Άλλο ένα εξαιρετικό βίντεο από την  δραστηριότητα της 383 ΜΕΕΑ.


Tο διάρκειας 52 λεπτών ντοκιμαντέρ της Δέσποινας Πανταζή αναφέρεται στα γεγονότα του Αεροπορικού Πολέμου της Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το 1916-18 (Α’ ΠΠ). Τα στοιχεία που θα δεί ο θεατής με εξαιρετική απόδοση, εμφανίζονται για πρώτη φορά ως ενιαίο σύνολο σε παγκόσμια κλίμακα και αποτελούν το αποτέλεσμα μιας ομαδικής εργασίας δύο ετών περίπου. Η έρευνα φέρνει, επίσης, στο φως ένα από τα πλέον σπάνια ευρήματα. Πρόκειται για τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου τύπου Sopwith Camel, που βρέθηκε εκατό χρόνια μετά στο σημείο της συντριβής του, γεγονός που το καθιστά μοναδικό ως εύρημα παγκοσμίως.



Πηγή

To ντοκιμαντέρ θα προβληθεί εντός του Ιουνίου ( 4, 11, 18 ή 25 του μήνα ) στις 11 το βράδυ από την ΕΤ3.

Τροχοδρόμηση, απογείωση...Μια ματιά στο ιδιαίτερο μαχητικό της ROCAF

Μια ενδιαφέρουσα σειρά φωτογραφιών ανέβηκε στη σελίδα Pan.Bg, πρόκειται για F-16 Block 40 ''Barak'' της 105 Tayeset ''Σκορπιός'' που συμμετέχουν στην άσκηση ''Collector's Item 2013''.












Pan.Bg Via Fox2
Το επίσημο περιοδικό της Γαλλικής αεροπορίας,μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

 
(C) Army.gr

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013, πραγματοποιήθηκε τελετή στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, για την Ημέρα Μνήμης και Τιμής για το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού που έπεσε στην εκτέλεση του καθήκοντος. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καράμπελας συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Β΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο κ. Ζαχαρία Βερίγο, αντιπροσωπείες στελεχών όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και συγγενείς των πεσόντων συναδέλφων.

(C) Army.gr
(C) Army.gr

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της 359 ΜΑΕΔΥ στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, η τελετή Έναρξης Αντιπυρικής Περιόδου 2013 καθώς και Αγιασμός, δεδομένου ότι από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 θα πραγματοποιηθεί μεταστάθμευση Αεροσκαφών PZL M-18 Dromader, συνολικά σε οκτώ προωθημένες θέσεις.

 Μετά το πέρας της τελετής ο Διοικητής ΔΑΥ πέταξε με Αεροσκάφος PZL Μ-18.
(C) HAF

752 Lockheed C-130H Hercules, Hellenic Air Force, RAF Fairford 14 July 2007
Close Up στον Ηρακλή και τους άθλους του. (C) Ken Slade

Aναστάτωση προκλήθηκε στην επαρχία Αμμοχώστου, κάτοικοι από την ελεύθερη περιοχή ενημέρωσαν τις αρχές για εκκωφαντικούς θορύβους προερχόμενους από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Σύμφωνα με τον ANT1 Κύπρου την αναστάτωση προκάλεσαν διελεύσεις Ισραηλινών αεροσκαφών ( πιθανότατα έσπασαν το φράγμα του ήχου ) τα οποία σύμφωνα με τις "ειδοποιήσεις" πραγματοποιούσαν γυμνάσια στο FIR Λευκωσιας και δοκιμαστικές πτήσεις στο FIR Αθηνών.



Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα διεξαγόταν η Denizkurdu 2013.

Το τρίτο αεροσκάφος με επετειακό διάκοσμο για το 2013 παρουσίασε η RNLAF. Το συγκεκριμένο F-16 ανήκει στη 313 μοίρα που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια από την ίδρυση της. 
@RNLAF

(C) HAF

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Ανδραβίδα, η τελετή αποφοίτησης των Σπουδαστών της 1ης /2013 Εκπαιδευτικής Σειράς του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου . Τα πτυχία στους σπουδαστές επιδόθηκαν από τον Υποδιοικητή της Μονάδος, Σμήναρχο (Ι) Γεώργιο Κολοβό.

