Λήξη Πυροσβεστικής Περιόδου

aviationlive | 11/07/2013 01:21:00 μ.μ. | 0 σχόλια


(C) mod.gr

Η ραγδαία μείωση (κατά 51,5%) των καμένων εκτάσεων και η κατακόρυφη αύξηση (της τάξης του 108%) των συλλήψεων για εμπρησμό εντός των ορίων του αυτόφωρου ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, παρότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών παρέμεινε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. 



Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή τελετή λήξης της πυροσβεστικής περιόδου, τα ιπτάμενα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν 1.620 εξόδους, συμπληρώνοντας 2.935 ώρες πτήσης σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης, δασοπροστασίας ή υποστήριξης των συναρμοδίων φορέων. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας απέδωσε τα αποτελέσματα στους εξής παράγοντες:



 Ο πρώτος είναι η χρήση των ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος (τρία ενάεριας επιτήρησης BΚ-117 και δύο μεταφοράς προσωπικού Super Puma) μετά από τριετή ακινησία. «Αυτό βοήθησε στο να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της πυρκαγιάς από τον συντονιστή από ψηλά και επίσης βοήθησε να μεταφέρεται προσωπικό με τα Super Puma άμεσα,  μέσα σε 10 ή σε 20 λεπτά  από το χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς». Ο δεύτερος παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση κατά πάνω από 50% των καταστροφών και συγκριτικά με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας, ήταν η αξιοποίηση 110 μοτοσικλετών «ώστε να υπάρχει εποπτεία των δασών αλλά και για να μην δυσκολεύονται να βρουν τη βέλτιστη πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα,  τα οποία πήγαιναν να επιχειρήσουν για δασοπυρόσβεση». Τρίτος παράγοντας ήταν η σύνδεση με την ηλεκτρονική βάση των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, «ώστε να μπορεί κανείς να έχει στοιχεία για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής της πυρκαγιάς. Και έτσι να καταλήγει σε γρήγορα συμπεράσματα για το ποιος πιθανότατα θα ήταν ο εμπρηστής».



Εξίσου σημαντικός παράγοντας ήταν η υποδειγματική συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, «μια στενότατη συνεργασία η οποία επέτρεψε εποπτεία όλων των επικίνδυνων περιοχών της χώρας, έγκαιρη ειδοποίηση και κατά συνέπεια έγκαιρη επέμβαση».

Category: , , ,

0 σχόλια