Το πλέον πρόσφατο άρθρο Ελληνικού ενδιαφέροντος στο διεθνή τύπο δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Air International. Στο άρθρο του Κυριάκου Παλουλιάν, "Eagles over the Aegean" διαβάζουμε για τη συνεκπαίδευση της 494th Figher Squadron με μονάδες της ΠΑ.

Ορισμένα αποσπάσματα :

Οι λεπτομέρειες της άσκησης είχαν συζητηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης πολύ πριν την άφιξη της αποστολής στη Κρήτη ενώ το σχεδιασμό της, ανέλαβε μια ομάδα εκπαιδευτών του ΣΟΤ (Σχολείου Όπλων Τακτικής).

Τα 12 Strike Eagle προσγειώθηκαν στη Σούδα στις 12 Φεβρουαρίου και την επόμενη μέρα πραγματοποίησαν πτήσεις εξοικείωσης με την 340 Μ "Αλεπού" .


Με τα Block 52+ της 115 ΠΜ ως "Force Protection" τα τα πληρώματα της 494FS πέταξαν εναντίων των Mirage 114 της ΠΜ, των F-16 από την 111 ΠΜ και την 110 ΠΜ ενώ είχαν την ευκαιρία με πετάξουν στο πλάι των F-4E AUP της 117ΠΜ.

Οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν αφέσεις GBU-12 και GBU-24 στο πεδίο βολής "Καράβια", "συνδέθηκαν" μέσω Link 16 με τα Block 52+ Adv. της 335 "Τίγρης" και συνεργάστηκαν με τα ΑΣΕΠΕ της 380 Μ "Ουρανός" που τους "πέρασαν" στοιχεία στόχων.

Οι σχηματισμοί Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων ή αλλιώς COMAO, συνήθως αποτελούνταν από 2 τετράδες με αεροσκάφη F-15Ε ή από 4 ζευγάρια αποτελούμενα από 2 F-15E, 2+2 F-16 και 2 A-7E. Στο μεγαλύτερο COMAO πέταξαν 16 εναντίων 8.
Άξια αναφοράς, η βαρύτητα που δίνει η αμερικάνικη πλευρά στη "προβολή"... καθώς επετράπη για πρώτη φορά σε κοινη ασκηση ΠΑ - USAFΕ, σε 2 εγκεκριμένους από την ΠΑ δημοσιογράφους να ιπταθούν με αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμου. (C) USAFE


Εκ του αποτελέσματος και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους... ειδικότερα, το αυθόρμητο ενδιαφέρον των χειριστών της 494 FS οι οποίοι θέλησαν να μάθουν - ανεπίσημα - εάν υφίσταται πρόγραμμα ανταλλαγής χειριστών ώστε να τοποθετηθούν σε Ελληνική μοίρα αεροσκαφών, μαρτυρά την επιτυχία της συνεκπαίδευσης αλλά και την ικανότητα των στελεχών της ΠΑ στην διοργάνωση ασκήσεων/συνεκπαιδεύσεων με συμμαχικές δυνάμεις.


FOS (Follow On Support) για τα Mirage, RFI για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Του Παναγιώτη Γαλιάτσου για την Καθημερινή



(C) Sigma Live
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας για αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές "ΦΑΕΘΩΝ 2014".

Στην άσκηση, το σενάριο της οποίας προέβλεπε κατάσβεση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες - το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, η Εθνική Φρουρά, η Πολιτική Άμυνα και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

 (C) Kostas Alkousis
Απ'ότι φαίνεται τα Block 52+ της 337 Μ  που μέχρι πρότινος στερούνταν διακριτικού, πλέον πετούν με ένα ''Φάντασμα'' στο κάθετο σταθερό τους. Ξεχωρίζουν τα κόκκινα άστρα...χάριν ιστορικής μνήμης.


Τα πρώτα πλάνα από την άσκηση "Thracian Star 2014", που διεξάγεται στη Βουλγαρία.



Στο δεύτερο βίντεο προβάλλονται πλάνα από HUD tape... τα Viper της 148th FW σε στενές επαφές με τα Mig-29 BBC (Βοеннοвъздушни сили).

Λήμνος, το Super Puma που σταθμεύει στην 130 ΣΜ συνασκεκπαιδεύεται με σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Οι φωτογραφίες που ακολουθού ειναι του Βασίλη Τριανταφυλλίδη.





