Την δομική αναβάθμιση και τον μερικό εκσυγχρονισμό 7 Mig-21 που διαθέτει, αποφάσισε η Κροατία. Οι σχετικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν από την Odesa Aircraft της Ουκρανίας η οποία παράλληλα θα προμηθεύσει την χώρα με επιπλέον 5 Μig-21.
Το συμβόλαιο αγγίζει τα 10,5 εκατ. Ευρώ και θα καλυφθεί από τον κροατικό προϋπολογισμό του 2013.
Πρόκειται για το δεύτερο συμβόλαιο που κερδίζουν οι Ουκρανοί από την Κροατία καθώς νωρίτερα στο έτος "πήραν" την αναβάθμιση των ελικοπτέρων Mil-8 και Mil-17.


Πηγή 


Δυστηχώς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο Wittmund, το AUP δεν παρέστη στον αποχαιρετισμό των ICE ( flugzeugforum.de ) 


Το "01513" της 338 ΜΔΒ θα εκπροσωπήσει την ΠΑ στο "Phantom Farewell", όπου θα πέσει η αυλαία για τα Γερμανικά ICE. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν το Phantom όπως φωτογραφήθηκε εχθές στην α/β στο Αβιάνο όπου πραγματοποίησε ενδιάμεση στάση.

TLP 2013-2 _13195
Το αεροσκάφος αναμένεται να φτάσει στη Γερμανία σήμερα το μεσημέρι (C) Marco Papa
TLP 2013-2 _13195
Με Litening II, travel pod και τρείς εξωτερικές δεξαμενές, οι spotter θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφήσουν ένα σπάνιο "έκθεμα". (C) Marco Papa
Άλλo ένα εξαιρετικό βίντεο από την δραστηριότητα της μοίρας με αφορμή τα 10 χρόνια από την ίδρυση της.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman το Τουρκικό ίδρυμα επιστημονικών και τεχνολογικών ερευνών TÜBİTAK, στο πλαίσιο προγράμματος προυπολογισμού 100 εκάτ. $, θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ατρακτίδιου αυτοπροστασίας/παρεμβολέα. Το δημοσιεύμα συνδέει το πρόγραμμα με την κατάρριψη του RF-4E το περασμένο Ιούνιο από την Συριακή αεράμυνα και τονίζει πως η Τουρκική αεροπορία θα προχωρήσει στη προμήθεια 50 παρεμβολέων.


Anatolian Eagle 2013-2
Σήμερα βρίσκεται σε υπηρεσία άγνωστος αριθμός ατρακτίδιων αυτοπροστασίας της ΙΑΙ-Elta, δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν ο παρεμβολέας της Tubitak βασισθεί στο  EL/L-82ΧΧ (C) Bulent Kavvakoru
Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε την προσπάθεια του ΚΕΤΑ με τον παρεμβολέα Ε-292. Αν το σύστημα είχε μπεί σε βιομηχανική παραγωγή σήμερα θα υπήρχε η βάση για να προχωρήσουμε σε κάτι ποιο εξελιγμένο.

Πηγή
Ιανουάριος 2013 τα Ολλανδικά φτερά στη Red Flag (C) RNLAF

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας telegraaf, η Ολλανδία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πώληση 15 αεροσκαφών F-16 προς 100-150 εκατ. $. Σαν πιθανός αγοραστής φωτογραφίζεται η Ιορδανία, που στο παρελθόν αγόρασε 6 διθέσια F-16 από την Ολλανδία.

Πηγή

Ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα τα πρώτα 4 από τα 9 επιθετικά ελικόπτερα Τ129Α βασικής διαμόρφωσης που συναρμολογήθηκαν από την ΤΑΙ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών. Παράλληλα, με καθυστέρηση υλοποιείται το πρόγραμμα παραδόσεων των 51 ελικοπτέρων Τ-129Β εγχώριας συμπαραγωγής στο πλαίσιο του προγράμματος Τακτικού Ελικοπτέρου Μάχης και Αναγνώρισης ( ΑΤΑΚ ).


Σημειώνεται ότι ο στόλος των 51 ελικοπτέρων T-129Β θα διαφοροποιείται ως προς τον εξοπλισμό του: Η αρχική παρτίδα 30 ελικοπτέρων (TUC-1) θα ενσωματώνει αντιαρματικά βλήματα από το εξωτερικό με επικρατέστερο το ΑGM-114 Hellfire και σκοπευτικό σύστημα κάσκας TopOwl της Thales ενώ τα υπόλοιπα (TUC-2) θα φέρουν κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα μακράς ακτίνας UMTAS, εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης από τη Roketsan, και κάσκα Aselsan AVCI.

Strategy Reports

Το ΜΕΑ που πραγματοποίησε ελεγχόμενη προσγείωση... 
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος "Sperwer", κατέπεσε/πραγματοποίησε βαριά προσγείωση/πραγματοποίησε ελεγχόμενη προσγείωση, σε δύσβατη περιοχή το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή Αγία Ευθυμία της Φωκίδας, σε περιοχή όπου η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό των πέντε επικίνδυνων Αλβανών κακοποιών. 



Αν και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ αρνείται ότι η πτήση του αεροσκάφους αυτού είχε οποιαδήποτε σχέση με την αναζήτηση των αλλοδαπών δραπετών υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ΜΕΑ υποβοηθούσε τις αρχές ασφαλείας στον εντοπισμό των Αλβανών δραπετών.
tovima.gr

Σύμφωνα με τον Α.Κούτρα Ε.Τυπος (28/06) ο ΕΣ συμμετέχει στις έρευνες με δύο Sperwer κατόπιν αιτήματος της ΕΛ.ΑΣ.



Στο 0:40...

