CL-415 Canadair πραγματοποιούν υδροληψία από τη Λίμνη της Καστοριάς. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της 383 ΜΕΕΑ συνέδραμαν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη περιοχή της Λάρκο.


Της 28η Αυγούστου του 1917 καθορίστηκε με διάταγμα το διακριτικό σήμα των Ελληνικών αεροπλάνων (της Αεροπορικής Υπηρεσίας Στρατού). Σύμφωνα με το άρθρο 1 τον νομοθετήματος το σήμα αυτό της εθνικότητας συνίστατο "εκ τριών ομόκεντρων κύκλων... εκ των οποίων ο μεν εσωτερικός και εξωτερικός έσεται χρώματος κυανού, ο δε μεσαίος λευκού".(haf.gr)
Η απόφαση παραχώρησης 32 στρεμμάτων από την Πολεμική Αεροπορία στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τη δημιουργία δαπέδων στάθμευσης αεροσκαφών, στο αεροδρόμιο Καλαμάτας υπογράφηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Με την εν λόγω απόφαση εξυπηρετούνται οι αυξημένες ανάγκες του αεροδρομίου Καλαμάτας, του οποίου η επιβατική κίνηση μεγαλώνει συνεχώς.

@ Tharros News
Για την επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών υλοποίησης της παραπάνω απόφασης. έχει προγραμματισθεί συνάντηση του υφυπουργού Ιωάννη Λαμπρόπουλου με το διοικητή της ΥΠΑ, Δημήτριο Κούκη

Picture 439

Δυο πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Κάτω Χρυσοβίτσα Θερμού Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δυο πυροσβέστες βρίσκονταν στη κορυφή ορεινού όγκου και τη στιγμή εκείνη στο σημείο επιχειρούσε πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair.

Πιθανότατα οι πυροσβέστες αντιλήφθηκαν τελευταία στιγμή το αεροσκάφος, ο ένας εξ'αυτών παρασύρθηκε από τη δύναμη του νερού που έριξε το αεροσκάφος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά σε διάφορα σημεία του σώματός του, ενώ ο συνάδελφός του, στην προσπάθεια του να διαφύγει, έπεσε σε δέντρο και τραυματίστηκε πιο ελαφρά. Ο σοβαρά τραυματίας μεταφέρεται στο νοσοκομείο στο Ρίο. Εξετάζεται εάν είχαν λάβει εντολή νωρίτερα να απομακρυνθούν από το χώρο και δεν πρόλαβαν.

Πηγή


Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" πραγματοποίησε το Legacy της 352 ΜΜΥΠ που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο από την Αγκυρα στο Μιλάνο για να παραστεί στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας.

DSC01509
Απ'ότι φαίνεται τα Embraer είναι βαριά για τον κ. Ε Βενιζέλο...

Στις 10.20 το πρωί της Παρασκευής, και ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από τη Θάσο, σε ύψος περίπου 38.000 ποδών, οι κυβερνήτες του Legacy διαπίστωσαν την ύπαρξη ρωγμής στο εξωτερικό τμήμα του παραθύρου του συγκυβερνήτη και ζήτησαν άδεια ώστε να πραγματοποιήσουν έκτακτη προσγείωση για λόγους ασφαλείας.

Στις 10.39 το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη προσγειώθηκε στις 11:54 ένα δεύτερο Εμπραέρ για να μεταφέρει τον κ. Βενιζέλο στο Μιλάνο.

Στο αεροσκάφος αυτό επέβαινε τεχνικό κλιμάκιο από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας, προκειμένου να προχωρήσει στην αντικατάσταση του απάρτιου.

Πηγή 

Αξίζει να διαβάσουμε το σχόλιο του Dr Flight που ακολουθεί αλλά και την ανάρτηση στο blog Paragliding & Aviation ...



Το αρχικό κείμενο :

H "ανεξέλεγκτη" πτήση αιωροπτεριστών οδήγησε σε νέο "περιστατικό" ασφάλειας πτήσεων..

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αερολέσχης Πύλης Τρικάλων «μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Διευθυντή ΔΑΠΕ του ΑΤΑ με τον Πρόεδρο της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ, μας έγινε γνωστό ότι σήμερα (28/8) το μεσημέρι, μαχητικό αεροσκάφος F-16 διασταυρώθηκε με αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente) στην περιοχή βορειοδυτικά του χωριού Πορτή Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας και συγκεκριμένα άνωθεν του οικισμού Αγ. Δημητρίου του  ΔΔ Ροπωτού Δήμου Πύλης. Ο κ. Πρόεδρος αφού ενημέρωσε/διαβεβαίωσε το Δντη ΔΑΠΕ ότι κανένα μέλος της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ δεν πετούσε στην περιοχή, εξέφρασε με τη σειρά του την αγωνία του ιδίου και των μελών για τις ανεξέλεγκτες πτήσεις που κατά καιρούς πραγματοποιούν στην περιοχή μερίδα Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών αιωροπτεριστών απογειούμενων από την Πορτή ή τον Ελληνόπυργο Καρδίτσας.  Του συμβάντος έχει ενημερωθεί και το Α.Τ. Μουζακίου το οποίο αναζητά την  ταυτότητα των "αεραθλητών".