Πηγή
Νέες δυνατότητες κρούσης απέκτησαν τα A-37B Dragonfly της 311 Sqn καθώς η FAC (Fuerza Aerea Colombiana) προχώρησε στη πιστοποίηση της βόμβας EGBU-12, καθοδήγησης Laser/GPS στο τύπο. 

Από τις δοκιμές πιστοποίησης του όπλου...
Πηγή
Με μια λιτή τελετή η 32 ° και η 51 ° Stormo γιόρτασαν τη συμπλήρωση 200.000 ωρών πτήσης (C)AMI


 Η ΑΜΙ παρέλαβε 136 "Ghibli", 52 από αυτά έχουν από περάσει από πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ( ACOL ) που περιελάμβανε τη προσθήκη νέου INS, IFF, οθονών MFD πιστοποίηση βομβών καθοδήγησης GPS, JDAM ενώ το πιλοτήριο κατέστη συμβατό με τη χρήση διοπτρών νυχτερινής όρασης.

Ο Πτέραρχος Davide Franceschetti, απένειμε στους χειριστές που έπεσαν με το τύπο, Χρυσό Μετάλλιο Ανδρείας (C)AMI



Τα AMX έχουν δράσει στη Βοσνία, το Κόσοβο,τη Λιβύη ενώ κλιμάκιο αεροσκαφών συνεχίζει να επιχειρεί στο Αφγανιστάν.

Πηγή

Από τη δραστηριότητα των Ισπανικών Super Puma στο Αφγανιστάν


Mε τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο Seferihisar του κόλπου Doğanbey, νότια της Σμύρνης, ολοκληρώθηκε χθες η ετήσια διακλαδική άσκηση EFES των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ).H άσκηση EFES-2013 πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 30 Μαΐου και συμμετείχαν 7.000 στρατιωτικό προσωπικό, 23 αποβατικά σκάφη, 22 αεροσκάφη και 17 ελικόπτερα των Διοικήσεων Χερσαίων, Ναυτικών, Αεροπορικών Δυνάμεων, της Ακτοφυλακής και της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.  Η συνέχεια εδώ.

Όπως αναφέρουν Γαλλικά μέσα, το υπουργείο άμυνας επιβεβαίωσε τη προμήθεια επιπλέον 34 NH90 TTH (Tactical Transport Helicopter). Πρόκειται για τη δεύτερη παραγγελία Caiman ( 34+34 option ) που προορίζονται για να καλύψουν τις ανάγκες της ALAT. Παράλληλα με την προμήθεια διασφαλίζεται  το ποσοστό κατασκευαστικού έργου που αντιστοιχεί στη Eurocopter και 1000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία.

Τα επιπλέον 34 ΤΤΗ θα καλύψουν τις ανάγκες της ALAT @

Πηγή









Ramex Delta Mirage 2000N


Σχηματισμός Patrouille de France Frecce, Frecce Tricolori, Red Arrows, Patrulla Aguila, Patrouille Suisse, Iskry Aerobatic


Rafale Demo


Red Arrows


Fouga Magister & Alfa Jet PDF


A400 ADLA


Frecce Tricolori


Patrouille De France


Patrulla Aguila


Patruille Suisse


EC727 Caracal
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ΠΑ καταργήθηκε η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας ( 353 ΜΝΑΣ ) και εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού, ενώ οι όποιοι ανασχηματισμοί και οι όποιες αναδιατάξεις και αλλαγές διοικητικών δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (Συγχωνεύσεις Μοιρών;) , στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης και στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης.




