Στη ναφθαλίνη μετά από 3 χρόνια υπηρεσίας (C) 179 AW
Σύντομος αποδείχθηκε ο υπηρεσιακός βίος των C-27J Spartan της 179ης Πτέρυγας Μεταφορών (Airlift Wing) της Αμερικάνικής Εθνοφρουράς. Όπως ανακοινώθηκε τα 4 Spartan της Πτέρυγας θα αντικατασταθούν σταδιακά το Σεπτέμβριο από 8 C-130H. Τα συνολικά 38 Spartan της USAF είτε θα παραχωρηθούν σε κάποια υπηρεσία των ΗΠΑ είτε θα αποθηκευτούν στην αεροπορική βάση Davis-Monthan μέχρι να βρεθεί υποψήφιος αγοραστής.

Ανάλογη πορεία ακολουθούν και τα Αφγανικά Spartan τα οποία θα αντικατασταθούν από C-130H (C) M.A Aviation Photography
Γερμανοί spotter κατέγραψαν την άφιξη 4 C-27A ( 04095, 84020, 84025 και 84026 ) στην αεροπορική βάση Ramstein, πιθανότατα πρόκειται για τα τέσσερα Spartan που παρέμεναν στην Ιταλία. Τα αεροσκάφη θα τεθούν σε αποθήκευση.

Για τους φίλους της Ρώσικης αεροναυπηγικής...Το περιοδικό μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.






Στο αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων έφτασε χθες το πέμπτο κατά σειρά ελικόπτερο τύπου ΝΗ-90 από τα είκοσι συνολικά που παραλαμβάνει με σημαντική καθυστέρηση η Αεροπορία Στρατού, εκ των οποίων 16 διαμόρφωσης τακτικών μεταφορών και 4 διαμόρφωσης ειδικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το συγκεκριμένο ελικόπτερο είναι ενδιάμεσης επιχειρησιακής ικανότητας και το πρώτο διαμόρφωσης ειδικών επιχειρήσεων. 

@ Το ΕΣ 847 λίγο πριν πατήσει σε Ελληνικό έδαφος

Το ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει 21 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες/αλεξιπτωτιστές ή φορτίο τεσσάρων τόνων εντός της ατράκτου. Το σύνολο των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων του 2ου ΤΕΑΣ εξοπλίζεται με σύστημα αυτοπροστασίας και συγκεκριμένα με δέκτη προειδοποίησης ραντάρ (RWR), σύστημα προειδοποίησης λέιζερ (LWS), σύστημα εντοπισμού εκτόξευσης βλημάτων (MILDS) και σύστημα εκτόξευσης αεροφύλλων/θερμοβολίδων. H oλοκλήρωση των παραδόσεων αναμένεται εντός διετίας.

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πολιτική έκδοση του Super Cougar ( EC225 ) οδήγησαν την Eurocopter να επιβάλλει στα ελικόπτερα μια σειρά πτητικών περιορισμών όπως την απαγόρευση πτήσεων πάνω από το υγρό στοιχείο και τους συνεχείς ελέγχους.

Η Βασιλική αεροπορία της Μαλαισίας έχει παραλάβει 2 EC725 Caracal ( ή Super Cougar ) και αναμένει 10 ακόμη
Οι τεχνικοί πρέπει να ελέγχουν το κιβώτιο ταχυτήτων του κινητήρα ανά 2 1/2 ώρες όταν το ελικόπτερο συμπληρώσει 20 λεπτά πτήσης στο 70% ροπής των δυνατοτήτων του. H RMAF φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένη καθώς η Eurocopter είχε γνώση των προβλημάτων αλλά δεν είχε ενημερώσει την RMAF μέχρι την παράδοση των πρώτων ελικοπτέρων.

Πηγή

Από την ανοιξιάτικη Χαλκιδική και πάλι το Quiz μας. Για όσους γνωρίζουν ποίο είναι το συγκεκριμένο αεροπλάνο απαντήσεις μέχρι Δευτέρα πρωί στο Blog.....
Τα τελευταία νέα του Ευρωμαχητικού... Tο περιοδικό μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.



