Το low pass του Ηρακλή που μας τρέλανε! Απολαύστε το βίντεο σε 1080p.



Ιανουάριος 2013 τα Ολλανδικά φτερά στη Red Flag (C) RNLAF

Το υπουργείο άμυνας της Ολλανδίας ανακοίνωσε την πωληση 15 μαχητικών F-16 καθώς και 52 βληματων Maverick. Τις σχετικες συζητησεις μεταξυ των δυο χωρων ειχε αποκαλυψει η εφημεριδα Τelegraaf τον περασμενο Ιουνιο.

Πηγή
 
Η πολεμική αεροπορία της Κολομβίας ανακοίνωσε την απώλεια του διθέσιου KFIR FAC 3003 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στην περιοχή Cundinamarca. Το αεροσκάφος εγκατέλειψαν και οι δύο πιλότοι λόγω τεχνικής βλάβης.

Αίσθηση προκαλεί η πολύ θερμή υποδοχή από την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Κατάρ της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Τανάγρα και την 114 Πτέρυγα Μάχης, παρουσία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, όπου συνεκπαιδεύονται αεροσκάφη τύπου Mirage των Αεροποριών των δυο χωρών. 
Πίσω όμως από τον αραβικό ενθουσιασμό, κρύβεται η ικανοποίηση για την ευκαιρία εκπαίδευσης των πιλότων του Εμιράτου, απο μια από τις κορυφαίες Αεροπορίες του κόσμου, της ελληνικής. Κι αυτό για κάποιους έχει ανεκτίμητη αξία. Η δε αξιοποίηση της κατάστασης από ελληνικής πλευράς μπορεί να είναι πολυεπίπεδη όπως αναφέρθηκε σε ανάρτησή μας χθες αργά το απόγευμα.

Ο Ταξίαρχος Αλ Σαουάνι - χειριστής με εμπειρία από τις επιχειρήσεις στη Λιβύη - συνομιλεί με τον ΑΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκο (C) GEETHA

Το 2012 αντιπροσωπεία της ΠΑ του Εμίρη του Κατάρ επισκέφθηκε το ΓΕΑ με σκοπό την συνεργασία στο τομέα της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2013, προσωπικό του ΓΕΑ παρουσίασε τα ακόλουθα θέματα ενδιαφέροντος της αεροπορίας του Κατάρ:

>ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ – ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ)
>ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
>ΠEΡΙΟΧΕΣ ΠΤΗΣΕΩΝ– ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ
>ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΑ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ (Mica – Magic II)
>ΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ Α/Φ ΚΑΤΑΡ
>ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ
>ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΠΛΩΝ – ΤΑΚΤΙΚΗΣ
>ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ CSAR (COMBAT SEARCH & RESQUE)
>ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ
>ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
>ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΠΤΗΣΕΩΝ


Σχετικά με το ΠΒΚ παρουσιάστηκαν τα ακόλουθα:
>Σύστημα Radar
>Περιοχή βολής για πυραύλους και πυροβόλα
>Μέσα – χώροι υποστήριξης
>Χώροι κατάκλισης προσωπικού
>Λέσχη Αξιωματικών
>Περιοχή εξαπόλυσης στόχων

Και επιπλέον, αναλύθηκαν οι διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να γίνει προγραμματισμός εκτέλεσης πραγματικών βολών για τις οποίες απαιτείται η συμφωνία των Κρατών μελών του NAMFI και ακολούθως έγκριση της NATO Military Committee (MC). Τρεις εταιρείες κατασκευής στόχων παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Η ΠΑ του Εμίρη του Κατάρ απέμενε να επιλέξει εταιρεία εντός ή εκτός Ε.Ε Μόνο πιστοποιημένες εταιρείες παροχής στόχων, γίνονται αποδεκτές στο ΠΒΚ. Τελικώς επιλέχθηκε μία ισπανική εταιρεία που στη χώρα μας εκπροσωπείται από την ALTUS LSA. Οι στόχοι που επιλέχθηκαν ήταν κατάλληλοι για βολές βλημάτων ραντάρ καθώς και υπέρυθρης καθοδήγησης.

Εκδοθείσα NOTAM
Παρουσιάστηκαν όλα τα διαθέσιμα Πεδία Βολής Αέρος–Αέρος, Αέρος-Εδάφους και Αέρος-Επιφανείας, καθώς και οι περιοχές εκπαιδευτικών πτήσεων. Οι περισσότερες περιοχές πτήσεων στον Ελλαδικό χώρο είναι κατάλληλες για αποστολές όλων των ειδών τις αποστολές Αέρος-Αέρος. Ζητήθηκε επίσης να παρουσιαστεί η προηγούμενη εμπειρία της ΠΑ με Μ2000/-5, όσον αφορά στην εκτέλεση πραγματικών βολών.

