(C)Brendon Attard

Στο έδαφος δοκιμάζονται τα Λιβυκά F-1 πριν το ταξίδι της επιστροφήςστις 17 Φεβρουαρίου.Πηγή

Δείτε επίσης :


Η Μάλτα Επιστρέφει τα Λιβυκά Mirage F-1

Στη Μάλτα οι Λίβυοι για να παραλάβουν τα Mirage F-1


 Στη δημιουργία διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών στη Πορτογαλία προσανατολίζεται η Ν.Κορέα.Σύμφωνα με πηγή από το υπουργείο άμυνας της Ν.Κορέας οι δύο χώρες βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και εξετάζονται οι λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης.Πρώιμες μελέτες κάνουν λόγο για επένδυση 267 εκατ. $ σε βάθος χρόνου 30 ετών.Από το 2009 η Σεούλ είχε εξετάσει πιθανές τοποθεσίες στις Φιλιππίνες και τις ΗΠΑ πριν καταλήξει στη Πορτογαλία,απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση του εκπαιδευτικού T-50.



Πηγή
            Ρώσος μηχανικός που δούλευε στο κοσμοδρόμιο Plesetsk καταδικάστηκε με 13 χρόνια φυλάκισης καθώς κρίθηκε ένοχος για την πώληση πυραυλικής τεχνολογίας στις ΗΠΑ μέσο της CIA.Ο Vladimir Nesterets παραδέχθηκε ότι δέχθηκε χρήματα για να παραχωρήσει πληροφορίες για τα τελευταίας τεχνολογίας πυραυλικά συστήματα. Η FSB δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για το μέγεθος της  διαρροής και τα χρήματα που έλαβε ο Nesterets παρ'ολα αυτά η Komsomolskaya Pravda daily αναφέρει πως ο μηχανικός είχε δουλέψει στο Topol-M και είχε λάβει το ποσό των 1000 $ από την CIA.
.
@wiki



Πηγή
Μπορείτε να το διαβάσετε από εδώ.
        10 Su-34 θα παραλάβει η Ρωσική πολεμική αεροπορία το 2012 μέρος σύμβασης που αφορούσε 32 αεροσκάφη.Έχουν ήδη παραληφθεί 12 βομβαρδιστικά.
 Τα Fullback που κατασκευάζονται στο Novosibirsk αντικαθιστούν σταδιακά τα γηρασμένα Su-24.

Πηγή






Δείτε επίσης 

Νέα παραλλαγή για τα Su-34

Με τα Su-34 στην άσκση Union Shield 2011

(C)Adla

(C)USAF
 Πάνω από 1000 άτομα θα συμμετάσχουν στην τριεθνική άσκηση Cope North από την Αυστραλία την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.Η άσκηση ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει 13 ημέρες (11-24 /2).Την πρώτη εβδομάδα θα εκτελεστούν σενάρια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας,αντιμετώπισηςφυσικών καταστροφών ενώ θα γίνει εκπαίδευση σε σενάρια dissimilar και αποστολές κρούσης.Τη δεύτερη εβδομάδα εκτελεστούν σενάρια με μεγάλα "πακέτα" αεροσκαφών ενώ παράλληλα η JASDF και η USAF θα πραγματοποιήσουν αποστολές αέρος επιφανείας χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά. 

 H USAF θα λάβει μέρος στην άσκηση με μονάδες που σταθμεύουν στην Ιαπωνία και τον Ειρηνικό και θα παρατάξει F-16,C-130,F-15C,KC-135,E-3 και RQ-4 Global Hawk.Η RAAF θα συμμετάσχει με F-18F Super Hornet,C-130 Hercules και E-7A Wedgetail,η JASFD με F-2,F-15J και Ε-2 Hawkeye.Τον ρόλο των ''κόκκινων'' θα αναλάβουν να εξομοιώσουν οι Aggressor της 18ης Sqn και τα Β-52 της 23 Sqn.


Πηγή
(C)TAI
Τρία F-16 παρέδωσε η ΤΑΙ στην αεροπορία του Πακιστάν σε τελετή όπου παραβρέθηκαν ανώτατοι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες.Οι παρευρισκόμενοι τόνισαν τη στενή συνεργασία στο τομέα της άμυνας που έχουν αναπτύξει Τουρκία και Πακιστάν.
Τα F-16 ''πέρασαν'' το δοκιμασμένο πρόγραμμα MLU  που περιελάμβανε δομική αναβάθμιση και εγκατάσταση νέων avionics.