Παράλληλα το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε επίσης μία σειρά προγραμμάτων και υποπρογραμμάτων συντήρησης, προμήθειας ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης υφιστάμενων οπλικών συστημάτων για την κάλυψη αναγκών των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  για τα εναέρια μέσα του ΣΞ και τα οπλικά συστημάτα που βρίσκονται σε υπηρεσία με την ΠΑ  εγκρίθηκαν τα εξής :



- Το πρόγραμμα κάλυψης αναγκών εν συνεχεία υποστήριξης (Follow On Support) για τα αεροπλάνα M-2000-5.



- Το πρόγραμμα ανταλλακτικών και συναφών υπηρεσιών υποστήριξης των πυραύλων Magic.( ; )


- Το πρόγραμμα υποστήριξης του οπλικού συστήματος PATRIOT.


- Τα προγράμματα και υποπρογράμματα υποστήριξης οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς που αφορούν στα ελικόπτερα που διαθέτει το ΓΕΣ. ( Chinook & Apache )


- Τα προγράμματα εργοστασιακής συντήρησης ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας ( Super Puma ).


- Το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης συστημάτων ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας.


- Το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης αεροσκαφών C-130.


Πηγή
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο λιμάνι της Σούδας η δοκιμή του Helo Dunker που κατασκεύασε η Χανιώτικη εταιρία "Εργαλειοτεχνική Κρήτης". Ο "εξομοιωτής" κατασκευάστηκε για λογαριασμό της νορβηγικής εταιρείας Evacsim S.A. και πρόκειται να παραδοθεί σε κέντρο εκπαίδευσης διαφυγής απο βυθιζόμενο ελικόπτερο στο Βιετνάμ. 


Το Helo Dunker εξασφαλίζει τις συνθήκες εκείνες για την εκπαίδευση των χειριστών και των επιβαινόντων σε ελικόπτερα, σε περίπτωση όπου απαιτηθεί να προσθαλασσώθουν και να το εγκαταλείψουν βιαίως.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χανιώτικη εταιρεία, ο κ. Μπενιουδάκης τόνισε ότι έχει δοθεί μια προσφορά για την κατασκευή δύο παρόμοιων Helo Dunker  για τη Νιγηρία και την Αυστραλία.



Πηγή
Ένα SH-5 Harbin απώλεσε η PLANAF σήμερα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Από το 1980 η PLANAF επιχειρεί με 5 SH-5,σήμερα πιστεύεται ότι μονο 3 βρίσκονται σε υπηρεσία. Φωτογραφία αρχείου
Πηγή

Promo βίντεο για την επερχόμενη αεροπορική επίδειξη στην α/β Luchtmachtdagen όπου θα εορταστούν τα 100 χρόνια από την ίδρυση της RNLAF. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν δύο Corsair της 336ΜΒ.



Με Super Tucano και C-130 συμμετέχει η FAC στην άσκηση Maple Flag 46 που διεξάγεται στο Καναδά (27/05 - 21/06). Τις πρώτες φωτογραφίες από την άσκηση ανέβασε ο φωτογράφος των Καναδικών ε.δ., M.A. Gaudreault.


MAPLE FLAG 2013

MAPLE FLAG 2013

MAPLE FLAG 2013

MAPLE FLAG 2013

MAPLE FLAG 2013




Από τα Ιωάννινα και σήμερα το νέο μας Quiz. Λίγο πιο δύσκολο το σημερινό μας αεροπλάνο μιας και το προηγούμενο είχε αρκετά στοιχεία για την εύρεση του. Μια μικρή βοήθεια...κάπου στην δεκαετία του '80. Απαντήσεις μέχρι Δευτέρα πρωί στο Blog.... 






