Στο DB-110 Στρέφεται Η Τουρκία;

aviationlive | 12/15/2012 12:18:00 μ.μ. | 0 σχόλια

 Σε οριστικό ναυάγιο δείχνει να καταλήγει το πρόγραμμα προμήθειας ισραηλινών ατρακτιδίων αναγνώρισης Condor II LOROP για την ΤΗΚ. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η  defacto ακύρωση του προγράμματος ώθησε την τουρκική Υποδιεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) να προχωρήσει σε συμφωνία ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων με την Goodrich, για την προμήθεια "ατρακτιδίων αναγνώρισης", φωτογραφίζοντας το σύστημα DB-110 το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία και με την ΠΑ.

  Η αρχική σύμβαση του 1999 μεταξύ ΙΑΙ και τουρκικής κυβέρνησης προέβλεπε την παράδοση τουλάχιστον τεσσάρων ατρακτιδίων αναγνώρισης Condor LOROP, για χρήση από τα RF-4E. Τα ατρακτίδια δεν ικανοποίησαν τις τουρκικές απαιτήσεις λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών που παρουσίασαν, κυρίως στην μετάδοση των φωτωγραφιών στον κλωβό εδάφους μέσω ραδιοξεύξης. Οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος από την ισραηλινή εταιρία δεν καρποφόρησαν και έτσι τα ατρακτίδια (τουλάχιστον κάποια από αυτά) επεστράφησαν το 2006. Μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις, το 2008, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε νέα συμφωνία ύψους 165 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια τεσσάρων ατρακτιδίων Condor ΙΙ  και δυο ατρακτιδίων EL/M-2060P με ραντάρ συνθετικής απεικόνισης (SAR). 

Το καταρριφθέν "77-0314" από τη Συριακή αεράμυνα, ήταν ένα από τα RF-4E/TM που ενσωμάτωνε τις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να φέρει το ατρακτίδιο LorOp ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν στη μοιραία πτήση το "φορούσε".

 Η επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων που ακολούθησε το περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά, έβαλε ταφόπλακα και σε αυτό το πρόγραμμα. Στις αρχές Νοεμβρίου 2012 η Elbit κατέθεσε μήνυση εναντίον της Ισραηλινής κυβέρνησης λόγω της ανάκλησης εξαγωγικής άδειας για τα εν λόγω ατρακτίδια, ζητώντας αποζημίωση 74 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Το σύστημα LOROP ήρθε στο προσκήνιο το 2006, όταν ανοιχτά της Καρπάθου ο Κώστας Ηλιάκης και ο Νο2 του Υποσμηναγός Π.Κολτσίκογλου κλήθηκαν να αναγνωρίσουν σχηματισμό τουρκικών αεροσκαφών σε αποστολή αεροφωτογράφησης αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στην Κρήτη. Ο σχηματισμός αποτελείτο από ένα RF-4 της 113 Filo εφοδιασμένο με σύστημα LOROP και 2 συνοδευτικά F-16 (192 Filo). Aνά τακτά χρονικά διαστήματα οι Τούρκοι προσπαθούν να εντοπίσουν πιθανές μετασταθμεύσεις των συστοιχιών S-300, κάνωντας χρήση των ισραηλινών ατρακτιδίων.

Πηγή 

Category: ,

0 σχόλια