Εκδοθείσα NOTAM

Και οι δύο τύποι αεροσκαφών Μirage 2000 και -5 έχουν στο πρόσφατο παρελθόν εκτελέσει επιτυχημένα βολές βλημάτων Magic II. Στην παρουσίαση δόθηκαν πληροφορίες σχετικά τις δυνατότητες της Μονάδας να υποστηρίξει την αποστολή της ΠΑ του Εμίρη του Κατάρ. Η συμφωνία των δυο πλευρών παρείχε τη δυνατότητα στους Καταρινούς Ιπταμένους να κάνουν χρήση του εξομοιωτή πτήσεως προκειμένου να προετοιμαστούν για τις αποστολές στο ΠΒΚ και στο ΠΒ Ζακύνθου πριν τις βολές με πραγματικά πυρά, ή για εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της μεταστάθμευσής τους. Τέλος, δύο Ελεγκτές Αεράμυνας φιλοξενούνται στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής στην Πάρνηθα για σκοπούς Εκπαίδευσης.

Mirage 2000-5 DDA φορτωμένο με Mica RF

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής της αποστολής του Κατάρ, ήταν οι βολές με πραγματικά πυρά στο ΠΒΚ και στο ΠΒ Ζακύνθου. Συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε από τις δύο πλευρές να εκτελεστούν βολές εναντίον εναερίων στόχων (την εβδομάδα 23-27 Σεπ 13) με δύο βλήματα Mica RF και με ένα βλήμα υπέρυθρης καθοδήγησης Magic II στο ΠΒΚ, και ενός ακόμα βλήματος υπέρυθρης καθοδήγησης Magic II στο ΠΒ Ζακύνθου εναντίον φωτιστικής βόμβας (Η φωτιστική βόμβα διατέθηκε από την Π.Α. και αφέθηκε από Α-7 Corsair)

Mica πριν βρεί το στόχο...

Έως τώρα, όλα τα βλήματα αφέθηκαν επιτυχώς (1 Mica RF και 2 Magic II). Στις επόμενες 2 εβδομάδες, θα εκτελεστούν κυρίως πτήσεις εναέριας μάχης και σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων. Η QEAF έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή σε μια νυκτερινή αποστολή σε συνεργασία με Α/Φ της ΠΑ.

Από το Defencepoint
Τα υδροπλάνα των Μ. Αναστασίου, Γ. Αλεβίζου και Κ. Ρωσσίδη






O Francesco Fornabaio της Breitling με το EXTRA 300






  Το Alpha Jet των Flying Bulls











Μαχητικό F-5E της ROKAF συνετρίβη σε βουνό 140 χλμ νότια της Σεούλ, όπως ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία της χώρας, κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Ο πιλότος εγκατέλειψε επιτυχώς.

Το νέο μας Quiz για την εβδομάδα αυτή. Αν γνωρίζεις τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, που είναι μόλις λίγων μηνών σε υπηρεσία, μπορείς να απαντήσεις μέχρι την Κυριακή το βράδυ στο Blog.....

(C) Nikos Ziros

Ανανεώθηκε το πρόγραμμα της AFW,ανάμεσα στις προσθήκες που ξεχωρίζουν, είναι η συμμετοχή της ΑΣ (Apache Demo & ΝΗ90 στατική) και η ομάδα επιδείξεων ''Δαίδαλος''. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Στην ανάπτυξη συλλογής καθοδήγησης GPS προχώρησε η IMC (Indstria Militar Colombiana), σύμφωνα με τον Πτέραρχο η Guillermo Leon. Το υπο ανάπτυξη όπλο θα προσφέρει ενισχυμένη ακρίβεια μειώνοντας την πιθανότητα των παράπλευρων απωλειών στο εσωτερικό μέτωπο κατά του FARC. Το πρωτότυπο αναμένεται να παρουσιασθεί το 2013.