Πηγή
 To NATO αποφάσισε να συνεχίσει επ'αόριστον την επιχείριση εναέριας αστυνόμευσης πάνω από τη Βαλτική.Οι τρεις χώρες που αφορά άμεσα το πρόγραμμα Εσθονία Λιθουανία και Λετονία  εντάχθηκαν στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ το 2004 και επειδή καμία από αυτές δεν είχε μαχητικά αεροσκάφη την προστασία του εναέριου χώρου τους ανέλαβαν χάρες μέλη το ΝΑΤΟ.To 2010 είχε αποφασισθεί να ως το 2014 με τις Εσθονία Λιθουανία και Λετονία να ζητούν της συνδρομή του ΝΑΤΟ ώς το 2018.

@mnja
 Συνήθως 4 μαχητικά με προσωπικό εδάφους 50-100 ατόμων μετασταθμεύουν σε αεροπορική βάση της Λιθουανίας για τέσσερις μήνες.Μέχρι σήμερα οι χώρες που έχουν συμμετάσχει είναι το Βέλγιο, η Βρετανία,η Δανία,η Γερμανία,η Ολλανδία,η Νορβηγία,η Τουρκία,η Πολωνία,η Πορτογαλία,η Ρουμανία,η ΗΠΑ,η Γαλλία,η Τσεχία και η Ισπανία.Σήμερα στη περιοχή βρίσκονται οι Γερμανοί με τα Phantom της 71ης πτέρυγας Richthofen

Πηγή
 Αναξιόπιστα χαρακτήρισε ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία έχει προσυμφωνηθεί από την κυβέρνηση η αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών, προς όφελος γερμανικών και γαλλικών εταιρειών, μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

  Ερώτηση για το θέμα είχαν απευθύνει στο υπουργείο Αμυνας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

 
 Ανάλογη ερώτηση έχουν απευθύνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός οι οποίοι επικαλούνταν δημοσίευμα της Die Zeit για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού με την εκταμίευση της δόσης των 80 δισ. τον Μάρτιο.

Πήγη 
@JASFD
 Scramble δόθηκε στην Ιαπωνική αεροπορία για να αναχαιτίσει πέντε αεροσκάφη ,δύο βομβαρδιστικά Tu-95,δύο αναγνωριστικά Su-24 και ένα ΑΣΕΠΕ Α-50. Τα Ρώσικα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό και τη θάλασσα της Ιαπωνίας συνοδεία Ιαπωνικών F-2 και F-15J.

 Πηγή







Μετάστάθμευση Ολλανδικών F-16 στο Αφγανιστάν συνοδευόμενα από KDC-10 με ενδιάμεσους σταθμούς Κρήτη,Ντουμπάι.
 
(C)Sergeant Ross Tilly RAF, Crown Copyright/MOD 2011

 Ακόμη ένα C-17 θα αγοράσει η RAF ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό τους στα οκτώ.Τα Βρετανικά Globemaster έχουν στήσει αερογέφυρα μεταξύ Αγγλίας και Αφγανιστάν για τη μεταφορά προσωπικού και υλικών.Πάντα βρίσκεται σε 24ώρη ετοιμότητα ένα μεταγωγικό για τη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπου ζητηθεί ή για την επείγουσα μεταφορά τραυματία από το Αφγανιστάν.Το 8ο C-17 θα παραδοθεί στους Βρετανούς το καλοκαίρι του 2012 και θα κοστίσει 200 εκατ. λίρες Αγγλίας.
 

Πηγή



@338videoScreenshot




Δείτε επίσης :

Νυχτερινές πτήσεις με τα Phantom

(C)British Ministry of Defence



 Το κλιμάκιο των Ef είχε ειδοποιηθεί στις 17 Μαρτίου για πιθανή εμπλοκή του στις επιχειρήσεις στη Λιβύη και τρείς μέρες αργότερα είχαν μετασταθμεύσει στην Ιταλία,18 ώρες μετά την άφιξη τους δύο αεροσκάφη πέταξαν στη πρώτη τους αποστολή.Ως την απομάκρυνση τους από το θέατρο των επιχειρήσεων τα Eurofighter πετούσαν κατά μέσο όρο 4 αποστολές την ημέρα.και επέδειξαν υψηλή διαθεσιμότητα υποστηριζόμενα μόλις από 31 άτομα.Αποστολή προσβολής στόχων εδάφους εκτέλεσαν στις 31 Μαρτίου ενώ μια εβδομάδα αργότερα πέταξαν σε multirole αποστολή.