Parapente

Η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ έχει κατά καιρούς αναφερθεί στο θέμα των ανεξέλεγκτων πτήσεων αιωροπτεριστών στην ευρύτερη περιοχή του συμβάντος και με πρωτοβουλία της είχε τοποθετήσει στην "Απογείωση Αιωροπτερισμού Πορτής", πινακίδα με σχετικές οδηγίες και τηλέφωνα επικοινωνίας προκειμένου να ενημερώνεται άμεσα ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας περιοχής  για την πτητική δραστηριότητα των αεραθλητών. Δυστυχώς η συγκεκριμένη πινακίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαφανίσθηκε.


Από τον Άραξο το σημερινό μας Quiz. Αν μπορείτε να αναγνωρίσετε το αεροπλάνο της φωτογραφίας απαντήστε μέχρι την Κυριακή το βράδυ στο Blog...
DASSAULT MIRAGE 2000 5DG - HAF - 548 - 331 Mira "THISEAS"
Τον επόμενο μήνα το πρώτο ζευγάρι Δελταπτέρυγων της 114 ΠΜ αναμένεται να προσγειωθεί στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 5η εκπαιδευτική σειρά (15.09 - 10.10) του TLP για το 2014... Στη φωτογραφία το 548 της 331 ΜΠΚ στο TLP 2013-2 (C) Enrique G²




Η Γαλλία έστειλε την Τρίτη στην Ελλάδα (113 Πτέρυγα Μάχης) τρία αεροσκάφη της Sécurité Civile, δύο CL-415 Canadair και ένα αναγνωριστικό Beechcraft, προκειμένου να συνδράμου στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.





Το Παρίσι ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Συντονιστικού Κέντρου Κατεπείγουσας Αντίδρασης (ERCC) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας που, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αντιμετωπίζει «σοβαρές δασικές πυρκαγιές» τις δύο τελευταίες ημέρες.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που τα γαλλικά Canadair τίθενται στη διάθεση άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Δύο αεροσκάφη είχαν σταλεί στη Σουηδία στις αρχές Αυγούστου.



Την Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014 και ώρα 13:22, ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ απογειώθηκε από τη Ρόδο, με σκοπό τον εντοπισμό βυθιζόμενου αλιευτικού, στο οποίο επέβαιναν δεκατέσσερεις Σύριοι και ένας Παλαιστίνιος μετανάστης. Το ελικόπτερο εντόπισε το αλιευτικό στις 14:00, εβδομήντα πέντε νμ ΝA της Ρόδου και περισυνέλεξε σώα τα δεκαπέντε άτομα τα οποία μετέφερε με ασφάλεια στη Ρόδο.


Διάσωση Μεταναστών από Ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ from Hellenic Air Force on Vimeo.
Αεροσκάφος A-7Ε Corsair ΙΙ κατέπεσε στις 09:45 σε περιοχή της Κομοτηνής. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 116ΠΜ και πετώντας σε ζεύγος μαζί με άλλο ένα, συμμετείχε σε εκπαίδευση πυροβολητών του στρατού, πραγματοποιώντας εικονικές βυθίσεις. Κατά τη διάρκεια μιας προσβολής, στις 9.45 το πρωί, ο «Νο 1» κυβερνήτης υποσμηναγός του ζεύγους αεροσκαφών αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει χρησιμοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα. Εκτιμάται ότι εκείνη την ώρα πετούσε σε ύψος 1.500 μέτρων.

Το αεροσκάφος συνετρίβη εντός του πεδίου βολής και οι κάτοικοι της περιοχής είδαν αμέσως στον αέρα να υψώνεται πυκνός μαύρος καπνός. Η περιοχή δεν είναι κατοικημένη και το πλησιέστερο στρατόπεδο βρίσκεται περί το 1,5 χλμ. Ο κυβερνήτης μεταφέρθηκε αρχικώς με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Κομοτηνής και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα. Οπως διαπίστωσαν οι γιατροί, ο υποσμηναγός είναι καλά στην υγεία του και υπέστη απλώς εξάρθρωση ώμου.

Η στιγμή της συντριβής ; (C) Θ. Γκαιφίλιας

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον χειριστή, τον συνεχάρη για την άμεση και σωστή αντίδρασή του και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. Στο ΓΕΑ συγκροτήθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τάχιστα τη διαδικασία και να διαβιβάσει το πόρισμα στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.






Από την Παρασκευή 8 έως και την Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014, πραγματοποιήθηκε στην 115 ΠΜ, συνεκπαίδευση της ΠΑ με την 480th FS.



Σκοπός ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων. Εκτελέστηκαν αποστολές Αέρος - Αέρος, Αέρος - Εδάφους, COMAO (Composite Air Operations), βολές Αέρος - Εδάφους σε τακτικό Πεδίο Βολής με αδρανή όπλα και αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού. 



Η ΠΑ συμμετείχε με το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της, ένα ΑΣΕΠΕ, προσωπικό της 31 ΜΕΕΔ, καθώς και με συστήματα Ground Based Air Defense ενώ η 480FS με δεκαοκτώ αεροσκάφη F-16CM, ένα τάνκερ KC-135 και κλιμάκιο τριακοσίων ατόμων.





(C) Lockheed Martin

Ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του επιτυγχάνει  το C-130 στις 23/8. To θρυλικό μεταγωγικό πραγματοποίησε την πρώτη πτήση πριν από 60 χρόνια στην Καλιφόρνια... Από τότε μέχρι σήμερα έχουν κατασκευασθεί πάνω από 2500 μονάδες σημειώνοντας την μεγαλύτερη - χρονικά - γραμμή παραγωγής πολεμικού αεροσκάφους.


Ρεπορτάζ της εκμπομπής Με Αρετή και Τόλμη για την Μοίρα που "γεννά" αεροπορους.