηση, αποδεικνύοντας στην πράξη και σε ένα απαιτητικό και ρεαλιστικό περιβάλλον τη υφιστάμενη δυνατότητα εκτέλεσης παρατεταμένων αεροπορικών επιχειρήσεων.

F-15A Baz της 133 Tayeset "Knights of the Twin Tail", γνωστή από τη συνεκπαίδευση με την 337 Μ "Φάντασμα"



Πηγές : Defencepoint, HHA/David Greenwald, CAM 2014-1/Ofer Zidon, USAF/ D. Gordon.

Category: , , , , ,

17 σχόλια

  1. Ανώνυμος says:

    Από comment στο http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-blue-flag-2013-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%BF-negev-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF
    Ενα πραμα θα σου πω μονο για να το ακουσουν και οι υπολοιποι.Καθε φορα που οι Ισραηλινοι πετανε μαζι μας,βρισκονται προ εκπληξεως,οχι μονο με τις ικανοτητες των χειριστων μας,αλλα και με τις τακτικες μας.Αυτο που εγινε στην Blue Flag ηταν τρομερο.Στην κυριολεξια τα 4 αεροσκαφη μας εκαναν διεισδυση στην ενδοχωρα του Ισραηλ και σμπαραλιασαν την αεραμυνα του.

  2. Manolis says:

    Ανώνυμε φιλε 31 Δεκεμβρίου 2013 - 1:44 π.μ:
    Απο το ...αξιοπιστο λινκ που εσυ εδωσες , αλιευσα ενδεικτικα τα παρακατω αμιμητα σχολια :
    "ελληνικα ρανταρ καταφεραν και κλειδωσαν F-35! εγω αυτο ξερω..."
    Τελειωσε λοιπον, τα ελληνικα (και μονο) υπαρχοντα ρανταρ μαχητικων , κλειδωνουν (οχι απλα ανιχνευουν...) και στελθ, αρα μπορουμε να περιμενουμε τα τουρκικα Φ35 στον καναπε μας. Ασε που οποτε γουσταρουμε , "σμπαραλιαζουμε την αεραμυνα του Ισραηλ".
    Αμ το αλλο οτι "σε 10 ωρες πολεμου με την ΤΗΚ θα αποκτησουμε αεροπορικη υπεροχη "...
    Η Πολεμικη Αεροπορια μας, ισως ειναι ο κυριος λογος που η πατριδα μας δεν υφισταται εισβολη. Η υπερβολη ομως, εκτος απο ανωφελη , καποτε γινεται και Υβρις. Καποτε πρεπει να προσεχουμε τι διαβαζουμε , αλλα και τι λεμε και κυριως τι γραφουμε. Καποτε πρεπει να ενηλικιωθουμε δηλαδη.
    Τελος, δεν θα σου συγχωρησω ποτε το οτι με εκανες να δω ποστ και σχολια του ΠραβδαΝετ.

  3. Manolis says:

    Και κατι ακομα. Ακομη και στην - καλλιστα πιθανη - περιπτωση οπου 4 (ολογραφως: τεσσερα) αεροσκαφη μας κανουν διεισδυση στην ενδοχωρα του οιοδηποτε εχθρου , ποση πια ζημια θα κανουν με π.χ. 8 διχιλιαρες βομβες λειζερ (ή εστω 8 HARM) και 8 πυραυλους ΑΑ? Ετσι σμπαραλιαζεται μια Νατοικη αεραμυνα? Αραγε ποσες τετοιες διυσδυσεις χρειαζονται?

  4. Ανώνυμος says:

    Άλλος έγραψε αυτό το σχόλιο περί F-35... άλλος αυτός που είπε περί 10 ώρες....
    Ψάξε λίγο: https://www.google.gr/#q=%CF%83%CE%B5+48+%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82+%CE%B7+%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1+%CE%B8%CE%B1+%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE

  5. +1

    Καποτε πρεπει να ενηλικιωθουμε δηλαδη.