 Οι Βρετανοί ιπτάμενοι είχαν να πετάξουν σε αποστολή κρούσης πάνω από ένα χρόνο,έτσι έβαλαν 2 εκπαιδευτικές πτήσεις στον εξομοιωτή για να ''φρεσκάρουν'' τις διαδικασίες άφεσης όπλων αέρος-εδάφους.Η δεύτερη ''φουρνιά'' πιλότων είχε μηδενική εμπειρία σε αποστολές κρούσης,έτσι με εκπαίδευση μόλις μιας εβδομάδας στη Μεγάλη Βρετανία χαρακτηρίστηκαν combat ready και πήραν μέρος στις επιχειρήσεις χτυπώντας επίγειους στόχους στη Λιβύη.

 Η συνήθης διαμόρφωση των Typhoon ήταν 4xπυραύλοι αέρος-αέρος,4x1000 LGB,1 ατρακτίδιο στόχευσης και δύο υποπτερυγικές δεξαμενές καυσίμου,τα μαχητικά σκαρφάλωναν στα 40.000 πόδια και με ταχύτητα 500 κόμβων και εκμεταλλευόταν την -σχετικά- λίγη κατανάλωση καυσίμου.



Πηγή


 Δείτε επίσης  :

To Eurofighter στις επιχειρήσεις στη Λιβύη

48 ώρες στη βάση της Σούδας

e-Λεύκωμα για την επιχείρηση Harmattan

Η Ιταλική συμμετοχή στην Unified Protector σε αριθμούς 

Η 380 Μοίρα 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ στην επιχείρηση Unified Protector

Η Ευρώπαική συμμετοχή στην Unified Protector









 Η Σουηδική SAAB θα μειώσει και άλλο τη τιμή του Gripen για να κλειδώσει τη νίκη της στο διαγωνισμό της Ελβετίας για το νέο μαχητικό αεροσκάφος.Η νέα τιμή αναμένεται μεταξύ 2.5 και 2.8 δισ. Ελβετικών Φράγκων από 3.1-3.4 δίς που ήταν η αρχική και έρχεται σαν απάντηση στην ανανεωμένη Γαλλική προσφορά για 18 Rafale στα 2.7 δίς.

 Στις 30.11.2011 οι Ελβετοί επέλεξαν το Gripen λόγο τιμής αν και απέσπασε την τελευταία θέση στην αξιολόγηση.Ένα μήνα αργότερα εστάλη σε μέλη του Ελβετικού κοινοβουλίου ανώνυμη καταγγελία για διαφθορά που οδήγησε στην επιλογή του Gripen .Η απόφαση των Ελβετών μπορεί να αλλάξει όπως ακριβώς έγινε τη δεκαετία του 70 όπου εξαιτίας σκάνδαλου δεν παραγγέλθηκαν επιπλέον Mirage III αλλά επελέγει το F-5.






Πηγή
 Στη μεγαλύτερη αποβατική άσκηση της τελευταίας δεκαετίας πήρε μέρος το P-8 Poseidon.To αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας -που συμμετείχε πρώτη φορά σε άσκηση- πέταξε σε 20 αποστολές υποστηρίζοντας το USS Enterprise και σε άλλες 14 επιχειρώντας με τις δυνάμεις πεζοναυτών.

(C)MC3 Daniel J. Meshel / Navy





Πηγή
 Ένας χρόνος χρειάστηκε για να επιδιορθωθεί και να ξαναπετάξει το F-15Ε της φωτογραφίας.Το μαχητικό συμμετείχε σε άσκηση όταν ρούφηξε πουλί προκαλώντας έτσι φωτιά στον αριστερό κινητήρα.Ήταν τέτοιας έκτασης οι ζημιές που προκάλεσε η φωτιά που το πίσω μέρος της ατράκτου έπρεπε να αλλαχθεί.Τμήμα της ατράκτου υπήρχε αποθηκευμένο στη βάση αλλά ήταν για κινητήρες PW ''229'' και όχι ''220'' που φορούσε το F-15E έτσι οι τεχνικοί δούλεψαν κάνοντας τις απαραίτητες μετροπές.









(C)USAF


(C)USAF

(C)USAF
Πηγή


(C)aerosports.gr







         Σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιοματούχων επίκειται ο εκσυγχρονισμός 10 Tu-160 ως το 2020.Στα αεροσκάφη θα πιστοποιηθούν νέα όπλα και θα γίνει αναβάθμιση των avionic.Ήδη στις τάξεις της Ρώσικής π.α. υπηρετούν 16 βομβαρδιστικά του ίδιου τύπου και βάση σχεδιασμού προβλέπεται ο αριθμός τους να διπλασιαστεί.Τα εκσυγχρονισμένα βομβαρδιστικά θα παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι την έλευση του PAK DAΗ αναβάθμιση της ικανότητας των Tu-160 εντάσσεται στα πλαίσια του μαζικού εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού της Ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.