Στο οπλοστάσιο της FAC βρίσκονται οι βόμβες LGB Griffin και GBU-12 @ webinfomil




Πηγή
(C) MD Helicopters

Σύμφωνα με την Shepard Media η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, για λογαριασμό του υπουργείου εσωτερικών, προχώρησε στην προμήθεα 12 MD 530F και 2 MD 902 Explorer. Τα ελικόπτερα θα αναλάβουν ρόλους επιτήρησης, αστυνόμευσης και αεροπυρόσβεσης ενώ θα έχουν τη δυναντότητα να επιχειρούν νύχτα καθώς το πιλοτήριο τους θα είναι συμβατό με διόπτρες νυχτερινής όρασης. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το τρέχον έτος.

(C) Julian Herzog

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού υπουργού άμυνας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 53ης
ακροβατικής περιόδου, 
τα ΜB-339A Pan  των Frecce Tricolori θα αντικατασταθούν το 2017 από το μονοκινητήριο Alenia Aermacchi M-345 Het επιτρέποντας έτσι στο ακροβατικό σμήνος να συνεχίσει να προσφέρει "θέαμα"... To αεροσκάφος αποτελεί εξέλιξη του εκπαιδευτικού Sia Marchetti S-211.
 H 20η Μοίρα Τακτικών Μεταφορών παρουσίασε C-130H με επετειακό διάκοσμο, εμπνευσμένο από το έμβλημα της (C) BAC
Στις 21/09 Σάββατο και 22/09 Κυριακή, η 15η Πτέρυγα που εδρεύει στις Βρυξέλλες,άνοιξε τις πύλες της για το κοινό και υποδέχθηκε περίπου 40.000 επισκέπτες. O εορτασμός για τα 65 χρόνια από την ίδρυση της Πτέρυγας συνέπεσε με την επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη των C-130H σε υπηρεσία με την BAC (Belgium Air Component). Φωτογραφίες του επετειακού μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Πηγή
(C) LM
Ένας χειριστής έχασε τη ζωή του μετά από την συντριβή αεροσκάφους F-16, λεπτομέρειες για το ατύχημα δεν έχουν γίνει γνωστές. Πριν από περίπου μια εβδομάδα η RAFO απώλεσε δύο αεροσκάφη Jaguar και ένα χειριστή.
12 F-5 πρόκειται να εκσυγχρονίσει η Al Quwwat al-Jawwiya At'Tunisia, σύμφωνα με σχετική ειδοποίηση της DSCA προς το Αμερικανικό κογκρέσο τα αεροσκάφη θα φορέσουν το πακέτο ηλεκτρονικών Block 1. Η σύμβαση κόστους 60 εκατ. $ θα περιλαμβάνει εκπαίδευση και λογιστική υποστήριξη. 

@

Πηγή










(C) Boeing

Το πρώτο QF-16 βρέθηκε στον αέρα στην Αεροπορική βάση Tyndall στη Florida την περασμένη εβδομάδα όπως ανακοίνωσε η Boeing. Δύο χειριστές της USAF είχαν τον έλεγχο του αεροσκάφους από σταθμό στο έδαφος.  H Boeing  έχει τροποποιήσει ήδη έξι F-16 παλαιότερων Block που βρίσκονται αποθηκευμένα στην Αριζόνα.

(C)Sukhoi

Ένα Sukhoi Su-25 συνετρίβη το βράδυ της Δευτέρας,  κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, όπως ανακοίνωσε του υπουργείου άμυνας της Ρωσίας. Ο πιλότος κατάφερε και οδήγησε το αεροσκάφος εκτός κατοικημένης περιοχής και εγκατέλειψε επιτυχώς κοντά στο Κρασνoντάρ.


Πηγή


Η 336 Μοίρα συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, στην 116 Πτέρυγα Μάχης



Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει Δοξολογία, Προσκλητήριο πεσόντων, περιήγηση στους χώρους και στο μουσείο της Μοίρας, φωτογραφική και στατική έκθεση αεροσκαφών καθώς και διέλευση σχηματισμού αεροσκαφών Α-7. Στον εορτασμό προσκαλείται να παραβρεθεί το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο έχει υπηρετήσει στην 336Μ. 

Πληροφορίες: 26930-55200 /sq336.70years@hotmail.com

Η ηγεσία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας απένειμε χθες ηθικές αμοιβές στα πληρώματα των αεροσκαφών F-16 που κατέρριψαν το μεταφορικό ελικόπτερο Mi-17 του Συριακού Στρατού στις 22 Σεπτεμβρίου. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Αρχηγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Akın Öztürk «επιβράβευσε το προσωπικό που εφήρμοσε τους κανόνες εμπλοκής σχετικά με το Συριακό ελικόπτερο, το οποίο αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον ενάεριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις...» 