Οι υπερβάσεις στον οικονομικό προϋπολογισμό, ανάγκασαν την αεροπορία των ΗΠΑ να ακυρώσει την δεύτερη εκπαιδευτική σειρά της άσκησης Red Flag Alaska. Η άσκηση είχε προγραμματισθεί για τον Απρίλιο με τη συμμετοχή αεροσκαφών από τη Βρετανία και τον Καναδά, η USAF θα προσφέρει τις εγκαταστάσεις και το πεδίο ασκήσεων σε περίπτωση που οι δύο χώρες επιθυμούν να "πετάξουν".

Είχε προηγηθεί η απόφαση της USAF που έβαζε "τέλος" στις πτήσεις επίδειξης  για το 2013
Πηγή
(C) AW

H Agusta Westland, υπέγραψε συμβόλαιο με τις Φιλλιπίνες για την προμήθεια 3 ( +2 option ) ελικοπτέρων AW109. Τα ελικόπτερα θα παραδοθούν το 2014 και θα καλύψουν τις ανάγκες του ναυτικού της χώρας αναλαμβάνοντας αποστολές επιτήρησης, προστασίας της αοζ και έρευνας διάσωσης.

Πηγή
Έξι CF-18 της RCAF έχουν αναπτυχθεί στην Ισλανδία στο πλαίσιο της επιχείρησης Ignition, τα Καναδικά αεροσκάφη υπο ΝΑΤΟική σκέπη έχουν αναλάβει καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης.

(C) RCAF

Πηγή


 Tiger φορτώνεται σε An-124 (C) MDE 

Τρία επιθετικά ελικόπτερα Tiger EC 665 HAP του Ισπανικού Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (BHELA) Νο1, φορτώθηκαν την 26 Μαρτίου σε μεταγωγικό αεροσκάφος An-124 ώστε να μεταφερθούν στη βάση Χερατ στο Αφγανιστάν. Τα Tiger θα προσφέρουν προστασία και ασφάλεια στις αποχωρούσες ισπανικές δυνάμεις.



Πηγή

Την προηγούμενη εβδομάδα 2 F-16 της RNLAF αναχαίτισαν ισάριθμα Ρωσικά βομβαρδιστικά. Τα Tu-95 πέταξαν στη περιοχή ευθύνης των Ολλανδών. Τα F-16 συνόδευσαν τους Ρώσους επισκέπτες έως το Βρετανικό τομέα όπου αεροσκάφη της RAF ανέλαβαν το ρόλο του "παρατηρητή".

Το βίντεο και η φωτογραφία είναι από αναχαίτιση το 2011.



Πηγή
@ aviationist
Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε από τη ράμπα μεταγωγικού C-27 και ενώ τα Mig-29 πετούσαν προς τη Λιθουανία για να αναλάβουν καθήκοντα αστυνόμευσης της Βαλτικής.




Πηγή





H KHI ( Kawasaki Heavy Industries ) παρέδωσε τη Τρίτη τα πρώτα δύο ΑΦΝΣ P-1 στη Ναυτική Δύναμη "Αυτοάμυνας" της Ιαπωνίας. Τα αεροσκάφη θα σταθμεύσουν στην αεροπορική βάση Atsugi απ' οπου θα πραγματοποιούν πτήσεις δοκιμών για τα επόμενα δύο χρόνια προτού αναλάβουν αποστολές επιτήρησης. Το P-1 είναι το πρώτο αεροσκάφος με σύστημα Fly-By-Light το οποίο χρησιμοποιεί "δίκτυο" οπτικών ινών για να μεταβιβάζει τις εντολές στις επιφάνειες ελέγχου πτήσης.


Περίπου 80 Ιαπωνικά P-3C Orion θα αντικατασταθούν από 70 P-1

Πηγή
Όπως φαίνεται η USAF στη πρόσφατη άσκηση Red Flag 13-3, εισήγαγε τακτικές αποφυγής παθητικού εντοπισμού. Στη φωτογραφία αεροσκάφος της 64ης μοίρας Aggressor, με 
ατρακτίδιο παράγωγο του AN/AAS-42 IRST ( infra-red search and track ) που αναπτύχθηκε για τα F-14D Tomcat. Με το IRST το αεροσκάφος φορέας μπορεί να εντοπίζει στόχους χαμηλού RCS σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών χωρίς να εκπέμπει.