Πηγή
 Η αεροπορία του Πακιστάν παρέλαβε από τις ΗΠΑ τα πρώτα δύο αναβαθμισμένα - στο επίπεδο MLU - F-16 Block 15.Τα δύο Block 15 είχαν σταλεί στις ΗΠΑ για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης.Ο εκσυγχρονισμός των υπόλοιπων θα πραγματοποιηθεί από την TAI. 


Επίσης παραδόθηκαν και τα δύο τελευταία διθέσια Block 52, μέρος της συμφωνίας Peace Drive ολοκληρώνοντας έτσι τις παραδόσεις των 18 μαχητικών που είχαν παραγγελθεί το 2006.


Πηγή 
 Στις ΗΠΑ βρίσκονται οι πρώτοι Ιρακινοί ιπτάμενοι για να εκπαιδευτούν στο F-16.Την εκπαίδευση έχει αναλάβει η 162nd Fighter Wing.Το Ιράκ είχε υπογράψει σύμβαση ύψους 3 δίς. $ με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 18 μαχητικώνΤα Ιρακινά Block 52 έχουν υποβαθμισμένα όπλα και συστήματα παρ'ολα αυτά μπορούν να ανταπεξέλθουν απέναντι στις απειλές της Συριακής και Ιρανικής αεροπορίας.



Πηγή


Δείτε επίσης  :

Χτίζοντας τη νέα Ιρακινή πολεμική αεροπορία


O δοκιμαστής πιλότος Sergei Bogdan επιδυκνύει τις πτητικές ικανότητες του Su-35 στο airshow MAKS 2011


@wiki
 F-7PG συνετρίβη στην πόλη Pasheen για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.Ο πιλότος αν και έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος τραυματίσθηκε θανάσιμα.Πρίν δύο εβδομάδες διθέσιο μαχητικό του ίδιου τύπου είχε καταπέσει στο Πακιστάν.

Πηγή 


(C)Hesja
      Η δουλειά του Sławek Krajniewski,Πολωνού που συγκαταλέγεται στους καλύτερους Ευρωπαίους αεροπορικούς φωτογράφους.
 Σύμφωνα με δημοσίευμα της famagusta gazette o υπουργός άμυνας του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στην επικείμενη επίσκεψη του στη Κύπρο θα συζητήσει με τους Κύπριους ομολόγους του,τις προοπτικές χρήσης της βάσης Α.Παπανδρέου στη Πάφο.Φήμες και διαρροές στο τύπο προϊδεάζουν για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ισραηλινοί εδώ και μήνες για το ''αβύθιστο αεροπλανοφόρο''.Όπως αναφέρει δημοσίευμα της JP   
το Ισραήλ ενδιαφέρετε για μια βάση στη Κύπρο ώστε να ''ελέγχει'' αποτελεσματικότερα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη περιοχή.Προς το παρόν άγνωστο παραμένει αν οι Ισραηλινοί επιζητούν μόνιμη παρουσία στο νησί στέλνοντας μόνιμο κλιμάκιο ή αν θα ζητήσουν τη δημιουργία υποδομών για την επανεξυπηρέτηση των αεροσκαφών τους όταν αυτά επιχειρούν στη περιοχή.





(C)IAF

Πηγή
 Την πρώτη επιχειρησιακή του πτήση πραγματοποίησε ένα DC-10 της βασιλικής αεροπορίας της Ολλανδίας.Το μεταγωγικό,σε πέντε μέρες επισκέφθηκε τη Νότιο Αφρική τη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διανύοντας συνολικά 30.000 χιλιόμετρα
© Dutch defence ministry
 Το DC-10 ''χρεώθηκε'' στην RnLAF το 2004 και αναβαθμίστηκε με νέο ψηφιακό πιλοτήριο ενώ σημαντικές αλλαγές έγιναν στο εσωτερικό του ώστε να αναλαμβάνει αποστολές μεταφοράς προσωπικού αλλά και cargo.Παρόλα αυτά, εξαιτίας των καθυστερήσεων και των περικοπών στο προϋπολογισμό του προγράμματος μετατροπής του,θα πετά κυρίως για αποστολές μεταφοράς φορτίων.Η πορεία του με την RNLAF προβλέπεται να είναι σύντομη αφού το 2014 αναμένεται να πωληθεί.




