117ΠΜ : Στο Κλιμάκιο Πυροσβεστικών Α/φων
Δίνουν καθημερινά τη μάχη απέναντι στον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Τις «νεκρές» μέρες περιφρουρούν για να εντοπίσουν άμεσα κάποιο περιστατικό, να επέμβουν και να ειδοποιήσουν τις επίγειες δυνάμεις. Όμως το κύριο έργο τους είναι να ρίχνονται μέσα στις φλόγες και να σβήνουν τις πυρκαγιές. Ο λόγος για τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Στην Ανδραβίδα εδρεύει το πυροσβεστικό κλιμάκιο με τα δύο Canadair CL-215 καθώς και ένα ελικόπτερο Eriksson, που σε κάθε περίπτωση επεμβαίνουν από αέρος για να περιορίσουν και να σβήσουν τις πυρκαγιές, όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά όπου χρειαστεί στην Ελλάδα, αφού ανά πάσα στιγμή αν διαταχθούν ξεκινούν επιχείρηση όπου οι συνθήκες το απαιτούν.
Ο Επισμηναγός Φώτης Γαβρίλης, διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου της 117 ΠΜ, μίλησε για το έργο των Canadair στην Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή, με την εμπειρία 14 ετών και τα μάτια του έχουν δει πολλά από ψηλά. «Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Συνήθως επικρατούν σε μια πυρκαγιά, ισχυροί άνεμοι και ζέστη, ενώ μπορεί να πετάς για πολλές ώρες από το πρώτο φως της ημέρας, έως το τελευταίο. Η θάλασσα πολλές φορές μας δυσκολεύει στην προσέγγιση. Στα βουνά οι αναταράξεις των ανέμων μας δυσκολεύουν αρκετά. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά μας, να προστατέψουμε το περιβάλλον και τις περιουσίες». Αναφερόμενος στην ύπαρξη του κλιμακίου σε μια περιοχή όπως η Ηλεία, τη χαρακτήρισε βασική. «Η ταχύτητα στην αντίδραση για την κατάσβεση είναι σημαντική. Ο συνδυασμός των επίγειων δυνάμεων και των εναέριων μέσων είναι σημαντική και ο χρόνος επίσης για την κατάσβεση σημαντικός.
Υπάρχουν στιγμές που προσπαθείς να αποφύγεις τις ακραίες καταστάσεις και άλλες που δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Προσπαθούμε όμως να κάνουμε πάντα με ασφάλεια το έργο μας» σχολίασε.
Ο Επισμηναγός Οδυσσέας Χιώτης στάθηκε περισσότερα σε τεχνικά θέματα για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. «Έχουμε αναλάβει αρκετά σημαντικό έργο. Ανήκω στην 355 Μοίρα Μεταφορών που ανήκουν και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη εδώ και 16 χρόνια. Η υπηρεσία μας ανέθεσε το έργο της διοίκησης του κλιμακίου, για να προστατέψουμε το νομό, την περιφέρεια και όπου αλλού μας καλέσει η υπηρεσία». Αναφερόμενος σε τεχνικά στοιχεία των αεροσκαφών είπε πως «τα CL-215, είναι καναδικής κατασκευής, ο στόλος περιλαμβάνει 13 ίδιου τύπου αεροσκάφη. Υπάρχουν και τα CL–415 που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και δυστυχώς δεν έχουμε εδώ τέτοια αεροσκάφη να μας βοηθήσουν περισσότερο στο έργο μας. Μεταφέρουμε έξι τόνους νερού, ενώ το αεροσκάφος διαθέτει σύστημα ανάμειξης επιβραδυντικού αφρού για την φωτιά. Η εμβέλεια των αεροσκαφών είναι μεγάλη, μπορούμε να φύγουμε από εδώ και να βρεθούμε στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Έξι χειριστές βρίσκονται καθημερινά σε ετοιμότητα και 15 τεχνικοί υποστηρίζουν το έργο των αεροσκαφών. Ξεκινάμε με το πρώτο φως της ημέρας περίπου στις 5,30 το πρωί έως το τελευταίο φως περίπου στις 9,20».
0 σχόλια