Επιστολή του K. Χατζηαναστασίου Για Την Προσπάθεια Ανάπτυξης Της Ελληνικής LGB

aviationlive | 2/07/2014 03:05:00 μ.μ. | 9 σχόλια

Λάβαμε από τον κ. Κωσταντίνο Χατζηαναστασίου επιστολή σχετικά με την προσπάθεια ανάπτυξης της 1ης Ελληνικής LGB την οποία και παραθέτουμε :


Η LGB που αναπτύχθηκε στο ΚΕΤΑ @ Στρατηγική 2011-12

Κώστας Χατζηαναστασίου  (info ατ bosa.gr )

Πρόσφατα αφού ενημερώθηκα για το site, (που είναι εν πολλοίς ακριβές) θα ήθελα να συμπληρώσω, για την ιστορία, ορισμένα γεγονότα

1/ Αναφορικά με, τις αρχικές δοκιμές – αποφάσεις Ελληνικών Δικαστηρίων – καταδίκη Ελλάδος στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

(α) Μετά την επιτυχή δοκιμή του 1982 διετάχθη η παύση του προγράμματος χωρίς τεκμηρίωση, και η άμεση μετάθεσή μου, στην Λάρισα (ΑΤΑ) (Ενορχηστρωτής ο Ταξίαρχος (Μηχ-κός) Κ******ός).

(β) Απ’  την νέα θέση, με προσωπική μου ογκώδη αναφορά, συγκέντρωσα όλη την εργασία και την έστειλα στο ΓΕΑ και ΕΑΒ, με εισήγηση την άμεση δυνατότητα εγχώριας κατασκευής κατευθυνόμενου όπλου

(γ) Παράλληλα την νέα μου θέση διεπίστωσα, ότι οι οδηγίες χρήσεως των Αμερικανικών LGB, ήταν ολοκληρωτικά λανθασμένες, λ.χ. χρήση από πολύ μικρό ύψος με λανθασμένο τρόπο κατάδειξης, λανθασμένα στοιχεία βολής κτλ. Με σειρά διαλέξεων, εγγράφων κτλ., επείσθη η τότε ηγεσία του ΑΤΑ, να πραγματοποιήσει πραγματικές δοκιμές, με τελείως διαφορετική διαδικασία άφεσης, αλλάζοντος το παλιό δόγμα βομβαρδισμού (λ.χ. άφεση από ύψος 15.000 ποδιών!! Χρήση εσκεμμένα  F-104,  που δεν ήταν το καλύτερο βομβαρδιστικό, χρήση επίγειου καταδείκτη κτλ). Ένα τέτοιο σενάριο το 1982 φάνταζε εξωπραγματικό αλλά εφαρμόστηκε κατά κόρον μετά μία 10ετία στην Γιουγκοσλαβία).

Υπήρξε λυσσώδης αντίδραση απ’ το ΓΕΑ (συμπτωματικά απ’  τον Κ******ό) για ματαίωση των δοκιμών, αλλά είχαν ήδη πεισθεί οι υπεύθυνοι του ΑΤΑ (Χατζήρης – Κοντομάρης).
Έτσι ένα πρωινό του 1982 ο Κοντομάρης, “φωτίζοντας” ένα παλιό άρμα M-48 με έναν πρωτόγονο καταδείκτη (τροποποιημένο airborne) έδινε εντολή, σ’  ένα F-104 που δεν φαινόταν στα 15.000 πόδια, να κάνει άφεση απ’  το ύψος αυτό.
Η LGB μετά από 25 δευτερόλεπτα καρφώθηκε στο άρμα, πετάγοντάς το 50 μέτρα ψηλά. Την επόμενη μέρα, για τον άπιστο Κουρή, επαναλήφθηκε η δοκιμή, με το ίδιο αποτέλεσμα.
Τις επόμενες μέρες άλλαξε παντελώς η διαδικασία άφεσης, υπογεγραμμένη απ’  τον υποφαινόμενο. Στην θέση του άρματος, θα μπορούσε να είναι πλοίο, γέφυρα, εγκατάσταση.

