Βίντεο από τον Θαλάσσιο Γρύπα 12-1















(C) Δημήτρης Σαμπάνης



Πηγή  1 , 2 , 3

(C)HAF
(C)HAF
Την Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012, διεξήχθη, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, η άσκηση "Θαλάσσιος Γρύπας 1/12", κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν με απόλυτη επιτυχία βολές κατευθυνομένων βλημάτων, σε σενάρια υψηλής δυσκολίας.

(C)HAF
Στο πλαίσιο της άσκησης, αεροσκάφος Mirage 2000 της 114 Πτέρυγας Μάχης/332 Μοίρας πραγματοποίησε βολή βλήματος αέρος - επιφανείας ΑΜ-39 Exocet Block II εναντίον πλωτού στόχου με απόλυτη επιτυχία.

(C)HAF
(C)HAF
Την άσκηση παρακολούθησαν από την Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Φραγκούλης Φράγκος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης.

 Πηγή
(C)forsvaret
Ξεκίνησε το ΝΤΜ 2012 που διεξαγεται στη Νορβηγία παράλληλα με τους εορτασμούς των 100 χρόνων της RNoAF.

Ένα από τα τρία F-16Block 50 της 192.Filo που έστειλε η THK,παρόμοιο διάκοσμο έφερε και στο ΝΤΜ 2007  @N.T.Association

@turkmilitary.com

Τις πρώτες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ,τις συμμετοχές και το πρόγραμμα της διοργάνωσης μπορείτε να δείτε εδώ.
 Μονοθέσιο αεροσκάφος Mirage-2000EGM της 332 ΜΠΚ, πραγματοποίησε για πρώτη φορά βολή κατά στόχου επιφανείας στα πλαίσια της άσκησης "Θαλάσσιος Γρύπας 1/12". Το σκάφος που δέχθηκε τη βολή ήταν η παροπλισμένη κανονιοφόρος ΔΟΞΑ.Η εκτόξευση του Exocet έγινε στις 12:08 και τα αποτελέσματα κρίνονται ώς άκρως επιτυχή.Ακολούθησαν βολές από δύο AH-64D τα οποία έβαλλαν δύο πυραύλους Hellfire κατά ναυτικού στόχου επιφανείας.

(C)Geetha
(C)Geetha
(C)Geetha
Είναι η δεύτερη βολή που εκτελείται από τα νέας παραλαβής Apache σε θαλάσσιο περιβάλλον. Η πρώτη είχε γίνει πριν από λίγους μήνες κατά βράχων. Αυτήν τη φορά ήταν κατά στόχου επιφανείας, δείχνοντας έμπρακτα ότι μπορούν να επιφέρουν καίριο πλήγμα σε ναυτικές και αποβατικές δυνάμεις.

Defence - Point



   Σε αποστολή κλιμακίου της αεροπορίας για να εξετάσουν τη κατάσταση των Πορτογαλικών και Ολλανδικών F-16 θα προχωρήσει η Ρουμανία σύμφωνα με τον υπουργός άμυνας της χώρας Corneliu Dobritoiu.Η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα αγοράς νέου μαχητικού αεροσκάφους οπότε η αγορά μεταχειρισμένων F-16 και ο μετέπειτα εκσυγχρονισμός τους δείχνει ως η πλέον βιώσιμη λύση.


Πηγή




   Μεγάλη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο: Κοινή άσκηση θα πραγματοποιήσει η THK με την ΠΑ των Αραβικών Εμιράτων (4-8 Ιουνίου), σε περιοχές στα όρια του εναέριου χώρου ανατολικά της Ρόδου αλλά και νοτίως του Καστελόριζου.



 Η Iσραηλινή ΠΑ θα πραγματοποιήσει άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού νοτίως του Λασιθίου και νοτίως του Καστελόριζου (4-7 Ιουνίου), ενώ η τουρκική αεροπορία με παράνομη αναγγελία από το ψευδοκράτος δέσμευσε περιοχές ανοιχτά της Αμμοχώστου (12-13 Ιουνίου) για άσκηση έρευνας και διάσωσης. Πάντως, η τουρκική άσκηση με τη συμμετοχή των HAE προκαλεί προβληματισμό, αφού η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί την Eλληνική δικαιοδοσία στο FIR Αθηνών, αλλά και το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και θέλει να βάλει στο παιχνίδι και τρίτες χώρες.
Η τελευταία έκδοση των μαχητικών Super Hornet πρόκειται να αναβαθμιστεί και πάλι, με πακέτο που αναπτύσσεται από την Boeing.Η αναβάθμιση θα γίνει στο σύστημα σκόπευσης, το οποίο θα εξοπλίσει τόσο τα F/A-18E/F Super Hornet, όσο και τα EA-18G Growler.



Όπως δηλώνουν στελέχη της εταιρείας, το νέο σύστημα επιτρέπει την εξαγωγή συντεταγμένων με ακρίβεια αντίστοιχη του GPS, αυτόνομα και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Στο πακέτο περιλαμβάνεται και σύστημα IRST επί φορέα – ατρακτιδίου στην κοιλιακή θέση ανάρτησης δεξαμενων, και αποτελεί εξέλιξη του AN/AAS-42 του F-14D Tomcat.

Πηγή 
   Την Τρίτη, 29 Μαΐου 2012, ένα ζεύγος αεροσκαφών CL-215 της 112 ΠΜ/355ΜΤΜ και ένα ζεύγος αεροσκαφών PZL της 359 ΜΑΕΔΥ, συμμετείχαν στην άσκηση ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος με την ονομασία "ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2012", για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, στην περιοχή Μονής Γοργοεπήκοου, στο Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας.