Την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και διέλευση αεροσκαφών F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης στο μνημείο "Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη", στη νήσο Κάρπαθο. (C) HAF

Αντιμέτωπη με σκληρές περικοπές βρίσκεται η HHA (Heyl Ha'Aviar), καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση εκπρόσωπου τύπου των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων το εκπαιδευτικό έργο θα μειωθεί σημαντικά.

Οι αποφάσεις... έρχονται μια εβδομάδα μετά την άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών για την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 215 εκατ.$ για την ελάχιστη/συρρικνωμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα και των τριών κλάδων. 

Θύμα των περικοπών και τα AH-1 Cobra, το ρόλο των οποίων θα αναλάβουν MEA (C) HHA

Κατόπιν απόφασης του υπουργού άμυνας Moshe Ya'alon και του Αρχηγού των Eνόπλων Δυνάμεων Benny Gantz, αποφασίσθηκε από την επόμενη Κυριακή να ανασταλούν οι πτήσεις των εφέδρων χειριστών και να μειωθούν σημαντικά οι ώρες πτήσης των μονίμων χειριστών ΜΕΑ, ε/π, μεταγωγικών, και μαχητικών αεροσκαφών. Από τις περικοπές εξαιρέθηκε το FTS (Flight Training School).


Ταυτόχρονα ακυρώθηκε η αποστολή 10 μαχητικών αεροσκαφών στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στη Red Flag όπως επίσης ακυρώθηκε μεγάλης κλίμακας άσκηση που θα διεξαγόταν το προσεχές διάστημα (πρόκειται πιθανότατα για την ''Collectors Item 14'' που είχε προγραμματισθεί για τον Ιούνιο).

Για τις περικοπές στις ώρες πτήσεων των Ιπταμένων έχουν εκφράσει το προβληματισμό τους απόστρατοι. Όπως υποστηρίζουν η παρατεταμένη "κρίση" θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο αξιόμαχο της HHA.











(C) PTI

MIG-21 της Ινδικής πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην επαρχία του Κασμίρ. Ο πιλότος στην προσπάθεια του να αποφύγει κατοικημένες περιοχές και να σώσει ζωές αμάχων δεν εγκατέλειψε το αεροσκάφος. Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση ρουτίνας.

Πηγή
...στους Ελληνικούς ουρανούς μέχρι το 2018 σύμφωνα με τον ιστότοπο Hellenicdefence 
(C) Kostas Alkousis


Το σημερινό μας Quiz και πάλι από την καλοκαιρινή  Άρτα. Αν μπορείτε να αναγνωρίσετε το αεροπλάνο της φωτογραφίας, απαντήστε μέχρι την Κυριακή το βράδυ στα σχόλια του Blog....  

Από την Πέμπτη 8 έως και την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014, η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην πολυεθνική Άσκηση "Joint Air Warfare Tactical Exercise 2014" (JAWTEX 2014), με τέσσερα  αεροσκάφη F-16 Block 52+ και σαράντα έξι άτομα προσωπικό (14 Ιπτάμενοι, 31 Τεχνικοί και 1 Αξιωματικός Πληροφοριών) της 343 Μοίρας, η οποία διοργανώθηκε από τη γερμανική Πολεμική Αεροπορία.

(C) HAF
Η άσκηση διεξήχθη σε δεσμευμένες περιοχές της Ο.Δ. Γερμανίας και της Βόρειας Θάλασσας, με συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων από δεκαέξι  συμμαχικές χώρες.

Το κλιμάκιο της 343Μ μεταστάθμευσε στο αεροδρόμιο Schleswig-Jagel της Ο.Δ. Γερμανίας ενώ ο Αξιωματικός Πληροφοριών συμμετείχε στο Επιτελείο Ελέγχου της άσκησης, στο αεροδρόμιο Holzdorf.


Συμμετοχή της ΠΑ στην Άσκηση "JAWTEX 2014" from Hellenic Air Force on Vimeo.


H πληροφορία στο επίκεντρο...





 photo image_zps5a2199b1.jpg
Αρχείον Tsimuha

Στο "ενδιάμεσο" της εβδομάδας... καταφέραμε να εξάγουμε το πυροβόλο Artemis 30;

 Ήσσονος σημασία βλάβη, παρουσίασε την Τρίτη 27 Μαίου πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair CL-215 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ευβοϊκού.