(δ) Επειδή η πρώτη (προσωπική) αναφορά με την μελέτη αντιγραφής (Reverse Engineer) ουσιαστικά μιας LGB δεν είχε καμία τύχη, εκπόνησα μια αρχική μελέτη κυρίως αεροδυναμική Ελληνικής LGB,  διαφορετικής απ’  την Αμερικανική που έμοιαζε με την Γαλλική έκδοση LGB, με ευρύτερη διανομή, και στο γραφείο του τότε ΥΦΕΘΑ Ζακολίκου.
Στον πρόλογο της τόνιζα την αύξηση αποτελεσματικότητος προσβολής στόχων, με χρήση ακόμα και προχωρημένων πλατφορμών, την αύξηση επιβιοσιμότητος αεροσκαφών και κυρίως την άμεση δυνατότητα εγχώριας παραγωγής.

(ε) Η αντίδραση του “συστήματος” υπήρξε άμεση. Με αναφορά του (ποιος άλλος;) ο Κ******ός στον Αρχηγό ΠΑ Κουρή τον βεβαιώνει ότι ύστερα από “ενδελεχή” σύγκριση των δύο μελετών (δηλ. της αντίστροφης σχεδίασης της LGB, και της Ελληνικής LGB) διαπιστώνει ότι είναι πανομοιότυπες καταγράφοντας 10 στοιχεία ομοιότητος (όπως το διεθνές σύμβολο ɑ για την γωνία προσβολής, το σύμβολο  ι   για το ρεύμα κτλ.) που αποτελούν Κρατικά μυστικά, και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να οδηγηθώ στην στρατιωτική δικαιοσύνη για εσχάτη προδοσία !!

(στ) Η συνέχεια δόθηκε, αρχές 1984, στην πρωτοβάθμια στρατιωτική δικαιοσύνη (Αεροδικείο), όπου παρά τις καταθέσεις 50 και πλέον μαρτύρων υπεράσπισης χωρίς κανένα μάρτυρα κατηγορίας (ούτε ο Κ******ός ενεφανίσθη), αυτή “απεφάνθη” ότι τα 10 παραπάνω στοιχεία ομοιότητος αποτελούσαν “στρατιωτικά μυστικά”, και με καταδίκασε λίαν επιεικώς σε 2 ½ χρόνια φυλάκισης, και οδηγήθηκα στη φυλακή, όπου παρέμεινα 5 και κάτι μήνες, μέχρι το 2βάθμιο, αναθεωρητικό στρατιωτικό δικαστήριο (Εφετείο).

(ζ) Στο αναθεωρητικό αυτό δικαστήριο, κάπως σοβαρότερο, απ’  το πρώτο ζητήθηκε πραγματογνωμοσύνη. Ύστερα από πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε επιτροπή καθηγητών του Πολυτεχνείου που διάλεξε το δικαστήριο (Καθ. Αναστασιάδης κτλ.), προέκυψε ότι οι δύο επίμαχες μελέτες ήταν “τελείως διαφορετικές, ακολουθούν διαφορετική μεθοδολογία και δεν παρουσιάζουν καμία ομοιότητα ούτε με την στενή ούτε με την ευρεία έννοια” επίσης το περιεχόμενο της δεύτερης μελέτης στηρίζετο 100% σε ελεύθερη βιβλιογραφία.

Στην συνέχεια το δικαστήριο αυτό με κήρυξε αθώο για όλα τα δέκα παραπάνω δήθεν “στρατιωτικά μυστικά”, σημειώνοντας ότι “όλα εν γένει τα θεωρητικά ή τεχνικά στοιχεία της δεύτερης μελέτης μου, ήταν διαφορετικά απ’  αυτό που περιείχε η πρώτη μελέτη”.
Ενώ δηλαδή με αθώωσε για την καταδίκη του πρωτοβαθμίου δικαστηρίου, σε δεύτερη παράγραφο με καταδίκασε για “μετάδοση γενικών πληροφοριών” αόριστα χωρίς να καθορίζει ποιες είναι αυτές, σε πλήρη αντίφαση με την πρώτη παράγραφο, και μου επέβαλε ποινή πέντε μηνών, όσο έμεινα στην φυλακή.

(η) Η αναίρεσή μου στον Άρειο Πάγο, για έλλειψη αιτιολογίας του δικαστηρίου, απερίφθη γιατί η ολομέλεια του είχε αποφανθεί ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια, μπορούν να επιβάλουν ποινές χωρίς αιτιολογία.

