Με Ανταλλακτικά Ελληνικών Bofors H Υποστήριξη Των AC-130

aviationlive | 1/17/2013 04:22:00 π.μ. | 3 σχόλια


Πυροβόλο Bofors στο μουσείο της αεροπορίας. Τροποποιημένη έκδοση του, φορούν και τα AC-130
 Η AFSOC όντας ο μοναδικός χρήστης του L/60 εντός ΗΠΑ και από τους λίγους παγκοσμίως, ψάχνοντας "λύσεις" για τα τα πυροβόλα των AC-130, έφτασε στα Ελληνικά αποθέματα. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είχαν λάβει μέσω του σχεδίου Marshall αντιαεροπορικά πυροβόλα Μ2Α1 (Bofors των 40 mm) τα οποία απέσυραν το 2005. Φωτογραφίες του υλικού εστάλησαν στις ΗΠΑ και έπειτα προσωπικό της AFSOC έφτασε στην Ελλάδα για τη διαλογή. Το υλικό ήταν σχετικά καινούριο και στην αρχική του συσκευασία, συνολικά 139 κάννες επιλέχθηκαν και αρκετά ανταλλακτικά για την υποστήριξη του όπλου.

Στην Ελλάδα, μαρκάροντας το υλικό... (C) USAF
 "Το να βρείς τόσα πολλά ανταλλακτικά για ένα οπλικό σύστημα που έχει αποσυρθεί εδώ και αρκετά χρόνια είναι σχεδόν αδύνατο". Χαρακτηριστικά, η ποσότητα των υλικών αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του στόλου των AC-130, για το υπόλοιπο, του επιχειρησιακού τους βίου του. Το 1950 η κατασκευή μιας κάννης κόστιζε περίπου 12.000 $ σήμερα το πόσο έχει δεκαπλασιαστεί κάνοντας ασύμφορη τη παραγγελία νέων.  Το σημερινό κόστος των απάρτιων που βρέθηκαν στις Ελληνικές αποθήκες υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 14 εκατ. $ Τα μόνα έξοδα των Αμερικανών ήταν 14.000 $ όσα και τα ναύλα του πλοίου που μετέφερε το υλικό στην αεροπορική βάση Eglin.

AC-130 40mm Cannon
(C)J.Hormann


Πηγή


Category: , ,

3 σχόλια

  1. Αν κάποιος ξέρει.Οι κανονιοφόροι μας δεν έχουν bofors των 40mm;

  2. Ανώνυμος says:

    Nαι , και τα αρματαγωγα , και λιγες πυραυλακατοι. Βεβαια εχουν το νεωτερο L70, ενω τα παλαιοτερα χερσαια bofors ηταν L60. Δεν ξερω βεβαια αν τα ανταλλακτικα ειναι εναλλαξιμα, δεν θα μου εκανε καθολου εντυπωση παντως εαν στρατος και ναυτικο δεν γνωριζουν τι κοινα ανταλακτικα εχουν αποθηκευμενα. Ισως φυλαγονται και αλλα ... military vintage ανταλλακτικα με δυνητικα μεγαλη αξια πωλησης σε τριτους!
    Λες το ναυτικο να δινει 120.000 $ για νεες καννες Bofors?
    Manolis

  3. Το παρακάτω ήθελαν να θίξω :
    ---
    δεν θα μου εκανε καθολου εντυπωση παντως εαν στρατος και ναυτικο δεν γνωριζουν τι κοινα ανταλακτικα εχουν αποθηκευμενα.
    ---
    Μόνο κέρδος θα απέφερε η ηλεκτρονική καταγραφή του υλικού των ε.δ. και αν τα υπο διαγραφή υλικά δεν πωλούνταν σαν μόνο σαν παλιοσίδερα...

    Ελπίζω οι κάννες να ήταν αχρείαστες.