O Πτέραρχος Akın Öztürk μετά από πρόσφατη πτήση του με αεροσκάφος F-16D Block 50.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάρριψη του ελικοπτέρου ενεπλάκη ζεύγος αεροσκαφών F-16C της 181 Moίρας που εκτελούσε εναέρια περιπολία μάχης (CAP) στην περιοχή. Τα δύο αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Erhaç/Μαλάτειας, έδρα της 7ης Κύριας Βάσης Αεριωθούμενων (AJÜ), όπου είχαν μετασταθμεύσει. Με βάση τουρκικές πηγές, ένα αεροσκάφος F-16C εκτόξευσε βλήμα αέρος-αέρος υπέρυθρης καθοδήγησης AIM-9 Sidewinder εναντίον του ελικοπτέρου Μi-17 που ίπτατο σε υψόμετρο 4.300 μέτρων. Το μοναδικό μέλος του πληρώματος που πρόλαβε να εγκαταλείψει το φλεγόμενο ελικόπτερο κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, φονεύθηκε από πυρά ισλαμιστών ανταρτών.

Πηγή

Το απόσπασμα προέρχεται από βίντεο που πρόσφατα αποδέσμευσε η ΠΑ... Τι ακριβώς βλέπουμε;

 Ζωντανά από την Τσεχία η αεροπορική επίδειξη ΝATO Days.


(C) HAF
Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα γιόρτασε την Παρασκευή η 348 Μ.Τ.Α. στη Λάρισα τα 60 χρόνια παρουσίας της στους αιθέρες. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων της Μονάδας, στατική έκθεση αεροσκαφών, πτήση επίδειξης επετειακού χαρακτήρα και έκθεση ιστορικών αντικειμένων. Αξίζει να σημειωθεί πως την εορτή τίμησαν με την παρουσιά τους αεροσκάφη από την Ιταλία, Ισπανία και την Γαλλία.

Tornado IDS 154° Gruppo  "Diavoli Rossi"

AMX 132° Gruppo "Carlo Emanuele Buscaglia"

F-1CR ER 02.033 "Savoie"

F-1CR ER 02.033 "Savoie"

EF-18A+ 121 Escuadrón

EF-18A+ 121 Escuadrón



Στο πλαίσιο της τελετής μιλώντας με περηφάνια για τη Μοίρα του που διοικεί ο αντισμήναρχος Μανώλης Μπουτουρίδης στην Ημερήσια Διαταγή του, κάνοντας μια αναδρομή στο χρόνο μεταξύ άλλων θα επισημάνει:


«Στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, όπου πριν έναν αιώνα στις 5 Οκτωβρίου του 1912 ο αείμνηστος Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος με το Henry Farman «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» πραγματοποιούσε με επιτυχία την πρώτη ανά τον κόσμο πάνω από οργανωμένο μέτωπο πολεμική αποστολή τακτικής αναγνώρισης (των οθωμανικών στρατευμάτων στην περιοχή της Ελασσόνας), γιορτάζουμε ως γνήσιοι συνεχιστές της αεροπορικής κουλτούρας και παράδοσης στην τακτική αναγνώριση, με τη συνεχή εδώ και 60 χρόνια επιχειρησιακή παρουσία της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης. 



Στις ημέρες μας οι εξελίξεις στην τεχνολογία και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τη συμμετοχή του αεροπορικού όπλου στις πρόσφατες συγκρούσεις ανά τον πλανήτη έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές, γενικότερα, τόσο στην εναέρια μάχη όσο και τις τακτικές διεξαγωγής του αεροπορικού πολέμου. Στην τεχνολογική αυτή κορύφωση δεν έμεινε πίσω φυσικά και η τακτική αναγνώριση. Σύμφωνη με το πνεύμα της εξέλιξης και του αρχαίου εμπνευσμένου ρητού του Πλάτωνα «Στόχευε για το φεγγάρι… ακόμα κι αν αστοχήσεις, θα βρεθείς κάπου ανάμεσα στ’ αστέρια», η 348 Μοίρα παρά τις δυσκολίες της εποχής, την παλαιότητα των μέσων που χρησιμοποιεί, εξακολουθεί να βάζει υψηλούς στόχους και να προσπαθεί να τους πετυχαίνει στην καθημερινή της δραστηριότητα».


Πηγές 1, 2