(θ) Για όλους τους παραπάνω λόγους (δηλ. την καταδίκη μου, χωρίς αιτιολογία, την ύπαρξη αναχρονιστικού συστήματος στρατιωτικής δικαιοσύνης κτλ.) προσέφυγα στις 17-12-1986, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, (χωρίς δικηγόρο), το οποίο μετά μακρά, άκρως λεπτομερή εξέταση 6 ετών με την υπ’  αριθμ. 69/1921/321/393 απόφαση, καταδίκασε την Ελλάδα για μη χρηστή και δίκαιη δίκη (.Αρθρ6 παρ. 1 & 3 συμβάσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και την υποχρέωσε να αλλάξει τον Στρατιωτικό Ποινικό κώδικα, πράγμα που έκανε (ν.2287/ 95 αρθ.212).

Αυτό που δεν έκανε η πολιτεία, είναι η τροποποίηση του Συντάγματος, αναφορικά με την δυνατότητα προσβολής των αποφάσεων του Αρείου Πάγου (δεν είναι ανέλεγκτες εδώ και πολλά χρόνια) και την υποχρέωση του να τηρεί πρακτικά (είναι το μόνο Ανώτατο Δικαστήριο που δεν το κάνει). Επίσης για λόγους αρχής, δεν έκανα αγωγή κατά του Δημοσίου, υπογράφοντας ότι δεν σκοπεύω, ούτε μελλοντικά να το κάνω.



Τελη δεκαετίας '80 , ο Ι. Παντζαντάρας (αριστερά) εκπαιδευτής και μετέπειτα διοικητής  του ΣΟΤ, - πιθανότατα - πλησίον στην Ελληνική LGB "Σάρισα" που αναπτύχθηκε από την ΕΑΒ @ enkripto



2/ Αναφορικά με την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής αμυντικών συστημάτων – και τι απέγινε τελικά ο υποφαινόμενος.

Η εγχώρια παραγωγή αμυντικών συστημάτων, κυνηγήθηκε σκληρά, απ’  το ίδιο το Κράτος της μεταπολίτευσης με αποτέλεσμα τόσο οι Κρατικές όσο και οι ελάχιστες ιδιωτικές εταιρείες να οδηγηθούν σε πτώχευση.
Έτσι ενώ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα πολεμούσε με δικά της πυρομαχικά, και η Πυρκάλ του Μποδοσάκη, παρήγε μέχρι το 1980 πάσης φύσεως διαμετρήματα, το 2010 ψάχνουμε για οβίδες λειόκανων αρμάτων, των οποίων η κατασκευή είναι παιδική χαρά.
Ακόμα αγοράζουμε στολές και άρβυλα από Πακιστάν και Κίνα, και δεν κάνουμε αυτό που έκανε πρόσφατα το Αμερικανικό συνδικάτο παραγωγής ρούχων, όταν επισκέφθηκε τον Πρόεδρο και του είπε “…αν στο εξής διαπιστώσουμε ότι έστω ένα κουμπί στολής των παιδιών μας ανά τον κόσμο, δεν είναι αμερικανικής κατασκευής, θα σας γα…”.

Στον δικό μου τομέα σαν αεροναυπηγού, θα σας πω τι γίνεται σήμερα στις παραγγελίες αεροπορικού υλικού Αεροπορίας – Στρατού – Ναυτικού.
Ούτε μία, ναι ούτε μία, απ’  τις 3000 τον χρόνο αιτήσεις – παραγγελίες των τριών όπλων, κατασκευάζεται εγχώρια απ’  την ΕΑΒ ή άλλο φορέα.
Παλαιότερα, το Κρατικό εργοστάσιο αεροπλάνων (ΚΕΑ) που τώρα έκλεισε, όπως και λίγες ιδιωτικές εταιρείες κατασκεύαζαν (μέχρι το 2000) χιλιάδες υλικών.

Όσον αφορά στον υπογράφοντα, μετά την αυταπάγγελτη αποστρατεία μου, λίγα χρόνια μετά τα γεγονότα που εξιστόρησα, γιατί είχα αρχίσει στον τύπο σκληρή κριτική για μίζες, άστοχες αγορές κτλ. (υπόθεση Λούβαρη 1989, δοκιμές με σφαίρες ουρανίου στην Αγχίαλο κ.α) ξεκινώντας απ’  το μηδέν ίδρυσα και διευθύνω την Βιομηχανία Ολοκληρωμένων Συστημάτων Αεροναυπηγικής (ΒΟΣΑ ΑΕ, www.bosa.gr ) που κατασκευάζει σημαντική ποικιλία υλικών αεροναυπηγικής, που την τελευταία 10ετία λόγω ελλείψεως εσωτερικής αγοράς εξάγει αποκλειστικά σ’  όλο τον κόσμο (εκτός Ελλάδος).



