Άρθρο : Πρέπει Να Επαναπροσδιορισθεί Η Πολιτική Της USAF Απέναντι Στα Α/φη 5ης Γενιάς

aviationlive | 11/18/2012 12:26:00 μ.μ. | 0 σχόλια

 Με άρθρο του στο περιοδικό Air & Space Power Journal ο πρώην δοκιμαστής-χειριστής F-22 και μετέπειτα διοικητής μοίρας α/φων Raptor  Σμήναρχος Christopher Niemi, κατακρίνει τις αποφάσεις της USAF όσoν αφορά τη δημιουργία αεροπορικού στόλου που θα αποτελείται αποκλειστικά από αεροσκάφη stealth.
 
 O Niemi τονίζει πως η "φιλοσοφία" σχεδίασης stealth, δεν απέδωσε στο θέατρο του Ιράκ και του Αφγανιστάν ενώ σε κάποια μελλοντική εκστρατεία με ομότιμο αντίπαλο δεν εγγυάται ότι θα δώσει το πλεονέκτημα, αντιθέτως με τα αεροσκάφη stealth θυσιάζεται η ακτίνα δράσης, το μεταφερόμενο οπλικό φορτίο, ο αριθμός εξόδων και η ικανότητα προσαρμογής στο θέατρο επιχειρήσεων.
(C) USAF
 Το υψηλό κόστος των Raptor και Lightning II θα συρρικνώσει το μέγεθος του στόλου επικίνδυνα με αποτέλεσμα τα F-15, F-16 και Α-10 να παραμείνουν περισσότερο καιρό σε υπηρεσία και να αντικατασταθούν από λιγότερα αεροσκάφη. Το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με την αγορά αεροσκαφών 4ης γενεάς, αλλά μια μια ενδεχόμενη προμήθεια θα συνιστούσε απειλή για τα προγράμματα 5ης.

 Στο ίδιο μήκος κύματος με τις απόψεις του Σμηνάρχου κινείται και το Aviation Week, περιοδικό με επιρροή το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν υπέρμαχο μιας αεροπορίας που θα έχει στη πρώτη γραμμή αποκλειστικά αεροσκάφη stealth. Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο άρθρο του περιοδικού με τίτλο "Το πεντάγωνο πρέπει να αναζητήσει λύσεις πέρα από το F-35" και προτείνει να συνεχιστεί η παραγωγή των F-18 για το ναυτικό, τα F-16 της αεροπορίας να εκσυγχρονιστούν ενώ για να συνεχιστεί η εξέλιξη των F-15 και F-16 να προωθηθούν στις διεθνείς αγορές ώστε να υπάρχουν περιθώρια επιλογών σε περίπτωση "πισωγυρίσματος".

Ολόκληρο το άρθρο του Σμήναρχου Christopher Niemi μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Πηγή

Category: , ,

0 σχόλια