Σταδιακή Απόσυρση Για Corsair Και RF-4E

aviationlive | 9/19/2012 09:07:00 μ.μ. | 0 σχόλια

Τη σταδιακή απόσυρση των μαχητικών A-7E/TA-7C Corsair II αποφάσισε το ΓΕΑ Ήδη σε πρώτη φάση, αποφασίστηκε η απόσυρση ενός διθέσιου εκπαιδευτικού αεροσκάφους TA-7C Corsair II και ενός μαχητικού τακτικής αναγνώρισης RF-4E Phantom II

Oι λόγοι που ελήφθησαν υπόψη για την  σκοπιμότητα σταδιακής απόσυρσης των αεροσκαφών A/TA-7E/C είναι η παλαιότητα τους, η μειωμένη τους επιχειρησιακή ικανότητα και επιβιωσιμότητα στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον και οι υψηλές απαιτήσεις συντήρησης.

patch @airforce.gr


Για πολλά χρόνια το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στο προσκήνιο, η απόσυρση και η αναπλήρωση των αεροσκαφών A/TA-7E/C έχει προβλεφθεί στην ισχύουσα «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2005-2020». Έχει, επίσης συμπεριληφθεί στις προτάσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην υπό αναθεώρηση «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων 2012-2025 της Π.Α.».

Το ΓΕΑ, «κατέληξε στην απόφαση για την αναπλήρωση του συγκεκριμένου αριθμού και τύπου αεροσκαφών, αφού επανεξέτασε τον ρόλο και την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του συνόλου των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ, καθώς και την ένταξη των νέων οπλικών συστημάτων και όπλων, «έτσι ώστε να διασφαλίζεται με αυστηρά επιχειρησιακά κριτήρια η μαχητική ικανότητα της ΠΑ και η ασφάλεια της χώρας». Στο συγκεκριμένο αιτιολογικό η «μαγική» λέξη είναι η «αναπλήρωση». 

Εναλλακτικές πηγές για τη με χαμηλό κόστος προμήθεια μαχητικών, τα οποία όμως να βρίσκονται σε υπηρεσία με την Π.Α. ώστε να αποφευχθούν τα κόστη της εισαγωγής ενός νέου τύπου, είναι μεν περιορισμένες αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν. Η υλοποίηση όμως μίας τέτοιας «ενδιάμεσης» λύσης εξαρτάται πρωτίστως από οικονομικούς αλλά και πολιτικούς παράγοντες. 

H απόφαση της απόσυρσης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή συνδέεται με τις πιέσεις για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθούν οι μειώσεις (ή τουλάχιστον οι σημαντικές) στο ειδικό μισθολόγιο του στρατιωτικού προσωπικού. 

patch@airforce.gr


Η οροφή του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, που σύμφωνα με την ισχύουσα «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2005-2020» ανέρχεται σε 301 μαχητικά θα επηρεαστεί σημαντικά καθώς θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 41 αεροσκάφη (26 A-7E και 15 TA-7C, απο τα 62 που είχαν παραληφθεί από τα αποθέματα των ΗΠΑ το 1993, που επιχειρούν με την 336 Μοίρα Βομβαρδισμού «Όλυμπος» της 116ης Πτέρυγας Μάχης στον Άραξο).


Category: , , ,

0 σχόλια