Με Δημοψήφισμα Οι Ελβετοί Είπαν Όχι Στο Gripen

aviationlive | 5/18/2014 09:26:00 μ.μ. | 9 σχόλια


Οι Ελβετοί ψηφοφόροι στο σημερινό δημοψήφισμα "κατέρριψαν" την αγορά νέων αεροσκαφών που προορίζονται για να αντικαταστήσουν τα γηρασμένα F-5 Tiger II. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το 53,4% των ψηφοφόρων απέρριψε την αγορά των 22 Grinpen NG, ύψους 2,56 δίσ. .

Πηγή 

Category: ,

9 σχόλια

  1. Philip says:

    Πραγματική Δημοκρατία άσχετα αν είναι σωστή ή λάθος η απόφαση....

  2. Ανώνυμος says:

    Θα πάρουν όμως ΝΜΑ? ή απλά δεν θέλουν το Gripen?

    ~SuperViper

  3. Ανώνυμος says:

    Πραγματική δημοκρατία Philipp , αλλά και δημοκρατία τσιγκούνηδων.........Το σύνθημα των αντι-γκριπενιστών θα έπρεπε να'ναι :"τα πήραμε ,τα πήραμε.... και ξεβρακωθείτε, ξεβρακωθείτε.......Είχε γίνει γνωστή η παρέμβαση των Γαλλο-αμερικανών στα ΜΜΕ, αλλά δεν πειράζει, ο λαός είναι τσιγκούνης και κοιμάται....observer

  4. Manolis says:

    Eιδαμε και τη "Δημοκρατια" των απλοχερηδων και "ελα μωρε, εχει ο Θεος...".

  5. Philip says:

    Το θέμα είναι πως έγινε δημοψήφισμα για ένα τέτοιο φαινομενικά "άσχετο" θέμα για τους "βολεμένους" και χωρίς εχθρούς Ελβετούς.

    Ενώ σε άλλες Δημοκρατικές χώρες δεν γίνεται ούτε και για τον πιο σοβαρό λόγο... Αλλά ας μην μπλέξουμε την πολιτική.

    Δυστυχώς, δεν ζω στην Ελβετία για να δω κατά πόσο επηρέασαν και πως τους Ελβετούς ώστε να πάρουν αυτή την απόφαση αλλά και μόνο που έγινε ένα Δημοψήφισμα το θεωρώ προτέρημα!

    Φυσικά δεν μιλάμε εδώ για επιλογή του οπλικού συστήματος και εν μέρει διαφωνώ με την λογική πως μπήκαν διάφορα "μεσα" για να παγώσει η αγορά.
    Άλλωστε αμφιβάλλω αν έχουν όλοι τις γνώσεις αλλά και τα πλήρη οικονομικά στοιχεία για να εξάγουν ασφαλές συμπέρασμα. Οπότε θεωρώ πως λειτούργησαν περισσότερο εγωιστικά οι Ελβετοί.
    Για αυτό έγραψα "άσχετα αν είναι σωστή ή λάθος η απόφαση".
    Το θέμα είναι τι θα πάρουν, αν θα πάρουν κάτι...

  6. Μα έβαλαν στο ίδιο δημοψήφισμα τη μείωση του κατώτατου μισθού και την προμήθεια αεροσκαφών :) Το περίεργο θα ήταν να ψήφιζαν ναι.

  7. Ανώνυμος says:

    έτσι και αλλιώς δεν έχουν εχθρό αυτοί

    ~SuperViper

  8. Manolis says:

    To δημοψηφισμα των Ελβετων αφορουσε (μεταξυ αλλων) την θεσπιση κατωτατου ημερομισθιου (στο υψος ρεκορ των 18 euro την ωρα!!! ) διοτι απλα δεν υπαρχει τετοια ρυθμιση στη χωρα τους. Οι ψηφισαντες απορριψαν τη ρυθμιση διοτι ετσι θα αυξανοταν υπερογκα το κοστος ζωης , ειδικα στις πολεις τους. Οι οικονομικοι μεταναστες προφανως δεν ψηφιζουν στα δημοψηφισματα.
    http://www.bbc.com/news/business-27459178
    Το ερωτημα για το Γκριπεν ηταν φυσικα σε ξεχωριστο ψηφοδελτιο (Ballot) και δεν υπαρχει κανενας συσχετισμος μεταξυ των ερωτηματων. Καλλιστα θα μπορουσαν να το ειχαν δεχτει, αλλα η Γαλλια ειναι πολυ πιο κοντα απο τη Σουηδια και μαλλον εκανε καλυτερη καμπανια.
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ballot_federal_referendum.PNG
    Οι Γαλλοι βρισκονται σε σοβαρη οικονομικη κριση και δεν εχουν πια πολλα εξαγωγιμα προιοντα. Τα εδωσαν ολα λοιπον σε 2 εκλογες: Το ανω Ελβετικο δημοψηφισμα και τις Ινδικες εκλογες (που τελειωσαν επιτελους μετα απο 35 μερες!) μπας και υπογραφτει κανενα συμβολαιο για Ραφαλ...Εαν (λεμε εαν...) θελαμε τωρα κατι απο τους Γαλλους, δεν θα υπηρχε καλυτερη στιγμη για να αρχισουμε την διαπραγματευση. Εαν φυσικα θελαμε να διαπραγματευθουμε για μειωση κοστους και οχι να κανουμε απευθειας αναθεσεις για λογους "πολιτικοστρατιωτικης συμμαχιας" και αλλες τετοιες μπουρδες που λεγονται για να καλυψουν τις μιζες...

  9. Ο συσχετισμός των δύο ερωτηματών έχει να κάνει με αλλάγές στην ποιότητα ζωής του Ελβετού. Για την μάζα (50%) υπήρξε σύνδεση της αγοράς νέων αεροσκάφων με περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Νομίζω ότι ο τύπος δεν αποσχολεί το μέσο Ελβετό.