Τουρκικό Scramble Για Την Αναχαίτιση Ρωσικού Αεροσκάφους

aviationlive | 10/23/2013 08:06:00 μ.μ. | 2 σχόλια

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία αντέδρασε με scramble δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην πτήση ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους Il-20 στο διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από τον Εύξεινο Πόντο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, δύο μαχητικά F-16 Block 50 απογειώθηκαν από την 5η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων (AJÜ) στη Μερζιφούντα μετά τον εντοπισμό αεροσκάφους συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών Ιl-20 της Ρωσικής Αεροπορίας που εκτελούσε πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο, μεταξύ 16:37 και 19.05, παράλληλα με τα παράλια της Τουρκίας από τα ανατολικά προς τα δυτικά. 


Όπως αναφέρεται, τα τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν «προκειμένου να παρεμποδίσουν πιθανή απόπειρα παραβίασής του τουρκικού εναέριου χώρου» ενώ επέστρεψαν στη βάση τους μόλις το ρωσικό αεροσκάφος απομακρύνθηκε από τα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη (και κατ΄επέκταση τον εθνικό ενάεριο χώρο) στα 12ν.μ. τόσο στον Εύξεινο Πόντο όσο και στη Μεσόγειο.

Πηγή

H Zaman γράφει πως το αεροσκάφος πραγματοποίησε παραβίαση του Τουρκικού εεχ ΝΑ της επαρχίας Artvin και έπειτα εξήλθε ακολουθώντας το δρομολόγιο που περιγράφεται παραπάνω. Το IL-20 προφανώς "ξύπνησε" την Τουρκική αεράμυνα (είτε με παραβίαση είτε με την πτήση πλησίον του Τουρκικού εεχ) και πετώντας κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας, την χαρτογράφησε...



Το Il-20 πραγματοποίησε δεύτερη πτήση, πετώντας παράλληλα με την ακτογραμμή της Τουρκίας.


Category: , ,

2 σχόλια

  1. Ανώνυμος says:

    Η 5η βάση είναι το Μerzifon(ποντιακή Μερζιφούντα),
    Η Μερσίνη είναι στη νότια Τουρκία.
    Το αεροσκάφος που είναι στο link της Ζaman δεν
    ανοίκει σ'αυτή τη βάση(αν και ίδιου τύπου). Είναι της
    9ης βάσης Παλαιοκάστρου(όταν βγήκε η φωτό).

  2. Ευχαριστώ για τη διόρθωση.