Μοναδικό βίντεο από την εκπομπή "ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ" , του Kontra Channel, με θέμα τις ηρωικές προσπάθειες των πιλότων πυροβεστικών αεροπλάνων:



 Πηγή taxalia μέσω 355 MTM group


06/2011 Σχηματισμός Apache Πάνω Από Ελληνικό Έδαφος

Στις αρχές του μηνός και ενώ ο Υπ.Αμ. Πάνος Παναγιωτόπουλος πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ισραήλ στη  Κρήτη πραγματοποιήθηκε κοινή ελληνοισραϊλινή άσκηση.Στην άσκηση συμμετείχαν Ελληνικά Αpache και Huey και ισραηλινά Black Hawk και Αpache τα οποία εκπαιδεύτηκαν σε κυρίως αποστολές κρούσης. Ενα από τα σενάρια που εκτελέστηκαν ήταν CSAR με συμμετοχή της 31 ΜΕΕ της Πολεμικής Αεροπορίας με Super Puma.

Πηγή 




A new Quiz

Πιο αεροπλάνο βλεπουμε;  
 Σύμφωνα με δημοσίευμα της Δ.Αντονίου στην εφημερίδα Καθημερινή το υδρογραφικό-ερευνητικό πλοίο TCG Cesme πρόκειται να βγει στο Αιγαίο για να μαζέψει τις "απώλειες" της αεροναυτικής άσκησης Beyaz Firtina.


Πλήρωμα Seahawk στην α/β Cigli (IGL / LTBL) της Σμύρνης


Βάση στοιχείων που κατέγραψαν στρατιωτικές πηγές,στις 10 Μαΐου το Τουρκικό ναυτικό, είχε ακόμη ένα μικρό ατύχημα. Συγκεκριμένα,ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου, S-70B Seahawk, το οποίο συμμετείχε στην άσκηση, έχασε το σόναρ του όταν έσπασε το καλώδιο ποντισμού του.

Η συσκευή που χάθηκε στο βυθό του Αιγαίου, αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος εντοπισμού υποβρυχίων  HelRAS ,πρόκειται για το σόναρ AN/AQS-18A, το οποίο έχει τη δυνατότητα πόντισης σε βάθος ως και 400 μέτρων.

Το απολεσθέν AN/AQS-18A (C)L3

 Η Beyaz Firtina διεξήχθη μεταξύ 9-19 Μαΐου στο Βόρειο,Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο ενώ σε παράλληλο χρόνο στο κόλπο της Σμύρνης "έτρεχε" η Efes όπου και εκεί υπήρξαν ανάλογες απώλειες.Συγκεκριμένα μαχητικό αεροσκάφος της THK που υποστήριζε τις φίλιες δυνάμεις απώλεσε τμήμα βόμβας κοντά σε κατοικημένη περιοχή (Τουρκικό Μαχητικό Χάνει Τμήμα Βόμβας Κατά Τη Διεξαγωγή Της Efes 2012).


Παρά τη φημολογία που ξεκίνησε για ενδεχόμενες έρευνες της τουρκικής πλευράς για αεροσκάφος που είχε καταπέσει στο Αιγαίο το 1996, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι η προς έρευνα περιοχή συμπίπτει με το σημείο της απώλειας θόλου κατά τη διάρκεια της άσκησης Beyaz Firtina.Η έρευνα των Τουρκικών αρχών για τον εντοπισμό και την ανάκτηση της συσκευής έγινε αφορμή να διατυπώσει η τουρκική πλευρά για άλλη μια φορά τις αμφισβητήσεις της για το καθεστώς στο Αιγαίο.











Ο ΣΦΠΑ “ΙΚΑΡΟΣ” μετά από πρόσκληση που δέχτηκε από την διοίκηση της 339ΜΑΠΚ παρευρέθηκε στην τελευταία πτήση του Αντισμήναρχου (Ι) Ηλία Γιαννακέα ως Μοιράρχου της καθώς και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της Μοίρας. Φωτογραφίες







Ο ΣΦΠΑ “ΙΚΑΡΟΣ” παρευρέθηκε στην 338ΜΔΒ μετά από πρόσκληση της διοίκησης της Μοίρας στην τελευταία πτήση του Αντισμήναρχου (Ι) Άγγελου Καλιγαρίδη ως Μοιράρχου της. Φωτογραφίες







Την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012, o ΣΦΠΑ “ΙΚΑΡΟΣ” επισκέφτηκε την 114ΠΜ στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Φωτογραφίες





Την Τρίτη 21 Αυγούστου 2012, o ΣΦΠΑ “ΙΚΑΡΟΣ” επισκέφτηκε την 110ΠΜ στο αεροδρόμιο της Λάρισας με σκοπό την παρακολούθηση του ημερήσιου προγράμματος του αεροδρομίου. Φωτογραφίες






Στο αεροδρόμιο Fairford του Ηνωμένου Βασιλείου βρέθηκαν για 6 ημέρες (4 έως 9 Ιουλίου 2012) μέλη του ΣΦΠΑ Ίκαρος για να παρακολουθήσουν από κοντά το Royal International Air Tattoo. Φωτογραφίες

  




Την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012, μέλη του ΠΣΦΠΑ "Αναχαίτιση", επισκέφτηκαν την 338 Μ Δ/Β η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και επιχειρεί με αεροσκάφη F-4E Phantom II AUP. Φωτογραφίες





Την Παρασκευή 06 Ιουλίου 2012 τριμελής αντιπροσωπία του ΣΦΑ «Απογείωση» παραβρέθηκε στην τελετή για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της 339 Μοίρας της Πολεμικής μας Αεροπορίας. 




  


Την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012, αντιπροσωπία του Συλλόγου Φίλων Αεροπορίας «Απογείωση» παραβρέθηκε στην τελετή για τον εορτασμό, των 60 χρόνων από την ίδρυση της 338 ΜΔΒ της Πολεμικής μας Αεροπορίας.






Την Παρασκευή 29 Ιουνίου η "Απογείωση" είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μία ξεχωριστή δραστηριότητα.  20 μέλη του Συλλόγου επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο της Astra Airlines που εκτελεί την άγονη γραμμή προς Σητεία και επέστρεψαν με την απογευματινή πτήση στις 18.20 το απόγευμα.








Το δεύτερο Ramp Tour, δηλαδή η οργανωμένη παρουσία της "Απογείωσης" στην πίστα του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η καταγραφή της κίνησης του αεροδρομίου,πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2011. 

(C)L.M.
Tο επίσημο περιοδικό της Lockheed Martin,Code One,μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.



Τραβηγμένο στις 9 Αυγούστου 2012 κάπου μεταξύ των πόλεων Volgograd και Kalach-on-the-Don  το παρακάτω βίντεο αποτύπωνει Ρωσικό Su-24 σε εξαιρετικά χαμηλή πτήση... 




@aviationist