Πηγή
Απόλυτα επιτυχής ήταν η συμμετοχή της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ στην Επιχείρηση “Unified Protector” του ΝΑΤΟ για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, στην πρώτη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας σε πολεμική επιχείρηση μετά το 1974. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία, το ελληνικό αεροσκάφος EMB-145H Erieye με δύο επταμελή πληρώματα και 18 τεχνικούς εδάφους, οι οποίοι αργότερα μειώθηκαν σε 11, εκτέλεσε 170 αποστολές διάρκειας 4-6 ωρών σε εικοσιτετράωρη βάση, ημέρα και νύχτα.



 Επιχειρώντας από την αεροπορική βάση της Σούδας/115 ΠΜ και μάλιστα τις πρώτες ημέρες εντός βεληνεκούς των εχθρικών αντιαεροπορικών συστημάτων, το ελληνικό ΑΣΕΠΕ ανέλαβε τον έλεγχο εκατοντάδων συμμαχικών αεροσκαφών, περιλαμβανόμενων τουρκικών μαχητικών F-16 και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου KC-135R. Τα πληρώματα και το προσωπικό εδάφους αποκόμισαν χρήσιμες εμπειρίες από την 7μηνης διάρκειας συμμετοχή στις Νατοϊκές επιχειρήσεις και δηλώνουν πλήρως ετοιμοπόλεμοι.


 


Απόσπασμα από την εκπομπή ειδικές αποστολές.
@
(C)HAF
         Την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Αντώνιου Τσαντηράκη, πραγματοποιήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροδρόμιο Ελευσίνας, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων της Μονάδας, για τους εξήντα τρεις (63) πεσόντες του αεροπορικού δυστυχήματος αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, στο όρος Όθρυς της Θεσσαλίας το 1991.

Πηγή 
  8 Φεβρουαρίου,τα πρώτα 3 μαχητικά F-16 θα παραδώσει η ΤΑΙ στην αεροπορία του Πακιστάν μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης.Τα F-16 ''πέρασαν'' το δοκιμασμένο πρόγραμμα MLU  που περιελάμβανε δομική αναβάθμιση και εγκατάσταση νέων avionics.

@
 Στις 10 Δεκεμβρίου 2010 είχε υπογραφεί η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό και δύο μήνες αργότερα έφτασε στη Τουρκία,στις εγκαταστάσεις της TAI το πρώτο F-16 από το Πακιστάν.Συγκεκριμένα οι Τούρκοι είχαν υπογράψει συμβόλαιο ύψους 75 εκατ. $ για την εγκατάσταση ΚΙΤ αναβάθμισης σε 42 F-16A/B Block 15,με τα πρώτα 3 να αναβαθμίζονται στην Άγκυρα στις εγκαταστάσεις της TAI και τα υπόλοιπα 39 στο Ισλαμαμπάντ στο συγκρότημα ΚΑΜΡΑ.

Πηγή 



Διμοιρία Επιδείξεων της ΣΤΥΑ
@
 To 1992 γεννήθηκε η Eurocopter από την συγχώνευση των τμημάτων της Γερμανικής Messerschmitt-Bolkow-Blohm (MBB) και της Γαλλικής Aerospatiale,αρχικά η εταιρία  αριθμούσε 12,000 άτομα προσωπικό και 11 θυγατρικές εταιρίες


 20 χρόνια μετά η εταιρία έχει δυναμικό 20,000 υπάλληλων,30 θυγατρικές εταιρίες σε 21 χώρες,ενώ το 33%  του παγκόσμιου πολιτικού στόλου ελικοπτέρων είναι Eurocopter,πάνω από 11.300 ελικόπτερα βρίσκονται σε υπηρεσία με 149 χώρες,ενώ με το παγκόσμιο δίκτυο της υποστηρίζει πάνω από 2900 πελάτες


© Коллаж: «Голос России»
      
        Αποστολή Ρώσων κοσμοναυτών στο Φεγγάρι μπορεί να πραγματοποιηθεί το 2020, όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ποπόβκιν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Διαστημικής Υπηρεσίας.

        Νωρίτερα η Διαστημική Υπηρεσία ανάγγειλε ανοιχτό διαγωνισμό για κοσμοναύτες, και ο οποιοσδήποτε πολίτης της Ρωσίας μπορεί να λάβει μέρος σε αυτόν.Επίσης η Ρωσία συζητά τα σχέδια κατασκευής βάσεων στην Σελήνη και την εκμετάλλευση των πόρων του γήινου δορυφόρου με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συνεργάτες τους.

Πηγή