Category:

9 σχόλια

  1. Manolis says:

    Επειδη την ιστορια αυτη την εχω ακουσει και για αλλα πρωτοποριακα σχεδια
    Επειδη ο Aviationlive που μας φιλοξενει δεν μπορει να βρισει για λογους ταξης
    Επειδη ουτε ο κ. Χατζηαναστασιου (ορθως) δεν το κανει,
    Επειδη εχω μπουχτισει πια απο τετοια και θελω να το βγαλω απο μεσα μου,
    εχω να πω τα εξης:
    Ταξίαρχε (Μηχ-κέ) Κ******έ , σκατα στα μουτρα σου και αν πηρες λεφτα για να τα κανεις αυτα , ευχομαι ολοψυχα να τα φας στο ΕΣΥ.
    Τεως ΥΦΕΘΑ Ζακολικε αν μπορουσες να κανεις κατι και δεν το εκανες, παρομοιως.
    Τεως Α/ΓΕΑ και μετα ΥΕΘΑ Κουρη, εαν προωθουσες την ελληνικη βομβα λειζερ απο τα υψηλα ποστα που υπηρετησες , η υστεροφημια που λαχταρας , θα ηταν πολυ καλυτερη απο αυτη που προωθεις με το βιβλιαρακι σου. Ε, δεν ηταν δα και ΑΡΤΕΜΙΣ η βομβα , συμφωνα με τον κ. Χατζηαναστασιου...
    Αviationlive, παντα τετοια, ευγε με ολη μου την καρδια. Απο τους επαγγελματιες τα περιμενουμε , απο ερασιτεχνες τα βλεπουμε. Ό'τι θελεις σβησε αν νομιζεις.

  2. Ανώνυμος says:

    Πουτάνα Ελλάδα..δεν θα ισιώσεις ποτέ..

    Προβοκάτωρ

  3. Ανώνυμος says:

    Συμφωνω σε ολα, εκτος απο μια μικρη αναφορα στο τελος(υποθεση Λουβαρη),αν καταλαβαινω καλα μαλλον υπονοει την αγορα τον magic-2.Aν και κοστισαν πολλα λεφτα,τριπλασιο κοστος απο οτι η προμηθεια των ΑΙΜ-9(και πιθανον να υπηρξαν και μιζες),η αγορα τους ηταν η πλεον ενδεδειγμενη για τα M2000,το προηγουμενο της μη αρμονικης αξιοποιησης των ΑΙΜ-9 στο F-1 ηταν χαρακτηριστικο.

  4. Philip says:

    Μανώλη πόσες φορές έχω "νιώσει" τα ίδια τόσα χρόνια! Απο τότε το '97 με τα θέματα της Στρατηγικής, του Cockpit και κυρίως της Πτήσης (δεν λέω πως ήταν απόλυτα σωστά αλλά θίγαν συγκεκριμένα ζητήματα που σπανίως βλέπουμε αλλού).

    Δυστυχως, το Σήμερα δείχνει την κατάντια του Κράτους και εννοώ του μηχανισμού που έχει στηθεί αλλά και εμείς ως άβουλα πλάσματα (ή και βολεμένοι) δεν κάνουμε τίποτα ούτε για τον Στρατό, ούτε για την οικονομία γενικά τίποτα για την Χώρα μας.

    Και όσο βλέπω πως η κατάντια υπήρχε απο το 80 (μη πάω παραπίσω) ε θέλω και εγώ να βγάλω ένα σκασμό βρισήδια...
    Θα εκτονωθώ αλλά λύση δεν θα δώσω. Ετσι μετά την εκτόνωση του μένους μας καλό είναι να δούμε τι θα κάνουμε... :)

  5. Ανώνυμος says:

    Αυτά σαν παθών τα έχω περάσει πολλές φορές και δεν με πίστευε κανένας όταν τα εξιστορούσα πως με κυνήγησαν να με διώξουν από την δουλειά μου ή να με στείλουν στο Σουφλί αν συνεχίσω να τους ενοχλώ! Απο 400 μελέτες καμία δεν άξιζε; Καμία δεν ήταν αξιοποιήσιμη;

