Αποκαλύψεις Για Το Eurofighter Από To Spiegel

aviationlive | 7/13/2013 07:07:00 μ.μ. | 0 σχόλια

Άρθρο-κόλαφο για το Eurofighter φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με τίτλο "Der Unglücksvögel" (σ.σ. κακός οιωνός), κάνοντας λόγο για δισ. ευρώ στα σκουπίδια και στοιχεία που θέλει να αποκρύψει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από τη κοινή γνώμη. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην εκτίναξη του κόστους προμήθειας των αεροσκαφών και σφάλματα στη σχεδίαση που έχουν οδηγήσει σε σωρεία περιστατικών ασφάλειας πτήσεων. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί  €14.5 δισ. για το Eurofighter, με την Γερμανική αεροπορία να έχει παραλάβει 108 από τα 143 συνολικά αεροσκάφη, όταν το ποσό αυτό είχε προϋπολογισθεί αρχικά για 180 αεροσκάφη. Σύμφωνα με τη Luftwaffe, το ποσό αυτό θα ανέλθει σε €16.8 δισ. έως και το 2018 για τα 143 αεροσκάφη ( 33 Tranche 1, 79 Tranche 2 και 31 Tranche 3A ). Σύμφωνα με το Spiegel, η Luftwaffe αναζήτησε υποψήφιο αγοραστή* για την πώληση αριθμού αεροσκαφών, με στόχο τη συνέχιση της χρηματοδότησης, χωρίς όμως επιτυχία.


Παράλληλα, το περιοδικό κάνει λόγο για κατασκευαστικά λάθη, χαμηλή ποιότητα υλικών και σφάλματα στη σχεδίαση που οδήγησαν σε αρκετά "περιστατικά". Το 2006 κατά την απογείωση, ο ριναίος τροχός του 98+03 δεν ασφάλισε κάτι που  έγινε αντιληπτό με την επιστροφή του αεροσκάφους. Ο στόλος καθηλώθηκε και από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οφειλόταν σε σφάλμα του κατασκευαστή κάτι που ανάγκασε την EADS να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην γραμμή παραγωγής. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, το περιστατικό στο οποίο χειριστής επανέκτησε τον έλεγχο του Typhoon την τελευταία στιγμή όταν μετά από αστοχία του Fly By Wire το αεροσκάφος έβαλε γωνία κλίσης 90 μοιρών

Ακόμα αναφέρεται σε εσωτερικό έλεγχο της Αυστριακής Αεροπορίας για σειρά τεχνικών παρατηρήσεων στα 15 αεροσκάφη Εurofighter που παρέλαβε τη διετία 2007 - 2009 και διακρίθηκαν από χαμηλή διαθεσιμότητα καθώς και σε 68 αστοχίες που οδήγησαν σε "emergencies". Ως τέτοιες, αναφέρονται η απόκλιση 197 ποδών που παρουσίασε το αλτίμετρο των αεροσκαφών και η αιφνίδια απόρριψη καυσίμου.

Το αποκορύφωμα των παραπάνω φαίνεται πως ήταν η άρνηση χειριστών της Γερμανικής Αεροπορίας να πραγματοποιήσουν πτητική επίδειξη σε εκπροσώπους υποψήφιου αγοραστή στο Manching λόγω έλλειψης πιστοποιητικού στο μοναδικό διαθέσιμο αεροσκάφος γεγονός όμως που δεν εμπόδισε τη Γερμανική Αεροπορία να στείλει σε airshow της Oυγγαρίας τρία Eurofighter που δεν έφεραν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Κατά το Spiegel, η πτήση των συγκεκριμένων αεροσκαφών πάνω από τον γερμανικό εναέριο χώρο χαρακτηρίστηκε ως "ενέργεια στα όρια της νομιμότητας".

Spiegel via Strategy Reports


*Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα, το σενάριο πώλησης των Φ/Γ Fremm και των Tranche 1 από την Γαλλία και την Γερμανία αντίστοιχα, είχαν χαρακτηρισθεί ως "μπουρδολογία" και "κουτσομπολιά". Ας ελπίσουμε ότι ο ειδικός τύπος τουλάχιστον για τα Tranche 1 θα πέσει μέσα.

Category: , , ,

0 σχόλια