Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) "Αργοναύτης 2014", με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης". 
 

Η άσκηση, που άρχισε στις 20 Μαΐου 2014 και πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις φάσεις, διεξήχθη με τη συνεργασία 11 Υπουργείων και 17 κρατικών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ενεργό συμμετοχή των Πρεσβειών της Αυστραλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, των Η.Π.Α, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Ρουμανίας καθώς και αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Την άσκηση παρακολούθησαν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, πρέσβεις, εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών και παρατηρητές ξένων κρατών. 
 
Η ΠΑ συμμετείχε με ένα αεροσκάφος C-130 της 356 ΜΤΜ

Κατά την τελική φάση της άσκησης εξετάστηκαν σενάρια που αφορούσαν στην αντιμετώπιση κρίσεων και άλλων ασύμμετρων απειλών, στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εναέρια αεροδιακομιδή τραυματία, θαλάσσια ρύπανση, διάσωση ερασιτεχνών ψαράδων, ανακοπή σκάφους και σύλληψη λαθρομεταναστών, απεγκλωβισμός ατόμων από κτήριο το οποίο κατέρρευσε μετά από σεισμό, κ.ά. 
 

 
Το ανθρώπινο δυναμικό που ασκήθηκε κατά τη τελική  φάση ήταν 807 άτομα (άνδρες και γυναίκες), ενώ από πλευράς μέσων 17 σκάφη, 6 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη και 75 οχήματα πάσης φύσεως. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με πλήρη ασφάλεια προσωπικού και μέσων, παρά τον υψηλό δείκτη δυσκολίας του σεναρίου, αποδεικνύοντας εμπράκτως την ετοιμότητα και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των φίλιων χωρών που συμμετείχαν.




Πηγή

Το τελευταίο λεύκωμα του ΣΦΠΑ ''Ίκαρος''. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Τα αεροσκάφη της 343Μ "Αστέρι", κατα την επιστροφή τους από την αεροπορική βάση Schleswig-Jagel (JAWTEX 14), στη Σούδα. Οι φωτογραφίες είναι του Claudio Tramondin. 

IMG_1368

IMG_1360

IMG_1351

IMG_1340

Tο Πολεμικό Ναυτικό με τη Φ/Γ Nαβαρίνον, ομάδες της ΔΥΚ και επιτελείς του ΑΣ συμμετέχει στην πολυεθνική άσκηση "Phoenix Express 2014", η οποία διεξάγεται από 12 Μαΐου έως 04 Ιουνίου 2014, στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής – Ανατολικής Μεσογείου καθώς και στη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

(C) USN
Tο Πολεμικό Ναυτικό με τη Φ/Γ Nαβαρίνον, ομάδες της ΔΥΚ και επιτελείς του ΑΣ συμμετέχει στην πολυεθνική άσκηση "Phoenix Express 2014", η οποία διεξάγεται από 12 Μαΐου έως 04 Ιουνίου 2014, στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής – Ανατολικής Μεσογείου καθώς και στη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Η άσκηση περιλαμβάνει θεωρητική – πρακτική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Ναυτική Βάση της Σούδας από 12-24 Μαΐου 2014, εν πλω εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Σικελίας από 25 Μαΐου έως 03 Ιουνίου 2014 και απενημέρωση – ολοκλήρωση της ασκήσεως στη Ναυτική Βάση της Αυγούστα στην Ιταλία την 04 Ιουνίου 2014.

(C) USN
 Στην άσκηση συμμετέχουν πλοία και προσωπικό από τις Η.Π.Α, την Ιταλία, την Τουρκία, την Κροατία, τη Λιθουανία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, την Αλγερία, τη Μάλτα, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, και την Τυνησία.  Σκοπός της άσκησης είναι η συνεκπαίδευση μονάδων του 6ου Στόλου με μονάδες των χωρών του ΝΑΤΟ και του Μεσογειακού Διαλόγου στις διαδικασίες ανταλλαγής πληροφοριών, στις επιχειρήσεις απαγορεύσεως (MaritimeInterdictionOperations-ΜΙΟ) καθώς και σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης.

(C) USN
Tο περασμένο Σεπτέμβριο στην 131ΣΜ - που λειτουργεί και ως Προκεχωρημένη Βάση Επιχειρήσεων για τα ΝΑΤΟικά AWACS - ο διοικητής του  NATO E-3A Component, Υποπτέραρχος Andrew Mueller ως πλήρωμα AWACS, υπήρξε μάρτυρας της "διοικησης" που ασκήθηκε και της προσπάθειας του προσωπικού, που κλήθηκε να αντικαταστήσει κινητήρα και να αποκαταστήσει τις βλάβες που παρουσίασαν δύο αεροσκάφη.