Άραγε η εξέλιξη των συστημάτων παθητικού εντοπισμού θα είναι η απάντηση των "φτωχών" απέναντι στα Stealth αεροσκάφη;


Πηγή


Συνεχίζονται οι δοκιμές των θυρίδων οπλισμού του J-20, αυτή τη φορά οι φωτογραφίες των "spotter" δείχνουν τον "Κινέζικό δράκο" να φέρει πύραυλο αέρος αέρος...




Πηγή

TLP 2013-2 _13195

Εναλλακτικός τίτλος : Όταν οι ΧΟΣ δεν την παλεύουν...
TLP 2013-2 _13154a



Καθιερώνεται σε σταθερή βάση, σχολείο αιχμαλωσίας, επιβίωσης και διαφυγής από εχθρικό έδαφος, την εκπαίδευση θα λαμβάνουν οι νέοι Ανθυποσμηναγοί από διασώστες μάχης της 31 ΜΕΕΔ. Το συγκεκριμένο σχολείο σκοπό έχει να δώσει στους χειριστές τις απαραίτητες γνώσεις, σε περίπτωση που αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος τους πάνω από χερσαία περιοχή, σε ειρηνική περίοδο είτε σε περίοδο επιχειρήσεων.

Για το 1ο σχολείο διαφυγής μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Τα αντικείμενα καλύπτουν όλη τη διαδικασία της επιβίωσης και της εξεύρεσης καταφυγίου και τροφής στη φύση, τον προσανατολισμό και την μετακίνηση με ταυτόχρονη αποφυγή εχθρικών περιπόλων, αλλά και τη φάση της πιθανής σύλληψης, την αντίσταση στην ανάκριση και τη συνεργασία με τους διασώστες για την επιτυχημένη ολοκλήρωση μιάς αποστολής CSAR.
Πηγές : Με Αρετή και Τόλμη, ΒΗΜΑmen.

Με τα χρώματα των Spitfire που έδρασαν στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Β. Αφρική κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, έντυσαν οι Βρετανοί το Tucano της ομάδας επιδείξεων. Με αυτό το τρόπο τιμούν τα 70 χρόνια της 72ης μοίρας, της οποίας τα Spitfire με έδρα την Μάλτα και τη Σικελία  υποστήριξαν την 8η στρατιά σε Τυνησία, Ιταλία και Γαλλία.






 Πηγή, φωτογραφίες RAF Tucano display team
Στο 2:06, από τα αναμνηστικά ξεχωρίζει ο Δαίδαλος που κατασκευάζει τα φτερά του Ίκαρου.


Σε συνομιλίες βρίσκονται η Ουρουγουάη και η Χιλή για την πώληση 12 αεροσκαφών F-5 Tiger III. Αεροσκάφη της FACh ( Fuerza Aérea de Chile ) συνοδευόμενα από KC-135 πραγματοποίησαν τρίωρη πτήση από την Punta Arena με τελικό προορισμό το Montevideu όπου παρουσιάστηκαν σε επιτελείς της αεροπορίας της Ουρουγουάης.

Τα 12 Tiger III της Χιλής, θα πωληθούν προς 80 εκατ. $. Το ποσό από την πώληση θα διατεθεί για την αγορά επιπλέον μεταχειρισμένων F-16 (πιθανότατα από την Δανία). 
Τα F-5E/F έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένο πρόγραμμα  εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών τους, ξεχωρίζουν το ραντάρ EL/M-2032 της Elta, το σύστημα σκόπευσης επι κάσκας DASH III. Στο οπλοστάσιο τους περιλαμβάνονται οι Python III και IV ενώ για εμπλoκές πέραν του οπτικού ορίζοντα φέρουν τον πύραυλο Derby.

Πηγή
(C) Hesja
Πεκίνο και Μόσχα κατέληξαν σε συμφωνία για την προμήθεια 24 αεροσκαφών Su-35 σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας. Επίσημα τα Su-35 θα καλύψουν το κενό μέχρι την έλευση των J-20 και J-31 παρόλα αυτά υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως οι Κινέζοι θέλουν τα αεροσκάφη για να αντιγράψουν τον κινητήρα τους, τον AL-117.

Πηγή
Χρόνια Πολλά στους απανταχού Έλληνες
Ζήτω η 25η Μαρτίου (C) H.A.A. via D.Sampani