Μια Ιστορία Ανθρωπισμού Στο Σκότος Του Πολέμου

aviationlive | 12/11/2012 08:08:00 μ.μ. | 0 σχόλια


(C) John D. Shaw
 Ο 26χρονος πιλότος της Luftwaffe Franz Stigler είχε στο ενεργητικό του 22 καταρρίψεις συμμαχικών αεροσκαφών, ήθελε μια ακόμα για να κερδίσει το Σταυρό των Ιπποτών. Η ευκαιρία τού δόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1943, όταν εντόπισε ένα Β-17 να κατευθύνεται προς τη Βρετανία, μετά από επιχείρηση κατά Γερμανικών στόχων.


 

 Παρά το ότι ο πόλεμος φροντίζει να εξαφανίζει κάθε ίχνος ανθρωπισμού από σχεδόν όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτόν, όταν ο Γερμανός διαπίστωσε ότι το αμερικάνικο βομβαρδιστικό ήταν σε οικτρή κατάσταση και πετώντας δίπλα του είδε ότι μετά βίας διατηρούνταν στον αέρα, προτίμησε με νεύματα να δείξει στον αμερικανό τη κατεύθυνση προς την ουδέτερη Σουηδία και να μη διασχίσει τη Βόρεια Θάλασσα. Με χειρονομίες προσπαθούσε να δείξει στον πιλότο του βομβαρδιστικού προς τα που να κατευθυνθεί και συνόδεψε το χτυπημένο βομβαρδιστικό για μεγάλη απόσταση.

Οι δύο χειριστές σε μία από τις συχνές συναντήσεις τους @

 Η ιστορία αυτή θα έμενε ως απλή υποσημείωση στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αν οι δύο πρωταγωνιστές, δε συναντιούνταν το 1987 μετά από 44 χρόνια. Μοιράστηκαν την κοινή εμπειρία που τούς ένωσε στους αιθέρες και από τότε παρέμειναν φίλοι μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος, το 2008 και με διαφορά έξι μηνών, ο Γερμανός πέθανε σε ηλικία 92 ετών και ο Αμερικανός σε ηλικία 87 ετών.

Category: , ,

0 σχόλια