Αντιγράφουμε από την επίσημη σελίδα του NATO E-3A Component :

Capt. Kostas Anagnostou, who is No.4 in the FOB seniority, was forced to be the acting FOB (Forward Operating Base) commander for some exhaustive days during last September, because of sudden operational contingencies. During that week and under his directions and sudden command, the Hellenic team serviced two malfunctioned E-3As successfully and also performed an E-3A engine change augmented by MOB personnel.

Right This Way
(C) Dennis Owens
The Component commander, who was by coincidence part of the crew and was a witness of his excellent performance, personally acknowledged the efforts of the FOB leadership and Kostas. COM’s (Component commander) appreciation letter was forwarded via official channels following the chain of command and reached the Hellenic Air Force leadership. Such as, “a circle of many jobs well done” was completed.






Tο επίσημο περιοδικό της Lockheed Martin, Code One γιορτάζει τα σαραντάχρονα του F-16.  To περιοδικό μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Graffiti  2014 - Ettlingen - Bahnhof West  by Fuse and Mose

 Εδώ μπορούμε να γράφουμε ελεύθερα ό,τι θέλουμε

Για ευκολότερη πρόσβαση



Tην Πέμπτη 03.04.2014, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας "ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ" είχε την χαρά και τιμή να παρευρεθεί στο Media Day που διοργάνωσε η ΠΑ στα πλαίσια της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ.





Tα μέλη του Συλλόγου παρακολούθησαν από κοντά την προετοιμασία ιπταμένων και αεροσκαφών από τους τεχνικούς υπολόγους τους πριν τις ημερήσιες εξόδους ενώ έγιναν μάρτυρες του καταιγιστικού ρυθμού 40 και πλεόν εξόδων, με τις τροχοδρομήσεις και απογειώσεις των αεροσκαφών να εξελίσσονται παράλληλα σε όλο το μήκος και πλάτος της 117ΠΜ.
 

H πρώτη φωτογραφία του ΑΣΕΠΕ της 380Μ "Ουρανός" στη MAS Ørland. Σύνθεση Aviationlive



Το νέο μας Quiz την τρέχουσα εβδομάδα. Αν μπορείτε να βρείτε το εικονιζόμενο αεροπλάνο απαντήστε μέχρι την Κυριακή το βράδυ στα σχόλια του Blog....
Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) για την πρόληψη… εκτροπών, καθώς ξεκίνησε η ετήσια άσκηση "Beyaz Fırtına 2014", που διεξάγεται σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη Θάλασσα του Μαρμαρά στο Αιγαίο και μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

(C) TAI

Η άσκηση θα διαρκέσει συνολικά 13 ημέρες, δηλαδή θα ολοκληρωθεί την πρώτη μέρα του Ιουνίου. Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά 53 μονάδες επιφανείας διαφόρων τύπων του τουρκικού Ναυτικού, τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 13 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.

Η τουρκική Ακτοφυλακή διαθέτει 17 συνολικά πλωτά μέσα διαφόρων τύπων και τέσσερα ελικόπτερα. Ενδιαφέρον έχει και η συμμετοχή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, με ένα αεροσκάφος King Air 350i ρόλου συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών – υποκλοπών.

Στην άσκηση συμμετέχει και η THK με οχτώ μαχητικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος ρυμούλκησης εναέριου στόχου. Το τελευταίο αυτό δεδομένο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών.

Πηγή



Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 73η Επέτειο από την Μάχη της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Μάλεμε αεροπορική επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 της Ομάδας "Ζευς".

Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε από τον Σμηναγό (I) Σωτήριο Στράλη (η πρώτη του δημόσια επίδειξη) της 340Μ "Αλεπού" ενώπιον Βετεράνων της Μάχης της Κρήτης, του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καθώς και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.






Την επόμενη εβδομάδα (26.05 - 03.06) έχει προγραμματισθεί να διεξαχθει στη Βουλγαρία η άσκηση "Tracian Star 2014".

Στιγμιότυπο από τη Brave Heart South 2008. (C) Ognyan Stefanov

Στην άσκηση θα συμμετάσχει η BBC (Βοеннοвъздушни сили) με μονάδες επίγειας αεράμυνας καθώς και με όλους τους τύπους των αεροσκαφών που διαθέτει (MiG-29, MiG-21, Su-25, L-39ZA), ταυτόχρονα στην αεροπορική βάση Grav Ignatievo θα μετασταθμεύσουν F-16 Block 50 της 148 FW.

Στην άσκηση θα "εμπλακούν" F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και MiG-21 LanceR της Forțele Aeriene Române τα οποία, όπως και στη Thracian Star 2013, έτσι και φέτος θα επιχειρήσουν από τις μητρικές τους βάσεις.




