Οι ΗΠΑ αγοράζουν ρωσικά ελικόπτερα!

aviationlive | 1/22/2011 11:52:00 π.μ. | 2 σχόλια

Έστω και στη συγκεκριμένη της μορφή, η συμφωνία αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της επικοινωνίας και την εν γένει πρόοδο των διμερών σχέσεων Ουάσιγκτον – Μόσχας.

Παρά το γεγονός ότι δέχθηκε σφοδρά πυρά στο Κογκρέσο για τη μη επιλογή αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στη συνομολόγηση συμφωνίας προμήθειας ρωσικών ελικοπτέρων Mi-17, τα οποία και θα διατεθούν στην αφγανική Αεροπορία Στρατού, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανασύστασης.

Η συμφωνία που θα προβλέπει την προμήθεια επιπλέον 21 ελικοπτέρων του τύπου από τη ρωσική Rosoboronexport, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ στη συμφωνία θα περιέχονται ανταλλακτικά, λογιστική υποστήριξη, εργαλεία συντήρησης κ.λπ.

Οι Αμερικανοί μάλιστα, έχουν ήδη επενδύσει περί τα 648 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά νέων ή τον εκσυγχρονισμό παλαιών ελικοπτέρων του τύπου. Γερουσιαστές διαμαρτυρήθηκαν ότι η απευθείας προμήθεια χωρίς την ύπαρξη έστω και στοιχειωδών διαγωνιστικών διαδικασιών, οδήγησαν τους Ρώσους κατασκευαστές στη μεγιστοποίηση των τιμών που απαίτησαν για την πώληση.




Ωστόσο, Αμερικανοί και Αφγανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, υπεραμύνθηκαν των συγκεκριμένων επιλογών, υποστηρίζοντας ότι οι Αφγανοί χειριστές είναι εξοικειωμένοι με ρωσικής προέλευσης εναέριες πλατφόρμες, ενώ δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο εκπαίδευσής τους σε άλλους τύπους ελικοπτέρων.


Πιο χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αμερικανού ταξίαρχου της Αεροπορίας, υπεύθυνου για την ανασύσταση των αφγανικών αεροπορικών δυνάμεων, Μάικλ Μπόρα, ο οποίος ανέφερε, ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε το ότι είναι ρωσικής προέλευσης, αφού δουλεύει καλά στο Αφγανιστάν».

Category: , ,

2 σχόλια

  1. Ανώνυμος says:

    Ρώσικα ελικόπτερα.Τα καλύτερα

  2. Ανώνυμος says:

    ρωσια!!!