Ένοχη Η Τουρκία Για Τη Σφαγή Στο Koçağılı & To Kuşkonar

aviationlive | 11/13/2013 11:15:00 π.μ. | 0 σχόλια

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε εχθές με ομόφωνη απόφαση την Τουρκία διότι διέταξε τον από αέρος βομβαρδισμό των κουρδικών χωριών Kuşkonar και Koçağılı το 1994. Η επιδρομή είχε σαν αποτέλεσμα 33 χωρικοί να χάσουν τη ζωή τους  και περίπου 13 να τραυματισθούν, με την Άγκυρα να επιρρίπτει την ευθύνη στο PKK.

19 χρόνια μετά την αεροπορική επιδρομή...(C) Kürşat Bayhan

Tο Δικαστήριο έκρινε πως οι χειριστές των αεροσκαφών ή οι ανώτεροι τους ήταν αποκλειστικά υπεύθυνοι για την επίθεση εναντίον των πολιτών και σημείωσε ότι "ο βομβαρδισμός διατάχθηκε και διεξήχθη χωρίς οι αρχές να δείξουν το παραμικρό ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ζωή". Η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση αρνούμενη να παραδώσει το βιβλίο πτητικής δραστηριότητας (log book) την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η επιδρομή. Το log book δόθηκε στο ΕΔΑΔ από του συγγενείς των θυμάτων και η τουρκική κυβέρνηση δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα του (πιθανότατα πρόκειται για τα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο δικηγόρος Tahir Elci).

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ επέβαλαν στην Τουρκία να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα και αποζημίωση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ στους 38 συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι είχαν προσφύγει σε αυτό το 2006 με τη συνδρομή του δικηγόρου Tahir Elci.

Oι Ευρωπαίοι δικαστές (ανάμεσα και ο Τούρκος Işıl Karakaş) στην απόφασή τους, η οποία δεν είναι αμετάκλητη - η τουρκική κυβέρνηση έχει δικαίωμα να την εφεσιβάλει για τρεις μήνες από σήμερα - καυτηρίασαν τον "ιδιαίτερα ανεπαρκή χαρακτήρα της έρευνας" η οποία διεξήχθη από τις αρχές και αξίωσαν την έναρξη νέας έρευνας προκειμένου να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία των υπεύθυνων για το μαζικό αυτό έγκλημα.

Το ΕΔΑΔ έκανε λόγο στην απόφασή του για μια σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα στη ζωή, απάνθρωπη μεταχείριση, μη αποτελεσματική έρευνα.



με πληροφορίες από το Capital.gr






Αναλυτικά η απόφαση όπως την εξέδωσε το ΕΔΑΔ :



Category:

0 σχόλια