KC-390 EMBRAER
(C) FAB

Με μια τελετή παρουσία της πρωθυπουργού της Βραζιλίας Dilma Rousseff, η Embraer εγκαινίασε τη γραμμή τελικής συναρμολόγησης του αεροσκάφους τακτικών μεταφορών KC-390.

Η Embraer και η FAB (Forca Aerea Brasileira) υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 3.25 δισ. $ για την προμήθεια 28 αεροσκαφών και υπηρεσιών λογιστικής υποστήριξης. με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2016 (αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό) και να ολοκληρώνονται δέκα χρόνια αργότερα.


Ενεργοποίηση υποτίτλων και μετάφραση τους.








Για εμάς που δεν καταφέραμε να πάμε... μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πτητική επίδειξη από εδώ. Το πρόγραμμα των επόμενων 4 ημερών θα το βρείτε εδώ.

... στην Αγία Πετρούπολη. Τα πρώτα τέσσερα Mi-35P της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς έτοιμα προς παράδοση, μετά την ολοκλήρωση εργασιών περιοδικής συντήρησης.



Πηγή 
@ e-haf.org

Τελικά υπήρξε χειριστής της ΠΑ που να διέσχισε τον Ισθμό της Κορίνθου;

To ενδιάμεσο Quiz της εβδομάδας θα το σχολιάσουμε στην αντίστοιχη ανάρτηση του blog Dr Flight... που σε λίγες μέρες συμπληρώνει 4 χρόνια αναζήτησης.
Από 1η Μαΐου 2014 ξεκίνησε η πυροσβεστική περίοδος, η οποία και θα ολοκληρωθεί την 31 Οκτωβρίου 2014.

DSC01562


Σύμφωνα με τον ετήσιο σχεδιασμό αντιμετώπισης πυρκαγιών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα μετασταθμεύσουν στα ακόλουθα αεροδρόμια:
  • CL-415 :
    • 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας
    • 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας
  • CL-215 :
    • 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας
    • 111 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ν. Αγχιάλου
    • 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας
    • 131 Σμηναρχία Μάχης/Αεροπορική Βάση Ακτίου
    • Αεροδρόμιο Σάμου
  • PZL :
    • 120 ΠΕΑ/ Αεροπορική Βάση Καλαμάτας
    • 124 ΠΒΕ/ Αεροπορική Βάση Τρίπολης
    • Αεροδρόμιο Λαμίας
    • Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς
    • Αεροδρόμιο Κέρκυρας
    • Αεροπορικό Απόσπασμα Αγρινίου
    • Αεροδρόμιο Μυτιλήνης
    • Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης
Η διασπορά των δυνάμεων έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:
  • Κάλυψη όλου του Ελλαδικού χώρου
  • Επιδόσεις αεροσκαφών
  • Τοποθέτηση από το ΠΣ των ενοικιαζόμενων Ελικοπτέρων
Η διάταξη των αεροσκαφών μπορεί να αλλάξει λόγω:
  • Καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο που επιχειρούν
  • Αναγκαιότητα μετώπου φωτιάς
Ο επιχειρησιακός έλεγχος και η διάθεση των αεροπορικών δυνάμεων γίνεται από το ΠΣ. 





Καλή δύναμη στα πληρώματα, σε γή και ουρανό.
Αστέρια στη JAWTEX 14








Από το περιοδικό Στρατός & Ενημέρωση


Οι Ελβετοί ψηφοφόροι στο σημερινό δημοψήφισμα "κατέρριψαν" την αγορά νέων αεροσκαφών που προορίζονται για να αντικαταστήσουν τα γηρασμένα F-5 Tiger II. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το 53,4% των ψηφοφόρων απέρριψε την αγορά των 22 Grinpen NG, ύψους 2,56 δίσ. .

Πηγή 

Από τις 4 έως 9 Μαΐου, 97 στελέχη από 8 Ευρωπαϊκές δυνάμεις (Ελλάδα, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Τσεχία και Εσθονία) και περίπου 200 Αμερικανοί Αλεξιπτωτιστές συμμετείχαν στην Διεθνή Εβδομάδα Αλμάτων που διεξήχθη στη ζώνη ρίψης του Alzey της Ο.Δ. Γερμανίας.

Σε διάστημα τριών ημερών, οι συνολικά 304 αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν 401 άλματα στατικού ιμάντα και 132 άλματα HALO ( Ηigh Αltitude Low Opening) από αεροσκάφη C-130J Hercules , MC-130H Combat Talon II και C-17 Globemaster.
















Φωτογραφίες USAF