''Σιδηρούς Θόλος''

aviationlive | 11/19/2012 07:29:00 μ.μ. | 0 σχόλια

 Ένα οπλικό σύστημα - "κλειδί" στην αντιπαράθεση Ισραήλ - Χαμάς είναι το "Iron Dome", πρόκειται για ένα σύστημα προσαρμοσμένο στα δεδομένα της περιοχής και σχεδιασμένο να αναχαιτίζει ρουκέτες μικρής εμβέλειας και πυρά πυροβολικού.Το Iron Dome "γεννήθηκε" το 2006, όταν με μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών (περίπου 4000) η Χεζμπολάχ προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σκότωσε δεκάδες Ισραηλινούς, ένα χρόνο αργότερα η Rafael ανέλαβε την ανάπτυξη του συστήματος.Η πρώτη πυροβολαρχίαμε Iron Dome έγινε επιχειρισιακή στις αρχές του 2011, και τον Απρίλιο του ίδιου έτους, αναχαιτίσε ρουκέτα που εκτοξεύτηκε κατά της Μπιρσίμπα. 

(C) IDF

 Στην παρούσα σύγκρουση, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν πως το ποσοστό επιτυχίας του Iron Dome αγγίζει το 90% Ιδιαίτερη δραστηριότητα έχει η πυροβολαρχία που προστατεύει το Τελ Αβίβ, η οποία εγκαταστάθηκε σχετικά πρόσφατα - και μάλιστα το «βάπτισμα πυρός» της ήταν έκπληξη, καθώς εθεωρείτο πως η πόλη ήταν εκτός εμβέλειας πυραυλικών επιθέσεων από τη Γάζα.

Απρίλιος 2012 : Ο "Άσος" Idan Yahya είχε 8 καταρρίψεις στο ενεργητικό του (C) IDF
 Επί της παρούσης σε επιχειρησιακή λειτουργία βρίσκονται πέντε πυροβολαρχίες, ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση άλλων οκτώ μέσα στο επόμενο έτος.Μία πυροβολαρχία αποτελείται από μία μονάδα ραντάρ και τρεις εκτοξευτές, με τον κάθε εκτοξευτή να διαθέτει 20 πυραύλους. Κάθε πυροβολαρχία επανδρώνεται από περίπου εκατό άτομα, και μπορεί να προστατεύσει μία αστική περιοχή έκτασης περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων.




 Ένα σύστημα Iron Dome αποτελείται από το ραντάρ, της Elta, το σύστημα ελέγχου πυρός, που έχει αναπτυχθεί από την mPrest Systems και τη μονάδα εκτόξευσης πυραύλων, από όπου εκτοξεύονται τα βλήματα Tamir (60.000 $/μονάδα), που κατασκευάζει η Rafael. Όταν ανιχνευθεί ένας πύραυλος, το ραντάρ παρακολουθεί την πορεία και την ταχύτητά του και μεταδίδει τα δεδομένα στο BMC, όπου προσδιορίζεται το σημείο πρόσκρουσης. Εάν θεωρηθεί ότι ο το βλήμα ή η ρουκέτα  συνιστά απειλή, τότε γίνεται εκτοξεύση πυραύλου.

Category: ,

0 σχόλια