    Θα σου πω δυο πράγματα ακόμα παλιότερα δεν δημοσίευαν τα περιοδικά του αμυντικού τύπου καμιά μελέτη μου! Κάποιος έκδοτης που πήγα προσωπικά από εκεί μου είπε πως δεν μπορώ να το κάνω, γιατί μου είπαν πως αν το κάνω θα μου κόψουν την επιχορήγηση από το υπουργείο εθνικής άμυνας και ξέρεις πόσο δύσκολα τα καταφέρνω! Μετά από χρόνια αποκαλύφτηκε και αυτό πως τους τάιζαν τους δημοσιογράφους από το υπουργείο εθνικής άμυνας και τους έδιναν και διαφήμισης! Το δεύτερο είναι σε προσωπική συνάντηση με ανώτερο στέλεχος πολεμικής βιομηχανίας από της ελάχιστες φορές που με δέχτηκαν, μου αποκάλυψε πως αν με βοηθήσει θα χάσει την θέση του ! Αυτά δεν συνέβησαν μόνο σε εμένα αλλά σε πολλούς άλλους!
    Μικρός Ήρωας Δικαίος Γεώργιος!

  6. Ανώνυμος says:

    Προβοκάτωρ η Ελλαδίτσα μια χαρά είναι,τα μυαλά μας δεν είναι, όταν οι μισοί είναι σε περίεργες οργανώσεις και οι άλλοι μισοί περιμένουν τον αγράμματο ακαδημαϊκό να τους σώσει. Η εξάπλωση της προδοσίας,αλλά και του φθόνου είναι τρομερή. Ο δυσκοίλιος Κουρής είχε να σκεφτεί την εξέλιξη του ,ο άλλος τη θεσούλα του και οι κυβερνήτες τις μίζες από τις προμήθεις,χώρια που απόρρητα σχέδια και καινοτομίες κατέληγαν σε συγκεκριμένη χώρα. Μην εφευρίσκετε εφευρέτες και μηχανικοί γιατί απλά δεν υπαρχει το πολιτικό δυναμικό να σας στηρίξει!!! αντίθετα θα σας στείλει στο τάφο(βλ.Σοφιανόπουλος).Κύριε Χ#Αναστασίου είστε τυχερός που δεν κάνατε παρέα στον αείμνηστο.Να μην ξεχνάμε ότι το RADAR εδώ εφευρέθηκε και με αυτό Αγγλο-Αμερικανοί κέρδισαν τον Β'.Π.Π. Είδε κανείς το όνομα του εφευρέτη πουθενά γραμμένο?Να μην ξεχνάμε ότι είχαμε Μεταξά τότε ,και όμως οι Εγγλέζοι το πήραν, χωρίς συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Γι΄αυτό παιδεψτε τα μυαλά σας όταν θα έρθει η ώρα.Αν παλι δεν πιστεύεται να σας τα πει ο ΣΟΥΚΟΣ(ROBOTS) ένα χεράκι......observer.
    Υ.Σ.Κύριε Χ#Αναστασίου ο Θεός να σας έχει καλά ώστε μια μέρα να δείτε να ξημερώνει το πραγματικό Ρωμαίηκο!!!!!

  7. Ειδικά για τον Σούκο... που παράγει και εξάγει τεχνολογία και ορισμένοι πίθηκοι τον κρίνουν από την αισθητική των προιόντων του.

  8. Ανώνυμος says:

    Aviationlive η αισθητική των περιπτέρων του στις διάφορες εκθέσεις δεν παίζεται(για να πούμε του στραβού το δίκαιο), αλλά είναι άλλο πράμα να βλέπεις τα robot και τα οπλικά του συστήματα εν δράσει. Ο άνθρωπος είναι μια ιδιοφυϊα στον τομέα του(ρομποτική) και δεν ξέρω και σε τι άλλο ακόμα. observer

  9. Ανώνυμος says:

    Το έργο είναι πάντα το ίδιο. Η ιστορία του κ. Χατζηαναστασίου είναι ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί.
    Κοινώς απαγορεύεται οποιαδήποτε καινοτομία και αναβάθμιση της Ελλάδας.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα, Αξιωματικοί που σπούδασαν μπήκαν στο ψυγείο μην τυχόν και φτιάξουν κάτι καινούριο.