Το νέο μας Quiz για αυτή τη βδομάδα.Αν ξέρεις πιο είναι το αεροπλάνο της φωτογραφίες απάντησε μέχρι Δευτέρα πρωί στο Blog...

(c)  Tim Hall


Διθέσιο F-16 της USAF κετέπεσε στην έρημο, χτες βράδυ κοντά στην αεροπορική βάση Luke, κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Και οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους μετά την εγκατάλειψη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της βάσης αλλά και κατοίκους που τους βοήθησαν.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν έκρηξη πριν την πτώση. Η USAF θα διεξάγει έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Πηγή


Formation Flying

Ο καθιερωμένος σχηματισμός του NATO Tiger Meet - ένας από τους μεγαλύτερους - όπως φωτογραφήθηκε από το έδαφος. O δικός μας "Τίγρης" βρίσκεται στο δεύτερο σχηματισμό δεύτερος από αριστερά.

Formation Flying



H Βουλγαρία πούλησε στη Γεωργία 10 Su-25, τα οποία έχει αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία το καλοκαίρι του 2012, με τιμή, η οποία σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vzglyad, πρέπει να είναι περίπου 8 εκατομμύρια λέβα (περισσότερα απο 4 εκατ. ευρώ) για το κάθε αεροσκάφος.Τα αεροσκάφη πουλήθηκαν ως ανταλλακτικά ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει πως μπορεί μετά από σχετικές εργασίες να πωληθούν σε αφρικάνική χώρα.

Πηγή
Άλλο ένα Phantom με επετειακό διάκοσμο "πέταξε", το "38+13" θα θαυμάσουν από κοντά οι περίπου 130.000 επισκέπτες που θα συγκεντρωθούν στη Πτέρυγα 71 για να αποχαιρετήσουν τα Γερμανικά ΙCE .

 (C)  Zaid Meherali 
Τα F-4 της ΠΑ, θα αποτελούν τα μοναδικά μη Γερμανικά Phantom στη στατική καθώς σύμφωνα με - μη διασταυρωμένες - πληροφορίες η Τούρκική συμμετοχή ακυρώθηκε. 


EC 1/7 & 335 M Tigers (C) K. Tokunaga
EC 1/7 & 335 M Tigers (C) K. Tokunaga


Hasta siempre Mirage F1
Χωρίς σχόλια... (C) Martin Gallego
Έκλεισε εχθές ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Ισπανικής αεροπορίας, μετά από 35 χρόνια συνεχούς υπηρεσίας και 200.000 ώρες πτήσης, η Εjercito del Αire αποχαιρέτησε οριστικά τα Mirage F1M.


Η Ala 14 ( Albacete ), η τελευταία πτέρυγα που επιχειρούσε με τον τύπο, άνοιξε της πύλες της για το κοινό. Μετά από μια συμβολική τελετή, ακολούθησε αεροπορική επίδειξη με την συμμετοχή των Patrulla ASPA και Patrulla Aguila.


Αποχαιρετισμός στα F1



H αεροπορική επίδειξη που ακολούθησε




Η Ισπανία απέκτησε συνολικά 91 Mirage F1 (45 CE, 22 EE και 6 BE), 18 από τα οποία ήταν μεταχειρισμένα, 5 Γαλλικά και 13 Καταριανά. Στα μέσα της δεκαετίας του '90, 55 από αυτά  υποβλήθηκαν σε εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Για τα Ισπανικά Mirage έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Αργεντινή.
Παγκοσμίως τα F1, συνεχίζουν να πετούν στη Λιβύη, το Μαρόκο, το Ιράν και τη Γκαμπόν ενώ στην Ευρώπη η 2/33 "Savoie" απομένει η μοναδική μοίρα που επιχειρεί με τον τύπο.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η διοργάνωση Kavala Air Sea Show έκανε τη Καβάλα να σηκώσει το κεφάλι ψηλά. Φέτος οι συμμετοχές ήταν περισσότερες και χιλιάδες θεατές κατέκλυσαν τη παράλια ζώνη της πόλης για να παρακολουθήσουν την αεροπορική επίδειξη.


κλίκ στις εικόνες

Greek Guard

Greek Guard

Greek Guard

Greek Guard

Greek Guard

Greek Guard

Greek Guard

Greek Guard

Greek Guard

(C) Fotis Mavroudakis



Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα κυριότερα αποσπάσματα από την αεροπορική επίδειξη :









20 από τα 45 Ελληνικά Texan II έχουν ικανότητα "ελαφράς κρούσης". Σε έξι υποπτερυγικούς σταθμούς, τα "NTA" μπορούν να φιλοξενήσουν δεξαμενές καυσίμου, ατρακτίδια πυροβόλων HMP 400, καλάθους ρουκετών LAU-68B και βόμβες ελεύθερης πτώσης Mk.82 ενώ για εκπαιδευτικούς σκοπούς μπρουν να φέρουν έως και 6 βόμβες BDU-33.

Στο "σπάνιο" βίντεο που ακολουθεί, το #026 σε δοκιμαστικές αφέσεις κατα τη διάρκεια πιστοποίησης οπλισμού και φορτίων από την Raytheon aircraft ( νυν Βeechcraft ).



Μια σειρά από σπάνιες φωτογραφίες Ελληνικών Thunderstreaks ανέβηκε στον ιστότοπο thunderstreaks.com. Τα F-84F φωτογραφήθηκαν από τους Johan Engels και Frank Klaassen το 1972 στη Λάρισα, after a lot of asking όπως σημειώνουν, κατά τη διάρκεια της άσκησης Best Hit.


Τις σπάνιες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ. Βίντεο από το αρχείο της ΠΑ υπάρχουν εδώ και εδώ.