Νέα Στοιχεία Για Το θάνατο Του Γιούρι Γκαγκάριν

aviationlive | 6/20/2013 09:27:00 π.μ. | 0 σχόλια

Άγνωστες λεπτομέρειες για το θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν αποκάλυψε στο τηλεοπτικό δίκτυο RT ο συνάδελφός του Αλεξέι Λεόνοφ. Πέρασαν σαράντα πέντε και πλέον χρόνια από την 27η Μαρτίου του 1968, όταν ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο Διάστημα σκοτώθηκε μαζί με τον συγκυβερνήτη του, όταν το Mig-15 στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Λεόνοφ, ο οποίος ήταν μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που κλήθηκαν να διαλευκάνουν τα αίτια της συντριβής, ένα Su-15 κατά παράβαση των κανονισμών πέρασε πολύ κοντά από το αεροσκάφος του Ρώσου κοσμοναύτη, με αποτέλεσμα να προκαλέσει περιδίνηση στο Mig. "Κωδικός 645, αποστολή εξετελέσθη, αρχίζουμε τη διαδικασία προσγείωσης". Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Γκαγκάριν, 55 δευτερόλεπτα πριν ακουστούν δύο εκρήξεις. Ακόμα και στην επίσημη αναφορά γράφτηκε ότι οι εκρήξεις ήταν με διαφορά 15-20 δευτερολέπτων η μια από την άλλη, η αλήθεια όμως είναι ότι ο χρόνος ήταν πολύ λιγότερος. Πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η πρώτη έκρηξη ακούστηκε όταν το Su-15 έσπασε το φράγμα του ήχου και η δεύτερη προκλήθηκε όταν το Mig-15 προσέκρουσε με ταχύτητα 750 χιλιομέτρων στο έδαφος.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επίσημης έρευνας, η συντριβή του Γκαγκάριν οφειλόταν στην προσπάθειά του να αποφύγει ένα "ξένο αντικείμενο", όπως ένα σμήνος πτηνών, ή ένα αερόστατο. Ο Λεόνοφ χαρακτήρισε "ελάχιστα πειστική" την επίσημη αιτιολογία και συμπλήρωσε ότι μπορεί να γινόταν πιστευτή από κάποιον που δε γνωρίζει πολλά για τα πολεμικά αεροσκάφη, όχι όμως και στον κύκλο των χειριστών και των κοσμοναυτών.

Ο Λεόνοφ θεωρεί ότι, παρά τις θεωρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια, από… κυνήγι ελαφιών, μέχρι τη μέθη του Γκαγκάριν και από απώλεια των αισθήσεων λόγω υποξίας, μέχρι σαμποτάζ από την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης επειδή ο Γκαγκάριν επισκίαζε σε δημοφιλία τα στελέχη του κομμουνιστικού καθεστώτος, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή. Το μόνο που δεν αποκάλυψε είναι το όνομα του πιλότου του Sukhoi: "Σήμερα είναι 80 ετών και είναι ακόμα ζωντανός, αν και η υγεία του έχει επιδεινωθεί τελευταία. Μετά από τόσα χρόνια, δε νομίζω ότι χρησιμεύει σε κάτι να πούμε το όνομά του".

Από το blog του Pierre Kosmidi

Category: , ,

0 σχόλια