DSC01580

Στις 11:40, κατά τη διάρκεια εξόδου για την εκπαίδευση ιπτάμενου μηχανικού της 355 ΜΤΜ, αεροσκάφος CL-215 προσθαλασσώθηκε προκειμένου να εκτελέσει προγραμματισμένη και προβλεπόμενη άσκηση εκούσιας κρατήσεως και των δύο κινητήρων του αεροσκάφους. H συγκεκριμένη άσκηση προβλέπεται από τις διαδικασίες εκπαιδεύσεως, αλλά καθώς επιχειρήθηκε η επανεκκίνηση των δύο κινητήρων από την επιφάνεια της θαλάσσης κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, αφού δεν ήταν δυνατή η επανεκκίνηση του Νο.1 (αριστερού) κινητήρα του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος παρέμεινε ακινητοποιημένο περίπου ένα ναυτικό μίλι από την ακτή στην περιοχή της Αμάρυνθου, στη Νότια Εύβοια. 

Αμέσως ενημερώθηκε για το συμβάν η βάση στην Ελευσίνα και απογειώθηκε άλλο αεροσκάφος CL-215, που μετέφερε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για την αποκατάσταση της βλάβης. Στις 13:35, το αεροσκάφος αποθαλασσώθηκε κανονικώς και επέστρεψε στη 112 ΠΜ.






Την ενεργοποίηση τμήματος του Νοτίου τομέως της Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ αποφάσισε σήμερα το πρωί αιφνιδιαστικώς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, στο πλαίσιο της ασκήσεως «Πυρπολητής 3/14». 

Η ενεργοποίηση αυτή ήταν η πρώτη μετά το Πάσχα, περίοδο κατά την οποία δεν είχε σημειωθεί καμία δραστηριότητα, και έγινε σήμερα, την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι ασκούνται στο Αιγαίο. Παράλληλα σε δύο από τους βασικούς σχηματισμούς της Δυνάμης "Δ", τη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών του ΠΝ και τη 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΣΞ, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές δραστηριότητες με εμπλοκή του προσωπικού τους... αποφοίτηση Σχολείου της ΔΥΚ για την πρώτη και τελετή για την προτομή του ιδρυτή του Ιερού Λόχου Συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε, με όποιον «αντίκτυπο» μπορούσε να έχει αυτό στον επιχειρησιακό τομέα. 

Η εντολή δεν περιελάμβανε και μετακίνηση του συμμετέχοντος προσωπικού παρά μόνο φόρτωση του απαραίτητου υλικού στα διατιθέμενα για την άσκηση μέσα (ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130H Hercules, ένα ελικόπτερο CH-47SD Chinook, ένα αερόστρωμνο Zubr) και χρονομέτρηση όλης αυτής της διαδικασίας από τη στιγμή που η Διοίκηση Διακλαδικών Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ έστειλε το σήμα στις μονάδες (και εκείνες βεβαίως το έλαβαν και ενεργοποιήθηκαν αμέσως) μέχρι τη στιγμή που το υλικό αυτό φορτώθηκε και ασφαλίστηκε μαζί με το προσωπικό στα προαναφερθέντα μέσα.

Φωτογραφίες ΓΕΕΘΑ / Πηγή

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος ενεργοποίησε τμήμα της Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως του Νοτίου τομέως, στο πλαίσιο της ασκήσεως «Πυρπολητής 4/14».

Αυτή τη φορά μάλιστα, έδωσε στην άσκηση πλήρη αληθοφάνεια, αφού τη συνδύασε με τη μετακίνηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου, των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και όλων των αρχηγών στη Κάρπαθο, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τον θάνατο, από δολοφονική ενέργεια Τούρκου πιλότου, του Σμηναγού (Ι) Κώστα Ηλιάκη, στις 23 Μαϊου 2006.

Έτσι λοιπόν, με εντολή Κωσταράκου, νωρίς το πρωί ενεργοποιήθηκε αιφνιδιαστικώς τμήμα της Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως που με ένα ελικόπτερο CH-47D Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού αερομεταφέρθηκε και αναπτύχθηκε στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, όπου «εγκαταστάθηκε» και «ασφάλισε» το αεροδρόμιο, ώστε στη συνέχεια να φτάσει το μεταφορικό αεροσκάφος με τον υπουργό και τους αρχηγούς.

