Το Σύστημα Λογιστικής Υποστήριξης Του F-35, Η Αχίλλειος Πτέρνα Του

aviationlive | 11/17/2012 03:19:00 μ.μ. | 0 σχόλια

 Ευάλωτο είναι το λογισμικό λογιστικής υποστήριξης του F-35, στις αρχές του χρόνου hacker του USN εκμεταλλευόμενοι κενά ασφάλειας απέκτησαν πρόσβαση στο ALIS χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τη Lockheed Martin. Το ALIS (Autonomic Logistics Information System) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης για το F-35 που αλληλεπιδρά με το αεροσκάφος και χωρίς αυτό,το αεροσκάφος δεν μπορεί να επιχειρήσει.

Τo ALIS παρακολουθεί τη κατάσταση του F-35 ενώ αυτό βρίσκεται εν πτήση μέσω ζεύξης RF ώστε αν διαπιστωθεί βλάβη στον αέρα, το τεχνικό προσωπικό να κερδίσει χρόνο κάνοντας τις απαραίτητες ενέργεις. (C) USAF
 Στόχος της LM να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο κατασκευαστή, προμηθευτών και χρηστών ώστε να προγραμματίζονται μακροπρόθεσμα οι εργασίες συντήρησης, να προβλέπεται η διαθεσιμότητα του στόλου και να παρέχεται υποστήριξη δικτυοκεντρικά λ.χ. οι εργασίες αναβάθμισης του λογισμικού του αεροσκάφους και των υποσυστημάτων του θα πραγματοποιούνται μέσω του ALIS.

 Ειδικοί τονίζουν πως το ALIS μπορεί να αποδειχθεί η Αχίλλειος πτέρνα του F-35.Μελλοντικά η εταιρία μπορεί να έχει το κορυφαίο σύστημα ασφαλείας, αλλά αν ένας από τους υποκατασκευαστές της είναι "ευάλωτος", τότε κάποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο ο παγκόσμιο στόλος των F-35. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται το σφάλμα της Lockheed, η εταιρία για να αποσπάσει τη μέγιστη πολιτική υποστήριξη, ανέθεσε υποκατασκευαστικό έργο σε εταιρίες σχεδόν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, έτσι με διευρυμένο δίκτυο αυξάνονται οι πιθανότητες χτυπήματος.

 Η ανησυχία εντείνεται περισσότερο καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις στο δίκτυο της LM σημειώνουν αύξηση. Τη περασμένη Δευτέρα  στελέχη της Lockheed φωτογράφησαν "κυβέρνηση" πίσω από συντονισμένη επίθεση, όπου hacker απέκτησαν πρόσβαση στο δίκτυο των υποκαστασκευαστών του F-35...

Το οικονομικό μέγεθος του ALIS είναι τέτοιο ώστε μπορεί να θεωρηθεί από μόνο του αμυντικό πρόγραμμα (C) LM
 Σε παράλληλο χρόνο το Πεντάγωνο, σε μια προσπάθεια να σπάσει το μονοπώλιο και να μειώσει τα έξοδα κύκλου ζωής του F-35 (1,1 τρις$/50 έτη) απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε εταιρίες για να συμμετάσχουν σε forum "διερεύνησης σύναψης συμβάσεων" όπου θα εξεταστεί η δυνατότητα παραχώρηση της διαχείρησης του ALIS που ανέπτυξε η LM.

Πηγή

Category:

0 σχόλια