Όταν Η Τουρκική Αεροπορία Ισοπέδωνε Κουρδικά Χωριά

aviationlive | 6/16/2013 08:46:00 μ.μ. | 2 σχόλια

26 Μαρτίου 1994 : Μετά από αεροπορική επιδρομή δύο χωριά στο Κουρδιστάν ισοπεδώθηκαν, 38 πολίτες έχασαν τη ζωή τους και 13 τραυματίσθηκαν... το Τουρκικό κράτος αρνήθηκε την εμπλοκή του στο συμβάν και κατηγόρησε τους αντάρτες του PKK για το μακελειό.

Λίστα με τους νεκρούς και τους τραυματίες κάθε χωριού, ανάμεσα τους βρίσκονται και 15 παιδιά. Από το 1988, οι δυνάμεις ασφαλείας του Τουρκικού κράτους ευθύνονται για το θάνατο 472 παιδιών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κάτοικων ( 1, 2 ) ένα ελικόπτερο της στρατοχωροφυλακής ( JiTEM ) πέταξε πάνω από το Κουρδικό χωριό Kuşkonar και λίγο αργότερα προσέγγισε το Koçağılı. Ακολούθησε χαμηλή πτήση δύο αεροσκαφών και μεταξύ 10:50 και 11:00 ( 11:30 σύμφωνα με άλλες πηγές ) τα μαχητικά έπληξαν το χωριό ...

Μάιος 2013 ό,τι απεμεινε από τα 20 σπίτια του Koçağılı. Οι κάτοικοι των δύο χωριών εγκατέλειψαν τις εστίες τους και μετακινήθηκαν  στη Μερσίνη. Αντίστοιχες ενέργειες ερήμωσαν 3000 Κουρδικά χωριά.(C) Kursat bayhan

Από τα "ευρήματα" της εισαγγελικής έρευνας και 10 χρόνια αργότερα η επίθεση αποδόθηκε στο PKK και η υπόθεση έκλεισε. Τον Οκτώβριο του 2004, με δικηγόρο τον Ταχίρ Ελτσί οι κάτοικοι που επέζησαν της βάρβαρης επίθεσης κινήθηκαν νομικά. Το 2006 ο γενικός εισαγγελέας του Diyarbakir, Haki Çeliker δήλωσε αναρμόδιος και παρέδωσε την υπόθεση στη στρατιωτική δικαιοσύνη ( πριν λίγες ημέρες με την ίδια αιτιολογία η "υπόθεση" του Uludere παραδόθηκε επίσης στη στρατιωτική δικαιοσύνη ).

2011 Uludere: 34 Κούρδοι χωρικοί έχασαν τη ζωή τους μετά από επιδρομή F-16 της THK (C) Kürşat Bayhan

Το περασμένο Μάρτιο ο δικηγόρος Ταχίρ Ελτσί έδωσε στη δημοσιότητα τα παρακάτω έγγραφα :

05.11.2008 : Σύμφωνα με την απάντηση της 2’inci Hava Kuvvetleri Komutanlığı προς το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Diyarbakir, την επίμαχη ημέρα οι αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται υπο την ευθύνη της δεν πραγματοποίησαν "πτήσεις εσωτερικής ασφαλείας".


Η επίσημη απάντηση του Υπουργείου μεταφορών ( πιθανότατα βάση στοιχείων από τις NOTAM ) έρχεται σε αντίθεση με αυτή της THK καθώς αναφέρει πως την 26η Μαρτίου του 1994 η αεροπορία πραγματοποίησε δύο πτήσεις δυτικά και βορειοδυτικά αντίστοιχα, σε απόσταση 10 ΝΜ από την πόλη Sirnak ( όση και η απόσταση από το Koçağılı ).

Έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος Tahir Elci. Καθήκοντα ημέρας... με επιτυχή έκβαση ( sonuç ) ...
Από το παραπάνω έγγραφο προκύπτει ότι οι σχηματισμοί  βρίσκονταν στον αέρα τη χρονική στιγμή που χτυπήθηκαν τα χωριά και έφεραν φορτίο βομβών Mk.82 και Mk.83. Τα callsign προδίδουν τις μοίρες των αεροσκαφών, τα 2 Phantom ανήκαν στην 111 Filo "Panter" (η μοίρα που ισιώνει μιναρέδες) ενώ τα F-16 ανήκαν στην 192 Filo "Kaplan" (γκρίζοι λύκοι στο πιλοτήριο) που τη περίοδο επιχειρούσε με Block 40.



Οι επιθέσεις όπως τις κατέγραψε το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων :











Πηγές Haberturk και Taraf

Πράξεις γενοκτονίας. 

Category: , ,

2 σχόλια

  1. HBS says:

    Εξαιρετικό άρθρο, αποκαλύπτομαι...

  2. Ευχαριστώ HBS. Επειδή τα παραπάνω προέρχονται από Τουρκικές πηγές, πάντα με επιφύλαξη.