άλιστα, ευθύς μόλις ο Δ.Αβραμόπουλος εξήλθε από το C-130H της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών που τον μετέφερε, έλαβε κανονική αναφορά από τον επικεφαλής της Δυνάμεως Ταγματάρχη των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς.
Τις πρωινές ώρες της 28ης Μαΐου, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και στο πλαίσιο άσκησης ¨Πυρπολητής 4/14¨, ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Νοτίου τομέα με σκοπό την άμεση αερομεταφορά και ανάπτυξη σε Νησί του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

@ HAF.gr


Τελικά το Artemis-30 δεν θα πάει στην Ινδία.... το υπουργείο άμυνας της ασιατικής χώρας απέστειλε RFI (Request For Information) σε εγχώριους κατασκευαστές ώστε το αντιαεροπορικό πυροβόλο να αναπτυχθεί στην Ινδία. Παράλληλα "φαίνεται πως" υπήρξε νομικό κόλλημα για τα οπλικά συστήματα που φέρουν απάρτια ή τεχνολογία της Rheinmetall, καθώς η εταιρία έχει αποκλειστεί από τους δημόσιους διαγωνισμούς στην Ινδία.


Την συμμετοχή τους στο 3ο Athens Flying Week επιβεβαίωσαν οι Red Arrows. Το Βρετανικό ακροβατικό σμήνος θα πετάξει στις 25/09 στο Pre-Show στο Φαληρικό όρμο.

 
Βίντεο aviationfilms.net


RED ARROWS in ATHENS FLYING WEEK 2014 from Aviationfilms.net on Vimeo.


Ο ΄΄Ιάπωνας΄΄ μιλά για την εμπειρία του από την πρόσφατη φωτογράφιση των Rafale, Neuron και Falcon 7X. Το βίντεο.

Τέταρτος Ευρωπαϊκός σταθμός της Ομάδας Επιδείξεων ΖΕΥΣ, η Ελβετία... όπου θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τον 1 αιώνα από την ίδρυση της Schweizer Luftwaffe.
Από τις 16 έως 27 Ιουνίου θα διεξαχθεί στη Γερμανία η άσκηση "NATO Tiger Meet 2014". Αυτή τη χρoνιά  η αεροπορική βάση της Luftwaffe, Schleswig Jagel θα φιλοξενήσει περίπου 40 εναέρια μέσα από 17 Μοίρες.

ΝΤΜ13 οι "Τίγρεις" μας (C) 335 M

Στη λίστα με τις συμμετοχές που η "διοργάνωση" έδωσε στη δημοσιότητα, δεν υπάρχει Ελληνική συμμετοχή ενώ επίσης απουσιάζουν η FAP (Força Aérea Portuguesa) η (EJE  Ejercito De l'Aire España) και η RNoAF (Royal Norwegian Air Force).


SQN/AF Type No



59/1 Sqn (HunAF)  JAS-39 5



211 Sqn (Czech AF) JAS-39 4



221 Sqn (Czech AF) Mi-17 + Mi-24 1 + 2



6 Sqn (PoLAF) Block 52+ 5



313 Sqn (RNLAF) F-16 MLU 5



31 Sqn (BAC) F-16 MLU 5



Bundeswehr Tiger 2



192 Filo (THK) F-16 5



EC 1/7 (AdLA) Rafale 5



ECE 5/330 (AdLA) Mirage 2000-5 2



11F (Marine Nationale) Rafale M X



Staffel 11 (SwissAF) F/A-18 5



TaktLwG 74 (Luftwaffe) EF-2000 6



TaktLwG 51 (Luftwaffe) Tornado 6



(Luftstreitkräfte)  Saab 105 X



814 NAS (Royal Navy) Merlin 2



NATO E-3A X
Ομάδα έντεκα Πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ μετέβει τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 22 Μαϊου 2014 με ελικόπτερο Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος στην Νήσο Ανάφη για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή "Λάκοι". Η ομάδα έθεσε υπό έλεγχο την πυρκαγιά αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.




Φωτογραφίες ΠΣ
(C) Sven Zimmerman
RIAT 1999... 15 χρόνια μετά o Κουρσάρος θα σταθεί στο πλάι του F-35.
Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ χάθηκε από τις τηλεοπτικές μας οθόνες η μοναδική τηλεοπτική εκπομπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις... Η Αρετή και Τόλμη.



Η Αρετή και Τόλμη μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο “εργαλείο” στα χέρια κάθε ηγεσίας πολιτικής και στρατιωτικής. Μ΄ αυτό μπορούν να αλλάξουν τα όσα πιστεύουν κάποιοι για τις ΕΔ ,την λογική και την λειτουργία τους. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πως ακόμη και η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΘΑ που το θέμα της επικοινωνίας το γνωρίζει καλά, δεν έχει κάνει κάτι για να επανέλθει η εκπομπή Αρετή και Τόλμη στην οθόνη της ΝΕΡΙΤ.