  6. Ανώνυμος says:

    Manolis είσαι λίγο άσχετος...?
    Η Π.Α. κατάφερε και έχει πολύ καλά αποτελέσματα με τα σάπια Block 52+ που δεν έχουν ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ το ASPIS II!
    Φαντάσου τι θα έκαναν με M-2000-5 Mk.2+ Advanced F-16 Block 52+ + ΑΣΕΠΕ (LINK 16) !

  7. Ανώνυμε 31 Δεκεμβρίου 2013 - 5:49 μ.μ. έχεις να παραθέσεις κάποια αξιόπιστη πηγή πέρα απο κάποιον ανώνυμο σχολιαστή του defencenet; ή πραγματικά πιστεύεις τα παραμύθια περι 10 ωρών που κάποιοι σκαρφίζονται;

    υγ. στο επόμενο σχόλιο βρές ένα nickname.

  8. Ανώνυμος says:

    Δεν υποστηρίζω αυτό εγώ... αλλά το άλλο ποιο κάτω που έγραψε!
    Πηγή; Defencepoint:" Η παρουσία των χειριστών και του προσωπικού εδάφους της 340 Μοίρας κρίνεται ώς εξαιρετική! "
    ~SuperViper

  9. Manolis says:

    Nαι ειμαι λιγο ασχετος. Ειναι η μερα μας σημερα. Φυγανε ολοι οι σχετικοι διακοπες!
    Aviationlive , μπηκες καθολου HAF?

  10. Ανώνυμος says:

    Ξέρει κανείς πόσο στοιχίζουν τα φουσκωτά SA-8 & BUK στις φωτο?
    Μιλάμε για τρελή λύση σε όλα τα νησιά του Αιγαίου κ το Δ'ΣΣ!!!!!Κομφλέρ & τρόμπες ποδιού..και δώσε λίγες ώρες πριν..Και ας τους να ψάχνονται..
    Δεν μπορείτε να πείτε..οι Ε.Ε.Δ. στο θέμα τρόμπα..είναι εξπέρ..

    Προβοκάτωρ

  11. Δεν έχω δεί τιποτα σήμερα. Τι έχασα;

    Tο 2009 η Rusbal είχε παρουσιασει μια σειρά ομοιομάτων

    http://www.rusdecoy.com/www_rus/foto_pnevmo_makety/index.html

    υπάρχουν και τα Σερβικα που είναι custom :)

    http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?58047-Serbian-dummies

  12. Icarus says:

    Το F-35 που το βρήκαμε να το κλειδώσουμε ρε παιδιά;

  13. Manolis says:

    Ελα ντε! F-22 ισως αλλα και F35...Καλη Χρονια και κουραγιο σε ολους!

  14. Για όσους δεν το διαβασαν στο FB : Τον εντυπωσιασμό τους για την απόδοση των Ελλήνων αεροπόρων της 340 Μοίρας κατά την διάρκεια της ασκήσεως BLUE FLAG 13 που διεξήχθη στο Ισραήλ, μετέφεραν στον Έλληνα ΥΕΘΑ ο Ισραηλινός ομόλογός του και ο Αρχηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, στο περιθώριο της πρόσφατης μετάβασής του στο Ισραήλ, για την κηδεία του Σαρόν. Αυτό αποκάλυψε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνάντηση σήμερα με τους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΘΑ δημοσιογράφους.


    Σαββας Βλασσης

  15. Manolis says:

    Ελπιζω να κρατανε και τιποτε μυστικο τα παλικαρια μας, ειναι πολλα τα αδιακριτα βλεμματα σε ασκησεις. Επειδη δεν τα παω καλα με το FB , πως μπορω να βρω τη σελιδα του Σαββα Βλασση?

  16. Εδώ manoli https://www.facebook.com/savvas.vlassis?fref=ts

  17. Manoli πάνω σε αυτό που αναφέρεις, σε άρθρο για την άσκηση Burning Bush Ισραηλινός ανέφερε - σε ελεύθερη μτφ - Οι Έλληνες δεν βάζουν περιορισμούς στην ανταλλαγή γνώσεων". Ελπίζω να μην αναφέρεται στις τακτικές, στις ασκήσεις δεν θα έπρεπε να δίνουμε το 100%.