Απόσπασμα της εκπομπής του ΥΠΕΘΑ "Με αρετή και τόλμη", απο το αφιέρωμα στα νεοπαραληφθέντα ( Οκτώβρης 2003; ) F-16C/D Block 52+ στην Αεροπορική βάση Σούδας (115ΠΜ).
Spartan στα Ιωάννινα, σύμφωνα με το site της ΠΑ, στις 24/05 το αεροσκάφος διατέθηκε για τη μεταφορά ασθενή από τη Κέρκυρα (C) GVLA











Σήμερα ξεκίνησε η άσκηση Air Solution 2013, οι αεροπορικές δυνάμεις της Σερβίας και της Ρουμανίας θα συνεκπαιδευτούν σε σενάρια έρευνας - διάσωσης και εναέριας αστυνόμευσης ( ανάλογη άσκηση πραγματοποιήθηκε το περασμένο μήνα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ). Η Ρουμανία συμμετέχει με C-27J Spartan, Mig-21, LanceR και IAR-330 ενώ η Σερβία με An-26, G-4 Galeb, Mig-21, Mig-29 και Mi-8.


Η "Air Solution 2013" είναι η τρίτη άσκηση ( 2009 και 2011 ) που διεξάγεται μεταξύ των δύο χωρών (C) Tango Six
Η άσκηση που διεξαγεται στον εεχ και των δύο χωρών, αποσκοπεί στην ανταλλαγή εμπειριών και την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο αεροπορικών δυνάμεων. 

Πηγή

F-15 της USAF συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Οκινάουα, ο χειριστής έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος και περισυλλέχθηκε λίγο αργότερα. 






Πηγή
2 F-16AM με επετειακό διάκοσμο παρουσίασε η RNLAF, το πρώτο ανήκει στην 322 μοίρα η οποία πρόσφατα γιόρτασε 70 χρόνια από την ίδρυση της ( 1943 στη Βρετανία ) ενώ το δεύτερο στην 323 μοίρα για τα 65 χρόνια παρουσίας της. 


Το κάθετο σταθερό του F-16 κοσμεί η Diana, η θεά του κυνηγιού.(C) 323
Air 2 Air φωτογράφιση : διαμόρφωση με 6 Amraam και Litening 


Με μια πώληση που βρίσκεται στις παρυφές των εξοπλισμών, η Ιαπωνία αποτινάσσει οριστικά τις δουλείες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εισέρχεται στη διεθνή αγορά και τον βιομηχανικό ανταγωνισμό στον τομέα της άμυνας.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρόλους θαλάσσια έρευνας και διάσωσης, αλλά και πυρόσβεσης (αναλόγως της διαμόρφωσης).

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Μανμόχαν Σινχ στο Τόκιο, θα υπογραφή συμφωνία προμήθειας αμφίβιων αεροσκαφών τύπου US-2, που είναι όπως τα ρωσικά Beriev Be-200.




Πηγή
J-10 της ναυτικής αεροπορίας της Κίνας (PLANAF), με ατρακτίδιο κατάδειξης WMD-7 ή παράγωγο του, μάλλον από τις δοκιμές πιστοποίησης.


Ένα KC-137 (Boeing 707) της  πολεμικής Αεροπορίας της Βραζιλίας (FAB), υπέστη τεχνικό πρόβλημα σε κινητήρα και  βγήκε από τον διάδρομο την Κυριακή 26/5, κατά την διάρκεια απογείωσης από το αεροδρόμιο Πορτ-ο-Πρενς της Αιτής. Το 12 μέλη του πληρώματος, καθώς και οι 131 επιβάτες, που ήταν όλο το στρατιωτικό απόσπασμα της ειρηνευτικής αποστολής στην Αιτή, δεν τραυματίστηκε. Η Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

Πηγή
Σειρά φωτογραφιών του Chris Lofting, από επίσκεψη του στο α/δ Πάχης, το Μάιο του 2010

 photo AH-641027CLOFTINGIMG_1262-2.jpg

 photo AH-641028CLOFTINGIMG_1233-1.jpg

 photo AH-641028CLOFTINGIMG_1220.jpg

 photo AH-641027CLOFTINGIMG_1297-1.jpg

 photo AH-641023CLOFTINGIMG_0856-1.jpg

 photo AH-641023CLOFTINGIMG_1196-1.jpg

 photo AH-641023CLOFTINGIMG_1190-1.jpg

 photo AH-641023CLOFTINGIMG_0863.jpg