@Army.Gr

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, στο αεροδρόμιο Στεφανοβικείου, έδρα της Σχολής Αεροπορίας Στρατού, πραγματοποιήθηκε η απονομή αποφοιτηρίων στους χειριστές που περάτωσαν με επιτυχία το σχολείο μετεκπαιδεύσης σε AH-64D Longbow. Μεταξύ των τεσσάρων αποφοιτησάντων είναι και η πρώτη γυναίκα χειριστής επιθετικού ελικοπτερου Apache Longbow στην Ελλάδα.




Πηγή
A7-RET-26

Ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς έκανε λόγο για τη νέα 336 Μοίρα που θα συνεχίσει τη δράση της με νέα υπερσύγχρονα αεροσκάφη, προαναγγέλλοντας ουσιαστικώς τη συνέχιση της επιχειρησιακής της λειτουργίας της ιστορικής αυτής Μοίρας με τα μισά περίπου από τα 30 μαχητικά αεροσκάφη της αδελφής της 335 Μοίρας, που επιχειρεί με τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-16C/D Block.52+ ADV και διαφορετικό ρόλο.

Πηγή
Παρόλο που οι Κουρσάροι θα πετούν για πτήσεις συντήρησης μέχρι το τέλος του μήνα , δεν συμπεριελήφθησαν στο πρόγραμμα πτήσεων της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Onalert τα Corsair II έχουν αγγίξει το όριο των ωρών πτήσεων και μια νέα επιθεώρηση για παράταση είναι απαγορευτική... 

DSC02150

Ορισμένα από τα  αεροσκάφη θα μεταφερθούν σε 2-3 πόλεις και αφού ''απενεργοποιηθούν'' θα εκτεθούν - μονίμως- σε ανάμνηση της ένδοξης και πολυετούς προσφοράς τους στην Πολεμική Αεροπορία και δια αυτής στην άμυνα της χώρας.
Το τελευταίο A-7E Corsair II με επετειακό διάκοσμο, πλαισιωμένο από τους ανθρώπους που το υπηρέτησαν...


DSC02638

DSC02667

DSC02722

DSC02622

DSC02742

Να σημειώσουμε ότι το προσωπικό της 336ΜΒ ικανοποίησε άμεσα το αίτημα των spotter και έβγαλε από το υπόστεγο τον τελευταίο επετειακό Κουρσάρο για να τον φωτογραφήσουν κάτω από την Ελληνική σημαία με καλύτερες συνθήκες φωτός.










A7-RET-235
Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε εδώ.
Οι πρώτες φωτογραφίες και βίντεο από την Spotters Day που πραγματοποιήθηκε στην 116 Πτέρυγα Μάχης... μια ανάσα πριν το τέλος. 

DSC01836

DSC01973

DSC02150

DSC02114

DSC02089








Reheat Thunder...
(C) XNIR


Άσκηση στη Κυπριακή ΑΟΖ πρόκειται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα η ΗΗΑ (Heyl Ha Avir) με τη συμμετοχή έως 24 αεροσκαφών F-15 & F-16.

DSC01125


Οι άνθρωποι που υπηρέτησαν το τελευταίο Βομβαρδιστικό της ΠΑ - στο έδαφος αλλά και στον αέρα - καταθέτουν τη μαρτυρία τους στον ιστότοπο του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΙ. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


AFW 14, εξωτικές παρουσίες δεν υπήρχαν μόνο στον αέρα αλλά και στην εξέδρα των spotter... ένας από αυτούς ο Ιάπωνας Χιρομπούμι Ματσουζάκι. Τα όσα κατέγραψε με τον φακό του μπορείτε να τα δείτε εδώ.
Το Quiz της Πέμπτης ανέβηκε Τετάρτη... Αν μπορείτε να αναγνωρίσετε το αεροσκάφος της φωτογραφίας απαντήστε στα σχόλια του Blog μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.
14.10.14, 13:20 τοπική ώρα, τα δελταπτέρυγα (547,548,553 & 551) της 331ΜΠΚ μόλις έχουν φτάσει στη Γαλλία.... τις φωτογραφίες μας στέλνει (C) Jérémy Wautier







15.10.14, τα Mirage 2000-5 της 331ΜΠΚ "Θησέας" που συμμετέχουν στην άσκηση Noble Arrow 14, λίγο πριν προσγειωθούν στην 116 Base Aerienne έδρα της 1/2 Cigognes που "επίσης" επιχειρεί με Mirage 2000-5 της έκδοσης F...

Τις φωτογραφίες μας στέλνει ο (C) "Vincent Cordier"




Για την υποστήριξη της αποστολή της 331ΜΠΚ πέταξε στη Γαλλία ο "επετειακός" Ηρακλής της 356ΜΤΜ.





Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα Τουρκικά F-16 επιχειρούν από την 133 Base Aerienne με έδρα τη πόλη Nancy.


14.09.14 η επίδειξη της Ομάδας Ζεύς στο Βέλγιο.