 Πηγή

(C)haf

(C)haf
 Σε παλαιότερo περιστατικό εμπλοκής Ισραηλινών και Τουρκικών αεροσκαφών στις αρχές του έτους, αναφέρεται ο Τουρκικός τύπος, μετά από την ανάρτηση διαβαθμισμένου (;) υλικού στο dailymotion.

 Σύμφωνα με πλήθος Τουρκικών εφημερίδων (Star,Zaman,Hurriet,Bugun Gundem,SkyTurk,) τον περασμένο Ιανουάριο Ισραηλινά F-15 πέταξαν για πάνω από μία ώρα στην περιοχή Hatay στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας.Τα ίχνη έπιασε το ραντάρ της 2 Hava Kuvveti Komutanlığı
και ακολούθως δόθηκε scramble στην αεροπορική βάση του Diyarbakir.

 Στη περιοχή έσπευσαν F-16 της 182 filo,κατά τη διάρκεια της αερομαχίας, που όπως γράφει ο Τουρκικός τύπος έλαβε χώρα τα μεσάνυχτα της 19ης Ιανουαρίου, τα αεροσκάφη κλείδωσαν τους στόχους και ενώ ανέμεναν οδηγίες ,στον ασύρματο ακούστηκε ο Σμήναρχος Αχμέτ Καζντάλ να επαναλαμβάνει τρεις φορές Ateş tutuk αντίστοιχο του weapons hold.


Απόσπασμα από το ηχητικό ντοκουμέντο (;) που ανέβηκε στο Dailymotion

 Στο υλικό που διέρρευσε,ο Σμήναρχος Καζντάλ στοχοποιείται σαν ''προδότης'' και γίνεται αναφορά για την περίεργη εμπλοκή του σε ένα ακόμη συμβάν.Τον περασμένο Ιανουάριο,όταν είχε εμφανισθεί Ισραηλινό Heron να ίπταται πάνω από την 14η ταξιαρχία στην επαρχία Hatay μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πτέραρχο Αγκάρ ζήτησε να απενεργοποιηθεί το ραντάρ της πυροβολαρχίας.

Ο Σχος Ahmet Kazdal

Ο Πτέραρχος Ağar







 Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε στις 17 Μαΐου 2012 πως ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Δ. Γεωργιόπουλος αποδέχθηκε την εισήγηση της Υπηρεσίας και ενέκρινε την παροχή πίστωσης συνολικού ύψους $17,3 εκατ. στο πλαίσιο της υλοποίησης τμήματος της Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 02/07 με την εταιρεία Raytheon Missile Systems, από την προμήθεια βλημάτων AMRAAM και βομβών Enhanced Paveway II, καθώς και από την προμήθεια JSOW. 

@
 Επιβεβαιώνεται έτσι πως η ΠΑ απέκτησε βόμβες GBU-50 Enhanced Paveway II. Υπενθυμίζεται πως στις 26 Σεπτεμβρίου 2008 η DSCA ειδοποίησε το Κογκρέσο για δυνητικό πρόγραμμα FMS της Ελλάδας με αντικείμενο 50 σύνολα Enhanced Paveway II για βόμβες Μk84 κατηγορίας βάρους 2.000lb (907kg). Η ειδοποίηση περιλάμβανε επίσης συνέχιση της υποστήριξης των F-16, φθάνοντας σε συνολικό δυνητικό κόστος $133 εκατ. Τα σύνολα Enhanced Paveway II προσθέτουν ικανότητα κατεύθυνσης GPS παντός καιρού στις κοινές Βόμβες Καθοδήγησης Λέιζερ (LGB) Paveway II.





   Με προσλήψεις ''εποχικού'' προσωπικού θα αντιμετωπίσει η Lockheed Martin τις καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του F-35 και στις παραδόσεις των F-16 εξαιτίας της συνεχιζόμενη απεργίας των υπαλλήλων της στο βιομηχανικό συγκρότημα του Fort Worth.

   Περίπου 10 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω αναδόχου,σ' αυτούς θα προστεθούν ακόμη 50 την προσεχή Πέμπτη και θα ακολουθήσουν και άλλοι σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρίας.


   Το σωματείο των εργαζομένων της αεροδιαστημικής βιομηχανίας - εκπροσωπεί 3,300 υπαλλήλους από τους 14,250 υπαλλήλους της εταιρίας στο Fort Worth - απέχει από την εργασία του ένα μήνα (23 Απριλίου).

@



Πηγή
(C)Bart Roselle
(C)Bruno Ghils

(C)Bruno Ghils

(C)Bruno Ghils

(C)Bruno Ghils

(C)Bruno Ghils

(C)Bruno Ghils

(C)Bart Roselle

(C)Bart Roselle
Πηγή
(C)demoteam Zeus

(@)HAF

(@)HAF

(@)HAF

   
    Την Κυριακή, 27 Μαΐου 2012,στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 71η Επέτειο από την Μάχη της Κρήτης,πραγματοποιήθηκε αεροπορική επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 της Ομάδας "Ζευς", της Πολεμικής Αεροπορίας, στο αεροδρόμιο του Μάλεμε.Την επίδειξη πραγματοποίησε ο  Σμηναγός (Ι) Γιώργος Ανδρουλάκης, της 343 Μ σηματοδοτώντας έτσι τη πρώτη δημόσια εμφάνιση του.


@demoteam

@demoteam




Πηγή haf.gr