Ο Κουρσάρος με τον επετειακό διάκοσμο λίγο πριν αποκαλυφθεί (C) Geo67


DSC05076

Στους Γαλλικούς ουρανούς θα διεξαχθεί η άσκηση Noble Arrow 2014  το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου (14.08 - 29.08). Στην άσκηση θα συμμετάσχουν αεροπορικά μέσα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Response Force), ανάμεσα τους και 4 αεροσκάφη Mirage 2000-5 της 331ΜΠΚ. Η άσκηση θα διεξαχθεί σε παράλληλο χρόνο με την Γαλλική άσκηση Volfa 14-3.




S70B Seahawk TCB-60 351 FILO
(C) Mark Rourke


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Επιτελείου Eνόπλων Δυνάμεων, σήμερα στις 12:25 χάθηκε η επαφή με ελικοπτερο S-70B Seahawk του Τουρκικού Ναυτικού (TDK - Turk Deniz Kuvvetleri). Το ελικόπτερο που ανήκε στη 351 Filo είχε απογειωθεί από την Α/Β "Cengiz Topel" που βρίσκεται στη Νικομήδεια με τελικό προορισμό το Ικόνιο και την 3ncu AJEÜ. Στις έρευνες που επικεντρώνονται στην επαρχία Κοτζαέλι, συμμετέχουν η Στρατοχωροφυλακή και ΑΦΝΣ CN-235.

Το πλήρωμα του ε/π @ Beyazgazete


Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των ΤΕΔ, βρέθηκαν τα συντρίμμια του ε/π, οι Dz.Plt.Bnb. Deniz AKDENİZ, Dz.Plt.Ütğm. Çağrı CEYHAN, Rad.Astsb.Kd.Üçvş. Mehmet KARAKAŞOĞLU, DSA Astsb.Üçvş. Ömer Burak ÖĞÜT είναι νεκροί.





"39 χρόνια και 125 αεροσκάφη, 5 Μοίρες βομβαρδισμού, 355.000 αποστολές και 440.000 ώρες στον αέρα, με βαρύ τίμημα την απώλεια 13 ιπταμένων.

Τεχνολογία αιχμής, για την εποχή του, με Head-Up Display, ολοκληρωμένο αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας υψηλής ακρίβειας και τακτικό ηλεκτρονικό υπολογιστή που επέτρεπε την εκτέλεση βολών αέρος-εδάφους με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Εξελιγμένο radar που έδινε τη δυνατότητα χαρτογράφησης, αποκάλυψης και προσβολής στόχου χωρίς να απαιτείται οπτική επαφή με αυτόν, ενώ παρείχε πληροφορίες παρακολούθησης και αποφυγής του ανάγλυφου του εδάφους.

Αξεπέραστη αυτονομία και μεγάλη ισχύς πυρός, δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού και εκτέλεσης νυκτερινής ναυτιλίας χαμηλού ύψους και προσβολής στόχων. Τα εξαιρετικά πτητικά χαρακτηριστικά σε χαμηλό ύψος πτήσης, η στιβαρή - ανθεκτική κατασκευή και η ευκολία πρόσβασης στα υποσυστήματα του, το κατέστησαν ιδιαίτερα αγαπητό στους Τεχνικούς που το εξυπηρέτησαν και στους Ιπταμένους που το πέταξαν, αναδεικνύοντας το σε σημαντική δύναμη αποτροπής και διασφάλισης της εθνικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας."

Απόσπασμα από το βιβλίο αφιέρωμα στα Α-7 Corsair II με ιστορικό του αεροσκάφους με ξένα και Ελληνικά εθνόσημα και με περισσότερες από 300 φωτογραφίες, οι περισσότερες από αυτές σπάνιες και ανέκδοτες, προερχόμενες από τα αρχεία της Vought, το Μουσείο της Π.Α, τα αρχεία των Μοιρών που το πέταξαν, αρχεία στελεχών της Π.Α αλλά και αρχεία φανατικών συλλεκτών και spotter. Φωτογραφική κάλυψη σχεδόν όλων των serial number των Ελληνικών αεροσκαφών και πίνακες με την πορεία κάθε αεροσκάφους.

Ένα βιβλίο σταθμός για ένα αεροσκάφος θρύλο στην ιστορία της Π.A...

Θ.Α.
DSC08728


If F-16s fly TI (Tactical Intercept), even young guys versus me, i’m dead. At 40 miles i am already dead and i will never think about going closer. I will try to survive but...

Αντισμήναρχος της BBC (Военновъздушни сили) Nikolay Rusev 

Τελευταία ανταπόκριση από την Ισπανία για την 5η εκπαιδευτική σειρά του TLP για το 2014... τις φωτογραφίες μας στέλνει για άλλη μια φορά ο Tono Fernandez.

Κάσκα... με την χαρακτηριστική σκακιέρα της 332ΜΠΚ

Ο Ηρακλής της 356ΜΤΜ με τον επετειακό διάκοσμο



Full AB για το #213
Mirage 2000 της 332ΜΠΚ και στο βάθος τετράδα Ελβετικών Hornet



To βραβείο "Έρευνας & Διάσωσης" που απένειμε ο εκδοτικός όμιλος Shepard Media στις 358 ΜΕΔ και ΜΕΝ-2 μετά την επιτυχή διάσωση 43 ατόμων υπο εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (C) Banos Simon